1.059.813

kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát

A kosaram
0
MÉG
5000 Ft
a(z) 5000Ft-os
szállítási
értékhatárig

A komló termesztése és feldolgozása

Szerző
Lektor
Budapest
Kiadó: Mezőgazdasági Kiadó
Kiadás helye: Budapest
Kiadás éve:
Kötés típusa: Fűzött kemény papírkötés
Oldalszám: 231 oldal
Sorozatcím:
Kötetszám:
Nyelv: Magyar  
Méret: 20 cm x 14 cm
ISBN: 963-230-399-7
Megjegyzés: Fekete-fehér fotókkal, ábrákkal.
Értesítőt kérek a kiadóról

A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról
A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról

Előszó

A söripar egyre növekvő nyersanyagigénye indokolja a hazai komlótermesztés fejlesztését. Az 1973-ban indított fejlesztési program és az 1950-es évek, a 60-as évek elején telepített komlóültetvények... Tovább

Előszó

A söripar egyre növekvő nyersanyagigénye indokolja a hazai komlótermesztés fejlesztését. Az 1973-ban indított fejlesztési program és az 1950-es évek, a 60-as évek elején telepített komlóültetvények felújítása napjainkban valósul meg.
A hazai termesztésben szerzett közel három évtizedes tapasztalatok birtokában a Bólyi Mezőgazdasági Kombinát szakvezetői kidolgozták a komló nagyüzemi termesztési rendszerét. 1975-ben megalakult a TROB jóváhagyásával a "Humulon" Bólyi Komlótermelési Rendszer. A korábban munkaerőigényes ágazat legnehezebb és legmunkaigényesebb termelési folyamatait gépesítették (metszés, betakarítás). A szélessoros telepítési rendszer, az ennek megfelelő felvezetési mód bevezetésével lehetőség nyílt a nagy teljesítményű erő- és munkagépek, hatékony növényvédő gépek alkalmazására. Kidolgozták a komló vegyszeres gyomirtását, nagyüzemi növényvédelmét. A kutatás, a nemesítő munka eredményeként több új, bőtermő, nagyobb bilógiai értékű fajta került a köztermesztésbe. Mindezen ismeretek, tapasztalatok összegzése, rendszerbe foglalása időszerű volt, szükségessé vált, s ezt a könyv szerzői megtették. Vissza

Tartalom

Előszó5
Nagy Istvánné: A komlótermesztés története7
Hazánk sörtermelésének, komlótermesztésének alakulása a felszabadulás után9
A komlótermesztés népgazdasági jelentősége, a fejlesztés célkitűzései, irányai13
A világ sörtermelése, komlótermesztés, főbb komlótermesztő országok14
A világ komlótermesztésének helyzete20
Főbb komlótermesztő országok31
Cseh Sándor: A komló biológiai jellemzése37
A komló rendszertani helye, komlófajok37
A komló gyökérrendszere38
A komló föld feletti vegetatív részei39
A komló generatív részei42
A komlótoboz beltartalma44
A termesztett komlófajták ismertetése46
A fajták csoportosítása46
A hazánkban termesztett komlófajták48
Termesztett komlóink alfasav-tartalmának fajtánkénti alakulása 1971-1975-ig53
A komló ökológiai igénye55
A komlótermesztés klimatikus feltételei56
A komló talajigénye60
A komlótermesztés körzetesítése60
A komlótermesztés közgazdasági feltételei63
A komlótelepítés és -termesztés eszközigénye63
A komlótermesztés munkaerő-szükséglete65
A komlótermesztés üzemi feltételei, üzemágtársítás66
A komlótermesztés gazdaságossága67
Nagy Istvánné: A komló szaporítása68
Dugvány előállítása a főhajtás föld alatti részéből68
Dugvány előállítása tarackhajtásokból69
Dugvány előállítása föld alatti etiolált hajtásokból69
Dugvány előállítása zöld hajtásokból70
A szaporítóanyag szedése, feldolgozása73
A dugvány tárolása74
Sima és gyökeres dugvány75
Komlóiskola létesítése, a gyökeres dugvány előállítása77
Központi és üzemi törzsültetvények79
Cseh Sándor: A komló telepítése, komlóültetvények létesítése82
A komlóültetvény nagysága, alapegységei a mezőgazdasági üzemben83
Egy komlótelep fajtaarányának meghatározása84
A termőhely megválasztása, az ültetvény helyének kijelölése85
A komlókertek nagysága86
A sor- és tőtávolság meghatározása87
A sortávolságot befolyásoló tényezők88
A tőtávolságot befolyásoló tényezők88
A támberendezés építése (Lipcsei Szabolcs)89
A támberendezés anyagai92
A támberendezés építésének technikája96
Telepítés előtti talaj-előkészítés (Pál József)98
Az ültetés ideje99
Az ültetés technikája100
Új telepítésű komló ápolása102
Talajművelés102
Növényápolás103
Jégvári Jánosné: A termő komló ápolása106
Talajművelési és növényápolási munkák106
Tavaszi fogasolás, simítózás106
Metszés107
Pótlás114
A fölfutó drótok fölfüggesztése (huzalozás)114
A hajtások fölvezetése118
Töltögetés126
Az oldalhajtások és a fölösleges tőhajtások eltávolítása127
A sorközök ápolása129
A komló öntözése131
Lipcsei Szabolcs: A komló tápanyag-utánpótlása132
A tápanyag hatása a komlóra132
Nyomelemek134
A tápanyagfelvétel üteme134
A komló tápanyagigénye134
Szervestrágyázás137
Műtrágyázás139
Összetett, kevert műtrágyák alkalmazása141
Meszezés141
Levéltrágyázás142
Ternai Jenő: Növényvédelem143
Jelentősége a termesztéstechnológiában143
A komló betegségei145
Vírusok145
Baktériumos és gombás betegségek147
Élettelen károsító tényezők150
A komló kártevő állatai152
A tőke, a gyökérzet és a szár kártevői152
A lombozat, a virágzat és a termés kártvői154
A komló hiánybetegségei158
A növényvédelmi technológia kialakításának szempontjai159
A permetezőgépek műszaki, szakmai követelményei160
Permetezőgépek161
Ternai Jenő: A komló betakarítása173
Kézi szedés174
A gépi szedés elterjedése174
A gépi szedés feltételei174
A betakarítás szervezése176
A komló gépi betakarításának technológiája177
A szedőgépek ismertetése178
A szárítás szükségessége182
A komlószárítás technikai feltételeinek kritikai elemzése182
A komlószárító berendezések ismertetése184
A komlószárítás technológiájának összefoglalása188
A komló kondicionálása188
A kondicionálás elve189
A komló kondicionálásának módszerei és eszközei189
Komlóbetakarító központok kialakításának lehetőségei191
A komló gépi betakarításának gazdaságossága194
Őszi munkák a komlókertben196
Pál József: A komló minősítése és értékesítése197
Értékmérő tulajdonságok197
Sörfőzői érték199
A komló keserűanyag-tartalmát befolyásoló tényezők201
Minősítés, osztályba sorolás203
A komló utókezelése, tárolása és felhasználása a sörgyártásban207
Kénezés, csomagolás, tárolás207
Tartós komlókészítémények209
Komlópor és pellet209
Komlókivonat211
A komló hatóanyagainak jelentősége a sörgyártásban és átalakulásuk komlófőzés folyamán213
Mező Gergely: A komló világpiaci jellemzői216
A komló külkereskedelmi forgalmának elemzése218
Világpiaci áralakulás219
A szocialista országok komlópiaca és kereskedelmi politikája220
A Közos Piac komlópolitikája221
Felhasznált irodalom223
Megvásárolható példányok

Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.

Előjegyzem
Kuponos kedvezmény ezen könyv esetében nem vehető igénybe.