Bevezető | 7 |
A koleszterin az emberi szervezetben | 9 |
A koleszterin-anyagcsere | 9 |
A szívinfarktus "járvány" | 11 |
A koleszterin szerepe a szívinfarktusban | 13 |
A szívkoszorúér-elmeszesedés folyamata | 14 |
Koleszterinnel létrehozott érelmeszesedés | 15 |
Nobel-díj a koleszterin kutatásáért | 15 |
Kapcsolat a táplálkozás és a koleszterinszint között | 17 |
Vizsgálat a táplálék összetétele és a koleszterinszint közötti kapcsolat igazolására | 18 |
Táplálkozás és szívinfarktus | 20 |
Koleszterinszint és szívinfarktus | 21 |
A trigliderid is krizikófaktor | 24 |
Trigliderid és szívinfarktus | 25 |
Koleszterin és triglicerid | 26 |
HDL-védőfaktor az infarktus ellen | 27 |
HDL-koleszterin és szívinfarktus | 27 |
HDL-koleszterin és klimax | 28 |
A magas HDL-koleszterin komoly védelmet jelent | 29 |
Vizsgálati bizonyítékok az érelmeszesedés visszaszorításában | 29 |
Intervenciós vizsgálatok | 29 |
Diéták eredményei | 31 |
Vérzsírszint csökkentő gyógyszerek hatásai | 34 |
Stationok és a koleszterinszint | 37 |
Visszafejleszthető-e az érszűkület? | 38 |
Országos méretű rizikócsökkentések | 41 |
A koleszterin és más rizikófaktorok kapcsolata | 44 |
A metabolikus szindróma | 44 |
Magas vérnyomás és koleszterin | 45 |
Dohányzás és vérzsírok | 50 |
BMI | 51 |
A cukorbetegség elsődleges rizikófaktor | 56 |
Cukorbetegség és vérzsírok | 57 |
A fizikai aktivitás és a vérzsírok | 59 |
A stressz és a koleszterin | 60 |
Az öröklődés és a koleszterin | 60 |
A zsíranyagcsere fő komponensei | 64 |
Koleszterinszint | 64 |
A koleszterinszint meghatározása | 65 |
Koleszterinszintmérések és eredmények hazánkban | 66 |
Triglicerid-szint | 70 |
HDL-koleszterinszint | 73 |
Magas vérzsírszint típusok | 75 |
Más betegségek okozta vérzsír eltérések | 78 |
Alapbetegségek | 78 |
Pajzsmirigy-elégtelenség | 78 |
Cukorbetegség | 79 |
Vesebetegségek | 79 |
Gyógyszeres kezelések | 79 |
Terhesség | 80 |
A magas vérzsírszint diétás kezelése | 81 |
Mikor javasolt a diéta? | 81 |
Meddig tart a diéta? | 82 |
A diéta eredményei | 83 |
Mi a diétát vezető orvos feladata? | 84 |
A diétás kezelés módozatai | 84 |
A telített zsírok fogyasztásának csökkentése | 85 |
A koleszterin-bevitel csökkentése | 88 |
A növényi eredetű zsírok fogyasztása | 90 |
A mediterrán étrend | 94 |
Rostfogyasztás növelése | 95 |
Változtatás a szénhidrátfogyasztásban | 97 |
Az alkohol fogyasztásról | 99 |
A kalóriabevitel csökkentése | 101 |
Fogyókúrák | 104 |
Alapanyagcsere | 104 |
Nők és férfiak | 106 |
Fogyasztható és nem fogyasztható ételek | 107 |
Mintaétrend | 108 |
Folyadékfogyasztás | 109 |
Intézeti fogyókúra | 109 |
Magatartásterápia | 111 |
Gyógyszerek | 112 |
Mozgás | 113 |
Az amerikai vérzsírszintcsökkentő diéta | 114 |
Gyógyszeres kezelés | 116 |
Kit kell gyógyszerrel kezelni? | 116 |
Milyen típusú gyógyszert adjunk? | 121 |
A gyógyszeres kezelés előnyei, hátrányai | 122 |
A magas koleszterinszint kezelésének gyógyszerei | 128 |
Nem, vagy alig felszívódó gyógyszerek | 128 |
Felszívódó,koleszterinszint-csökkentő gyógyszerek | 129 |
A magas triglicerid-szint gyógyszeres kezelése | 133 |
Kombinált kezelés | 137 |
Egyéb gyógyszerek hatása a lipidekre | 139 |
Kinél kell szűrővizsgálatot végezni? | 141 |
A magyar Arteriosclerosis Társaság lipidológus orvosai | 144 |
Ajánlott könyvek | 147 |
Függelék | 149 |