1.063.152

kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát

A kosaram
0
MÉG
5000 Ft
a(z) 5000Ft-os
szállítási
értékhatárig

A Kiskunmajsai Jonathán Mg.Tsz által létesiteni tervezett zöldségszáritó üzem

Tanulmányterv

,
Kiadó:
Kiadás helye: Kiskunmajsa
Kiadás éve:
Kötés típusa: Kapcsos keménykötés
Oldalszám: 82 oldal
Sorozatcím:
Kötetszám:
Nyelv: Magyar  
Méret: 30 cm x 24 cm
ISBN:
Megjegyzés: Műanyag kapcsos mappában.

A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról
A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról

Előszó

1. A fejlesztés célja és szükségessége
1.1. Termelőszövetkezetünk termékszerkezetét a zöldségfélék termesztésének növelésével kivánja fejleszteni. Térségünkben a paradicsompaprika és füszerpaprika... Tovább

Előszó

1. A fejlesztés célja és szükségessége
1.1. Termelőszövetkezetünk termékszerkezetét a zöldségfélék termesztésének növelésével kivánja fejleszteni. Térségünkben a paradicsompaprika és füszerpaprika termesztésének hagyományai vannak.
Elkészült a 150.000 m3-es viztározónk, amelynek segitségével 120 ha-nyi terület öntözését tudjuk megoldani.
Területi- és talajadottságaink, eddigi termesztési gyakorlatunk, a gépesités mértéke és munkaerőellátottságunk az ágazat megalapozott fejlesztését teszik lehetővé.
1.2. Ez azonban csak olyan feltételek alapján lehetséges, hogy a megtermelt többlet-árúmennyiség biztonságos és hosszutávú értékesitéséről is gondoskodás történik.
Fő lehetőségünk e tekintetben a termékek jelentős hányadának ipari feldolgozása és feldolgozott formában történő értékesitése.
1.3. Erre a célra tervezzük egy korszerü zöldségszáritó üzem létesitését. Ez a tartósitási mód felel meg legjobban a fejleszteni tervezett termékösszetételnek. A petrezselyemlevél, a zellerlevél, a póréhagyma, a zellergumó tartósitása csak száritott formában történik s a többi termék is ebben a tartósitott formában keresett árúcikk a külkereskedelmi forgalomban.
A zöldségszáritmányok döntő hányada a tőkés piacon értékesül. Igy a tervezett fejlesztés vállalati és népgazdasági szintü gazdasági célok megvalósitását egyaránt elősegiti. Vissza

Tartalom

1. A fejlesztés célja és szükségessége 4
- a mezőgazdasági üzemben települt száritóüzem gazdasági előnyei 5
2. A beruházás jellemzői, kapacitása, rendeltetése a tervezett technikai és technológia megválasztásának fő szempontjai 9
3. A beruházás részletes ismertetése 10
- a gyártani tervezett termékek és azok minőségi jellemzői 10
- nyersanyagok minőségi jellemzői 16
- a feldolgozási technológia rövid ismertetése 19
- paradicsompaprika, piros 19
- zöldpaprika 22
- petrezselyemlevél 22
- zellerlevél 26
- póréhagyma 27
- zellergumó 30
- torma 32
- füszerpaprika 34
- technológiai gépek és berendezések 35
- száritóberendezés 35
- paradicsompaprika és zöld-paprika előkészitése 38
- levélzöld előkészitő vonal 39
- póréhagyma előkészitő vonal 40
- gyökér-gumós előkészitő vonal 40
- füszerpaprika előkészitő vonal 41
- kiszerelő vonal 41
- egyéb berendezések 44
- a tervezett müszaki szinvonal jellemzése 45
- minőségellenőrzés 47
4. Munkaerő, létszám, munkabér, éves optimális kihasználás 48
- közvetlen létszám 48
- közvetett létszám és bér 49
- munkabér megoszlás termékenként 50
- munkanapok megoszlása, idénygrafikon 52
5. A tervezett gyártmány-összetétel indoklása 53
Termelési és értékesitési idénygrafikon 54
6. Gazdaságossági számitások 55
- a tervezett termelés kalkulációja 55
- önköltség, értékesités, eredmény Ft/mutató 59
- gépek jegyzéke és ára. Import gépek 61
- belföldi gépek 64
- a fejlesztés gazdaságosságának értékelése 66
- kalkuláció és gazdaságossági számitás vállalati szinten ártámogatással 67
7. Számitások 68
Mellékletek jegyzéke 70
Megvásárolható példányok

Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.

Előjegyzem