kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát
Kiadó: | Szerzői magánkiadás |
---|---|
Kiadás helye: | Budapest |
Kiadás éve: | |
Kötés típusa: | Könyvkötői papírkötés |
Oldalszám: | 196 oldal |
Sorozatcím: | Állattenyésztéstan |
Kötetszám: | 3 |
Nyelv: | Magyar |
Méret: | 23 cm x 15 cm |
ISBN: | |
Megjegyzés: | Harmadik, átdolgozott kiadás. 41 fekete-fehér fotóval, képpel illusztrálva. Nyomtatta Kulcsár Andor sokszorosítómester könyvnyomdája, Budapest. |
Bevezetés | |
A juh közgazdasági és mezőgazdasági jelentősége | 7 |
A juh megnevezése ivar és kor szerint | 10 |
A juh domesztikációja | 10 |
Előismeretek a juhtenyésztés gyakorlásához | |
A testtájak külső alakulásainak ismertetése | 14 |
A fej | 14 |
A törzs | 16 |
A végtagok | 18 |
Méretek felvétele a juhon | 19 |
A juh súlya | 20 |
A juh életkorának meghatározása | 21 |
A juhok bőre | 23 |
A másodlagos ivarjelleg és az ivartalanság | 23 |
Gyapjúismeret | |
A gyapjú | 25 |
A bundát alkotó szőrképletek | 25 |
A gyapjúzsír | 28 |
A gyapjúszál tulajdonságai | 30 |
A gyapjúszál színe | 30 |
A gyapjúszál fénye | 32 |
A gyapjúszál "finomsága" (vastagsága) | 33 |
A gyapjúszál hűsége | 37 |
A gyapjúszál erőssége (szilárdsága, tartóssága) | 38 |
A gyapjúszál simulékonysága | 39 |
A gyapjúszál nyujthatósága | 40 |
A gyapjúszál rugalmassága | 40 |
A gyapjúszál zsugorodóképessége | 41 |
A belszerkezet (jelleg) | 41 |
A gyapjú összértékét kifejező "szortimentum"-ok | 44 |
Kiegyenlítettség | 45 |
Gyapjúféleségek | 48 |
A gyapjúhozam | 50 |
"Nyírósúly", "gyapjúanyag", "rendement" | 53 |
A gyapjú mennyiségére és minőségére befolyást gyakorló külső tényezők | 56 |
A nyírás hatása a gyapjú növekedésére | 59 |
A bunda ápolása az élő juhon | 61 |
"Háton mosás" | 62 |
A gyapjú nyírása | 65 |
A lenyírt gyapjú zsákolása és raktározása | 66 |
A gyapjú eladása | 67 |
A juh fajtái | |
A juhfajták csoportosítása | 68 |
A merinók | 69 |
A finomposztógyapjas merinó | 70 |
A rambuillet vagy francia fésűs merinó | 72 |
A német húsmerinó | 73 |
A magyar fésűs merinó | 73 |
A "magyar húsmerinó" | 76 |
A cigája | 78 |
A racka | 80 |
A tolna-baranyai sváb juh | 83 |
A keletfríz | 84 |
A karakul | 85 |
Ile de France | 87 |
Az angol down-juhok | 88 |
Egyéb fajták | 90 |
A tenyészjuhok kiválasztása, takarmányozása és ápolása | |
Minő fajtát tenyésszünk? | 96 |
Az anyajuhok kiválasztása | 96 |
A tenyészkosok kiválasztása | 103 |
A juh életbentartó (és gyapjútermelő) tápanyagszükséglete | 108 |
A juh nyári takarmányai | 110 |
A juh téli takarmányai | 112 |
A juhok itatása | 113 |
A tenyészkosok takarmányozása | 114 |
A juhakol | 115 |
A juh ápolása | 116 |
A párosítás, pároztatás, vemhesség és szülés | |
A párosítás | 118 |
Az üzekedés (berregés) jelei, tartalma és ismédlődése | 120 |
Mikor és évente hányszor ellessünk? | 120 |
Egy koshoz hány anyajuh osztható be? | 126 |
Pároztatás (behágatás, beüzetés) | 127 |
A vemhesség jelei és tartama | 129 |
A vemhes anya takarmányozása és ápolása | 129 |
Koraszülés és elvetélés | 130 |
A juh szaporasága | 131 |
Az ellés | 132 |
A szoptató, illetőleg fejős anyák takarmányozása | 133 |
A juh felnevelése | |
A szopós bárány ápolása és takarmányozása | 135 |
A szopós bárányok osztályozása | 138 |
A szopós bárányok elválasztásának ideje | 139 |
A növendékjerkék és ürük takarmányozása | 140 |
A növendékkosok takarmányozása és ápolása | 140 |
A juh, mint tejteremlő | |
A juhtejgazdaság jelentősége | 142 |
A juhtej kémiai és fizikai tulajdonságai | 143 |
A tej mennyisége és fokozásának eszközei | 144 |
A fejés módja | 146 |
A juhtej értékesítése | 146 |
A juh, mint hústermelő | |
A juhhízlalás általános elvei | 148 |
Tejes bárányok hízlalása | 148 |
Pecsenye- és export-bárányok hízlalása | 149 |
Kifejlődött ürük hízlalása | 149 |
A juh bastardjai rokonfajokkal | 151 |
A kecske tenyésztése | |
A kecske gazdasági jelentősége | 155 |
A házi kecske domesztikációja | 156 |
Előismeretek a kecske tenyésztésének gyakorlásához | 156 |
A külső testtájak alakulása | 156 |
A bőr, szőrözet, és a szín | 158 |
Testméretek és testarányok | 158 |
A súly | 158 |
Életkormeghatározás | 159 |
A kecske fajtái | 159 |
A tenyészállatok kiválasztása | 162 |
A kecske takarmányozása | 164 |
Pároztatás, vemhesség és ellés | 166 |
A gödölyék és gidák felnevelése | 167 |
A kecske ápolása | 168 |
A kecske mint tejtermelő | 168 |
A kecske mint hústermelő | 171 |
A kecske mint erőtermelő | 171 |
A kecske egyéb haszonhajtásai | 171 |
Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.