1.062.071

kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát

A kosaram
0
MÉG
5000 Ft
a(z) 5000Ft-os
szállítási
értékhatárig

A kínai öt elem szakácskönyve

108 recepttel és a magyaros ételek fűszerezési tanácsadásával

Szerző
Kiadó:
Kiadás helye:
Kiadás éve:
Kötés típusa: Spirál
Oldalszám: 134 oldal
Sorozatcím:
Kötetszám:
Nyelv: Magyar  
Méret: 16 cm x 22 cm
ISBN:

A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról
A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról

Fülszöveg

Ön fáradékony, vagy télen-nyáron hidegek a végtagjai? Gyakran fáj a feje, és emellett émelyeg a gyomra? Nyugtalanul alszik, sőt még rémálmai is szoktak lenni? Lehet, hogy időnként levertség, szomorúság, ingerlékenység vagy talán depresszió lesz úrrá a hangulatán?... Sorolhatnánk tovább a panaszok listáját.
A hagyományos kínai orvoslás szerint több oka is lehet egy betegségnek, melyek közül az egyik legdöntőbb a táplálkozásunkban keresendő.
Ez a könyv segítséget nyújt Önnek ahhoz, hogy felismerje saját állapotának összefüggéseit, és kulcsot kapjon a kezébe az Ön számára megfelelő étkezés elsajátításához.
A kínai öt elem tana szerint mindent megehetünk, csak azt kell tudnunk, hogy mikor, mit, milyen állapotában és milyen fűszerezéssel fogyasszunk, valamint, hogy hogyan készítsük el az ételeinket.
Vajon jó-e Önnek a nyugati típusú vegetarianizmus, a nyers ételek, a tej és a tejtermékek fokozott fogyasztása, vagy a hagyományos magyaros étkezés? Hogyan fordíthatja ezeket az ételeket... Tovább

Fülszöveg

Ön fáradékony, vagy télen-nyáron hidegek a végtagjai? Gyakran fáj a feje, és emellett émelyeg a gyomra? Nyugtalanul alszik, sőt még rémálmai is szoktak lenni? Lehet, hogy időnként levertség, szomorúság, ingerlékenység vagy talán depresszió lesz úrrá a hangulatán?... Sorolhatnánk tovább a panaszok listáját.
A hagyományos kínai orvoslás szerint több oka is lehet egy betegségnek, melyek közül az egyik legdöntőbb a táplálkozásunkban keresendő.
Ez a könyv segítséget nyújt Önnek ahhoz, hogy felismerje saját állapotának összefüggéseit, és kulcsot kapjon a kezébe az Ön számára megfelelő étkezés elsajátításához.
A kínai öt elem tana szerint mindent megehetünk, csak azt kell tudnunk, hogy mikor, mit, milyen állapotában és milyen fűszerezéssel fogyasszunk, valamint, hogy hogyan készítsük el az ételeinket.
Vajon jó-e Önnek a nyugati típusú vegetarianizmus, a nyers ételek, a tej és a tejtermékek fokozott fogyasztása, vagy a hagyományos magyaros étkezés? Hogyan fordíthatja ezeket az ételeket az egészsége javára? A kínai öt elem szakácskönyve kellő magyarázatot és elegendő gyakorlati útbaigazítást ad ebben Önnek. Vissza

Tartalom

Bevezető3
Köszönetnyilvánítás5
A hagyomnyos kínai táplálkozástan és gyakorlata12
A hagyományos kínai táplálkozástan és a nyugati étkezési szokások12
A hagyományos kínai orvoslásból vett alapelvek15
Yin-Yang elmélet15
Yin-Yang jelenségek16
Qi (energia, csí)17
Kóros állapotok és az azokra javasolt ételek18
Mi a betegség?18
Yang-hiány (relatív energiahiány)18
Yin-hiány (relatív energiatöbblet)19
Qi-hiány (energiahiány)20
Vérhiány20
Nedvesség20
Hideg21
Hideg nedvesség21
Meleg nedvesség21
Máj-Qi pangás22
Az öt elem elmélete23
Az öt elem kapcsolatrendszere23
Az elemek egymáshoz való viszonya24
Az öt elem és a hozzájuk tartozó ízek, ételek25
Fa elem (máj), savanyú íz25
Tűz elem (szív), keserű víz25
Föld elem (lép), édes íz26
Fém elem (tüdő), csípős íz27
Víz elem (vese), sós íz27
Az élelmiszerek termikus hatásai28
Főtt és nyers ételek összehasonlítása29
Akiknek hideg a lábuk30
Akiknek forró a fejük30
Hideg, frissítő, semleges, meleg és forró élelmiszerek31
Hideg élelmiszerek31
Frissítő élelmiszerek31
Semleges élelmiszerek32
Meleg élelmiszerek33
Forró élelmiszerek33
Minden, ami tápláló, egyben nehezen is emészthető34
Az öt elem szerinti "körbe-körb e" főzés36
Édes puliszka őszibarackkal38
Búzakorpa leves póréhagymával38
Bazsalikomos burgonyaleves39
Egyszerű erőleves40
Olasz gombás rizs40
Finoman fűszerezett cukkini paradicsommal41
Szaftos sült csirke42
Nyers sárgarépa saláta43
Receptek44
Magyarázatok a receptekhez44
Gabona alapreceptek45
Rizs alaprecept45
Köles alaprecept46
Puliszka alaprecept46
Búza alaprecept47
Tönkölybúza alaprecept47
Árpa alaprecept48
Zab alaprecept48
Gabonából készült ételek reggelire, vacsorára49
Egyszerű rizskása49
Édes rizskása vagdalt dióval50
Édes rizs almával50
Kerekrizs mazsolával és gyümölccsel51
Diós reggeli kölesből és édes rizsből51
Szaftos köles körtével52
Aromás reggeli pörkölt kölesből szilvával52
Kölesfelfújt gyümölccsel53
Búzakása54
Frissítő búzakorpa gyümölccsel54
Tönkölybúza gyümölccsel, dióval55
Édes puliszka őszibarackkal55
Meleg zabpehely sárgabarackkal56
Zöldséges árpagyöngy57
Bulgur paradicsommal és zöldfűszerekkel57
Pástétomok, szendvicskrémek58
Avokádópüré58
Pikáns avokádókrém házisajttal59
Feketebab pástétom59
Tormás babpüré60
Kenyérfélék60
Chapati60
Fűszeres puri61
Spenótos puri61
Olívás kenyér61
Levesek62
Fűszeres sárgaborsóleves62
Erősítő zabpehely leves63
Búzakorpa leves póréhagymával63
Kölesleves64
Finom tökleves64
Paradicsomleves65
Zellerleves65
Gombaleves vörösborral66
Frissítő uborkaleves burgonyával67
Bazsalikomos burgonyaleves67
Egyszerű erőleves68
Marhahúsleves zöldségekkel és gombával69
Halleves alaprecept69
Pontyleves70
Tojásos ételek71
Tojásrántotta friss zsomborral71
Cukkini tojásrántottával71
Köles tojással és vajjal72
Puliszka tükörtojással72
Főételek gabonából73
Rizskása adzukibqabbal73
Rizskása sárgarépával, édesköménnyel74
Pikáns rizskása lencsével74
Currys rizs mazsolával és dióval75
Kókuszrizs kardamommal75
Gesztenyés rizs76
Olasz gombás rizs77
Édes rizsgömbök mandulával77
Fűszeres köles78
Köles-crépes78
Füge-köles79
Sült puliszka parmezánnal79
Tönkölybúza krokett80
Árpa krokett81
Zöldségételek82
Sült zeller82
Panírozott zeller82
Csőben sült zeller83
Cukkini zöldség83
Finoman fűszerezett cukkini paradicsommal83
Cukkinis zöldbab84
Vörös lencse avokádóval és retekkel84
Édes-savanyú padlizsán85
Zöldségbecsinált86
Zöldséges napraforgómag86
Zöldségfasírt87
Currys vegyes zöldség87
Párolt fűszeres hagyma88
Szezámos burgonya88
Párolt fokhagymás brokkoli89
Parajfőzelék89
Sült kelvirág búzasörrel90
Húsételek91
Szaftos sült csirke91
Darabolt csirke dióval91
Marinírozott marhaszelet92
Fűszeres marhahús fehér káposztával93
Sült báránycomb93
Halételek94
Sült tőkehal padlizsánnal94
Tintahal rizottó95
Saláták96
Ázsiai kínai kel saláta96
Nyers zellersaláta96
Főtt zellersaláta pikáns fűszerekkel97
Zöldbabsaláta98
Nyers sárgarépa saláta98
Céklasaláta uborkával99
Nyers céklasaláta99
Zsomborsaláta paradicsommal100
Sütemények101
Almatorta kölessel101
Töksütemény101
Fűszeres körtesütemény102
Szószok, chatnik (csatnik)103
Meggycsatni103
Gyömbéres körtecsatni103
Almacsatni103
Fekete olívamártás104
Fokhagymamajonéz104
Italok105
Gyömbérital105
Fűszeres forralt almalé105
Árpavíz106
Gyömbértea106
Indiai fűszertea106
Búzatea107
Magyaros ételeink megfelelő fűszerezése108
Levesek108
Húsok108
Főzelékek109
Rizsételek109
Köretek110
Tészták110
Egyéb ételek110
Függelék113
Élelmiszerhatározó a kínai táplálkozástan szerint113
Fűszerek alkalmazása gyakran előforduló betegségek esetén130
Névmutató132

Tóth György

Tóth György műveinek az Antikvarium.hu-n kapható vagy előjegyezhető listáját itt tekintheti meg: Tóth György könyvek, művek
Megvásárolható példányok

Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.

Előjegyzem