1.062.077

kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát

A kosaram
0
MÉG
5000 Ft
a(z) 5000Ft-os
szállítási
értékhatárig

A juhász dolga

A juhtenyésztők könyve

Szerző
Szerkesztő
Grafikus
Lektor
Budapest
Kiadó: Mezőgazdasági Kiadó
Kiadás helye: Budapest
Kiadás éve:
Kötés típusa: Ragasztott papírkötés
Oldalszám: 206 oldal
Sorozatcím: Mezőgazdasági szakmunkáskönyvtár
Kötetszám:
Nyelv: Magyar  
Méret: 18 cm x 12 cm
ISBN: 963-232-606-7
Megjegyzés: Fekete-fehér fotókkal, illusztrációkkal.
Értesítőt kérek a kiadóról
Értesítőt kérek a sorozatról

A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról
A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról

Fülszöveg

A Mezőgazdasági szakmunkáskönyvtár újabb kiadványát három szerző írta. Sajnos ma meglehetősen kevés jó szakmunkás található a juhászatban, a szerzők arra törekedtek, hogy könyvükkel segítsék a gazdaságba dolgozók munkáját, valamint a legújabb kísérletek és eredmények ismertetésével hozzájárulnak a gyakorló szakemberek továbbképzéséhez.
Mivel a 10-11 ezer tonna gyapjúval a textilipar igényének csak felét tudjuk kielégíteni, kénytelenek vagyunk a másik felét külföldről vásárolni. Arra kell törekednünk, hogy az egy juhról lenyírt gyapjú mennyisége egyre nagyobb, minősége pedig egyre jobb legyen. Éppen ezért foglalkoznunk kell a juhtenyésztéssel és annak legfontosabb elemeivel. A bunda szálképletei, a gyapjúzsír, a gyapjúszál tulajdonságai, a bunda belszerkezete, az összértéket kifejező szortimentumok, a kiegyenlítettség, a gyapjúféleségek mind olyan tudnivalók, amelyek elsajátítása a több és jobb gyapjútermelést segíti. A lenyírt gyapjú termelői osztályozása, értékesítése című részben... Tovább

Fülszöveg

A Mezőgazdasági szakmunkáskönyvtár újabb kiadványát három szerző írta. Sajnos ma meglehetősen kevés jó szakmunkás található a juhászatban, a szerzők arra törekedtek, hogy könyvükkel segítsék a gazdaságba dolgozók munkáját, valamint a legújabb kísérletek és eredmények ismertetésével hozzájárulnak a gyakorló szakemberek továbbképzéséhez.
Mivel a 10-11 ezer tonna gyapjúval a textilipar igényének csak felét tudjuk kielégíteni, kénytelenek vagyunk a másik felét külföldről vásárolni. Arra kell törekednünk, hogy az egy juhról lenyírt gyapjú mennyisége egyre nagyobb, minősége pedig egyre jobb legyen. Éppen ezért foglalkoznunk kell a juhtenyésztéssel és annak legfontosabb elemeivel. A bunda szálképletei, a gyapjúzsír, a gyapjúszál tulajdonságai, a bunda belszerkezete, az összértéket kifejező szortimentumok, a kiegyenlítettség, a gyapjúféleségek mind olyan tudnivalók, amelyek elsajátítása a több és jobb gyapjútermelést segíti. A lenyírt gyapjú termelői osztályozása, értékesítése című részben a már megtermelt érték megőrzéséről, illetve értéknöveléséről írnak a szerzők.
A könyvben olyan új, kevésbé ismert juhfajtákat is ismertetnek, amelyek egyre nagyobb szerepet játszanak hazánk juhtenyésztésében. Külön fejezetben tárgyalják a faji sajátosságokat. Ezek figyelembevétele rendkívül fontos. A juhászatban a legjobb szándék is kudarccal végződik, ha nem vesszük számításba az ivari tevékenység szezonalitását, a környezeti tényezők komplex hatását, vagy megfeledkezünk a fajon belül az egyes fajták közötti különbségekről. Az új biotechnikai módszereket csak a konkrét gazdasági cél elérésére szabad alkalmazni.
A takarmányozási fejezetben a szerzők röviden tárgyalják a különböző juhtermékek előállítását, a táplálóanyag-szükségletet, majd összefoglalják a nettó energia alapjait. A gyakorlati takarmányozási rész áttekintést nyújt a legfontosabb tudnivalókról. Vissza

Tartalom

Bevezetés5
Gyapjúismeret7
A gyapjú tulajdonságai9
A bőr szerkezete, a szőrképletek kialakulása és felépítése9
A bunda szálképletei12
Szálképletek15
Abnormis szálképletek18
A gyapjúzsír19
A jóindulatú gyapjúzsír20
A rosszindulatú gyapjúzsír20
A gyapjúszál tulajdonságai21
A gyapjúszál színe21
A gyapjúszál fénye22
A gyapjúszál "finomsága" (vastagsága)23
A gyapjúszál hűsége28
A gyapjúszál erőssége (szilárdsága, tartóssága)32
A gyapjúszál simulékonysága és alakíthatósága33
A gyapjúszál nyújthatósága33
A gyapjúszál rugalmassága34
A gyapjúszál zsugorodó-(nemezedő) képessége34
Belszerkezet35
Kiegyenltettség37
A több és jobb minőségű gyapjú39
A gyapjúhozam és az azt befolyásoló tényezők41
A kereskedelmi gyapjúminőségek45
A lenyírt gyapjú termelői osztályozása, értékesítése47
A juhfajták53
A racka55
A cigája57
Az aszkániai merinó59
A német húsmerinó60
Az NDK-húsmerinó60
Az NSZK-húsmerinó61
A magyar fésűsmerinó63
Az ausztrál merinó64
A corriedale (korridél)67
A kent (romney marsh)68
A keletfríz70
A lacaune (lakon)72
Az awassi73
A pleveni fekete fejű juh75
Suffolk (Szaffolk)76
A juh szaporodásának sajátosságai79
Faji sajátosságok81
A fajták közti különbségek85
A kosok hatása a szexualitás tevékenységre86
Az ivarzás86
A szoptatás és a fejés hatása az ivarzásokra88
A nemi ciklus89
A nemi ciklus időtartama89
A ciklus szabályozása vázlatosan89
A vemhesség94
Az ellés97
Az involúciós időszak99
A szaporodási eredmények fokozása101
A szaporodásbiológiai gondozás103
A jerkék korai tenyésztésbe vétele104
A két ellés közti idő csökkentése107
A szoptatási idő lerövidítése108
A biotechnikai beavatkozások109
A biotechnikai beavatkozásainkhoz használt készítmények csoportosítása110
Ivarzáskiváltás (indukálás)113
Ivarzás- és ovulációszinkronálás113
Az ikresítés114
A juhok mesterséges termékenyítése116
A spermatermelésről118
A sperma kezelése121
Az inszeminálás123
Az embrióátültetés128
A juh emésztési sajátosságai133
A szopósbárány emésztése135
A kifejlett juh emésztésének néhány sajátossága136
A bendő szerepe a szénhidrát-anyagcserében136
A bendő szerepe a zsírok anyagcseréjében137
A bendő szerepe az N-anyagcserében138
A bendő szerepe az ásványianyag-és vitaminforgalomban140
Energiaforgalom és -értékelés141
Az energiaforgalom és -értékelés alapjai143
A takarmányok energiaértékelése145
A takarmányozás elméleti alapjai151
Az életfenntartás táplálóanyag-szükséglete153
A növekedés táplálóanyag-szükséglete154
A szaporodás táplálóanyag-szükséglete156
A tejtermelés táplálóanyag-szükséglete161
A gyapjútermelés táplálóanyag-szükséglete163
A juh takarmányai165
A juh takarmányai167
Legelőfű167
A legelő hasznosítása168
A szénafélék172
A szalmák172
A silózott takarmányok173
Az ivóvíz174
A só174
A takarmányozás gyakorlata177
Az anyajuhok takarmányozása179
Az üres anyajuhok takarmányozása179
Termékenyítésre való előkészítés180
Vemhes anyajuhok takarmányozása181
Az anyák takarmányozása a laktációkor182
A szopós bárány takarmányozása185
Mesterséges báránynevelés187
Hízó bárányok takarmányozása189
A tenyésznövendékek takarmányozása196
A kosok takarmányozása198
Irodalomjegyzék201
Megvásárolható példányok

Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.

Előjegyzem