1.062.077

kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát

A kosaram
0
MÉG
5000 Ft
a(z) 5000Ft-os
szállítási
értékhatárig

A Kertészeti Egyetem Közleményei 1979/11.

1979. XLIII. évfolyam 11. szám

Értesítőt kérek a kiadóról
Értesítőt kérek a sorozatról

A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról
A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról

Előszó

Egyetemünk Zöldségtermesztési Intézetének jogelődjénél kezdettől fogva célul tűztük ki zöldségtermesztésünk idényjellegének csökkentésére alkalmas módszerek felkutatását, kialakítását. Ennek... Tovább

Előszó

Egyetemünk Zöldségtermesztési Intézetének jogelődjénél kezdettől fogva célul tűztük ki zöldségtermesztésünk idényjellegének csökkentésére alkalmas módszerek felkutatását, kialakítását. Ennek következtében figyelmünket a hajtatás és a korai termesztés fejlesztésére összpontosítottuk. A témakörbe tartozó kutatómunkánk a következő csoportokba sorolható:
1. A Magyarországon termesztett fontosabb zöldségfajok és -fajták biológiai jellemzőinek tanulmányozása, különös tekintettel a koraiságra és a termőképességre.
2. A zöldséghajtatásra használt termesztőlétesítmények korszerűsítése.
3. A koraiságot segítő termesztéstechnológiai elemek felkutatása és továbbfejlesztése.
4. A korai termesztésre alkalmas fajták összegyűjtése, értékelése és ilyenek előállítása.
A felsorolt kérdéscsoportokból eredő problémák sokrétűsége szükségessé tette kutatási területünk pontosabb elhatárolását is. Ennek értelmében a nálunk termesztett fontosabb zöldségfajok közül elsősorban a paradicsom és a paprika biológiai igényei és termesztési technológiájuk korszerűsítése, valamint újabb hazai fajták előállítása képezi szűkebb tevékenységi területünket. A hajtató létesítmények korszerűsítésére vonatkozó tevékenységünket szinte teljesen a műanyagokból készíthető fólia alagutak, ágyak és sátrak hazai viszonyok közé alkalmas változatainak kialakítására összpontosítottuk.
125 éves jubileumunkra készített összefoglaló munkánkban csak azoknak a legújabb kutatási eredményeknek a vázlatos ismertetésére szorítkozunk, amelyek még nem váltak szélesebb körben ismertté.
1. A fontosabb zöldségfajok biológiai igényének megismerése céljából tanulmányoztuk néhány fontosabb zöldségfajtánknak az alapvető élettényezők (fény, hőmérséklet, víz, tápanyag) iránti igényét; olyan mélységig, hogy a kapott eredmények megbízható alapot adjanak az egyes fajok termesztéstechnológiájának korszerűsítéséhez. Behatóbban a paprikával foglalkoztunk. Ez a magyarázata annak, hogy e munkánkban is a paprikára vonatkozó megállapítások vannak túlsúlyban. Mivel az alapvető élettényezők közül az utóbbi időben kiemelten a tápanyagigény megismerésére összpontosítjuk vizsgálatainkat, most azok közül néhány újabb kutatási eredményről számolunk be. A zöldségfélék tápanyagigényének pontosabb megismerésének segítségével olyan tápanyagellátási módszerek kidolgozását tűztük célul, amelyek - a nagy termések biztosítása mellett - a koraiság növeléséhez is hozzájárulnak. A növények táplálkozásához szükséges alapvető makroelemek pótlására használt műtrágyákban a szükséges hatóanyagok különböző vegyületek formájában találhatók. Vissza

Tartalom

Dr. Somos András: Új kutatási eredmények a koraiság fokozására a zöldségtermesztésben 5
Dr. Filius István - Dobos László - Kovács András: A váz nélküli műanyagfólia-takarás a zöldségtermesztésben 19
Dr. Hargitai László: A zöldséghaj tatás földkeverékeinek előállítása és továbbfejlesztési lehetőségei 29
Dr. Gyúró Ferenc - Dr. Soltész Miklós - Dr. Terpó András - Dr. Nyéki József - Dr. Tóth Magdolna: Malus fajok felhasználása az almaültetvények megporzásához 37
Dr. Papp János - Pápainé dr. Kobzos Ilona: A pirosribiszke-ültetvények nitrogéntrágyázása 49
Dr. Avramov Lázár: Az újonnan előállított csemegeszőlő-fajták fontosabb agrobiológiai és technológiai jellemzői 59
Dr. Csepregi Pál - Dr. Zilai János: A szőlőfajták összehasonlító értékelésének eredményei és feladatai 67
Polyák Dezső - Dr. Kozma Pál - Tóthné dr. Surányi Klára: A szőlő tápanyag-ellátottságának irányítása tápoldatokkal 83
Miklósné Juhász Olga - Dr. Törley Dezső - Polyák Dezső: A szőlő szabad aminosavainak és fehérjefrakcióinak vizsgálata 91
Márta Kálmánné dr.: Tápanyag-hasznosulás a gladiólusz tesztnövénynél a tartós hatású N-műtrágyák felhasználásával 97
Dr. Szántó Matild: A modell technológiák jelentősége az üveg alatti dísznövénytermesztés tervezésében 105
Dr. Lászay György: Paeonia lactiflora fajták értékelése a fenológia és a díszítőérték szempontjából 117
Virág János: Kiskertek a települések zöldfelületi rendszerében 123
Dr. Csima Péter: Funkcionális és vizuális térkapcsolatok a tájszerkezetben 131
Baloghné Ormos Ilona: Településkörnyéki üdülőterületek kijelölése és méretezése 137
Dr. Urbán András: Különböző rendszerű vörösborkészítési eljárások költségelemzése 143
Edelényi Miklós: Szárított élesztőkészítmények alkalmazása a borászatban 149
Dr. Almási Elemér: A kertészeti termékek hűtőtárolásával és gyorsfagyasztásával kapcsolatos kutatások a Kertészeti Egyetemen 155
Dr. Reichart Olivér - Dr. Deák Tibor - Juhászné Román Mariann - Dr. Lukacsovics Ferenc - Török Tamás: A vízaktivitás és a hőmérséklet hatása néhány, hűtőtárolóból izolált mikroorganizmus szaporodására 161
Dr. Nagy Sándor: A hű tő tárolóból elvont hőenergia hasznosításának lehetőségei 167
Dr. Barta József: Kertészeti termékek elsődleges konzervipari feldolgozásának technológiai jellemzése 175
Horváth Dénesné: A kínai kel konzervipari felhasználási lehetőségeinek vizsgálata 183
Bányainé dr. Sándor Julianna - Perczelné dr. Zalai Magdolna: Számítási eljárás zöldség-nyersanyagtételek heterogenitásának ellenőrzésére 189
Dr. Rédai István: Az öntözés hatékonyságát befolyásoló tényezők a kertészeti ágazatokban 195
Dr. Szilágyi Pál - Szabadkai Attila: A kertészeti termesztés és a kertészeti termékek feldolgozása közötti összhang üzemszervezési kérdései 203
Gyollai János: Költségelszámolási és kalkulációs módszerek a zöldségtermesztésben 209
Dr. Pillis Pál: A tudományos és technikai forradalom hatása a számítástechnika és a közgazdaságtudomány fejlődésére 215
Dr. Kiss Arthurné: A tudományos és technikai forradalom hatása a termelőszövetkezeti parasztság tudatára 225
Rózsa Tibor: A tudományos-technikai forradalom és a társadalmi haladás 233
Megvásárolható példányok

Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.

Előjegyzem