1.062.071

kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát

A kosaram
0
MÉG
5000 Ft
a(z) 5000Ft-os
szállítási
értékhatárig

A juhászmester könyve

Szerző
Szerkesztő
Lektor
Budapest
Kiadó: Szaktudás Kiadó Ház
Kiadás helye: Budapest
Kiadás éve:
Kötés típusa: Ragasztott papírkötés
Oldalszám: 251 oldal
Sorozatcím: Mestergazda könyvek
Kötetszám:
Nyelv: Magyar  
Méret: 20 cm x 15 cm
ISBN: 963-9553-12-3
Értesítőt kérek a kiadóról
Értesítőt kérek a sorozatról

A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról
A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról

Fülszöveg

Az állati eredetű élelmiszerek, termékek előállításában a mennyiségi szemléletet a minőség váltotta fel. A piacokért való kíméletlen versenyben csak azok maradhatnak talpon, akik költségtakarékos termelés mellett folyamatosan és ellenőrizhetően képesek előállítani a keresett minőséget, miközben az élelmiszer-biztonság, a környezet- és állatvédelem követelményeinek is megfelelnek.
Már ma is nyilvánvaló, hogy az Európai Unió a környezetbarát termelést és a vidékfejlesztést támogatja. A követelményeknek és támogatási rendszernek leginkább a juhágazat felelhet meg, ráadásul az EU önellátási szintje hosszú távon is lehetővé tenné a vágójuh és a tejtermékek exportját (a gyapjúval importot váltunk ki).
Igen ám, de a genetikai alapokban, tartásban, takarmányozásban az elmúlt évtizedek alatt alig történt előrelépés, emiatt kevés a hasznosult szaporulat, rossz a súlygyarapodás, alacsony a fejt állományok tejhozama, kedvezőtlen a vágóérték és az értékes húsrészek aránya.
Mit kell tennünk a... Tovább

Fülszöveg

Az állati eredetű élelmiszerek, termékek előállításában a mennyiségi szemléletet a minőség váltotta fel. A piacokért való kíméletlen versenyben csak azok maradhatnak talpon, akik költségtakarékos termelés mellett folyamatosan és ellenőrizhetően képesek előállítani a keresett minőséget, miközben az élelmiszer-biztonság, a környezet- és állatvédelem követelményeinek is megfelelnek.
Már ma is nyilvánvaló, hogy az Európai Unió a környezetbarát termelést és a vidékfejlesztést támogatja. A követelményeknek és támogatási rendszernek leginkább a juhágazat felelhet meg, ráadásul az EU önellátási szintje hosszú távon is lehetővé tenné a vágójuh és a tejtermékek exportját (a gyapjúval importot váltunk ki).
Igen ám, de a genetikai alapokban, tartásban, takarmányozásban az elmúlt évtizedek alatt alig történt előrelépés, emiatt kevés a hasznosult szaporulat, rossz a súlygyarapodás, alacsony a fejt állományok tejhozama, kedvezőtlen a vágóérték és az értékes húsrészek aránya.
Mit kell tennünk a gyakorlat szintjén ahhoz, hogy a juhágazat fajlagos mutatói javuljanak?
Erről szól e könyv. Vissza

Tartalom

Bevezetés5
A juh a világban8
A juh Magyarországon9
A múlt (a honfoglalástól a XXI. századig)9
A jelen (a III. évezred első évei)14
A jövő (?)16
Juhtenyésztési alapismeretek20
A juh elnevezése ivar, kor és hasznosítás szerint20
A juh külső testalakulása (külleme), testrészei21
A juh testtájai22
hasznosítási típusok27
A juh fejlettsége, testtömege, méreteinek megítélése27
A juh életkorának meghatározása29
A juh megjelölése30
Az ENAR szabályai, működtetése31
A juh értékmérő tulajdonságai33
Kvalitatív (minőségi) értékmérő tulajdonságok35
Kvantitatív (mennyiségi) értékmérő tulajdonságok36
A juh fajtái41
A merinó fajtacsoport43
Magyar merinó44
A szapora merinó45
Ausztrál merinó46
Booroola merinó46
Aszkámiai merinó47
Kaukázusi finomgyapjas merinó47
Merinó precoce48
Német húsmerinó48
Rambouillet49
Angol hosszúgyapjas fajták49
Leicester50
Lincoln50
Kent (romney marsh)50
Húsfajták51
Dorset51
Suffolk51
Német fekete fejű húsjuh52
Ile de france52
Charollais53
Texel53
Tejelő és szapora fajták54
Keletfríz54
Awassi54
Lacaune55
A brit tejelő juh55
Finn landrace55
Romanov juh55
Ősi, őshonos, rég honosított fajták56
Magyar racka56
A cigája57
A cikta juh57
A hazánkban alkalmazott gyakoribb keresztezések58
A juh viselkedése61
Gyapjúismeret64
A gyapjútermelés72
A gyapjútermelést befolyásoló értékmérő tulajdonságok72
Bonitálás78
A gyapjú nyírása78
A lenyírt gyapjú osztályozása, szikkasztása, zsákolása79
Gyapjúfélék81
Fürösztés82
A juh tejtermelése83
A tejtermelést befolyásoló értékmérő tulajdonságok84
A fejés85
A nyers juhtej minőségi követelményei90
A juhtej házi feldolgozása90
A juh hústermelése96
A hústermelést befolyásoló értékmérő tulajdonságok97
A S/EUROP-minősítési rendszer100
A juhok hizlalása102
Törzskönyvezés104
Az adatok gyűjtése104
A juh elhelyezése, ápolása107
A juhtelep kialakításának feltételei107
A juhistálló110
Általános követelmények111
speciális követelmények115
Csülökápolás116
A juhok tenyésztése118
Tenyésztési cél118
A tenyészjuhok kiválasztása120
Az anyák kiválasztása120
A kosok kiválasztása122
Tenyésztési módszerek123
Fajtatiszta tenyésztés123
Keresztezés124
Hibridek129
Tenyésztési integráció130
A juh szaporodása131
Ivarzás133
A kos szexuális viselkedése136
Tenyészérettség136
Pároztatás137
Mesterséges termékenyítés140
Tenyésznövendékek tartása, takarmányozása142
A vemhesség145
Az ellés148
A bárány gondozása151
A szoptató anyajuh takarmányozása154
A juh és a legelő154
Természetes legelők157
Mesterséges (telepített) legelők157
Legelőinkről általában158
Legeltetési módszerek160
Hagyományos, pásztoroló (terelgető) legeltetés160
Szakaszos legeltetés161
Adagoló, porció, sávosan adagolt legeltetés162
A juh betegségei162
Vírusok okozta fertőző betegségek162
Aujeszky-betegség162
Bárányok adenovírusok okozta tüdő- és bélgyulladása163
Bornai betegség164
Juhhimlő165
"Kéknyelv" betegség167
"Ugró betegság"168
Varas szájfájás (fertőző hól,yagos bőrgyulladás)169
A juh "Border disease" kórképe171
Ragadós száj- és körömfájás172
Veszettség173
A juh tüdőadenomatosisa175
Maedi-visna175
Fertőző encephalopathiák (Prion-betegségek). Súrlókór177
Baktériumok okozta fertőző betegségek180
Lépfene180
Gázödémák. rosszindulatú vizenyő183
Sercegő üszök185
Bárányvérhas186
Struck187
A juh enterotoxaemiája188
Intoxikációk. Tetanusz189
Listeriosis190
Sajtos nyirokcsomó-gyulladás192
Dermatophilosis193
Bárányok coli-hasmenése195
Szalmonellózis196
Necrobacillosis197
"Büdös sántaság"198
Pasteurellosis199
Brucellosis200
Campylobacterek okozta vetélés202
Fertőző elapasztás203
Chlamydiosis204
Tőgygyulladások206
Morel-féle betegség207
Fertőző keratoconjunctivitis208
Q-láz208
Parazitózisok (élősködők okozta betegségek)210
Rühösség210
Bagócslárva-betegség211
Paklincsosság213
Kokcidiózis213
Tüdőférgesség (Légcsőférgesség)215
Gócos tüdőférgesség216
Gyomor- és bélférgesség216
Galandférgesség218
Kergekór219
Májmételykór220
Lándzsásmételykór222
Gyakoribb anyagforgalmi és szervi betegségek223
Egyszerű emésztési zavar223
Bendőacidózis225
Bendőalkalózis227
Bendőrothadás228
Bendőfelfúvódás228
Ketózis233
Gyapjúrágás234
Szív- és vázizom-elfajulás235
Bárányok enzooticus ataxiája237
Magnéziumhiány237
Angolkór239
Csontlágyulás239
Jódhiány240
Húgykövesség240
Rézmérgezés242
Konyhasómérgezés243
Nitritmérgezés243
Gombatoxinok okozta betegségek244
Gyógyszerbeadás244
Irodalomjegyzék246

Dr. Böő István

Dr. Böő István műveinek az Antikvarium.hu-n kapható vagy előjegyezhető listáját itt tekintheti meg: Dr. Böő István könyvek, művek
Megvásárolható példányok

Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.

Előjegyzem