kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát
Kiadó: | Akadémiai Kiadó |
---|---|
Kiadás helye: | Budapest |
Kiadás éve: | |
Kötés típusa: | Fűzött kemény papírkötés |
Oldalszám: | 565 oldal |
Sorozatcím: | |
Kötetszám: | |
Nyelv: | Magyar |
Méret: | 25 cm x 17 cm |
ISBN: | 963-05-5670-7 |
Megjegyzés: | Fekete-fehér ábrákkal. |
Előszó | |
A KERTGAZDASÁG ÁLTALÁNOS ÖSSZEFÜGGÉSEI (Dimény Imre) | 1 |
A kertgazdaság kibontakozása, fogalma, jelentősége | 1 |
A kertgazdaság kibontakozása | 1 |
Fogalmi meghatározások | 3 |
A kertgazdaság jelentősége | 6 |
Gazdasági társaságok | 11 |
Kistermelés | 15 |
Integrációk | 17 |
A kertgazdaság anyagi-műszaki megalapozása, műszaki fejlesztése | 20 |
Célok és eszközök | 20 |
Fajtapolitika | 21 |
Gép-, technológia- és gyártmányfejlesztés | 22 |
Ipari háttér | 29 |
Vegyszertakarékos kertészet | 32 |
Öntözés a kertészetben | 35 |
Szakismeretek | 36 |
A termelés jövedelmezősége, hatékonysága | 38 |
Gazdasági mutatók és kapcsolataik | 38 |
Termelési függvények | 42 |
A hatékonyság értelmezése | 48 |
A termelési függvény tartományai | 50 |
A hatékonyság javítása értékelemzéssel | 53 |
Az ökonómai környezet alakulása | 64 |
A termelés költség-, hozam- és jövedelemviszonyai | 65 |
A termelés és fogyasztás összefüggései | 68 |
A termelés és fogyasztás alakulása | 68 |
A kereslet és a kínálat összefüggései | 75 |
Az árak alakulása | 82 |
Kertészeti egyezmények | 82 |
A külkereskedelem helyzete | 84 |
A kertgazdaság fejlesztésének általános megítélése | 98 |
Fejlesztési megfontolások | 98 |
A legfőbb következtetések | 103 |
A ZÖLDSÉGTERMESZTÉS ÖKONÓMIAI ÖSSZEFÜGGÉSEI (Rédai István) | 105 |
A zöldségtermesztés fejlődése, helyezete | 105 |
A zöldségtermesztés területi viszonyai | 107 |
A zöldséghajtatás területi arányai | 110 |
A zöldségtermesztés mennyiségi viszonyai | 111 |
Zöldségtermesztésünk színvonala | 116 |
A zöldségtermesztés műszaki tényezői | 119 |
Szervezeti, érdekeltségi rendszerek | 132 |
A termelés jövedelmezősége | 141 |
Veszteségek | 150 |
A zöldségtermelés várható alakulása | 151 |
A zöldségszükséglet megítélése | 152 |
A hazai fogyasztás és kereslet | 154 |
A tartósítóipar szükségletei | 163 |
A zöldségfélék élelmiszeripari feldolgozása | 166 |
A zöldségfélék tárolása és forgalmazása | 175 |
A zöldségtermékek külpiaci értékesítése | 179 |
A hazai értékesítése | 198 |
Értékesítő szervezetek | 198 |
Termelői és fogyasztói árak | 200 |
Az értékesítés várható alakulása | 202 |
Közgazdasági szabályozók | 206 |
A zöldségvertikum fejlesztése | 209 |
A zöldségmagtermesztés ökonómiája | 214 |
Mennyiségi és minőségi igények | 215 |
Termőhelyi, termelési és szervezeti tényezők | 219 |
A magtermesztés gazdaságossága | 224 |
A GYÜMÖLCSTERMESZTÉS ÖKONÓMIAI ÖSSZEFÜGGÉSEI (Z. Kiss László) | 227 |
A termelés alakulása és feltételei | 227 |
A termőterület változása | 227 |
A nem termő terület alakulása | 227 |
A termésmennyiség változása | 228 |
A termékszerkezet változása | 230 |
A kistermelés (Korenyákné Juhász Mária) | 231 |
Az állóeszköz-ellátottság és -szükséglet | 234 |
A selejtezés és a rekonstrukció | 237 |
Az ültetvénylétesítés és az állami támogatás | 238 |
A forgóeszköz-ellátottság és -szükséglet | 240 |
Göngyölegek | 241 |
A munkaerő | 242 |
A munkaerő-ellátottság | 242 |
Szakember-ellátottság | 244 |
A kézi munka felhasználása | 246 |
A munkatermelékenység változása | 247 |
Az anyagi érdekeltség | 249 |
A gyümölcstermelés jövedelmezősége | 254 |
Általános tendenciák | 255 |
Az almatermelés jövedelmezősége | 259 |
Az almatermelés hatékonyságának összefüggései | 262 |
A tárolás | 269 |
Tárolókapacitás | 270 |
A tárolás gazdaságossága | 271 |
A tartósítóipari gyümölcsfeldolgozás | 276 |
Almatermésűek feldolgozása | 279 |
Csonthéjasok feldolgozása | 280 |
Bogyósgyümölcsűek feldolgozása | 282 |
Üzemi gyümölcsfeldolgozás | 283 |
A feldolgozó vertikum kiépítése | 284 |
A feldolgozás gazdaságossága | 285 |
A ráfordítás-hozam viszonyok | 287 |
A gyümölcsfeldolgozó beruházás gazdaságossága | 296 |
A gyümölcsfeldolgozás ökonómiai mutatói | 297 |
A termelési rendszerek szerepe | 298 |
A félkész- és késztermékek tárolása | 298 |
A munka- és üzemszervezés a gyümölcsfeldolgozásban | 299 |
A gyümölcs értékesítése | 300 |
Az értékesítés jellemzői | 300 |
Az árbevétel változása | 301 |
Az ágazat árrendszere | 303 |
Az értékesítés szervezése | 308 |
Gyümölcskivitelünk helyzete | 313 |
Frissgyümölcs-kivitel | 313 |
A tartósított gyümölcs kivitele | 320 |
A gyümölcskivitel gazdaságossága | 323 |
A gyümölcstermelés és -szükséglet alakulása 2000-ig | 326 |
Faiskolai termelés (Hrotkó Károly) | 330 |
Területi és mennyiségi adatok | 331 |
Az integráció | 336 |
A költségösszetevők alakulása | 337 |
A faiskolai termelés jövedelmezősége | 339 |
A faiskolai termékek értékesítése | 341 |
A közbeosztás szerepe és gazdaságossága (Sipos Lajos) | 344 |
A SZŐLŐ- ÉS BORTERMELÉS ÖKONÓMIAI ÖSSZEFÜGGÉSEI (Klenczner Andrásné) | 349 |
A szőlő- és bortermelés helyzete | 349 |
Az ültetvények területi elhelyezkedése | 359 |
Szektorális megoszlás | 367 |
A termelőalapok jellemzői | 377 |
A termés alakulása | 383 |
A műszaki fejlesztés | 387 |
Jövedelemviszonyok | 396 |
A bortermelés és -forgalmazás szervezetének változása | 413 |
Integrációs törekvések a szőlő- és bortermelésben | 418 |
A szőlő- és bortermelés költségvetési kapcsolatrendszere | 422 |
Az ágazat fejlesztési lehetőségei | 427 |
A GYÓGY- ÉS FŰSZERNÖVÉNY-TERMELÉS ÖKONÓMIAI ÖSSZEFÜGÉSEI (Domján Erika-Korenyákné Juhász Mária) | 443 |
Az ágazat helye és megítélése | 443 |
Szervezeti felépítés és irányítás | 446 |
Vadon termő gyógynövények gyűjtése, felvásárlása | 448 |
A termesztés jellemzői | 451 |
A termelés szervezése és gazdaságossága | 454 |
A főbb termesztett fajok | 455 |
Üzemi feldolgozás | 471 |
Ipari feldolgozás | 473 |
Vertikális integráció | 473 |
A vegyipai ágazatok tevékenysége | 476 |
Az élelmiszeripari ágazatok tevékenysége | 476 |
Értékesítés | 477 |
Belföldi értékesítés | 477 |
Külkereskedelmi forgalmazás | 478 |
A DÍSZNÖVÉNYTERMELÉS ÉS A ZÖLDFELÜLET-GAZDÁLKODÁS ÖKONÓMIAI ÖSSZEFÜGGÉSEI | 487 |
A dísznövénytermelés helyezete, fejlődése (Boross István) | 487 |
Területi elhelyezkedés | 487 |
Szektorális megoszlás | 490 |
Termelési szerkezet | 492 |
A dísznövénytermelés jövedelmezősége | 497 |
A dísznövénykultúrák költségei | 497 |
Árbevétel | 499 |
Költségelemzési módszerek | 500 |
Értékesítés | 501 |
Belkereskedelem | 502 |
Külkereskedelem | 507 |
Zöldfelület-gazdálkodás (Jánainé Párkányi Ildikó) | 513 |
A zöldfelületek csoportosítása | 517 |
A hazai helyzet | 519 |
A zöldfelület-gazdálkodás vállalati rendszere | 523 |
Parképítés és -fenntartás | 529 |
Szakember-ellátottság | 531 |
Bérek, keresetek | 532 |
Élő- és holtmunkaigény | 535 |
A gépesítés lehetősége a parkfenntartásban | 541 |
A zöldfelület-gazdálkodás jövedelemviszonyai | 545 |
Költség és jövedelem | 545 |
Árbevétel és nyereség | 548 |
A parkfenntartás jövedelemviszonyai | 549 |
Költség és árbevétel | 551 |
Lehetőségek, javaslatok | 554 |
Irodalom | 555 |
Tárgymutató | 559 |
Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.