kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát
Kiadó: | Egészségügyi Minisztérium Gyógyszerészeti és Műszerügyi Főigazgatósága |
---|---|
Kiadás helye: | Budapest |
Kiadás éve: | |
Kötés típusa: | Spirál |
Oldalszám: | 282 oldal |
Sorozatcím: | |
Kötetszám: | |
Nyelv: | Magyar |
Méret: | 18 cm x 25 cm |
ISBN: | |
Előszó | |
A laboratóriumi állatokról általában | 15 |
Mit nevezünk laboratóriumi állatnak? | 15 |
Melyek a leggyakrabban használt laboratóriumi állatok? | 16 |
A szorosabb és a tágabb értelemben vett laboratóriumi állatok | 18 |
Milyen tényezők határozzák meg a laboratóriumi állatok értékét? | 20 |
Az élő anyag szerveződése | 23 |
Az elem és az atom | 23 |
A vegyület és a molekula | 24 |
Szervetlen vegyületek és csoportosításuk | 26 |
Szerves vegyületek és csoportosításuk | 28 |
Az egyszerü szerves vegyületek | 30 |
Az összetett szerves vegyületek | 32 |
Vitaminok, hormonok, enzimek kémiája | 35 |
Az életjelenségek | 37 |
A sejt | 40 |
A sejtek differenciálódása: szövetek, szervek, szervezet | 43 |
A laborítóriumi állatok helye az állatvilágban | 49 |
Mit tudunk a faj kategóriájáról? | 50 |
Milyen magasabb rendszertani kategóriákba csoportositjuk a fajokat? | 52 |
Milyen kisebb csoportok vannak a fajon belül? | 54 |
Az állatvilág rendszere | 56 |
Egysejtűek vagy véglények | 56 |
Laposférgek | 60 |
Gyürüsférgek | 61 |
Izeltlábuak | 62 |
Puhatestüek | 67 |
Gerincesek | 68 |
Az emlősök és a madarak szervezete | 85 |
Az emésztőkészülék és a táplálkozás | 85 |
A légzőkészülék és a gázcsere | 90 |
A kiválasztás szervei | 92 |
Az anyagszállitás és a szabályozás | 94 |
Az ivarkészülék és a szaporodás | 99 |
A csontvázrendszer | 104 |
Az izomrendszer és a mozgás | 107 |
Az ingerlékenység és szervei | 108 |
A köztakaró | 109 |
A laboratóriumi állat és környezete | 110 |
A környezeti tényezők | 110 |
A környezeti tényezők értékingadozásai | 112 |
Abiotikus környezeti tényezők | 113 |
A víz, a levegő és az aljazat | 113 |
A fény- és a hősugárzás hatása | 115 |
Biotikus környezeti tényezők | 119 |
A táplálkozási tényezők hatása | 119 |
A közösségsürüség hatása | 120 |
Az ellenség, mint környezeti tényező | 124 |
A bélflóra, mint környezeti tényező | 125 |
Az állat biológiai tulajdonságainak összefüggése a környezettel | 126 |
A környezet két oldalának egyensulya | 129 |
Az állatház | 131 |
Az állatok hatása a környezetükre | 131 |
A környezet hatása az állatokra | 133 |
Az állatok hőigénye | 133 |
Az állatok levegőigénye | 137 |
A hőmérséklet és a légcsere biztositása | 138 |
Az állatok fényigénye | 140 |
Az állatok hangérzékenysége | 144 |
A helyiségen belül és a helyiségek között folyó munka | 145 |
Az állatház forgalma | 149 |
A takaritás szempontjai | 151 |
Viz, villany és gázszerelés | 151 |
Épületszerkezeti anyagok | 152 |
Az állatház beosztása | 154 |
Az állatház berendezése | |
Ketrecek | 161 |
Milyen igényeket kell kielégiteniök a ketreceknek | 162 |
Mit tudunk a ketrecépitő anyagokról? | 164 |
Alátéttálcák, ellető tálcák, ellető dobozok | 180 |
Etetők | 182 |
Itatók | 184 |
Állványok | 187 |
Kezelő asztalok, kézikocsik | 190 |
Tároló tartályok | 192 |
Mosó és csirátlanitó berendezések | 192 |
Egyéb berendezések és eszközök | 194 |
Alomanyagok | 196 |
Közvetlen alomanyagok | 196 |
Közvetett alomanyagok | 198 |
Fészekrakó anyagok | 198 |
Alomanyagok a szállitáskor | 199 |
Kisérleti állatok almozása | 199 |
Az alomanyagok tárolása, fertőtlenitése | 200 |
Az anyagforgalom | 203 |
Az emésztés kémiája | 203 |
A felszivódás | 205 |
A biológiai égés | 206 |
Az alapanyagforgalom | 208 |
Az energiatermelés | 210 |
Miért nem elegendő a táplálékot csak energiatartalom szerint összeállitani? | 211 |
A fehérje biológiai értéke | 213 |
A laboratóriumi állatok takarmányozása | 215 |
Takarmányismeret | 215 |
Takarmányfélék táplálóanyag tartalma | 220 |
Szénhidráttartalom | 220 |
Zsirtartalom | 222 |
Fehérjetartalom | 223 |
Ásványi anyagok | 224 |
Biológiai hatóanyagok | 225 |
Víz | 229 |
A takarmányok kalóriaértéke | 230 |
Az állat energiaszükséglete | 234 |
Az életfenntartó energiaszükséglet | 234 |
A növekedés és a szaporodás energiaszükséglete | 236 |
A fehérjeszükséglet | 239 |
A rostszükséglet | 242 |
Hány százalék fehérjekalória és rostkalória legyen a takarmánykeverékben? | 244 |
Takarmánykeverékek, keretreceptek | 245 |
Az etetendő takarmánymennyiség | 249 |
A takarmányok tárolása | 254 |
A hibás takarmány | 256 |
A takarmány előkészitése | 259 |
Az etetés gyakorlata | 262 |
A préselt takarmány | 264 |
Tárgymutató | 272 |
Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.