1.062.618

kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát

A kosaram
0
MÉG
5000 Ft
a(z) 5000Ft-os
szállítási
értékhatárig

A kisgazda fejőstehene és tejgazdasága

Szerző
Budapest
Kiadó: Athenaeum Irodalmi és Nyomdai R.-T.
Kiadás helye: Budapest
Kiadás éve:
Kötés típusa: Könyvkötői vászonkötés
Oldalszám: 172 oldal
Sorozatcím: Gazdasági Tanácsadó
Kötetszám: 9
Nyelv: Magyar  
Méret: 19 cm x 13 cm
ISBN:
Megjegyzés: Fekete-fehér ábrákkal, illusztrációkkal. Második kiadás. Írta Dr. Gratz Ottó a m. kir. tejgazdasági kísérleti állomás igazgatója.
Értesítőt kérek a kiadóról
Értesítőt kérek a sorozatról

A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról
A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról

Előszó

Kétséget kizárólag megállapított, adatokkal igazolható tény, hogy a nagybirtok csak a szemtermelés terén van előnyben a kisbirtokkal szemben, az állattenyésztés terén nem. Minőségileg ugyan ma még... Tovább

Előszó

Kétséget kizárólag megállapított, adatokkal igazolható tény, hogy a nagybirtok csak a szemtermelés terén van előnyben a kisbirtokkal szemben, az állattenyésztés terén nem. Minőségileg ugyan ma még általában a nagyobb birtok állatállománya jobb, mennyiségi tekintetben azonban a kisbirtok vezet.
Hogy a kisbirtok kedvez az állattenyésztésnek, igazolják az állatszámlálások adatai. A 10-20 holdas gazdaságokban tenyésztik a legtöbb állatot; a nagyobb birtokok állatban szegényebbek. A szarvasmarhák létszámából az 1911. évi állatszámlálási adatok szerint a 20 holdon aluli gazdaságokra - parasztbirtok - 62.4%, a 20-100 holdas gazdaságokra 19.3%, míg a 100 holdon felüli birtokoknál csak 18.3% jut. Így va ez más államokban is. Vissza

Tartalom

A fejőstehén
A tejelő marhafajtákról, a tehén tejelőképességéről és a tejelékenység jeleiről9
A tehén fajtája és a tejelékenység9
A tejelőképesség átörökíthető egyedi tulajdonság12
A jó tejelőképességről tanuskodó jelek14
A fejőstehén gondozása a leelléstől az elapasztásig és a tejelés16
A leellett tehén gondozása16
A beüzetés időpontja a leellés után18
Az elapasztás19
A friss, szabad levegőn való mozgás fontossága19
A fejőstehén igázása22
A vemhes tehén gondozása23
Az ellés alatti segédkezésről25
A fejőstehén istállója26
A fejőstehén tisztogatása31
A fejőstehén takarmányozása33
A takarmány alkotórészei és hatásuk a tejhozamra és tejösszetételre35
A fejőstehén takarmányai37
A takarmány hatása a tejre, vajra és sajtra46
A fejőstehén takarmányszükséglete49
Az etetés rendje és módja52
A tej mennyiségét befolyásoló körülmények54
A fajta, egyed, takarmány, ápolás, borjazás, kor, a fejés, időjárás, folyatás, betegség, gyógyszerek, tejelési időszak és a tejelés54
Védekezés a tehén néhány betegsége ellen56
A gümőkór57
A száj- és körömfájás57
A járványos elvetélés58
A tőgybetegségek59
A fejőstehén rossz szokásai60
A tejét le nem adó tehén60
A rúgós természetű tehén60
A saját, vagy társa tőgyét szopó tehén61
A tejcsöpögés61
A tejelés ellenőrzése62
A próbafejés64
A tejelést ellenőrző egyletek68
A tejelőversenyek69
A fejőegyletek69
Tejgazdaság
A tejtermelés és tejkezelés
A fejés71
A tej kezelése a kisgazda házánál és a szövetkezetben76
A tej szűrése76
A hűtés78
A tej meghibásodása83
A frissen fejt tej hibái84
A fejés után jelentkező tejhibák86
Mit tegyünk a tej meghibásodása esetén?88
A tejértékesítés
Miképen értékesíti a kisgazda ma legtöbb helyt a tejet?90
Miképen értékesítse a kisgazda ma a tejet?93
A tejszövetkezet93
Hol lehet tejszövetkezetet alapítani?98
Hogyan fogjunk a tejszövetkezet alapításához?100
Mivel foglalkozzon a tejszövetkezet?101
Milyen üzemvezetőt alkalmazzon a tejszövetkezet?101
Hogyan helyezzünk el, építsük és rendezzük be a tejszövetkezetet?102
A tejszövetkezetek szövetsége103
A tejszövetkezetek hatása a szarvasmarhatenyésztésre104
A friss tej értékesítése105
A tej szállítása108
Hogyan óvjuk a tejet szállítás közben a felmelegedéstől?112
A tejszállító szövetkezet berendezése114
Vajkészítés115
A fölözés118
A tejszín126
A tejszín érlelése127
A köpülés129
A vaj mosása135
A vaj sózása135
A vaj gyúrása135
A vaj formázása és csomagolása138
A vajnyeremény140
A vaj meghibásodása141
A vaj összetétele142
Vajminőségek142
Sajtkészítés142
Mi teszi a tejet sajtkészítésre alkalmassá és alkalmatlanná?144
A tej- vagy sajtoltó145
A sajtkészítés műveletei146
A tej előkészítése146
A tej beoltása147
Az alvadéktörés149
Az alvadék formázása151
A sajtok préselése152
A sajtok sózása153
A sajtok érlelése154
A sajtok csomagolsáa155
A sajtok raktározása155
A sajtok meghibásodása155
A sajtnemek156
A házisajtkészítés157
A szövetkezeti sajtkészítés163
Egyéb tejtermékek készítése165
A tehéntúró készítése166
A savanyútejkészítmények167
A tejkonzervek169
A tejgazdasági, illetve tejszövetkezeti hulladékok értékesítése169

Gratz Ottó

Gratz Ottó műveinek az Antikvarium.hu-n kapható vagy előjegyezhető listáját itt tekintheti meg: Gratz Ottó könyvek, művek
Megvásárolható példányok

Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.

Előjegyzem