kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát
Kiadó: | Mezőgazdasági Kiadó |
---|---|
Kiadás helye: | Budapest |
Kiadás éve: | |
Kötés típusa: | Fűzött kemény papírkötés |
Oldalszám: | 260 oldal |
Sorozatcím: | |
Kötetszám: | |
Nyelv: | Magyar |
Méret: | 24 cm x 17 cm |
ISBN: | 963-231-089-6 |
Megjegyzés: | Fekete-fehér fotókkal, ábrákkal. |
Előszó | 5 |
Az agrofizika célja, feladata | |
Agrofizikai parméterek | |
A növénytermelés és a gépesítés | 9 |
A növénytermelés gépesítési, biológiai és ökonómiai vonatkozásai | 9 |
Az agrofizika mint tudományterület | 10 |
Kertészeti termelésünk rövid jellemzése | 11 |
A kertészeti termények táplálkozási értéke | 11 |
Kertészeti termelésünk szerkezetének jellemzése | 13 |
Kertészeti termelésünk néhány gépesítési vonatkozása | 15 |
A gép és a növény közötti kölcsönhatások | 18 |
A növények géppel szemben támasztott igényei | 19 |
A gépek igényei a növényekkel szemben | 19 |
Fogalmi meghatározások | 28 |
A termény értelmezése | 28 |
A terményt jellemző agrofizikai fogalmak és azok értelmezése | 29 |
Fizikai tulajdonságok | 29 |
Mechanikai tulajdonságok | 32 |
Egyéb terményjellemzők | 33 |
A terményjellemzők mérési módszerei és eszközei | 38 |
A termény fizikai jellemzőinek vizsgálatára szolgáló eszközök és módszerek | 38 |
A terményalak meghatározása | 38 |
A terményméret meghatározása | 41 |
A terményfelület meghatározása | 41 |
A terménytérfogat meghatározása | 42 |
A terménytömeg mérése | 44 |
A termény-térfogatsűrűség mérése | 44 |
A rétegvastagság meghatározása | 45 |
A termény anyagsűrűségének meghatározása | 45 |
A nedvességtartalom meghatározása | 46 |
A termény szárazanyag-tartalmának meghatározása | 46 |
A terményszín meghatározása | 47 |
A terményhőmérséklet mérése | 48 |
A termény elektromos tulajdonságainak mérése | 48 |
A termény mechanikai jellemzőinek vizsgálatára szolgáló eszközök és módszerek | 49 |
A terményleválasztó erő mérése | 49 |
Terményszilárdsági vizsgálatok | 52 |
A termények nyomásellenállásának és nyomófeszültségének vizsgálata | 53 |
A termények ütközésének vizsgálata | 63 |
Nyírási vizsgálatok | 67 |
A hajlítószilárdság vizsgálata | 69 |
A termény gördülési és sűrlódási viszonyainak vizsgálata | 71 |
Ismételt mechanikai igénybevételek vizsgálata | 72 |
Általános észrevételek a mechanikai vizsgálatokhoz | 74 |
A növény egyéb jellemzőinek meghatározása | 76 |
Irodalom | 79 |
Terményjellemzők növényfajonként és -fajtánként | |
A gyümölcsfélék agro fizikai adatai | 87 |
Alma | 87 |
Körte | 106 |
Cseresznye | 112 |
Meggy | 117 |
Szilva | 125 |
Kajszi | 133 |
Őszibarack | 143 |
Dió | 148 |
Mandula | 151 |
Mogyoró | 154 |
Köszméte | 158 |
Feketeribiszke | 162 |
Pirosribizke | 166 |
Málna | 170 |
Szamóca | 174 |
A zöldségfélék agrofizikai adatai | 179 |
Paradicsom | 179 |
Paprika | 197 |
Zöldborsó | 207 |
Zöldbab | 215 |
Vöröshagyma | 225 |
Uborka | 233 |
Sárgarépa | 240 |
Káposztafélék | 249 |
Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.