1.052.843

kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát

A kosaram
0
MÉG
5000 Ft
a(z) 5000Ft-os
szállítási
értékhatárig

A konyhakerti termények okszerű termesztése

Szerző

Kiadó: "Pátria" Irodalmi Vállalat és Nyomdai Részvénytársaság
Kiadás helye: Budapest
Kiadás éve:
Kötés típusa: Tűzött kötés
Oldalszám: 300 oldal
Sorozatcím:
Kötetszám:
Nyelv: Magyar  
Méret: 23 cm x 16 cm
ISBN:
Megjegyzés: Negyedik javitott, átdolgozott és bővített kiadás. Írta Vitéz Csonti Szabó István m. kir. kertészeti akadémiai r. tanár, az általános kertészeti növénytermesztési tanszék vezetője. 183 fekete-fehér képpel illusztrálva. Nyomtatta a "Pátria" Rt.
Értesítőt kérek a kiadóról

A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról
A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról

Előszó

Most, hogy könyvem IV. kiadása elindul útjára, első szavan a köszönet szava száll mindazokhoz, akik könyvem III. kiadását terjeszteni szívesek voltak, mert csak így volt lehetséges, egy rövid... Tovább

Előszó

Most, hogy könyvem IV. kiadása elindul útjára, első szavan a köszönet szava száll mindazokhoz, akik könyvem III. kiadását terjeszteni szívesek voltak, mert csak így volt lehetséges, egy rövid esztendő után újabb kiadásra gondolni. Ugy érzem, törekvő munkám legnagyobb jutalmazását ezzel el is értem.
Kívánom, hogy e könyv lapjain lefektetett sorokban az érdeklődők megtalálják mindazt, amire édes Hazánk felvirágoztatására és mindnyájunk boldogulásának előmozdítására szükség van.
Igyekeztem ebben a kiadásban az eddig előfordult hibákat kiküszöbölni, új és hasznos témákkal könyvemet élvezetessé tenni.
Isten áldása kísérje a magyar föld mívelőit!
Vissza

Tartalom

Előszó az I. kiadáshoz 5
Bevezetés az L kiadáshoz 7
Előszó a II. kiadáshoz 9
Bevezetés a II. kiadáshoz 11
Előszó a III. kiadáshoz 13
Bevezetés a III. kiadáshoz 15
Bevezetés a IV. kiadáshoz 17
I. RÉSZ.
Zöldségfélék és főzelékek tápértéke és étrendi jelentősége 19
A főzelékfélék szerepe a háborús gazdálkodásban, különös tekintettel a teljesítőképességre 26
Tápanyagok visszapótlása a zöldségtermesztésben 34
A vetésről 39
A zöldségfélék vetésforgója 39
A vetés módjai 41
Júliusban vethető zöldségfélékről 43
A zöldségmagvak csiraképességének százalékos megállapításáról 45
A zöldségfélék átteleltetéséről 48
Az öntözésről 49
Melegágyakról. Palántanevelésről 58
Konyhakerti talajmunkák 69
A zöldségfélék feldolgozási jelentősége 75
II. RÉSZ.
Zöldségfélék termesztése 78
Káposztafélék:
Fejeskáposzta 79
Vöröskáposzta 88
Kelkáposzta 89
Leveleskel 92
Takarmány- vagy marhakáposzta 93
Kalaráb 94
Bimbós kel 96
Broccoli vagy spárga kel 97
Karfiol 98
A káposztatermesztése. Hollandiában 101
Kobakosok:
Sárgadinnye. - Cukordinnye 109
Görögdinnye 117
Ugorka 119
Tök 121
Bogyós termésűek:
Paprika 124
Paradicsom 129
A paradicsom kémiai összetétele, tápértéke és étrendi jelentősége 138
Tojásgyümölcs 142
Hagymafélék:
Hagymafélék 143
Vöröshagyma 143
Fokhagyma 148
Rokambólhagyma 149
Csomós- vagy salottahagyma 149
Metélő- vagy gyephagyma 150
Póré- vagy párhagyma 151
Gyökér félék:
Sárgarépa vagy murok 151
Karotta 153
Petrezselyem 155
A gyökérzöldségek téli vetéséről 157
Zeller 158
Halványítózeller 160
Paszternák vagy pasztinák 162
Feketegyökér 162
Sallangos pozdor 163
Cékla 164
Retekfélék:
Hónapos-, nyári-, őszi- és téli retek 165
Salátafélék:
Fejessaláta 168
Római vagy kötözősaláta 172
Tépő- és metélősaláta 173
Endiviasaláta 174
Cikóriasaláta 174
Kertizsázsa 175
Hüvelyesek:
Hüvelyesek 175
Bab 176
Borsó 179
Spenótfélék:
Kerti spenót 182
Újzélandi spenót. Libatop 184
Csemegetengeri 184
A burgonya korai és kései termesztése 186
III. RÉSZ.
Különlegesebb, díszítésre alkalmas és fűszer-zöldségfélék 189
Fehér és fekete mustár 195
Kerti majoranna 195
Koriandrum 196
Kapor 197
Mák 197
Sáfrányos szeklice 198
Konyhakömény 199
Édeskömény 200
Izsóp 201
Levendula 201
Kerti ruta 202
Tárkonyüröm 202
Évelő zöldségfélék:
Spárga 203
Torma 212
Kerti sóska 214
IV. RÉSZ.
Útmutatás a konyhakerti és mezőgazdasági növények kettős műveléséhez 216
Fontos nyári munkák az egyes zöldségfélék termesztésénél 217
A zöldségfélék felszedéséről, piaci előkészítéséről és eltartásáról 219
Gombatermesztés 221
V. RÉSZ.
Útmutatás a konyhakerti növények szántóföldi magtermelésére 230
Cukor- vagy sárgadinnye 232
Görögdinnye 233
Ugorka 234
Tök 235
Paprika 236
Paradicsom 237
Hagyma 238
Metélőhagyma 239
Pár- vagy póréhagyma 240
Sárgarépa 241
Petrezselyem 242
Feketegyökér 243
Céklarépa 244
Hónapos- és nyáriretek 245
Saláta 246
Mezei saláta 247
Bokorbab 248
Karósbab 249
Borsó 250
Paraj vagy laboda 251
Mustármag 252
Zsázsa 253
Majoránna 254
Koriander 255
Kapor 256
Kömény 257
Káposztafélék magtermesztése 258
Fejeskáposzta, kelkáposzta, vöröskáposzta, kalaráb, karfiol, bimbóskel magtermesztése 258
VI. rész
Zöldségfélék hajtatása 263
Ugorka hajtatása 263
Hajtatásra alkalmas négy ugokrafajta hozamának összehasonlítása 271
Paradicsom hajtatása 272
Saláta hajtatása 275
Cikóra saláta hajtatása 279
Tök hajtatása 280
Karfiol hajtatása 280
Kalaráb hajtatása 282
Retek hajtatása 283
Spárga hajtatása 283
Petrezselyem hajtatása 285
Sóska hajtatása 285
Paprika hajtatása 285-300

Vitéz Csonti Szabó István

Vitéz Csonti Szabó István műveinek az Antikvarium.hu-n kapható vagy előjegyezhető listáját itt tekintheti meg: Vitéz Csonti Szabó István könyvek, művek
Megvásárolható példányok

Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.

Előjegyzem