Előszó | 5 |
Gyümölcstermelésünk problémái | 7 |
Árugyümölcsöseink elhelyezése és berendezése | 9 |
Az egyes gyümölcsfélék export-lehetőségei | 11 |
A fajtamegválasztás és telepítés kérdései | 12 |
A gyümölcstermő növények anyagcseréje és a környezetei feltételek | |
Gyümölcstermő növények és a hőmérséklet | 17 |
A hőmérsékletet befolyásoló tényezők | 17 |
A hőmérséklet és a növények elterjedése | 19 |
Az életfolyamatok optimumgörbéi | 23 |
A szélsőséges hőmérséklet által okozott károk | 25 |
A víz felvétele és hasznosítása | 45 |
A víz jelentősége | 45 |
A talaj és a gyökérzet viszonya | 47 |
A növény belső vízforgalma | 65 |
A víz vesztése, a transzpiráció | 69 |
A szélsőséges vízellátás következményei | 74 |
Az ásványi anyagok felvétele | 79 |
A gyümölcstermő növények testének összetétele | 79 |
A talaj mint a növény tápanyagforrása | 80 |
A gyümölcstermő növények tápanyagfelvétele | 82 |
A felvett ásványi sók útja és átalakulása a növényben | 86 |
Az egyes ásványi elemek funkciója és hiányának következményei | 90 |
A talaj termékenységének fenntartása a gyümölcsösben | 99 |
Újabb talajkezelési eljárások | 104 |
Fotoszintetikus széndioxid-asszimiláció | 108 |
A levél mint a fotoszintézis szerve | 108 |
Kloroplasztiszok, színanyagok | 111 |
A fotoszintézis ökológiája | 114 |
A fotoszintézis kémiai mechanizmusa | 114 |
A légzés | 114 |
A légzés útjai | 121 |
A légzés energiamérlege | 127 |
A légzés szabályozása | 130 |
A környezet hatása a légzésre | 130 |
A légzés és a növények fejlődése | 132 |
A gyümölcsök savanyagcseréje | 135 |
A gyümölcsök klimakterikus légzése | 136 |
Az ellenállóképeség kérdései | 137 |
A rezisztenciakutatás nehézségei | 144 |
A fertőződés lehetősége | 145 |
A parazita behatolása | 146 |
A kórokozó agresszivitása és toxikológiai kérdések | 147 |
A gazda védekezése | 149 |
A környezethatások és a rezisztencia | 152 |
Legfontosabb fajtáink ellenállóképessége különböző kórokozókkal és kártevőkkel szemben | 153 |
A gyümölcstermő növények növekedése és termésképzése | |
A csírázás | 169 |
A magok nyugalmi állapota | 169 |
A nyugalmi állapt tényezői | 170 |
A nyugalmi állapot megszüntetése | 172 |
A rétegezés (stratifikálás) | 173 |
Gyökérképződés | 183 |
A járulékos gyökérképződés és a növény korrelációs fiziológiai egyensúlya | 184 |
A polaritás és a gyökérmorfogenezis | 189 |
Az auxinok szerepe a gyökérképződésben | 193 |
A rhizokalinkomplexus | 201 |
Fás növények járulékos gyökérképződésének néhány szöveti vonatkozása | 206 |
Gyökérképződést elősegítő beavatkozások az auxinkezeléseken kívül | 209 |
A növényrészek fiziológiai életkora (juvenilitás) és gyökeresedő készsége | 220 |
A környezeti feltételek hatása a gyökérképződésre | 222 |
Az oltás és alanykérdés | 228 |
Az oltás élettana | |
A sebzés és kalluszképződés | 228 |
Az oltás eredményességének feltételei | 230 |
Az inkompatibilitás | 233 |
Közbeoltás | 236 |
Az alanykérdés | 239 |
Az alany és a ráoltott fajta kölcsönhatása | 239 |
A termelésben használatos alanyok | 244 |
Almaalanyok | 245 |
Körtealanyok | 252 |
Csonthéjas gyümölcsfajok alanyai | 253 |
A dió alanyai | 257 |
Gyökérnemes gyümölcsfák | 261 |
Növekedés és termőrügyképződés | 267 |
Növekedés | |
A növekedésről általában | 267 |
A növekedés hormonjai | 269 |
A növekedési hormonok hatásmechanizmusa | 276 |
Az auxinok és gibberellinnek szállítása | 280 |
A növekedés endogén szabályozása | 282 |
A növekedés és a környezeti tényezők | 284 |
Termőrügyképzés | |
A termőrügyképzés fiziológiája | 293 |
A termőrügyképzés morfológiája és a kialakult termőrügyek további fejlődésének fiziológiája | 316 |
A gyümölcsfák alakítása a gazdaságos termelés érdekében | |
A korona természetes alakulása | 330 |
A gyümölcsfák metszése | 334 |
A gyümölcsfák alakítása | 355 |
A közepestörzsű "gazdasági fa", a termőkaros orsó és a gyümölcssövények alkalmazása a gyümölcstermelésben | 370 |
Virágzás és termékenyülés | 391 |
Az egyes gyümölcsfajok virágszerkezete | 391 |
Virágzás | 398 |
Megporzás | 402 |
A megtermékenyülés | 407 |
Rendellenes gyümölcskötés és gyümölcsfejlődés | 416 |
Termesztett gyümölcsfajaink termékenyülési viszonyai | 429 |
Gyümölcsérés | 444 |
A gyümölcs fejlődése | 444 |
A gyümölcsökben végbemenő kémiai változások | 459 |
Az érett gyümölcs | 472 |
A gyümölcs öregedése | 473 |
A gyümölcstermő növények nyugalmi időszaka és az öregedés | 491 |
A gyümölcstermő növények nyugalmi szakaszai | 491 |
Az öregedés | 495 |