1.062.087

kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát

A kosaram
0
MÉG
5000 Ft
a(z) 5000Ft-os
szállítási
értékhatárig

A korszerű, kiegyensúlyozott táplálkozás

Szerző
Budapest
Kiadó: Magyar Honvédség Egészségügyi Csoportfőnökség
Kiadás helye: Budapest
Kiadás éve:
Kötés típusa: Ragasztott papírkötés
Oldalszám: 93 oldal
Sorozatcím: Az egészséges életért
Kötetszám:
Nyelv: Magyar  
Méret: 19 cm x 13 cm
ISBN:
Megjegyzés: Fekete-fehér ábrákat tartalmaz.
Értesítőt kérek a kiadóról
Értesítőt kérek a sorozatról

A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról
A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról

Előszó

Bárhol a világban szó esik Magyaroroszágról, lelkesen dicsérni kezdik a magyar konyha gyönyörűségeit. Baráti és családi körben végzett magánfelmérésem szerint a töltött káposztát, a csülkös... Tovább

Előszó

Bárhol a világban szó esik Magyaroroszágról, lelkesen dicsérni kezdik a magyar konyha gyönyörűségeit. Baráti és családi körben végzett magánfelmérésem szerint a töltött káposztát, a csülkös bablevest, a pörköltet, paprikásokat, a pacalt és számos "nemzeti" eledelt nehéz versenybe állítani a lazaccal, a homárral, a gyümölcs- és salátatálakkal, de még a gazdag olaszos tésztafélékkel is.
Nemzeti átok ül tehát rajtunk?
Lehet, hiszen a minap egy egyetemi végzettségű fiatal anyuka bücskén dicsekedett anyai élményével, miszerint alig tízhónapos csemetéje már jó étvággyal fogyasztja az apróra vágott sertéspörköltet nokedlival a családi asztalnál. Vérig sértődött, amikor rákérdeztem, hogy utána nem próbálták valami jó testes vörösborral kínálni a kisdedet?
Az elhízás, a magasvérnyomásbetegség, a szív- és érrendszeri megbetegedések miatti korai halálozás gyakorisága, az anyagcserebetegségek elterjedtsége - mind súlyos teherként nyomasztja a magyar társadalmat. Véletlenül vagy önhibánkból? Netán rögzül és nehezen változó etnikai szokásaink csapdájában vergődünk?
Érdemes figyelmesen olvasni ezt a kiadványt, mert számos kérdésre ad választ a táplálkozás tudományához hozzáértő szakember, akinek tanácsait megszívlelve javíthatunk életminőségünkön és - minden bizonnyal - hosszabb életben maradási esélyünkön is!

Dr. Andics László
a Magyar Vöröskereszt elnöke Vissza

Tartalom

Ajánlás (Dr. Svéd László)7
Előszó (Dr. Andics László)9
Bevezetés11
A kiegyensúlyozott táplálkozás jelentősége13
Élelmiszer-fogyasztásunk jellemzői14
Amit az energiafogyasztásról tudni kell16
Tápláltsági állapotunk megítélése16
Miért káros az elhízás?20
Az energiát szolgáltató tápanyagok optimális összetétele22
A testépítő fehérjék24
Az aminosavak táplálkozásélettani jelentősége28
Az esszenciális aminosavak jellegzetes hatásai28
A nem esszenciális aminosavak táplálkozásélettani szerepe29
A fehérjék komplettálásának fontossága30
A túlzott fehérjefogyasztás hátrányai31
Nélkülözhetetlen szénhidrátok33
Összetett szénhidrátok, poliszacharidok34
Szénhidrátszükséglet34
Cukorpótló anyagok37
A nem emészthető szénhidrátok38
Mérsékeljük zsírfogyasztásunkat!42
A zsírsavak felosztása42
A kiegyensúlyozott táplálkozásban a zsírsavak összetétele is meghatározó45
Miért szükséges a zsírok fogyasztásának csökkentése?47
A vérkoleszterinszint mutatja a szívinfarktus veszélyét48
A túlzott zsírfogyasztás a daganatok keletkezésében is veszélyeztető tényező50
Életfontos vitaminok53
Korunk betegsége, a marginális vitaminhiány54
Hazai vizsgálatok vitaminellátásunk területén54
A sokoldalú B-vitamin-csoport56
Az alkohol növeli a B1-vitamin-igényt56
Az anyagcsere-folyamatok biokatalizátorai56
A vérképző vitaminok58
Vízben oldódó "magyar vitaminok"59
Új szerepkörben a zsírban oldódó vitaminok62
Ásványi anyagok az élet sói66
A makroelem-szükséglet arányai68
A konyhasó alkotórészei: a nátrium és a klór68
A kálium véd a túlzott nátriumfogyasztás hatásáról69
A kalcium biztosítja a csontok szilárdságát70
Magnézium, az "antistressz" ásványi anyag72
A sokszínű funkciót ellátó foszfor73
A mikroelemek is életfontosak74
Másfél milliárd embert érintő vashiány75
A védő koleszterinszintet növelő cink76
A mangán is véd a szívinfarktustól76
A réz segíti a vas beépülését a hemoglobinba77
A fogszuvasodás ellen védő fluor77
Jódszegény ivóvizeink78
A szelén erősíti az E-vitamin hatását78
A cukortűrő képességet fokozó króm79
Vegetarianizmus és az egészég80
Vegetarianizmus és a tudomány82
A vegetárius étrendek szervezetre gyakorolt hatásai83
A táplálkozási ritmusban is fontos a kiegyensúlyozottság86
A nikotin- és az alkoholfüggőség gátja a kiegyensúlyozott táplálkozásnak87
A dohányzás csökkenti a C-vitamin- és a szelénelláttságunkat87
A legdrágább ital88
Irányelvek a kiegyensúlyozott táplálkozás megvalósításához91
Irodalom94

Dr. Rigó János

Dr. Rigó János műveinek az Antikvarium.hu-n kapható vagy előjegyezhető listáját itt tekintheti meg: Dr. Rigó János könyvek, művek
Megvásárolható példányok

Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.

Előjegyzem