Előszó az első kiadáshoz (Dr. Marton Tibor) | 9 |
Előszó a második, átdolgozott kiadáshoz (Dr. Marton Tibor) | 11 |
A helyes táplálkozás élettani alapjai (Dr. Zsinka Ágnes) | 19 |
Táplálkozás, táplálékfelvétel; tápanyagok és jelentőségük | 19 |
Fehérjék | 21 |
Zsírok | 23 |
Szénhidrátok | 25 |
Ásványi anyagok | 26 |
Makroelemek | 26 |
Mikroelemek (nyomelemek) | 27 |
Vitaminok | 27 |
Zsírban oldódó vitaminok | 28 |
Vízben oldódó vitaminok | 29 |
A tápanyagok emésztése és felszívódása | 31 |
A tápanyagszükségletet befolyásoló tényezők (Dr. Dworschák Ernő) | 35 |
Tápanyagszükségleti javaslatok (Dr. Bouquet Dezső) | 37 |
A táplálkozási ritmus (Dr. Bouquet Dezső) | 47 |
A legfontosabb élelmiszereink összetételének jellemzése tápanyagsűrűségük segítségével (Dr. Dworschák Ernő) | 51 |
Az étrend-összeállítás módja és főbb szempontjai (Dr. Gouquet Dezső) | 81 |
Tárolás és konyhatechnológiai feldolgozás közben keletkező veszteségek | 91 |
Étrendminta bemutatása | 92 |
Az étrend kalória- és tápanyagtartalmának ellenőrzése a felhasznált élelmiszerek alapján való számítással | 93 |
A különböző életkorúak táplálkozása (Dr. Zsinka Ágnes) | 99 |
A csecsemő táplálása | 99 |
Az óvodások táplálása | 102 |
A kisiskolások táplálása | 104 |
A serdülőkorúak táplálása | 105 |
Az időskorúak táplálkozása (Dr. Zajkás Gábor) | 107 |
A fizikai igénybevétel és a táplálkozás (Dr. Zsinka Ágnes) | 111 |
A szabad idő és a táplálkozás (Dr. Bouquet Dezső) | 113 |
Táplálkozás különböző fiziológiás állapotokban (Dr. Zsinka Ágnes) | 117 |
Terhesség és szoptatás | 117 |
Táplálkozási tanácsok enyhe, múló betegségek esetében (Dr. Zajkás Gábor) | 121 |
A gyomor-bélhurutok | 121 |
A lázas állapot diétája | 126 |
A táplálkozás és a tápláltsági állapot összefüggése (Dr. Zajkás Gábor) | 129 |
A tápláltsági állapot megítélése és mérése | 130 |
Az ideális testsúly, kövérség, soványság és ezek befolyásolása táplálkozással | 138 |
A szakszerűtlen "diéták" | 147 |
Szélsőséges táplálkozási módok | 150 |
Az alapvető élelmiszerekkel kapcsolatos higiénés tudnivalók (Dr. Marton Tibor) | 153 |
A hús higiénés tudnivalói | 155 |
A tej higiénéje | 157 |
A kenyér higiénés kezelése | 158 |
A tojás higiénéje | 161 |
Élelmiszer-vásárlás piacon, üzletben (Dr. Marton Tibor) | 163 |
Az élelmiszerek tárolása (Dr. Marton Tibor) | 165 |
Tárolás hűtőszekrényben | 165 |
Hűtőszekrényen kívüli tárolás | 169 |
Az élelmiszerek rovar és rágcsáló elleni védelme | 170 |
A vegyszerek tárolása az éléskamrában | 171 |
Általános háztartási higiénés tanácsok (Dr. Novotny Tibor) | 173 |
Edények, eszközök | 173 |
A nyersanyagok előkészítése és az ételkészítés | 175 |
Az étkezés körülményei | 178 |
Mosogatás | 180 |
A mérgező élelmianyagok | 182 |
Ételmérgezések, ételfertőzések | 183 |
A családi rendezvények | 185 |
Az élelmiszerek házi tartósítása | 186 |
A disznóölés | 189 |
Kirándulás, túristaút | 189 |
Mellékletek | 193 |