kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát
Kiadó: | Akadémiai Kiadó |
---|---|
Kiadás helye: | Budapest |
Kiadás éve: | |
Kötés típusa: | Fűzött keménykötés |
Oldalszám: | 247 oldal |
Sorozatcím: | |
Kötetszám: | |
Nyelv: | Magyar |
Méret: | 25 cm x 17 cm |
ISBN: | |
Megjegyzés: | Megjelent 1000 példányban. Fekete-fehér fotókkal, ábrákkal illusztrálva. |
Előszó | 5 |
Bevezetés | 9 |
A növények tél- és fagyállósága | 13 |
A növények kifagyása | 14 |
A nyugalmi állapot és az edzettség szerepe a növények tél- és fagyállóságában | 19 |
A tél- és fagyállóság fokozása irányított neveléssel | 27 |
Stádiumos fejlődés és az ellenállóság | 35 |
A növényi betegségekkel szembeni ellenállóság kérdése | 39 |
A betegségek elleni ellenállóságról szóló munkák | 40 |
A mutagén eszközök szerepe ellenálló fajták előállításában | 43 |
A két genetikai irányzat néhány módszertani kérdése | 47 |
Az irányított nevelés hatása egyes csonthéjas gyümölcsfajok magoncainak fejlődésére | 58 |
Az alacsony hőmérséklet hatása a száraz és nedves állapotban lévő csonthéjas magvakra és az ezekből kapott magoncok fejlődésének jellege | 62 |
A fényviszonyok megváltozásának hatása a magoncok fejlődésére | 67 |
Egyes csonthéjas gyümölcsfajok anyagcserefolyamatainak megváltozása irányított nevelés hatására | 72 |
A külső környezeti feltételek megváltozásának hatása a fotoszintézisre és klorofilltartalomra | 72 |
A rétegezett és rétegezetlen magvakból származó csonthéjas magoncok fotoszintézisének és klorofillmennyiségének alakulása | 74 |
A rétezegés időtartamának és az átültetésnek hatása a csonthéjas magoncok fotoszintézisének és klorofillmennyiségének alakulására | 82 |
A külső környezeti feltételek megváltozásának hatása kajszibarack- és mandulamagoncok légzésintenzitására | 95 |
A külső környezeti feltételek megváltoztatásának hatása a különböző kajszibarack- és mandulamagoncok katalázaktivitására | 102 |
A külső környezeti feltételek megváltozásának hatása a különböző kajszibarack- és mandulamagoncok keményítő- és cukortartalmának alakulására | 109 |
A rétegezett és rétegezetlen magvakból származó növények keményítő- és cukortartalmának alakulása | 111 |
A fényviszonyok megváltozásának hatása a magoncok keményítő- és cukortartalmának alakulására | 122 |
A külső környezeti feltételek megváltozásának hatása a növények nitrogéntartalmának alakulására | 128 |
A külső környezeti feltételek megváltozásának hatása a magoncok tél- és fagyállóságára | 133 |
A kajszibarack gutaütése és az ellenállóságra való nemesítés | 144 |
Fagy- és peronoszpóra-ellenálló szőlőfajták előállítása | 157 |
Az európai-amuri szőlőhibridek első és második nemzedékének biológiai sajátosságai | 162 |
Az európai-amuri szőlőhibridek tél- és fagy-, valamint peronoszpóra-ellenállósága | 170 |
A Vitis vinifera és a Vitis amurensis fajok keresztezése során elért eredmények összegezése | 181 |
A paradicsom hidegtűrő képességének növelése irányított neveléssel | 186 |
Az őszi vetés következetes megvalósítása több nemzedéken keresztül (1953-1957) | 187 |
Törzsválasztás az őszi vetésből származó nem hasadó típusokból és előzetes összehasonlító kísérletek beállítása | 189 |
Fajtaösszehasonlítás helybevetéssel (1958) | 189 |
Fajtaösszehasonlítás palántázott növényekkel (1958) | 190 |
Ősszel vetett változatok hasadásának vizsgálata (1959) | 192 |
A hidegtűrő változatból kiemelt típusok értékelése (1959) | 193 |
Fajtaösszehasonlítás palántázott növényekkel (1959) | 195 |
Új gyümölcs- és szőlőfajták megtartásának (fenntartásának) néhány elvi kérdése | 201 |
Összefoglalás | 215 |
Irodalom | 219 |
Névmutató | 239 |
Tárgymutató | 243 |
Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.