1.067.053

kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát

A kosaram
0
MÉG
5000 Ft
a(z) 5000Ft-os
szállítási
értékhatárig

A kávé

A kávé és a kávéházak története-Italkészítés-Receptek-Orvosi tanácsok

Szerző
Szerkesztő
Grafikus
Lektor
Budapest
Kiadó: Mezőgazdasági Kiadó
Kiadás helye: Budapest
Kiadás éve:
Kötés típusa: Ragasztott papírkötés
Oldalszám: 215 oldal
Sorozatcím:
Kötetszám:
Nyelv: Magyar  
Méret: 18 cm x 13 cm
ISBN: 963-230-213-3
Megjegyzés: Fekete-fehér illusztrációkkal, fotókkal.
Értesítőt kérek a kiadóról

A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról
A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról

Fülszöveg

A kávé fölfedezésének körülményeit a legkülönfélébb mesék és legendák, ellenőrizhetetlen hitelességű írott és íratlan emlékek homálya borítja. Egyes források úgy vélik, hogy az "isteni italt" azok a kopt szerzetesek indították el a világhódító úton akik Etiópia egykori, Kaffa nevű tartományában az akkor még ismeretlen kávéfa gyümölcsének főzetét meglepően üdítőnek és serkentőnek találták. Az arab mesevilág arról ad számot, hogy az első csésze kávét Allah nevében maga Gábriel főangyal nyújtotta át Mohamednek, megőrzendő a próféta szellemének és testének rugalmas frissességét. Bárhogyan történt is, egy bizonyos: ez a nemes ital szerte a világon a legnépszerűbb, mértékkel fogyasztva a legjobb hatású frissítők közé tartozik, hosszú évszázadok óta már. A kávé emellett igen sok alkoholtartalmú és alkoholmentes italnak, számos ételnek, süteménynek, tortának és édességnek ízesítő- vagy alapanyaga is. A mézzel, tejszínhabbal és őrölt fahéjjal készült lengyel különlegesség, a whiskeyvel,... Tovább

Fülszöveg

A kávé fölfedezésének körülményeit a legkülönfélébb mesék és legendák, ellenőrizhetetlen hitelességű írott és íratlan emlékek homálya borítja. Egyes források úgy vélik, hogy az "isteni italt" azok a kopt szerzetesek indították el a világhódító úton akik Etiópia egykori, Kaffa nevű tartományában az akkor még ismeretlen kávéfa gyümölcsének főzetét meglepően üdítőnek és serkentőnek találták. Az arab mesevilág arról ad számot, hogy az első csésze kávét Allah nevében maga Gábriel főangyal nyújtotta át Mohamednek, megőrzendő a próféta szellemének és testének rugalmas frissességét. Bárhogyan történt is, egy bizonyos: ez a nemes ital szerte a világon a legnépszerűbb, mértékkel fogyasztva a legjobb hatású frissítők közé tartozik, hosszú évszázadok óta már. A kávé emellett igen sok alkoholtartalmú és alkoholmentes italnak, számos ételnek, süteménynek, tortának és édességnek ízesítő- vagy alapanyaga is. A mézzel, tejszínhabbal és őrölt fahéjjal készült lengyel különlegesség, a whiskeyvel, porcukorral és édes tejszínnel kiegészített, ún. irlandi dupla vagy a brazil módra kávéval ízesített borsos, hagymás, majorannás, száraz fehér borral "leöntött" rostélyos egyaránt azok közé a kivételesen ízletes italok, illetve ételek közé tartozik, amelyeknek a házi elkészítését az igényes vendéglátónak érdemes megtanulnia. Mindenképpen érdemes és nem is nehéz, ha Rudnay Jánosnak, az elismert szakírónak áttanulmányozza ezt a könyvet, amelyben a kávéval kapcsolatos legkülönfélébb érdekességek mellett azoknak a recepteknek a pontos leírását is megtalálhatja, melyek alapján barátainak is és önmagának is sok örömet szerezhet. Vissza

Tartalom

Előszó5
A kávé története7
Legendák, mesék, hagyományok8
Elterjedése13
A kávé barátai és ellenségei23
A kávéházak33
Kialakulásuk33
A kávéházak alkonya, az eszpresszók virágzása39
A magyar kávéházak40
Termeléstől a fogyasztásig47
Termelés47
A kávéfa és termése50
Feldolgozás52
A nyers kávé kezelése, tárolása és szállítása55
Pörkölés57
Változások a pörkölés során60
A pörkölés gépei, pörkölési eljárások64
Pörkölési módszerek70
Kávéfajták. A nyers kávé minősítése73
A pörkölt kávé minőségének elbírálása93
Termelés és értékesítés101
Az italkészítés111
Fejlődése114
Eszközei118
Főzési módszerek és eszközök121
A háztartásokban használatos kávéfőző gépek124
Eszpresszógépek130
Kisegítőberendezések139
A minőség elbírálása143
A pótkávék149
Keletkezése, története149
Hazai kávépótlók és -pótlékok158
Felhasználás160
Kávéitalok161
Alkoholmentes italok161
Alkoholtartalmú italok164
Sütemények, torták, édességek170
Kávéval készített ételek196
Kávékonzervek, -kivonatok. Koffeinmentes kávé197
Egyéb felhasználási terület203
A koffein és a kávé biológiai hatásai206
Néhány tanács kávéivóknak208
A kávé és az alkoholfogyasztás210
Felhasznált és javasolt irodalom212

Rudnay János

Rudnay János műveinek az Antikvarium.hu-n kapható vagy előjegyezhető listáját itt tekintheti meg: Rudnay János könyvek, művek
Megvásárolható példányok
Állapotfotók
A kávé A kávé A kávé

A védőborító kopott.

Állapot:
1.940 ,-Ft
10 pont kapható
Kosárba