kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát
Kiadó: | Medicina Könyvkiadó |
---|---|
Kiadás helye: | Budapest |
Kiadás éve: | |
Kötés típusa: | Fűzött keménykötés |
Oldalszám: | 655 oldal |
Sorozatcím: | |
Kötetszám: | |
Nyelv: | Magyar |
Méret: | 24 cm x 17 cm |
ISBN: | 963-240-027-5 |
Megjegyzés: | 132 fekete-fehér ábrával, fotóval. Tankönyvi szám: 7478. |
Előszó az első kiadáshoz | 13 |
Előszó a második kiadáshoz | 14 |
Bevezetés | 15 |
A közegészségügyi-járványügyi feladatok helye és szerepe a lakosság egészségvédelmében (Tóth Béla) | 19 |
Az egészségügyi szervek egészségvédelmi feladatainak ellátása | 20 |
A közegészségügyi és járványügyi feladatok ellátása | 22 |
Irodalom | 25 |
KÖZEGÉSZSÉGTAN | |
Levegőhigiéne, bioklimatológia, mikroklíma (Tapfer Dezső) | 29 |
A Földünket körülvevő gáztömeg felépítése és rétegeződése | 29 |
Az atmoszferikus levegő összetétele | 30 |
A légkör fizikai állapotjelzői és azok élettani hatása | 31 |
A légnyomás | 31 |
A légköri elektormosság | 33 |
Sugárzások | 36 |
Hőmérséklet | 39 |
A légmozgások | 40 |
A levegő nedvességtartalma | 42 |
A légkör fizikai tényezőinek hatása az emberi szervezetre | 44 |
Időjárás, éghajlat | 45 |
Biometeorológia, meteoropathologia | 49 |
Fronthatások | 51 |
A légkör szennyeződései és egészségügyi jelentőségük | 51 |
A gáz alakú és szilárd szennyeződések | 52 |
A levegőszennyeződések elleni küzdelem | 56 |
A ruházkodás higiénéje (Szerémi Katalin) | 59 |
A ruházkodás feladata | 59 |
A ruházkodás szerepe a hő-regulatióban | 60 |
A ruházat alapanyagai és feldolgozásuk | 61 |
Állati és növényi eredetű ruhaanyagok | 61 |
Műszálakból készült textilanyagok | 62 |
A ruházati alapanyagok feldolgozása | 64 |
A ruházat fizikai tulajdonságai | 64 |
Célszerű ruházkodás | 66 |
Az ivóvíz higiénéje (Cserenyey Edit) | 68 |
Vízszükséglet és vízgazdálkodás | 68 |
Ivóvízellátás | 70 |
A víz körforgása | 70 |
Csapadékvíz (meteorvíz) | 70 |
Talajvíz | 72 |
Felszíni vizek | 76 |
Központi vízellátás, vízkezelés, a központi vízellátás berendezései | 78 |
Ivóvíz eredetű egészségügyi ártalmak | 86 |
A vízben előforduló miroorganizmusok higiénés jelentősége. Ivóvízjárványok. | 86 |
A vízben természetesen vagy szennyeződésként előforduló biológiailag aktív vegyi anyagok higiénés jelentősége | 88 |
Talajhigiéne (Sujbert László) | 93 |
Higiénés megítélés szempontjából fontosabb talajjellemzők | 93 |
A talaj természetes összetevői és a talaj szennyeződései | 95 |
A talaj öntisztulása | 99 |
A szennyvíz a hulladékanyag és a szemét eltávolításának higiénéje (Nagylucskay Sándor) | 101 |
Az emberi ürülék eltávolításának higiénés kérdései | 102 |
Az emberi ürülék szakaszos eltávolítása | 102 |
Az emberi ürülék folyamatos eltávolítása | 105 |
A szennyvíz-eltávolítás higiénés kérdései | 106 |
A szennyvíz összegyűjtése és elszállítása | 109 |
A szennyvíz elhelyezése, kezelése | 111 |
A szemét és egyéb hulaldékanyagok eltávolításának higiénés kérdései | 117 |
A szemét eltávolítása falvakban | 118 |
A szemét eltávolítása városokban | 119 |
Az ipari hulladékok és a radioaktív hulladékanyagok eltávolítása | 121 |
Az állati trágya eltávolítása | 121 |
Az állati hullák eltávolítása | 122 |
A halottakkal és a temetőkkel kapcsolatos közegészségügyi-járványügyi követelmények (Nagylucskay Sándor) | 124 |
Települések tervezése. A lakás, a lakóépületek és a gyógyító-megelőző intézmények higiénéje (Szerémi Katalin) | 126 |
A korszerű településtervezés egészségügyi vonatkozásai | 127 |
A települések környezethigiénés szempontjai | 127 |
A települések egészségkárosító tényezői | 130 |
Települési formák | 133 |
Városi település | 134 |
Falusi település | 139 |
A lakás és a lakóépületek egészségügye | 141 |
A lakáskultúra fejlődése | 141 |
A lakás levegőegészségügyi követelményei | 141 |
A lakásépítés egészségügyi szempontjai | 143 |
A lakásméretek normái | 147 |
A lakáskomfort higiénés feltételei | 149 |
Gyógyító-megelőző intézmények higiénéje | 156 |
Táplálkozás- és élelmezéshigiéne (Cserenyey Edit) | 161 |
Táplálkozás és élelmezés | 161 |
Tápanyagok | 161 |
A legfontosabb élelmianyagok és élelmiszerek tápértéke | 166 |
Táplálkozási típusok | 174 |
Táplálkozási ártalmak | 177 |
A táplálkozási ártalmak megelőzése | 184 |
Élelmiszerhigiéne | 189 |
Az élelmiszerforgalom higiénéje | 189 |
Élelmiszertartósítás | 189 |
A húsellátás higiénéje | 191 |
A tejellátás higiénéje | 193 |
A tojásellátás higiénéje | 196 |
Növényi eredetű élelmiszerek forgalomba hozatalának higiénéje | 199 |
Ételfertőzések és bacterialis ételmérgezések | 201 |
Ételfertőzések | 201 |
Bacterialis ételmérgezése (toxicoinfectiók) | 201 |
Az ételmérgezések elleni védekezés alapelvei | 209 |
Az élelmiszerekben előforduló toxikus vegyi anyagok | 210 |
Az élelmiszerek adalék- (kiegészítő) anyagainak higiénés jelentősége | 211 |
Az élelmiszerek technikai eredetű szennyeződései | 212 |
Az élelmiszerekben természetes tartalomként jelentkező ártalmas anyagok | 216 |
Közétkeztetés | 217 |
Az élelmiszerellátásban és az élelmezésben dolgozók személyi higiénéje | 219 |
A szeszesital-fogyasztás főbb népegészségügyi vonatkozásai (Sujbert László) | 221 |
A szeszesital-fogyasztás mint népegészségügyi probléma | 221 |
A szeszes italok jellemzői és fogyasztásuk adatai | 221 |
A szeszesital-fogyasztás miatti egészségkárosodások adatai | 222 |
Az alkoholista magatartásból eredő társadalmi problémák | 225 |
Az alkoholizmus leküzdésére irányuló társadalmi erőfeszítések | 225 |
Az antialkoholista mozgalmak formái, a mozgalomban részt vevő szervezetek | 226 |
Nevelés, felvilágosítás | 226 |
Alkoholmentes italok. Árszabályozás | 227 |
A jogszabályok adta lehetőségek | 228 |
A dohányzás, az élvezeti anyagok és a fűszerek higiénés kérdései (Nagylucskay Sándor) | 230 |
Munkaegészségtan (Fodor Ferenc) | 238 |
Fizikai és szellemi munka | 239 |
Az izomműködés biokémiai-physiologiai alapjai | 240 |
A fizikai munka energiaigénye | 243 |
A fizikai munkateljesítményt limitáló tényezők a szervezetben | 244 |
A szervezet terhelhetősége fizikai munkával | 250 |
A munkahely kialakítása, gépek szerkesztése, pihenőidő | 253 |
Testhelyzet | 254 |
A pihenőidők nagysága | 258 |
A mikroklíma és a munkavégzés összefüggései | 258 |
A só-víz háztartás mint limitáló tényező | 262 |
A párologtatás akadályozottsága mint limitáló tényező | 265 |
A szervezet adaptálódása, a szervezet védelme meleg mikroklímában végzett munka során | 266 |
Fokozott légköri nyomásban végzett munka | 268 |
Vibrációs, zaj- és ultrahanghatások, különös tekintettel a munkahelyekre | 272 |
Mechnaikus rezgés (vibráció) | 272 |
Zajhatások | 276 |
A foglalkozási nagyothallás megelőzése | 280 |
Ultrahanghatások | 285 |
Rádió-, mikrohullámok és optikai sugárzások, különös tekintettel a munkahelyi vonatkozásokra | 286 |
Rádió- és mikrohullámok | 287 |
Optikai sugárzások | 288 |
Vegyi anyagok szervezeti hatásainak és megelőzésüknek munkahelyi vonatkozásai | 301 |
Foglalkozási mérgezések általános kérdései | 303 |
A munkahelyi por mint higiénés probléma | 319 |
A fizikai munkavégzés összefüggése a tüdőben visszatartott porral | 322 |
Az ionizáló sugárzások közegészségtani vonatkozásai (Farádi László) | 329 |
A közegészségtani vonatkozások megértéséhez szükséges alapfogalmak | 329 |
Dózismérés | 334 |
Az emberi szervezet sugárkárosodását befolyásoló egyéb tényezők | 337 |
Sugárhatások a szervezetben | 338 |
Az egészségügyi szolgálat gyakorlati feladatai | 343 |
A sugárterhelés alacsonyan tartása | 343 |
Sugárfigyelő-jelző szolgálat | 346 |
Sugárveszélyes munkahelyek közegészségügyi követelményei | 357 |
Sugármentesítés (dekontamináció) | 362 |
A gyermekkor és az ifjúkor higiénéje (Kaposvári Júlia) | 368 |
A gyermek és az ifjú somato-psychés fejlődése | 368 |
A testi fejlődés általános törvényszerűségei | 368 |
A szervek, szervrendszerek fejlődése | 371 |
A szellemi fejlődés | 375 |
A testi és a szellemi fejlődés vizsgálati módszerei | 378 |
A gyermek- és ifjúsági intézmények közegészségügyi követelményei | 380 |
Az oktató-nevelő intézmények telepítése és elhelyezése | 381 |
Berendezési tárgyak és taneszközök | 383 |
Balesetelhárítás | 384 |
Takarítás | 384 |
Az ellenőrzés fő szempontjai | 384 |
Az egyes intézmények higiénéje | 385 |
Bölcsőde és csecsemőotthon | 386 |
Óvoda | 389 |
Tanintézetek (iskolák) | 391 |
Bentlakásos gyermek- és ifjúsági intézmények | 397 |
Az oktató-nevelő munka psycho-higiénéje | 399 |
Az oktató-nevelő intézmények feladata, szervezete | 401 |
A nevelés és az intézményes oktatás psychologiai és physiologiai vonatkozásai | 403 |
Az iskolai munka helyes megszerezése | 406 |
Pályaválasztás | 407 |
A gyermek és az ifjú helyes életmódja | 409 |
A pihenés különböző fajtái | 410 |
ÁLTALÁNOS JÁRVÁNYTAN | |
Epidemiologiai módszerek a nem fertőző vagy nem tisztázott aetiologiájú betegségek gyakoriságának visszaszorításában és megelőzésükben (Fodor Ferenc) | 415 |
Az epidemiologia. Az epidemiologiai módszerek kialakulása és értelmezése | 415 |
Epidemiologiai módszerek használata | 417 |
A fertőző betegségek általános járványtana (Vedres István) | 424 |
A járványtan tárgya, feladatai és módszerei | 424 |
Járványtani alapfogalmak | 425 |
A fertőző betegségek jelentősége és elterjedtsége Magyarországon | 427 |
A fertőzés (infectio) | 429 |
A fertőzés forrásai | 430 |
A fertőzés terjedési mechanizmusa | 432 |
A fertőzés terjedésének tényezői | 433 |
A járványfolyamat mozgató erői | 434 |
A fertőző betegségek felosztása | 435 |
A természeti tényezők hatása a járványfolyamatokra | 438 |
A fertőző betegségek előfordulásának szezonális és ciklikus ingadozása | 439 |
A társadalmi tényezők hatása a járványfolyamatra | 442 |
A fertőző betegségek elleni védekezés | 443 |
Sterilezés, fertőtlenítés, rovar- és rágcsálóirtás (Tapfer Dezsp) | 446 |
Fizikai fertőtlenítés | 447 |
Vegyi fertőtlenítés | 450 |
Anorganikus vegyületek | 451 |
Organikus desinficiensek | 454 |
A fertőtlenítés formái | 456 |
Rovarirtás | 457 |
Rágcsálóirtás | 458 |
A gyógyító-megelőző ellátás közegészségügyi-járványügyi kérdései (Szél György) | 461 |
Iatrogen ártalmak, iatrogen fertőzések, iatrogen fertőző megbetegedések | 461 |
A fertőző kórházártalmak jelentőségének felismerése a múlt században | 464 |
Az iatrogen fertőző megbetegedések jelentősége napjainkban | 464 |
Az iatrogen fertőzések létrejöttének objectiv és subjectiv okai és azok egymáshoz való viszonya | 466 |
Fekvőbeteg-gyógyintézeti ellátásunk tárgyi feltételei | 467 |
Járóbeteg-ellátásunk és az iatrogen fertőzések | 469 |
Porphylactikus tevékenység és az iatrogen fertőzések | 472 |
Néhány gyakrabban előforduló iatrogen fertőző megbetegedés epidemiologiája | 473 |
Staphylococcus fertőzések | 473 |
Streptococcus-fertőzések | 479 |
Gram-negatív baktériumok által okozott iatrogen fertőzések | 481 |
A tractus urinarius iatrogen fertőzései | 487 |
Intenzív therapiás egységek és iatrogen fertőzések | 488 |
Iatrogen fertőzésként is előforduló nem elsődlegesen iatrogen fertőző betegségek | 489 |
A fertőző kórházártalmak megelőzésének általános elvi szempontjai | 490 |
A fertőzőforrások kiiktatásának lehetőségei | 490 |
A fertőzés terjedésének meggátlása | 492 |
A szervezet fogékonyságának csökkentése | 493 |
Kórházi higiénikus orvosok, közegészségügyi-járványügyi bizottságok | 494 |
RÉSZLETES JÁRVÁNYTAN | |
Bacterialis és virus-fertőzések (Vedres István) | 499 |
Bélfertőzések | 499 |
Kolera | 500 |
Hastífusz | 505 |
Vérhas | 510 |
Heine-Medin-kór, járványos gyermekbénulás | 517 |
Coxsackie- és Echo-virus fertőzések | 523 |
Brucellosis | 524 |
Leptospirosis | 526 |
Virus-hepatitis (Nagylucskay Sándor) | 528 |
A légutak fertőzései | 539 |
Himlő | 540 |
Bárányhimlő | 545 |
Rózsahimlő | 546 |
Kanyaró | 547 |
Diftéria | 550 |
Vörheny, skarlát | 554 |
Szamárköhögés | 558 |
Járványos agyhártyagyulladás | 561 |
Influenza | 562 |
Adenovirus-fertőzések | 567 |
Parainfluenza | 568 |
RS-virus fertőzés | 569 |
Mumps, járványos fültőmirigy-gyulladás | 569 |
Encephalitis epidemica | 570 |
Meningitis serosa | 571 |
Pfeiffer-féle mirigyláz | 572 |
Ornithosis | 573 |
Haematogen fertőző betegségek | 574 |
Pestis | 575 |
Kiütéses tífusz | 579 |
Visszatérő láz | 582 |
Sárgaláz | 583 |
Kullancs-encephalitis | 584 |
A kültakaró fertőzései | 585 |
Anthrax | 586 |
Tetanus | 587 |
Gázüszök | 590 |
Tularaemia | 591 |
Takonykór | 592 |
Rabies, veszettség | 593 |
Helminthosisok és protozoon-fertőzések (Tapfer Dezső) | 598 |
A leggyakoribb hazai helminthosisok | 598 |
Cérnaférgesség | 598 |
Orsóférgesség | 599 |
Ostorférgesség | 601 |
Bányaférgesség | 601 |
Strongyloidosis | 602 |
Bilharziosis | 603 |
Fasciolosis | 604 |
Galandféreg-fertőzések | 604 |
Echinococcosis | 605 |
Hymenolepidosis | 605 |
Trichinellosis | 606 |
Protozoon-fertőzések | 607 |
Toxoplasmosis | 607 |
Giardiasis | 607 |
Amoebiasis | 608 |
Mocsárláz, váltóláz | 609 |
Katonai higiéne (Bíró György) | 614 |
A katonai higiéne fogalma, feladata békében és háborúban | 514 |
Katonai környezet- és településhigiéne | 516 |
A csapatok elhelyezése laktanyában | 516 |
Tábori elhelyezés | 517 |
A csatatér egészségügyi rendezése | 520 |
Vízellátás harci körülmények között | 520 |
Vízellátás egészségügye tömegpusztító (atom-, biológiai, vegyi (ABV-)) fegyver alkalmazása idején | 522 |
Katonai táplálkozás- és élelmezéshigiéne | 525 |
Katonai munakhigiéne | 527 |
Katonai járványtan jellemzése. A biológiai fegyver | 534 |
Katonai higiénés feladatok a hátországban | 537 |
Tárgymutató | 640 |
Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.