Társadalmi ellenőrzés szerepe és feladatai a fogyasztói érdekvédelemben | |
A fogyasztói érdekvédelem a szakszervezetek munkájában | 5 |
A Szakszervezetek Országos Tanácsának állásfoglalása a lakossági áruellátás helyzetéről és feladatairól | 9 |
Az ellenőrzési szervezetek és feladataik | 15 |
A fogyasztói érdekvédelemmel kapcsolatos 1973. január 15-i SZOT elnökségi határozat alapvető vonásai | 15 |
A kereskedelmi társadalmi ellenőrzés szervezete és feladatai | 16 |
A szakszervezeti kereskedelmi társadalmi ellenőr feladatai | 23 |
A szakszervezeti kereskedelmi társadalmi ellenőr joga és kötelességei | 24 |
A szakszervezeti kereskedelmi társadalmi ellenőrök védelme és egyes eljárási kérdések | 25 |
Az árhatósági hatáskörök | 27 |
Árhatósági hatáskörrel rendelkező szervek | 27 |
Az Országos Anyag- és Árhivatal 11/1984. (IX. 1.) ÁH számú rendelkezése az árellenőrzés egyes kérdéseiről | 31 |
A tanácsok és a szakszervezetek együttműködése | 33 |
Az együttműködés célja és elvei | 34 |
Az együttműködés tartalma | 35 |
A társadalmi ellenőrök tudnivalói a belkereskedelmet érintő szabályozásokról | |
A belkereskedelmi törvény (1978. évi I. törvény) | 40 |
Idegenforgalom | 43 |
A Polgári törvénykönyv (1977. évi IV. törvény) | 44 |
A közérdekű bejelentésekről, javaslatokról és panaszokról (1977. I. törvény) | 45 |
Az állami vállalatokról (1977. évi VI. törvény) | 46 |
A népgazdasági és a vállalati tervezés rendszere | 47 |
A termékforgalmazás szabályozása | 48 |
A piacfelügyelet rendszere | 50 |
A gazdaságosabb termékszerkezet kialakítása | 51 |
A szeszesital-értékesítés korlátozása | 52 |
A tartós fogyasztási cikkek alkatrészellátásáról és javítószolgálatáról | 53 |
A betétdíjas üvegpalackok visszaváltása | 54 |
A vendéglátó üzletek menüszolgáltatása; a reggeli és uzsonnaitalok értékesítése; tej, péksütemény vasárnapi kötelező árusítása | 54 |
A vásár és piacrend szabályozása | 55 |
A tisztességtelen gazdasági tevékenység tilalma | 55 |
Általános árszabályozás | 57 |
Árformák és alkalmazásuk | 58 |
Kereskedelmi haszonkulcsok | 60 |
A fogyasztói árak feltüntetése | 61 |
A fogyasztói árak képzése és megváltoztatása | 61 |
Az ár és a minőség kapcsolata | 65 |
A tisztességtelen ár tilalma, a vállalati ármagatartás követelményei | 66 |
Különleges árszabályozási rendelkezések | 68 |
A vendéglátóipari árak szabályozása | 68 |
A szállodai és egyéb elszállásolási árak, díjak | 69 |
A vendéglátó üzletek osztályba sorolása | 70 |
A magánkereskedői árak szabályozása | 71 |
A mezőgazdasági nagyüzemek által alkalmazható árak és díjak | 71 |
Az import fogyasztási termékek árképzése | 72 |
Olcsó cikkek listája | 72 |
A tüzelő- és építőanyagok árképzése | 73 |
A betétdíjas üvegpalackok árképzése | 73 |
A burgonya-, a zöldség- és a gyümölcsárak kialakítása | 74 |
A virágárak képzése | 75 |
A bolti előrecsomagolás árai | 75 |
Az utazási irodák árképzési rendszere | 76 |
Az árellenőrzés legfontosabb feladatai és formái | 76 |
Minőségvédelem és minőségellenőrzés | 78 |
A minőségvédelem általános kérdései | 78 |
Minőségvédelem és minőségellenőrzés a belkereskedelemben | 80 |
Az élelmiszertörvény végrehajtása a belkereskedelemben | 82 |
Vásárlói jogok minőségi hiba esetén | 83 |
A belkereskedelmi egységek környezeti kulturáltsága | 86 |
Közegészségügyi előírások | 87 |
Mérésügyi szabályozások | 88 |
Az üzletek nyitvatartása | 89 |
A kereskedelem általános üzleti szabályzata | 90 |
Az üzletek működési engedélye és szakmai üzletkörök | 92 |
Új üzemelési formák a belkereskedelemben | 93 |
A magánkereskedelem szabályozása | 96 |
A kereskedelmi etika kérdései | 97 |
Bizonylati rend, okmányfegyelem | 97 |
A fogyasztói érdekvédelem megsértéséhez kapcsolódó jogi szabályozás | 99 |
Szabálysértés | 99 |
Büntetőjogi felelősségre vonás | 101 |
Polgári jogi szabályok érvényesítése | 101 |
Gazdasági bíróság | 102 |
Munkajogi szankciók | 102 |
A társadalmi ellenőrzés módszerei | |
Az ellenőrzési feladatok felosztása | 104 |
Az ellenőrzés formái | 106 |
Ellenőri magatartás áruvásárlásnál | 116 |
Mintavételi eljárás | 118 |
A mintavétel módja | 118 |
A minta lezárása és jelölése | 120 |
Műszeres ellenőrzés | 120 |
Az ellenőrzés megállapításainak rögzítésével kapcsolatos tennivalók | 121 |
Bejegyzés az ellenőrzési naplóba | 121 |
Jegyzőkönyv felvétele | 125 |
Jelentés készítése | 128 |
Az ellenőrzés területei | |
Az áruk elhelyezése, raktározása és kezelése | 131 |
A kiszolgálás módja | 134 |
A dolgozók magatartása | 135 |
A választék | 137 |
A rendelés és szállítás | 141 |
Az áru kiszolgálása | 144 |
A minőség | 148 |
Az élelmiszerek fogyaszthatósági ideje | 150 |
Néhány fontosabb árucikk mintavételi szabályai | 177 |
Tej, tejtermék, tojás mintavétele | 177 |
Sütő- és édesipari termékek mintavétele | 178 |
Húsipari termékek, húskonzervek és gyorsfagyasztott termékek mintavétele | 179 |
Háztartási vegyipari cikkek mintavétele | 179 |
Fagylalt mintavétele | 180 |
Eszpresszókávé mintavétele | 180 |
Ételek mintavétele | 181 |
Italok mintavétele | 182 |
Árak ellenőrzése | 184 |
A fogyasztói árak megállapítása | 184 |
A fogyasztói árak alkalmazása | 185 |
Az általános egészségügyi előírások betartásának ellenőrzése | 187 |
A vevők reklamációi | 188 |
A kiskereskedelmi hálózat ellenőrzésének részletes szabályai | |
Szakosítás a kiskereskedelemben | 193 |
Árufajták szerinti szakosítás | 194 |
Az értékesítés formái szerinti szakosítás | 203 |
Szakosítás az eladási módszerek szerint | 204 |
Az elszámoltatás módja szerinti szakosítás | 208 |
A magánkereskedelem tevékenységének ellenőrzése | 215 |
Az élelmiszerboltok ellenőrzése | 218 |
Általános ellenőrzési szempontok | 218 |
Hentesáruk ellenőrzése | 222 |
Egyéb élelmiszerek ellenőrzése | 224 |
A közegészségügyi előírások betartásának ellenőrzése | 226 |
A vendéglátóipari egységek ellenőrzése | 229 |
A vendéglátóipari egységek jellemzői | 229 |
A vendéglátóipar árrendszere, az áruk ellenőrzése | 231 |
Hatósági haszonkulcsok és árak | 233 |
Szabad áruformába tartozó haszonkulcsok és árak | 236 |
Áralkalmazási feltételek a kereskedelmi vendéglátásban | 237 |
Munkahelyi éttermek és munkahelyi büfék | 244 |
Beszerzési árak | 245 |
Az árkiszámítás módja és az árváltoztatás lehetőségei | 246 |
Egyéb feladatok és áralkalmazási feltételek | 248 |
Minőségellenőrzés a vendéglátóiparban | 251 |
Műszeres minőségellenőrzés | 251 |
Egyéb ellenőrzési feladatok | 254 |
A kiszolgálás ellenőrzése | 258 |
Az iparcikküzletek ellenőrzése | 259 |
Piacok, vásárcsarnokok és vásárok ellenőrzése | 262 |
Együttműködés a társadalmi ellenőrzés irányításában | |
Országos irányítószervek együttműködése | 268 |
Megyei szervek együttműködése | 273 |
Helyi szervek együttműködése | 276 |
Együttműködés a minőségvizsgáló szervekkel | 278 |
A társadalmi ellenőr című lap szerepe | 279 |
A társadalmi ellenőrök oktatása, továbbképzése | 280 |
Függelék | |
A fogyasztók érdekvédelmével kapcsolatos jogszabályok címjegyzéke | |
Irányítási és működési általános szabályozások | 283 |
Az áruforgalmat érintő szabályozások | 287 |
Árszabályozás, és árellenőrzés | 290 |
Minőségi, közegészségügyi és mérésügyi szabályozások | 292 |
A magánkereskedelemre és a szerződéses üzemeltetésre vonatkozó külön szabályok | 294 |
Szankcionálási rendszer, fogyasztói érdekvédelem, ellenőrzési szabályok | 295 |
Jogszabály-ismertetések | |
25/1968. K. É-26/BkM sz. utasítás a reggeli és uzsonnaitalok kötelező vendéglátóipari értékesítéséről | 297 |
Az egyes tartós fogyasztási cikkek legkisebb kötelező mértékéről | 297 |
9/1970. (IX. 5.) EüM-ÉVM sz. együttes rendelet a köztisztaság fenntartásáról | 298 |
13/1970. (IX. 2.) BkM sz. rendelet egyes vegyiáruk értékesítési idejének meghatározásáról | 299 |
1/1972. (II. 10.) BkM sz. rendelet a megrendeléses vásárlásról és az előlegről | 300 |
15/1972. (VI. 21.) BkM-ÁH sz. rendelet a vendéglátó üzletek menüszolgáltatásáról | 301 |
12/1977. (V. 22.) BkM sz. rendelet az élelmiszerekről szóló 1976. évi IV. tv. végrehajtásáról | 302 |
11/1978. (VII. 1.) BkM sz. rendelet az áruk házhozszállításának egyes kérdéseiről | 303 |
2/1984. (III. 10.) BkM-IpM sz. rendelet a használati, kezelési útmutatóról és a minőség tanúsításáról | 303 |
4/1980. (XI. 11.) ÁH sz. rendelkezés az üvegpalackok és az öblös (konzerves-) üvegek betétdíjáról és forgalmáról | 305 |
2/1981. (I. 23.) BkM sz. rendelet a minőségvédelem egyes kérdéseiről | 305 |
A vásárlási körülmények javításával összefüggő feladatok | 306 |
Ártájékoztatási és árkerekítési feltételek a vendéglátásban és a fogyasztói árak kerekítése a bolti kiskereskedelemben | 307 |
A fogyasztói árak feltüntetése | 308 |
A fizetésiszámla-adási kötelezettség | 309 |
Tájékoztató a magánkereskedelemben kiállítandó önbizonylat tartalmáról | 310 |
A húsételek egyensúlyának ellenőrzése | 311 |
Belkereskedelmi Minisztérium 10 006-76 BkMSz ágazati szabványa a vendéglátóipari italszolgáltatások mértékének ellenőrzéséhez | 311 |
A kereskedelem általános üzleti szabályzata alapján a vállalatok, szövetkezetek üzleti munkarendjében szabályozandó kérdések | 313 |
A vásárlók minőségi kifogásainak intézéséről | 315 |
19/1977. (XII. 20.) BkM sz. rendelet a szeszesital értékesítésének korlátozásáról | 317 |
11/1977. (V. 18.) BkM sz. rendelet a vásárlók könyvéről | 318 |
A vendéglátóipari szórakoztató játékok, zeneszolgáltatás és automaták működtetésének szabályozása | 319 |
A kereskedelemben előforduló szabálysértések | |
Tulajdon elleni szabálysértés | 320 |
Gazdálkodási kötelesség megszegése | 320 |
Rossz minőségű termék forgalomba hozatala | 320 |
Minőség hamis tanúsítása | 320 |
Hamis termékjelzés | 320 |
Árdrágítás | 321 |
Jogosulatlan kereskedés | 321 |
Jogellenes hirdetés | 321 |
Szeszesital-árusítás tilalmának megszegése | 321 |
Szeszes ital kiszolgálása fiatalkorú részére | 321 |
Fiatalok vendéglőben tartózkodása | 321 |
Lerészegítés | 321 |
Orvosi vizsgálat elmulasztása | 322 |
Élelmezés-egészségügyi szabálysértés | 322 |
Köztisztasági szabálysértés | 322 |
Dolgozó szabálytalan alkalmazása | 322 |
Kisipar gyakorlásával visszaélés | 322 |
Üzletkörbe nem tartozó árusítás | 323 |
Árukapcsolás | 323 |
Vásárlók megkárosítása | 323 |
Vesztegetés | 323 |
Mérlegelés ellenőrzésének akadályozása | 323 |
Nyitvatartási idő szabályainak megszegése | 323 |
Magánkereskedői igazolvánnyal való visszaélés | 324 |
Bizonylati fegyelem megsértése | 324 |
Minőségi kifogás szabálytalan elintézése | 324 |
Kötelező fizetési jegyzék, számla átadásának elmulasztása | 324 |
Áru jogtalan visszatartása | 324 |
Étlappal vagy itallappal elkövetett szabálysértés | 324 |
A vásárlók könyvének szabálytalan kezelése | 324 |
Árak ellenőrzésének akadályozása | 325 |
Élelmiszer minőségének megrontása | 325 |
Mérésügyi szabálysértés | 325 |
Szabványügyi szabálysértés | 325 |
Iratminták | |
Mintavételi jegyzőkönyv | 327 |
Zöldség-gyümölcs boltok próbavásárlási adatlapja | 328 |
Próbavásárlások adatlapja | 329 |
Adatlapos általános ellenőrzési jegyzőkönyv minta | 330 |
Ellenőrzési napló kitöltése | 333 |
Jegyzőkönyv | 334 |
Jegyzőkönyv minta | 335 |