1.062.515

kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát

A kosaram
0
MÉG
5000 Ft
a(z) 5000Ft-os
szállítási
értékhatárig

A Kertészeti és Szőlészeti Főiskola Élelmiszertechnológiai és Mikrobiológiai Tanszékének 1961. évi jelentése

Kiadó:
Kiadás helye:
Kiadás éve:
Kötés típusa: Könyvkötői kötés
Oldalszám: 416 oldal
Sorozatcím:
Kötetszám:
Nyelv: Magyar  
Méret: 30 cm x 21 cm
ISBN:
Megjegyzés: Egyedi gépelt gépirat. Fekete-fehér beragasztott ábrákkal.

A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról
A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról

Előszó

Kutatási munkánkról általánosságban annyit jegyzünk meg, hogy 7 témánk mindegyike az országos távlati kutatási tervekhez csatlakozik, 4 közülük /1.-4.szó/ a TPT megbízásából került a tanszák... Tovább

Előszó

Kutatási munkánkról általánosságban annyit jegyzünk meg, hogy 7 témánk mindegyike az országos távlati kutatási tervekhez csatlakozik, 4 közülük /1.-4.szó/ a TPT megbízásából került a tanszák programjába /a 39., 40,, 50. ás 59. távlati tudományos kutatási főfeladat köréből/.
Szakmai felkészültség tekintetében a tanszék oktatói ás kutatói nem állnak rosszul: a 6-os létszámból egynek akadémiai, kettőnek főiskolai doktorátusa van, egy most készül főiskolai doktorátusára. Az 1962. évi aspirantura pályázaton ketten vesznek részt.
Kutatási eredményeink, általános jellemzésére megemlítjük, hogy tanszéki dolgozók tollából 1961-ben eddig 18 dolgozat látott napvilágot, ebből 1 szovjet, 2 pedig nyugatnémet folyóiratban. Az Élelmiszeripari Kutató Intézetek Közleményei sorozatban a tanszék külön számot adott ki saját kutatási eredményeiből. Több kézirat megjelenése folyamatában van. Vissza

Tartalom

A. Általános rész 2
B. Részletes rész 15
I. Tervben szereplő kutatások 16
1. Antibiotikumok használati módszerének kidolgozása a zöldségnövények átmeneti tárolásánál
Zöldségek tárolása 17
1.1. Levélzöldségek tárolása 18
1.1.1. Parajtárolás 18
Táblázatok 28
Ábrák 31
1.1.2. Fejessaláta tárolása 36
2. Néhány, hazánkban hozzáférhető hazai ill. külföldi gyártmányú antibiotikumos és egyéb kémiai szerek alkalmazása kertészeti termények
tárolásánál és feldolgozásánál 37
2.1. Almatárolás 39
2.2. Szamócatárolás 40
Táblázatok 53
Ábrák 59
2.3. Szőlőtárolás 64
Táblázatok 71
Ábrák 72
2.4. Zöldborsó feldolgozás 75
Táblázatok 77
2.5. Savanyúkáposzta-készítés szelektív erjesztéssel 78
Táblázatok 90
Ábrák 93
3. Enzimkészítmények előállításának fejlesztése 103
3.1. Pektinbontó enzimkészítmények előállításai 104
Táblázatok 114
Ábrák 125
3.2. Pektinbontó enzimkészítmények sterilezéssel 128
Táblázat 131
Ábrák 132
3.3. Pektolikus enzimek alkalmazásának üzemi bevezetése 133
Táblázatok 135
4. Mikrobiológiai ökológia. A környezet hatása a mikróbasejtre 136
4.1. Vegyszerek hatása 138
4.1.1. Lecsó komplex konzerválása nizines kezeléssel 138
4.1.2. Sacch.cerevisiae gázképzése és a szorbinsav hatása e folyamatra 140
Ábrák 142
4.2. Sugárzások hatása 144
4.2.1. Ultraibolya sugárzás hatása bacillus spórákra 144
Táblázat 145
4.2.2. Ionizáló sugárzások hatása Asp.foetidusra 146
Ábrák 148
4.3. A hőelvonás hatása 149
4.4. A hőkezelés hatása151
Ábrák 162
5. Néhány gyümölcs- és zöldségkészítmény gyártási technológiájának fejlesztése 168
5.1. Gyümölcs- és zöldséglevek és -sűrítmények előállítása 171
5.1.1. Különböző gyümölcslevek keverése almalével 171
Táblázatok 182
Ábrák 198
5.1.2. Birslé. Almaié birslével 201
5.1.3. Szilvalé 202
Táblázatok 223
Ábrák 240
5.1.4. Egreslé 243
Táblázatok 248
5.1.5. Szamócalé 250
5.1.6. Dinnyelé 250
5.1.7. Kajszi-nektár 251
Táblázatok 257
5.1.8. Őszibarack-nektár 259
Táblázatok 264
5.1.9. Birs- és almanektár 266
Táblázatok 273
5.1.10.Egres-nektár 283
Táblázatok 288
5.1.11. Pirosribizke-nektár 290
5.1.12. Kajszi- és almavelő tartósítása kénsavval 290
5.1.13. Félkoncentrátumok tartósítása 291
Táblázatok 298
Ábrák 300
5.1.14. Gyümölcs- és zöldségvelők előállítása zúzás nélkül 311
5.2, Szin- és vitaminmegőrző eljárások kidolgozása 312
5.2.1. Gyümölcslé-homogénizálás és színmegtartás
Táblázatok 321
Ábrák 324
5.2.2. Kationcserélős kezelés hatása paprikasűrítmény beltartalmi értékeire 328
Táblázat 335
Ábrák 336
5.2.3. Céklafeldolgozás 339
5.2.4. A lecsó gyártástechnológiájának hatása a C-vitamin tartalomra 340
Táblázatok 346
Ábrák 348
5.2.5. A szamóca gyorsfagyasztása 350
6. Mikroorganizmusok identifikálása és rendszerezése 351
6.1. Talajbaktériumok vizsgálata 352
6.2. Termogravimetriás vizsgálatok 354
7. Kertészeti termények és tartósítóipari termékek minőségének vizagálatára szolgáló módszerek fejlesztése 355
7.1. Érzékszervi vizsgálatok értékelése 357
Táblázat 339
7.2. Objektív vizsgálati eljárások 360
7.2.1. Gyümölcsök zamatanyagainak vizsgálata 360
Ábra 361
7.2.2. Zöldborsó érettségi fokának mérése 362
7.2.2.1. Sűrűségmérés zöldborsón 362
Táblázatok 370
Ábrák 373
7.2.2.2. Sűrűség szerinti szeparátor a zöldborsó zsengeségének megállapítására 375
Táblázat 379
Ábra 380
7.3. Zöldségek és gyümölcsök léleadásának mérése 381
Ábrák 384
7.4. Rost-méretmegoszlás vizsgálata rostos levek 387
II. Terven kívüli kutató munka. 388
II.1. Cukormeghatározási módszerek egységesítése 390
Táblázatok 392
11.2. Paradicsom fajtakísérletek 395
Táblázatok 400
Ábrák 402
II.3. Hámozott paradicsom /Pelati/ 406
II.4. A paprika előfőzésének hatása a gyorsfagyasztott lecsó minőségének tárolás alatti változására 407
II.5. Kénessav meghatározás metodikája 408
II.6. Spenót romlását okozó Xanthomonas gátlása antibiotikumokkal 410
Ábra 412
II.7. Málnaszörp nyúlósodásának vizsgálata 413
Táblázat 414
Irodalmi munkásság 415
Megvásárolható példányok

Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.

Előjegyzem