kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát
Kiadó: | Mezőgazdasági Kiadó |
---|---|
Kiadás helye: | Budapest |
Kiadás éve: | |
Kötés típusa: | Fűzött kemény papírkötés |
Oldalszám: | 231 oldal |
Sorozatcím: | |
Kötetszám: | |
Nyelv: | Magyar |
Méret: | 20 cm x 14 cm |
ISBN: | 963-230-399-7 |
Megjegyzés: | Fekete-fehér fotókkal, ábrákkal. |
Előszó | 5 |
Nagy Istvánné: A komlótermesztés története | 7 |
Hazánk sörtermelésének, komlótermesztésének alakulása a felszabadulás után | 9 |
A komlótermesztés népgazdasági jelentősége, a fejlesztés célkitűzései, irányai | 13 |
A világ sörtermelése, komlótermesztés, főbb komlótermesztő országok | 14 |
A világ komlótermesztésének helyzete | 20 |
Főbb komlótermesztő országok | 31 |
Cseh Sándor: A komló biológiai jellemzése | 37 |
A komló rendszertani helye, komlófajok | 37 |
A komló gyökérrendszere | 38 |
A komló föld feletti vegetatív részei | 39 |
A komló generatív részei | 42 |
A komlótoboz beltartalma | 44 |
A termesztett komlófajták ismertetése | 46 |
A fajták csoportosítása | 46 |
A hazánkban termesztett komlófajták | 48 |
Termesztett komlóink alfasav-tartalmának fajtánkénti alakulása 1971-1975-ig | 53 |
A komló ökológiai igénye | 55 |
A komlótermesztés klimatikus feltételei | 56 |
A komló talajigénye | 60 |
A komlótermesztés körzetesítése | 60 |
A komlótermesztés közgazdasági feltételei | 63 |
A komlótelepítés és -termesztés eszközigénye | 63 |
A komlótermesztés munkaerő-szükséglete | 65 |
A komlótermesztés üzemi feltételei, üzemágtársítás | 66 |
A komlótermesztés gazdaságossága | 67 |
Nagy Istvánné: A komló szaporítása | 68 |
Dugvány előállítása a főhajtás föld alatti részéből | 68 |
Dugvány előállítása tarackhajtásokból | 69 |
Dugvány előállítása föld alatti etiolált hajtásokból | 69 |
Dugvány előállítása zöld hajtásokból | 70 |
A szaporítóanyag szedése, feldolgozása | 73 |
A dugvány tárolása | 74 |
Sima és gyökeres dugvány | 75 |
Komlóiskola létesítése, a gyökeres dugvány előállítása | 77 |
Központi és üzemi törzsültetvények | 79 |
Cseh Sándor: A komló telepítése, komlóültetvények létesítése | 82 |
A komlóültetvény nagysága, alapegységei a mezőgazdasági üzemben | 83 |
Egy komlótelep fajtaarányának meghatározása | 84 |
A termőhely megválasztása, az ültetvény helyének kijelölése | 85 |
A komlókertek nagysága | 86 |
A sor- és tőtávolság meghatározása | 87 |
A sortávolságot befolyásoló tényezők | 88 |
A tőtávolságot befolyásoló tényezők | 88 |
A támberendezés építése (Lipcsei Szabolcs) | 89 |
A támberendezés anyagai | 92 |
A támberendezés építésének technikája | 96 |
Telepítés előtti talaj-előkészítés (Pál József) | 98 |
Az ültetés ideje | 99 |
Az ültetés technikája | 100 |
Új telepítésű komló ápolása | 102 |
Talajművelés | 102 |
Növényápolás | 103 |
Jégvári Jánosné: A termő komló ápolása | 106 |
Talajművelési és növényápolási munkák | 106 |
Tavaszi fogasolás, simítózás | 106 |
Metszés | 107 |
Pótlás | 114 |
A fölfutó drótok fölfüggesztése (huzalozás) | 114 |
A hajtások fölvezetése | 118 |
Töltögetés | 126 |
Az oldalhajtások és a fölösleges tőhajtások eltávolítása | 127 |
A sorközök ápolása | 129 |
A komló öntözése | 131 |
Lipcsei Szabolcs: A komló tápanyag-utánpótlása | 132 |
A tápanyag hatása a komlóra | 132 |
Nyomelemek | 134 |
A tápanyagfelvétel üteme | 134 |
A komló tápanyagigénye | 134 |
Szervestrágyázás | 137 |
Műtrágyázás | 139 |
Összetett, kevert műtrágyák alkalmazása | 141 |
Meszezés | 141 |
Levéltrágyázás | 142 |
Ternai Jenő: Növényvédelem | 143 |
Jelentősége a termesztéstechnológiában | 143 |
A komló betegségei | 145 |
Vírusok | 145 |
Baktériumos és gombás betegségek | 147 |
Élettelen károsító tényezők | 150 |
A komló kártevő állatai | 152 |
A tőke, a gyökérzet és a szár kártevői | 152 |
A lombozat, a virágzat és a termés kártvői | 154 |
A komló hiánybetegségei | 158 |
A növényvédelmi technológia kialakításának szempontjai | 159 |
A permetezőgépek műszaki, szakmai követelményei | 160 |
Permetezőgépek | 161 |
Ternai Jenő: A komló betakarítása | 173 |
Kézi szedés | 174 |
A gépi szedés elterjedése | 174 |
A gépi szedés feltételei | 174 |
A betakarítás szervezése | 176 |
A komló gépi betakarításának technológiája | 177 |
A szedőgépek ismertetése | 178 |
A szárítás szükségessége | 182 |
A komlószárítás technikai feltételeinek kritikai elemzése | 182 |
A komlószárító berendezések ismertetése | 184 |
A komlószárítás technológiájának összefoglalása | 188 |
A komló kondicionálása | 188 |
A kondicionálás elve | 189 |
A komló kondicionálásának módszerei és eszközei | 189 |
Komlóbetakarító központok kialakításának lehetőségei | 191 |
A komló gépi betakarításának gazdaságossága | 194 |
Őszi munkák a komlókertben | 196 |
Pál József: A komló minősítése és értékesítése | 197 |
Értékmérő tulajdonságok | 197 |
Sörfőzői érték | 199 |
A komló keserűanyag-tartalmát befolyásoló tényezők | 201 |
Minősítés, osztályba sorolás | 203 |
A komló utókezelése, tárolása és felhasználása a sörgyártásban | 207 |
Kénezés, csomagolás, tárolás | 207 |
Tartós komlókészítémények | 209 |
Komlópor és pellet | 209 |
Komlókivonat | 211 |
A komló hatóanyagainak jelentősége a sörgyártásban és átalakulásuk komlófőzés folyamán | 213 |
Mező Gergely: A komló világpiaci jellemzői | 216 |
A komló külkereskedelmi forgalmának elemzése | 218 |
Világpiaci áralakulás | 219 |
A szocialista országok komlópiaca és kereskedelmi politikája | 220 |
A Közos Piac komlópolitikája | 221 |
Felhasznált irodalom | 223 |
Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.