1.067.053

kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát

A kosaram
0
MÉG
5000 Ft
a(z) 5000Ft-os
szállítási
értékhatárig

A kenyérgabona-kérdés

Szerző
Szerkesztő
Budapest
Kiadó: Kossuth Könyvkiadó
Kiadás helye: Budapest
Kiadás éve:
Kötés típusa: Fűzött kemény papírkötés
Oldalszám: 227 oldal
Sorozatcím:
Kötetszám:
Nyelv: Magyar  
Méret: 19 cm x 13 cm
ISBN:
Értesítőt kérek a kiadóról

A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról
A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról

Tartalom

Bevezetés5
A mindennapi kenyér13
A kenyér kialakulása14
Kenyérpótlékok különleges körülmények között és ínséges időkben21
Főbb kenyérgabona-növények29
A búza29
A rozs33
Az árpa35
A zab36
A rizs38
A világ kenyérgabona-termesztése41
A kenyérgabonák termesztésének területi megoszlása41
A kenyérgabona-termesztés színvonala46
A kenyérgabona termesztése a szocialista országokban55
A világ lakosságának kenyérgabona-igénye és ellátása64
A világ kenyérgabona-forgalma64
A kenyérgabona-kérdés az Európai Gazdasági Közösség országaiban70
Kenyérgabona-ellátás szocialista viszonyok között, és a nemzetközi kooperáció74
A kenyérgabona-ellátás kérdései Magyarországon94
A búza termesztésének biológiai és ökológiai feltételei108
A búza biológiája111
A gyökérzet111
A szár112
A levél113
A kalász114
A szemtermés116
A búza fejlődése118
A csírázás118
A bokrosodás118
A szárfejlődés119
A virágzás120
A szemfejlődés121
A búza táplálása122
A nitrogén123
A foszfor125
A kálium125
A környezeti tényezők szerepe és jelentősége a kenyérgabona-termesztésben127
A talaj127
A talajnedvesség127
Az időjárás128
A búza kártevői, betegségei, gyomfertőzése131
A kenyérgabona termesztése Magyarországon135
A kenyérgabona-termesztés kialakulása és színvonala Magyarországon135
A hazánkban termesztett búzafajok és búzafajták141
A hazai búzanemesítés eredményei144
A külföldi fajták szerepe köztermesztésünkben156
A búzanemesítés időszerű feladatai162
A kenyérgabona minősége166
Minőségi követelmények a kenyérgabona iránt166
Beltartalmi követelmények167
A kenyérgabona fizikai tulajdonságára vonatkozó követelmények171
A kenyérgabona minőségét befolyásoló tényezők174
A fajtatulajdonság175
Az éghajlat176
A talaj177
Az agrotechnika180
A betegségek és kártevők181
A kenyérgabona minőségének megállapítása183
A kenyérgabona újta a termeléstől a fogyasztásig185
A malomipar185
A liszt191
A kenyér és készítése. Péksütemények194
Mire jó még a kenyérgabonák termése?199
A kenyérgabona-termesztés gazdaságossága204
Összefoglaló213
Irodalomjegyzék223
Megvásárolható példányok

Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.

Előjegyzem