1.066.355

kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát

A kosaram
0
MÉG
5000 Ft
a(z) 5000Ft-os
szállítási
értékhatárig

A kertészeti ágazatok üzemtana II.

Szerző
Szerkesztő
Lektor
Budapest
Kiadó: Kertészeti Egyetem
Kiadás helye: Budapest
Kiadás éve:
Kötés típusa: Tűzött kötés
Oldalszám: 491 oldal
Sorozatcím:
Kötetszám:
Nyelv: Magyar  
Méret: 23 cm x 17 cm
ISBN:
Értesítőt kérek a kiadóról

A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról
A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról

Előszó


Részlet a könyvből:

"A zöldségtermesztés szervezése és ökonómiája" c. jegyzet része a Kertészeti Egyetem Üzemtani Tanszékén-készült általános és ágazati kérdéseket tartalmazó ökonómiai... Tovább

Előszó


Részlet a könyvből:

"A zöldségtermesztés szervezése és ökonómiája" c. jegyzet része a Kertészeti Egyetem Üzemtani Tanszékén-készült általános és ágazati kérdéseket tartalmazó ökonómiai kiadványoknak, Éppen ezért egy sor elvi, általános jellegű, kérdés kifejtésére itt nincs is lehetőség, nincs is szükség.
A jegyzet keretében röviden igyekszünk bemutatni a zöldségtermesztés szerepét, jelentőségét a népgazdaságban, ezen belül az élelmiszergazdaságban. Ugyancsak röviden foglalkozunk a legfontosabb szervezési kérdésekkel is.
Részletesebben térünk ki a zöldségtermesztés termelőüzemi, vállalati összefüggéseire még akkor is, ha tudjuk, hogy ebben a kérdésben végtelen sok problémával állunk szemben, nagyon nehéz a bonyolult helyzetet áttekinteni, az adott viszonyok között tisztán látni.
A kertészeti - igy a zöldség - termesztés a felszabadulás óta jelentős változáson ment keresztül, A jegyzetben megkíséreltük érzékeltetni a fejlődés eredményeit, de azt is, hogy az évtizedes hagyományok ma még milyen szerepet játszanak.
A jegyzet lényegében tartalmazza a zöldségtermesztés jelenlegi ökonómiai problémáit, körvonalazza a problémák megoldásának módját, a közép- és hosszútávú fejlesztés fontosabb tényezőit, perspektíváit.
Arra törekedtünk, hogy a főbb ökonómiai összefüggéseket világítsuk megúgy, hogy lehetőleg minél kevesebb átfedés legyen más - egyetemi tanszékek által oktatott - anyaggal. Vissza

Tartalom


Bevezetés 3.
1. A zöldségtermesztési ágazat elhatárolása, a zöldségfélék csoportosítása 5.
1.1. A zöldségtermesztési ágazat fogalma 6.
1.2. A zöldségtermesztés fejlődésének ökonómiai összefüggései 8.
1.3. A zöldségfélék csoportosítása 11.
1.31. A zöldségfélék elhatárolása felhasználásuk alapján 12.
1.32. A zöldségnövények biológiai csoportosítása 12.
1.33. A zöldségnövények művelési módjai 13.
1.34. A zöldségtermesztés üzemtipusok szerinti megoszlása 14.
1.4. A zöldségtermesztés a mezőgazdaság ágazati rendszerében 16.
2. A zöldségtermesztés jelentősége 18.
2.1. Az ágazat szerepe a szükségletek kielégítésében 20.
2.11. A zöldségfogyasztás szintjének alakulása 20.
2.12. A zöldségfélék exportja 26.
2.13. A feldolgozóipar igénye 29.
2.2. A zöldségtermesztés mérete, megoszlása strukturája 35.
2.21. A zöldségtermesztésünk helye a világban 35.
2.22. A termőterületek alakulása 37.
2.23. A termékmennyiségek alakulása, összetétele 40.
2.24. A zöldségtermesztés szerepe az áruforgalomban 44.
2.25. A zöldségtermesztés termelési értéke 46.
2.3. A zöldségtermesztés üzemi jelentősége 49.
2.31. A termőfelület szektorális megoszlása 49.
2.32. A zöldségtermesztés szerepe a vállalati gazdálkodásban 51.
3. A zöldségtermesztés helyzete, szinvonala 57.
3.1. A zöldségtermesztés helyzetét, színvonalát meghatározó tényezők 58.
3.2. A hozamok alakulása 59.
3.3. A termesztéstechnika főbb gazdasági és szervezési kérdései 64.
3.31. A Talajelőkészités és trágyázás 64.
3.32. A szaporitás 69.
3.33. A növényápolás 71.
3.34. A betakaritás, árukikészités 73.
3.4. A ráfordítások alakulása, - hatékonysága 76.
3.41. Anyagjellegű ráfordítások 78.
3.42. Élőmunkaráforditás, termelékenység 80.
3.43. Energiaszolgáltató üzemi ráfordítások 87.
3.44. Eszközráforditások és hatékonyságuk 92.
3.5. Az ágazat termelő üzemi, vállalati összefüggései 100
3.51. Az ágazat mérete, nagysága 100
3.52. Ágazati komplexitás 103
3.53. A termelési kockázat 105
3.54. Az integráció és integrációs törekvések 107
3.6. A termelés tervszerű befolyásolása 108
40 A zöldségtermesztés költség- és jövedelemviszonyai 112
4.1. A zöldségtermesztés jövedelmi viszonyai 113
4.11. A termelési érték alakulása, befolyásolása 113
4.12. A termelési költség alakulása, befolyásolása 115
4.13. A jövedelem alakulása, befolyásolása 120
4.2. A zöldségtermesztés fejlesztési célkitűzései 123
5. Az áruforgalmazás kérdései a zöldségtermesztésben 128
5.1. A termelői árukikészités és értékesités főbb folyamatai 128
5.2. A zöldségfélék forgalmazása és áralakulása 134.
5.21. A zöldségfélék forgalmazása 134.
5.22. Az áralakulás és annak specifikumai 140.
5.23. A tárolás és feldolgozás kérdései 152.
6. A zöldségmag-termesztés ökonómiai kérdései 154.
6.1. A zöldségmag-termesztés általános vonatkozásai 155.
6.2. A magtermesztés sajátos ökonómiai viszonyai
Irodalomjegyzék 159.
1. A GYÜMÖLCSTERMESZTÉS NÉPGAZDASÁGI JELENTŐSÉGE 165
1.1. Területi arányok és a gyümölcsfák száma 165
1.2. A gyümölcstermés szerkezete 166
1.3. A világ gyümölcstermesztése 171
1.4. Az egy főre jutó termés 171
1.5. A bruttó termelési érték 171
1.6. Az export 175
1.7.1. Az exportot befolyásoló tényezők 176
1.8. A tulajdonformák a gyümölcstermesztésben 181
1.9. Üzemnagyság és szakosodás a gyümölcstermesztésben 182
2. AZ ÜLTETVÉNYLÉTESÍTÉS 184
2.1. A telepítésre kijelölt körzetek 192
2.2. A közgazdasági tényezők 192
2.3. Az üzemágtársítás 193
2.4. A gyümölcsfajok társítása lineáris programozással 194
2.5. A gyümölcsös létesítése 194
2.6. Az ültetvénylétesítés költsége 203
2.7. Az ültetvényberuházás 207
2.7.1. A beruházás megtérülése 208
2.7.2. A beruházás hatékonysága 210
3. A TECHNOLÓGIAI FOLYAMATOK SZERVEZÉSE 212
3.1. A termelési rendszerek szerepe a gyümölcstermesztésben 212
3.2. A kézimunkaerő-igény 213
3.3. A gépimunka-igény 218
3.3.1 A szállítóeszközök kiválasztása 222
3.4. A metszés 223
3.4.1. A metszés munkaerő-igénye és költsége 223
3.5. A tápanyagutánpótlás 227
3.5.1. A trágyázás jövedelmezősége 231
3.6. A talajművelés és vegyszeres gyomirtás 236
3.7. Az öntözés 237
3.7.1. Az öntözés jövedelmezősége 240
3.8. A növényvédelem 242
3.8.1. A növényvédelem költségei 251
3.8.2. A növényvédelem jövedelmezősége 254
3.9. A gyümölcsbetakarítás 256
3.9.1. A betakarítás jelentősége 256
3.9.2. A betakarítás kampányterve 258
3.9.2.1. A szüret eszközei 259
3.9.2.2. A szüret munkaerőigénye 261
3.9.3 A bogyós és csonthéjas gyümölcsűek betakarítása 262
3.9.3.1. A rázógépes betakarítás 270
3.9.3.2. Az osztályozás 272
3.9.3.3. A göngyöleg szükséglet 273
3.9.3.4. A szállítás kérdései 274
3.9.4. Az almatermésűek betakarítása 275
3.9.4.1. A szedés szervezése 276
3.9.4.2. A munkaerő-igény 277
3.9.4.3. Az osztályozás, válogatás 280
3.9.4.4. A szállítás szervezése 290
3.9.4.5. A betakarítás beruházás-igénye 296
4. A GYÜMÖLCSTERMESZTÉS JÖVEDELMEZŐSÉGE 298
4.1. A termelési költségek 298
4.2. A termelés jövedelmezősége 313
4.2.1. A jövedelmezőséget befolyásoló tényezők 318
4.2.2. A munka termelékenysége 323
5. A HŰTÖTT TÁROLÁS ÜZEMI VONATKOZÁSAI 325
5.1. A tárolás költsége 329
5.2. A tárolás jövedelmezősége 331
6. A FAISKOLAI TERMELÉS ÜZEMGAZDASÁGI KÉRDÉSEI 335.
6.1. A faiskolai termelés hozamai 345
6.2. A faiskolai termelés jövedelmezősége 347
IRODALOM 349
1. A szőlőtermesztés jelentősége 353
1.1. Szőlőtermesztésünk helye a világban 353
1.2. A szőlőtermesztés helye és jelentősége a hazai élelmiszergazdaságban 368
1.3. Szőlőtermesztésünk jelenlegi helyzete 371
1.31. A szőlőterület alakulása 373
1.32. A szőlőültetvények területi elhelyezkedése, borvidékek 376
1.33. A szőlőterület megoszlása szektorok szerint 380
1.35. A II. ötéves terv telepítési programjának eredményei és hiányosságai 383
1.36. A jelenlegi ismereteink szerint korszerűnek tekinthető üzemi szőlők aránya 389
2. A szőlőtermesztés költség- és jövedelemviszonyai 391
2.1. A szőlőtermesztés jövedelmezőségi helyzete 392
2.2. A szőlőtermesztés költségeinek összetevői, aránya 397
2.3 A jövedelem növelésének lehetőségei 400
2.4. Ökonómiai mutatók alakulása a szőlőtermesztési ágazatban 402
3. Különböző telepítési rendszerek és termesztési technológiák ökonómiai értékelése 405
3.1. A jelenleg alkalmazott technológiai rendszerek jellemzői 406
3.11. 240 cm, illetve annál nagyobb sortávolságú homoki szőlőültetvények termesztési technológiája 412
3.12. 240 cm, illetve annál nagyobb sortávolságú homoki szőlőültetvények termesztési technológiája 419
3.13. A szüreti munkák szervezése 427
3.13.1. Kétmenetes borszőlőszüret 427
3.13.2. Egymenetes borszőlőszüret 431
3.13.3. Szedőszános csemegeszőlő szüret 433
3.14. A különböző telepítési rendszerű szőlőültetvények ökonómiai mutatói 436
3.2. A szőlőtermesztési technológia további műszaki fejlesztésének lehetőségei 440
3.21. A növényvédelem műszaki fejlesztése 442
3.22. A borszőlőszüret műszaki fejlesztése és annak üzemi kihatása 445
4.1. A szőlőtelepítés és a szaporítóanyag előállítás ökonómiai kérdései 451
4.2. Optimális üzemnagyság a szőlő- és bortermelési vertikumban 458
4.3. A szőlőtelepítések jelenlegi közgazdasági szabályozó rendszere 460
4.4. Szőlőszaporítóanyag-termesztés 462
4.41. A fajták szerepe és jelentősége 462
4.42. A szőlőszaporítóanyag-termesztés rendszere 463
4.43. A szaporítás állami engedélyezése és irányítása 465
4.44. A szőlőszaporitóanyag-termesztés jelenlegi helyzete 467
4.45. A szőlőszaporítóanyag-termesztés költség- és jövedelemviszonyai 471
5. A szőlőfeldolgozás és borpalackozás szervezése 478
5.1. Bortermelés és értékesítés 479
5.2. Hazai fogyasztás 481
5.3. A szőlőfeldolgozás szervezése 482
5.4. Feldolgozási technológiák 483
5.41. Bortároló 485
5.42. Borkezelő 485
5.5. A borászat költségei
5.51. A bor önköltségének alakulása 485
5.6. A borpalackozás szervezése 486
5.61. A palackozók 487
5.62. Borpalackozás költségei 488
5.63. A borpalackozás önköltségének alakulása 488
Irodalomjegyzék 489
Megvásárolható példányok
Állapotfotók
A kertészeti ágazatok üzemtana II. A kertészeti ágazatok üzemtana II. A kertészeti ágazatok üzemtana II. A kertészeti ágazatok üzemtana II. A kertészeti ágazatok üzemtana II. A kertészeti ágazatok üzemtana II.

A borító foltos, rajta bejegyzés látható, a gerinc megtört. Néhány lap javított. Több lapon aláhúzás, jelölés látható.

Állapot: Közepes
4.480 Ft
3.580 ,-Ft 20
29 pont kapható
Kosárba
Állapotfotók
A kertészeti ágazatok üzemtana II. A kertészeti ágazatok üzemtana II.

A borító enyhén töredezett, a gerinc mentén elszíneződött.

Állapot:
4.480 ,-Ft
36 pont kapható
Kosárba