1.067.053

kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát

A kosaram
0
MÉG
5000 Ft
a(z) 5000Ft-os
szállítási
értékhatárig

A kereskedelmi társadalmi ellenőrök kézikönyve

Szerző
Lektor
Budapest
Kiadó: Népszava Lap- és Könyvkiadó
Kiadás helye: Budapest
Kiadás éve:
Kötés típusa: Fűzött kemény papírkötés
Oldalszám: 347 oldal
Sorozatcím:
Kötetszám:
Nyelv: Magyar  
Méret: 20 cm x 15 cm
ISBN: 963-322-163-3
Értesítőt kérek a kiadóról

A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról
A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról

Tartalom

Társadalmi ellenőrzés szerepe és feladatai a fogyasztói érdekvédelemben
A fogyasztói érdekvédelem a szakszervezetek munkájában5
A Szakszervezetek Országos Tanácsának állásfoglalása a lakossági áruellátás helyzetéről és feladatairól9
Az ellenőrzési szervezetek és feladataik15
A fogyasztói érdekvédelemmel kapcsolatos 1973. január 15-i SZOT elnökségi határozat alapvető vonásai15
A kereskedelmi társadalmi ellenőrzés szervezete és feladatai16
A szakszervezeti kereskedelmi társadalmi ellenőr feladatai 23
A szakszervezeti kereskedelmi társadalmi ellenőr joga és kötelességei 24
A szakszervezeti kereskedelmi társadalmi ellenőrök védelme és egyes eljárási kérdések25
Az árhatósági hatáskörök27
Árhatósági hatáskörrel rendelkező szervek27
Az Országos Anyag- és Árhivatal 11/1984. (IX. 1.) ÁH számú rendelkezése az árellenőrzés egyes kérdéseiről31
A tanácsok és a szakszervezetek együttműködése33
Az együttműködés célja és elvei34
Az együttműködés tartalma35
A társadalmi ellenőrök tudnivalói a belkereskedelmet érintő szabályozásokról
A belkereskedelmi törvény (1978. évi I. törvény)40
Idegenforgalom43
A Polgári törvénykönyv (1977. évi IV. törvény)44
A közérdekű bejelentésekről, javaslatokról és panaszokról (1977. I. törvény)45
Az állami vállalatokról (1977. évi VI. törvény)46
A népgazdasági és a vállalati tervezés rendszere47
A termékforgalmazás szabályozása48
A piacfelügyelet rendszere50
A gazdaságosabb termékszerkezet kialakítása51
A szeszesital-értékesítés korlátozása52
A tartós fogyasztási cikkek alkatrészellátásáról és javítószolgálatáról53
A betétdíjas üvegpalackok visszaváltása54
A vendéglátó üzletek menüszolgáltatása; a reggeli és uzsonnaitalok értékesítése; tej, péksütemény vasárnapi kötelező árusítása54
A vásár és piacrend szabályozása55
A tisztességtelen gazdasági tevékenység tilalma55
Általános árszabályozás57
Árformák és alkalmazásuk58
Kereskedelmi haszonkulcsok60
A fogyasztói árak feltüntetése61
A fogyasztói árak képzése és megváltoztatása61
Az ár és a minőség kapcsolata65
A tisztességtelen ár tilalma, a vállalati ármagatartás követelményei66
Különleges árszabályozási rendelkezések68
A vendéglátóipari árak szabályozása68
A szállodai és egyéb elszállásolási árak, díjak69
A vendéglátó üzletek osztályba sorolása70
A magánkereskedői árak szabályozása71
A mezőgazdasági nagyüzemek által alkalmazható árak és díjak71
Az import fogyasztási termékek árképzése72
Olcsó cikkek listája72
A tüzelő- és építőanyagok árképzése73
A betétdíjas üvegpalackok árképzése73
A burgonya-, a zöldség- és a gyümölcsárak kialakítása74
A virágárak képzése75
A bolti előrecsomagolás árai75
Az utazási irodák árképzési rendszere76
Az árellenőrzés legfontosabb feladatai és formái76
Minőségvédelem és minőségellenőrzés78
A minőségvédelem általános kérdései78
Minőségvédelem és minőségellenőrzés a belkereskedelemben80
Az élelmiszertörvény végrehajtása a belkereskedelemben82
Vásárlói jogok minőségi hiba esetén83
A belkereskedelmi egységek környezeti kulturáltsága86
Közegészségügyi előírások87
Mérésügyi szabályozások88
Az üzletek nyitvatartása89
A kereskedelem általános üzleti szabályzata90
Az üzletek működési engedélye és szakmai üzletkörök92
Új üzemelési formák a belkereskedelemben93
A magánkereskedelem szabályozása96
A kereskedelmi etika kérdései97
Bizonylati rend, okmányfegyelem97
A fogyasztói érdekvédelem megsértéséhez kapcsolódó jogi szabályozás99
Szabálysértés99
Büntetőjogi felelősségre vonás101
Polgári jogi szabályok érvényesítése101
Gazdasági bíróság102
Munkajogi szankciók102
A társadalmi ellenőrzés módszerei
Az ellenőrzési feladatok felosztása104
Az ellenőrzés formái106
Ellenőri magatartás áruvásárlásnál116
Mintavételi eljárás118
A mintavétel módja118
A minta lezárása és jelölése120
Műszeres ellenőrzés120
Az ellenőrzés megállapításainak rögzítésével kapcsolatos tennivalók121
Bejegyzés az ellenőrzési naplóba121
Jegyzőkönyv felvétele125
Jelentés készítése128
Az ellenőrzés területei
Az áruk elhelyezése, raktározása és kezelése131
A kiszolgálás módja134
A dolgozók magatartása135
A választék137
A rendelés és szállítás141
Az áru kiszolgálása144
A minőség148
Az élelmiszerek fogyaszthatósági ideje150
Néhány fontosabb árucikk mintavételi szabályai177
Tej, tejtermék, tojás mintavétele177
Sütő- és édesipari termékek mintavétele178
Húsipari termékek, húskonzervek és gyorsfagyasztott termékek mintavétele179
Háztartási vegyipari cikkek mintavétele179
Fagylalt mintavétele180
Eszpresszókávé mintavétele180
Ételek mintavétele181
Italok mintavétele182
Árak ellenőrzése184
A fogyasztói árak megállapítása184
A fogyasztói árak alkalmazása185
Az általános egészségügyi előírások betartásának ellenőrzése187
A vevők reklamációi188
A kiskereskedelmi hálózat ellenőrzésének részletes szabályai
Szakosítás a kiskereskedelemben193
Árufajták szerinti szakosítás194
Az értékesítés formái szerinti szakosítás203
Szakosítás az eladási módszerek szerint204
Az elszámoltatás módja szerinti szakosítás208
A magánkereskedelem tevékenységének ellenőrzése215
Az élelmiszerboltok ellenőrzése218
Általános ellenőrzési szempontok218
Hentesáruk ellenőrzése222
Egyéb élelmiszerek ellenőrzése224
A közegészségügyi előírások betartásának ellenőrzése226
A vendéglátóipari egységek ellenőrzése229
A vendéglátóipari egységek jellemzői229
A vendéglátóipar árrendszere, az áruk ellenőrzése231
Hatósági haszonkulcsok és árak233
Szabad áruformába tartozó haszonkulcsok és árak236
Áralkalmazási feltételek a kereskedelmi vendéglátásban237
Munkahelyi éttermek és munkahelyi büfék244
Beszerzési árak245
Az árkiszámítás módja és az árváltoztatás lehetőségei246
Egyéb feladatok és áralkalmazási feltételek248
Minőségellenőrzés a vendéglátóiparban251
Műszeres minőségellenőrzés251
Egyéb ellenőrzési feladatok254
A kiszolgálás ellenőrzése258
Az iparcikküzletek ellenőrzése259
Piacok, vásárcsarnokok és vásárok ellenőrzése262
Együttműködés a társadalmi ellenőrzés irányításában
Országos irányítószervek együttműködése268
Megyei szervek együttműködése273
Helyi szervek együttműködése276
Együttműködés a minőségvizsgáló szervekkel278
A társadalmi ellenőr című lap szerepe279
A társadalmi ellenőrök oktatása, továbbképzése280
Függelék
A fogyasztók érdekvédelmével kapcsolatos jogszabályok címjegyzéke
Irányítási és működési általános szabályozások283
Az áruforgalmat érintő szabályozások287
Árszabályozás, és árellenőrzés 290
Minőségi, közegészségügyi és mérésügyi szabályozások 292
A magánkereskedelemre és a szerződéses üzemeltetésre vonatkozó külön szabályok294
Szankcionálási rendszer, fogyasztói érdekvédelem, ellenőrzési szabályok295
Jogszabály-ismertetések
25/1968. K. É-26/BkM sz. utasítás a reggeli és uzsonnaitalok kötelező vendéglátóipari értékesítéséről297
Az egyes tartós fogyasztási cikkek legkisebb kötelező mértékéről297
9/1970. (IX. 5.) EüM-ÉVM sz. együttes rendelet a köztisztaság fenntartásáról298
13/1970. (IX. 2.) BkM sz. rendelet egyes vegyiáruk értékesítési idejének meghatározásáról299
1/1972. (II. 10.) BkM sz. rendelet a megrendeléses vásárlásról és az előlegről300
15/1972. (VI. 21.) BkM-ÁH sz. rendelet a vendéglátó üzletek menüszolgáltatásáról301
12/1977. (V. 22.) BkM sz. rendelet az élelmiszerekről szóló 1976. évi IV. tv. végrehajtásáról302
11/1978. (VII. 1.) BkM sz. rendelet az áruk házhozszállításának egyes kérdéseiről303
2/1984. (III. 10.) BkM-IpM sz. rendelet a használati, kezelési útmutatóról és a minőség tanúsításáról303
4/1980. (XI. 11.) ÁH sz. rendelkezés az üvegpalackok és az öblös (konzerves-) üvegek betétdíjáról és forgalmáról305
2/1981. (I. 23.) BkM sz. rendelet a minőségvédelem egyes kérdéseiről305
A vásárlási körülmények javításával összefüggő feladatok306
Ártájékoztatási és árkerekítési feltételek a vendéglátásban és a fogyasztói árak kerekítése a bolti kiskereskedelemben307
A fogyasztói árak feltüntetése308
A fizetésiszámla-adási kötelezettség309
Tájékoztató a magánkereskedelemben kiállítandó önbizonylat tartalmáról310
A húsételek egyensúlyának ellenőrzése311
Belkereskedelmi Minisztérium 10 006-76 BkMSz ágazati szabványa a vendéglátóipari italszolgáltatások mértékének ellenőrzéséhez311
A kereskedelem általános üzleti szabályzata alapján a vállalatok, szövetkezetek üzleti munkarendjében szabályozandó kérdések313
A vásárlók minőségi kifogásainak intézéséről 315
19/1977. (XII. 20.) BkM sz. rendelet a szeszesital értékesítésének korlátozásáról317
11/1977. (V. 18.) BkM sz. rendelet a vásárlók könyvéről318
A vendéglátóipari szórakoztató játékok, zeneszolgáltatás és automaták működtetésének szabályozása319
A kereskedelemben előforduló szabálysértések
Tulajdon elleni szabálysértés320
Gazdálkodási kötelesség megszegése320
Rossz minőségű termék forgalomba hozatala320
Minőség hamis tanúsítása320
Hamis termékjelzés320
Árdrágítás321
Jogosulatlan kereskedés321
Jogellenes hirdetés321
Szeszesital-árusítás tilalmának megszegése321
Szeszes ital kiszolgálása fiatalkorú részére321
Fiatalok vendéglőben tartózkodása321
Lerészegítés321
Orvosi vizsgálat elmulasztása322
Élelmezés-egészségügyi szabálysértés322
Köztisztasági szabálysértés322
Dolgozó szabálytalan alkalmazása322
Kisipar gyakorlásával visszaélés322
Üzletkörbe nem tartozó árusítás323
Árukapcsolás323
Vásárlók megkárosítása323
Vesztegetés323
Mérlegelés ellenőrzésének akadályozása323
Nyitvatartási idő szabályainak megszegése323
Magánkereskedői igazolvánnyal való visszaélés324
Bizonylati fegyelem megsértése324
Minőségi kifogás szabálytalan elintézése324
Kötelező fizetési jegyzék, számla átadásának elmulasztása324
Áru jogtalan visszatartása324
Étlappal vagy itallappal elkövetett szabálysértés324
A vásárlók könyvének szabálytalan kezelése324
Árak ellenőrzésének akadályozása325
Élelmiszer minőségének megrontása325
Mérésügyi szabálysértés325
Szabványügyi szabálysértés325
Iratminták
Mintavételi jegyzőkönyv327
Zöldség-gyümölcs boltok próbavásárlási adatlapja328
Próbavásárlások adatlapja329
Adatlapos általános ellenőrzési jegyzőkönyv minta330
Ellenőrzési napló kitöltése 333
Jegyzőkönyv334
Jegyzőkönyv minta335
Megvásárolható példányok
Állapotfotók
A kereskedelmi társadalmi ellenőrök kézikönyve A kereskedelmi társadalmi ellenőrök kézikönyve A kereskedelmi társadalmi ellenőrök kézikönyve

A gerinc kopott. Az előzéklap foltos.

Állapot:
1.240 ,-Ft
6 pont kapható
Kosárba