Bevezetés | 13 |
Szőlőtermesztésünk ágazati jelentősége | 14 |
Helyzetkép | 16 |
Terméshozamokról | 26 |
Fejlesztés néhány kérdése | 36 |
A termesztés feltételei | 43 |
Technika és technológia | 43 |
A szőlőtermesztés - mint szakma | 46 |
A technika jelentősége | 48 |
A technológiai fegyelem | 48 |
A zárt termelési rendszer | 49 |
A kooperáció lehetőségei | 51 |
Technika és technológia a házikertben | 52 |
Művelési rendszerek, művelési módok | 54 |
A művelési rendszerek típusai | 55 |
A művelési rendszer alapja a tőkeforma | 57 |
A korszerű tőkeforma | 58 |
A tőkeformákat meghatározó tényezők | 61 |
A tőkeművelésmódok csoportosítása | 63 |
A hagyományos tőkeformák | 68 |
A jövő tőkeformáinak lehetőségei | 71 |
A szőlőfajták (Bakonyi Károly) | 73 |
Az üzemi fajták megválasztása | 74 |
A háztáji, házikerti fajták megválasztása | 76 |
Az alanyfajták termesztési értékelése | 77 |
Fehér borszőlőfajták termesztési értékelése | 79 |
Irsai Olivér | 79 |
Biuvier | 79 |
Ottonel muskotály | 80 |
Rizlingszilváni | 80 |
Kocsis Irma | 80 |
Zöld szilváni | 81 |
Korai piros veltelini | 81 |
Piros veltelini | 81 |
Zöld veltelini | 81 |
Leányka | 82 |
Szürkebarát | 82 |
Piros tramini | 82 |
Chardonnay | 82 |
Semillon | 83 |
Sauvignon | 83 |
Aligoté | 83 |
Cirfandli | 83 |
Sárga muskotály | 84 |
Rajnai rizling | 84 |
Királyleányka | 84 |
Ezerjó | 85 |
Ezerfürtű | 85 |
Balaton kincse | 85 |
Mathiász muskotály | 86 |
Budai Zöld | 86 |
Bánáti rizling | 86 |
Kecskemét virága | 87 |
Kéknyelű | 87 |
Olasz rizling | 87 |
Furmint | 87 |
Hárslevelű | 88 |
Pozsonyi fehér | 88 |
Kövidinka | 89 |
Izsáki sárfehér | 89 |
A fajtaválaszték bővítése | 90 |
Vörös borszőlőfajták termesztési értékelése | 90 |
Medoc noir | 90 |
Pinot noir | 91 |
Oportó | 91 |
Merlot | 91 |
Baracsi rubin | 92 |
Kékfrankos | 92 |
Cabernet franc | 92 |
Cabernet Sauvignon | 93 |
Kadarka | 93 |
Kurucvér | 93 |
A fajtaválaszték bővítése | 94 |
Csemegeszőlő-fajták termesztési értékelése | 94 |
Csaba gyöngye | 94 |
Favorit | 94 |
Cardinál | 95 |
Szőlőskertek királynője | 95 |
Pannónia kincse | 95 |
Gloria Hungariae | 96 |
Challelas-félék | 96 |
Assatuttu | 96 |
Mathiász Jánosné muskotály | 97 |
Attila | 97 |
Cegléd szépe | 97 |
Mócsai Mariska | 97 |
Rekord | 97 |
Téli muskotály | 98 |
Izbégi muskotály | 98 |
Afuz Ali | 98 |
Itália | 99 |
A fajtaválaszték bővítése | 99 |
A rezisztens fajták termesztési értékelése | 99 |
Zala gyöngye | 99 |
Feri szőlő (Seibel 5279) | 100 |
Kunbarát | 100 |
A fajtaválasztás bővítése | 100 |
A szőlőnemesítés irányai | 101 |
Szelekciós nemesítés | 101 |
Keresztezéses nemesítés | 102 |
Rezisztencianemesítés | 103 |
Alanyfajták nemesítése | 103 |
Honosítás | 104 |
Fajtafenntartó nemesítés | 104 |
Az új fajták és fajtajelöltek helyzete | 104 |
A szaporítóanyag termesztése | 106 |
A szőlő szaporításának módjai | 107 |
Az alapanyagok előállítása | 108 |
Gyökeres oltványok előállítása | 117 |
Az olványtermesztés új lehetősége | 125 |
A minőség és a szaporítóanyag-szabványok | 126 |
A szőlő-szaporítóanyag forgalmazása | 129 |
A termesztés technológiája | |
A telepítés | 135 |
A tevezés | 135 |
A telepítési program | 136 |
A szőlőtelepítés állami szabályozása | 137 |
A telepítési elv | 137 |
A telepítés előkészítése | 143 |
Az ületetés technológiája | 146 |
A háztáji és házikerti szőlők telepítése | 149 |
A támberendezések | 151 |
A támberendezések anyagai | 152 |
A támberendezés építése | 156 |
A háztáji és házikerti szőlők támberendezése | 158 |
A támberendezés karbantartása és felújítása | 160 |
A metszés | 161 |
A tőkeformák alakító metszése | 166 |
A termőszőlők rövidmetszése | 170 |
A termőszőlők hosszúmetszése | 172 |
A metszést kiegészítő munkák | 173 |
A gépi metszés lehetőségei | 175 |
A metszés technológiája az Izsáki, a Kiskunhalasi, a Kunbajai Állami Gazdaságban, 1973-ban | 176 |
A művelésmód és a művelési rendszer átalakítása | 180 |
A korszerűsítés | 180 |
Melyek a korszerűsítendő ültetvények? | 181 |
Az átalakítás előkészítése | 181 |
A korszerűsítés műveletei | 182 |
Az átalakítás élettani hatásai | 186 |
A korszerűsítés támogatása | 187 |
A hajtáskezelés | 188 |
A magasművelésű szőlők hajtáskezelése | 189 |
A hajtáskezelés kilátásai | 192 |
Az elemi kárt szenvedett szőlők hajtáskezelése | 194 |
A háztáji és házikerti szőlők hajtáskezelése | 194 |
A tőkepótlás | 196 |
A fiatal szőlők pótlásmódjai | 197 |
A termőszőlők pótlásmódjai | 198 |
A pótlási eljárások korszerűsítése | 200 |
A háztáji és a házikerti szőlők tőkepótlása | 201 |
A talajművelés | 203 |
A szélessoros homoki szőlők talajművelése | 205 |
Hagyományos talajmunkák homoki szőlőben | 210 |
A szélessoros, kötött talajú szőlőkben | 210 |
A vegyszeres gyomirtás | 215 |
A mélyművelés hatásai, következményei, lehetőségei | 215 |
A non tillage | 220 |
A talajművelés technológiája az Izsáki, a Kiskunhalasi, a Kunbajai Állami Gazdaságban, 1973-ban | 226 |
A tápanyag-gazdálkodás | 230 |
A szerves anyag | 231 |
Az ásványi tápanyagok szerepe, aránya | 232 |
A fontosabb ásványi tápelemek | 236 |
A tápanyag-gazdálkodás rendszere | 244 |
Szőlőben használt trágyaszerek | 250 |
A szőlő öntözése | 254 |
Az öntözés technikája | 256 |
A háztáji, házikerti szőlők tápanyag-gazdálkodásáról | 260 |
A tápanyag-gazdálkodás technológiája az Izsáki, a Kiskunhalasi, a Kunbajai Állami Gazdaságban, 1973-ban | 260 |
A szőlő védelme | 265 |
A szőlő károsítói | 266 |
A kémiai szőlővédelem | 274 |
A háztáji és házikerti szőlők védelme | 282 |
A betakarítás | 283 |
Termésbecslés | 284 |
A szüret ideje | 286 |
A kézi szedés termelékenységét növelő eljárások | 288 |
Az étkezési szőlő szedése | 293 |
A gépi betakarítás | 294 |
A borkészítés és -kezelés újabb eljárásai | 302 |
A reduktív fehérborkészítés sajátosságai | 302 |
Bortárolók | 304 |
A szeparálás növekvő jelentősége | 308 |
A savtompítás új arányai | 310 |
Egyes derítőanyagok technológiai jellemzői | 312 |
Újabb szűrési ejárások | 314 |
A melegítéses vörösborkészítés alapjai | 317 |
A palackozás néhány technikai vonatkozása | 319 |
A palackos borok csomagolásának, értékesítésének néhány kérdése | 323 |
A borminőség értelmezése | 325 |