kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát
Bevezető | 3 |
Köszönetnyilvánítás | 5 |
A hagyomnyos kínai táplálkozástan és gyakorlata | 12 |
A hagyományos kínai táplálkozástan és a nyugati étkezési szokások | 12 |
A hagyományos kínai orvoslásból vett alapelvek | 15 |
Yin-Yang elmélet | 15 |
Yin-Yang jelenségek | 16 |
Qi (energia, csí) | 17 |
Kóros állapotok és az azokra javasolt ételek | 18 |
Mi a betegség? | 18 |
Yang-hiány (relatív energiahiány) | 18 |
Yin-hiány (relatív energiatöbblet) | 19 |
Qi-hiány (energiahiány) | 20 |
Vérhiány | 20 |
Nedvesség | 20 |
Hideg | 21 |
Hideg nedvesség | 21 |
Meleg nedvesség | 21 |
Máj-Qi pangás | 22 |
Az öt elem elmélete | 23 |
Az öt elem kapcsolatrendszere | 23 |
Az elemek egymáshoz való viszonya | 24 |
Az öt elem és a hozzájuk tartozó ízek, ételek | 25 |
Fa elem (máj), savanyú íz | 25 |
Tűz elem (szív), keserű víz | 25 |
Föld elem (lép), édes íz | 26 |
Fém elem (tüdő), csípős íz | 27 |
Víz elem (vese), sós íz | 27 |
Az élelmiszerek termikus hatásai | 28 |
Főtt és nyers ételek összehasonlítása | 29 |
Akiknek hideg a lábuk | 30 |
Akiknek forró a fejük | 30 |
Hideg, frissítő, semleges, meleg és forró élelmiszerek | 31 |
Hideg élelmiszerek | 31 |
Frissítő élelmiszerek | 31 |
Semleges élelmiszerek | 32 |
Meleg élelmiszerek | 33 |
Forró élelmiszerek | 33 |
Minden, ami tápláló, egyben nehezen is emészthető | 34 |
Az öt elem szerinti "körbe-körb e" főzés | 36 |
Édes puliszka őszibarackkal | 38 |
Búzakorpa leves póréhagymával | 38 |
Bazsalikomos burgonyaleves | 39 |
Egyszerű erőleves | 40 |
Olasz gombás rizs | 40 |
Finoman fűszerezett cukkini paradicsommal | 41 |
Szaftos sült csirke | 42 |
Nyers sárgarépa saláta | 43 |
Receptek | 44 |
Magyarázatok a receptekhez | 44 |
Gabona alapreceptek | 45 |
Rizs alaprecept | 45 |
Köles alaprecept | 46 |
Puliszka alaprecept | 46 |
Búza alaprecept | 47 |
Tönkölybúza alaprecept | 47 |
Árpa alaprecept | 48 |
Zab alaprecept | 48 |
Gabonából készült ételek reggelire, vacsorára | 49 |
Egyszerű rizskása | 49 |
Édes rizskása vagdalt dióval | 50 |
Édes rizs almával | 50 |
Kerekrizs mazsolával és gyümölccsel | 51 |
Diós reggeli kölesből és édes rizsből | 51 |
Szaftos köles körtével | 52 |
Aromás reggeli pörkölt kölesből szilvával | 52 |
Kölesfelfújt gyümölccsel | 53 |
Búzakása | 54 |
Frissítő búzakorpa gyümölccsel | 54 |
Tönkölybúza gyümölccsel, dióval | 55 |
Édes puliszka őszibarackkal | 55 |
Meleg zabpehely sárgabarackkal | 56 |
Zöldséges árpagyöngy | 57 |
Bulgur paradicsommal és zöldfűszerekkel | 57 |
Pástétomok, szendvicskrémek | 58 |
Avokádópüré | 58 |
Pikáns avokádókrém házisajttal | 59 |
Feketebab pástétom | 59 |
Tormás babpüré | 60 |
Kenyérfélék | 60 |
Chapati | 60 |
Fűszeres puri | 61 |
Spenótos puri | 61 |
Olívás kenyér | 61 |
Levesek | 62 |
Fűszeres sárgaborsóleves | 62 |
Erősítő zabpehely leves | 63 |
Búzakorpa leves póréhagymával | 63 |
Kölesleves | 64 |
Finom tökleves | 64 |
Paradicsomleves | 65 |
Zellerleves | 65 |
Gombaleves vörösborral | 66 |
Frissítő uborkaleves burgonyával | 67 |
Bazsalikomos burgonyaleves | 67 |
Egyszerű erőleves | 68 |
Marhahúsleves zöldségekkel és gombával | 69 |
Halleves alaprecept | 69 |
Pontyleves | 70 |
Tojásos ételek | 71 |
Tojásrántotta friss zsomborral | 71 |
Cukkini tojásrántottával | 71 |
Köles tojással és vajjal | 72 |
Puliszka tükörtojással | 72 |
Főételek gabonából | 73 |
Rizskása adzukibqabbal | 73 |
Rizskása sárgarépával, édesköménnyel | 74 |
Pikáns rizskása lencsével | 74 |
Currys rizs mazsolával és dióval | 75 |
Kókuszrizs kardamommal | 75 |
Gesztenyés rizs | 76 |
Olasz gombás rizs | 77 |
Édes rizsgömbök mandulával | 77 |
Fűszeres köles | 78 |
Köles-crépes | 78 |
Füge-köles | 79 |
Sült puliszka parmezánnal | 79 |
Tönkölybúza krokett | 80 |
Árpa krokett | 81 |
Zöldségételek | 82 |
Sült zeller | 82 |
Panírozott zeller | 82 |
Csőben sült zeller | 83 |
Cukkini zöldség | 83 |
Finoman fűszerezett cukkini paradicsommal | 83 |
Cukkinis zöldbab | 84 |
Vörös lencse avokádóval és retekkel | 84 |
Édes-savanyú padlizsán | 85 |
Zöldségbecsinált | 86 |
Zöldséges napraforgómag | 86 |
Zöldségfasírt | 87 |
Currys vegyes zöldség | 87 |
Párolt fűszeres hagyma | 88 |
Szezámos burgonya | 88 |
Párolt fokhagymás brokkoli | 89 |
Parajfőzelék | 89 |
Sült kelvirág búzasörrel | 90 |
Húsételek | 91 |
Szaftos sült csirke | 91 |
Darabolt csirke dióval | 91 |
Marinírozott marhaszelet | 92 |
Fűszeres marhahús fehér káposztával | 93 |
Sült báránycomb | 93 |
Halételek | 94 |
Sült tőkehal padlizsánnal | 94 |
Tintahal rizottó | 95 |
Saláták | 96 |
Ázsiai kínai kel saláta | 96 |
Nyers zellersaláta | 96 |
Főtt zellersaláta pikáns fűszerekkel | 97 |
Zöldbabsaláta | 98 |
Nyers sárgarépa saláta | 98 |
Céklasaláta uborkával | 99 |
Nyers céklasaláta | 99 |
Zsomborsaláta paradicsommal | 100 |
Sütemények | 101 |
Almatorta kölessel | 101 |
Töksütemény | 101 |
Fűszeres körtesütemény | 102 |
Szószok, chatnik (csatnik) | 103 |
Meggycsatni | 103 |
Gyömbéres körtecsatni | 103 |
Almacsatni | 103 |
Fekete olívamártás | 104 |
Fokhagymamajonéz | 104 |
Italok | 105 |
Gyömbérital | 105 |
Fűszeres forralt almalé | 105 |
Árpavíz | 106 |
Gyömbértea | 106 |
Indiai fűszertea | 106 |
Búzatea | 107 |
Magyaros ételeink megfelelő fűszerezése | 108 |
Levesek | 108 |
Húsok | 108 |
Főzelékek | 109 |
Rizsételek | 109 |
Köretek | 110 |
Tészták | 110 |
Egyéb ételek | 110 |
Függelék | 113 |
Élelmiszerhatározó a kínai táplálkozástan szerint | 113 |
Fűszerek alkalmazása gyakran előforduló betegségek esetén | 130 |
Névmutató | 132 |
Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.