1.062.052

kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát

A kosaram
0
MÉG
5000 Ft
a(z) 5000Ft-os
szállítási
értékhatárig

A jó házi konyha (rossz állapotú)

Igy kell főzni! A sütés-főzés tudományának új kódexe

Szerző
Szerkesztő
Budapest
Kiadó: Singer és Wolfner Irodalmi Intézet Rt. Kiadása
Kiadás helye: Budapest
Kiadás éve:
Kötés típusa: Félvászon
Oldalszám: 468 oldal
Sorozatcím:
Kötetszám:
Nyelv: Magyar  
Méret: 24 cm x 18 cm
ISBN:
Megjegyzés: Nyolcadik kiadás. Nyomtatta a Fővárosi Nyomda Rt.
Értesítőt kérek a kiadóról

A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról
A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról

Előszó

Igaz, hogy a közmondás szerint „Az ember nem azért él, hogy egyék, hanem azért eszik, hogy éljen". De éppen, mert azért eszünk, hogy éljünk, nagyon fontos, hogy mit és milyen ételeket együnk?!
El... Tovább

Előszó

Igaz, hogy a közmondás szerint „Az ember nem azért él, hogy egyék, hanem azért eszik, hogy éljen". De éppen, mert azért eszünk, hogy éljünk, nagyon fontos, hogy mit és milyen ételeket együnk?!
El sem képzelhető, milyen nagy és fontos szerepe van az emberek életében a sütés-főzés tudományának, illetve a helyes és jól elkészített ételekkel való táplálkozásnak. Ennek köszönhető jórészben az egészség, erő, munkakedv, vigkedély, elégedettség, amelyek nagyban hozzájárulnak az emberi boldogsághoz.
Mindezt azért bocsájtottam előre, hogy megmagyarázzam, milyen nagy jelentőségű a nő hivatása ezen a téren. Szeretném felhívni minderre leendő háziasszonyaink figyelmét, hogy buzdítsam e tudomány megtanulására és helyes gyakorlására, amely csak dicsőséget hozhat a nőre. Áldom az én jó édesanyámat, akitől minden jót és a főzési tudományt is megtanultam és most örökül hagyom egyetlen leányomnak is. Ez ösztönzött engem arra, hogy e tudományt összegyűjtve megírjam és kiadjam, hogy hasznosat és jót tegyek ezzel nemcsak drága gyermekemnek, de sok-sok kedves nőtársamnak is.
bánffyhunyady HUNYADY ERZSÉBET
férj. STIASNY NÁNDORNÉ. Vissza

Tartalom

ELSŐ RÉSZ.
A háztartás vezetésének tudománya V
Háztartási munkabeosztás XVIII
Vendéglátás XX
Terítés X
Tálalás XXVIII
Étrendek XXXVI
Téli idényre XXXVI
Tavaszi idényre XXXVIII
Nyári idényre XL
Őszi idényre XLII
Betűrendes tárgymutató XLIV
MÁSODIK RÉSZ.
Levesek 1
I. Húslevesek 1
II. Hallevesek 7
III. Becsinált levesek 9
IV. Vegyes és pörkölt levesek 11
V. Krémlevesek 17
Levesbevalók 19
Pecsenyék 27
I. Marhahúsok 27
II. Borjúhúsok 27
III. Sertéshúsok 43
IV. Malachúsok 51
V. Vadhúsok 55
VI. Bárányhúsok 56
Rostonsültek 58
Nyársonsültek 59
Töltelékek pecsenyékbe 61
Szárnyasok 63
Vadak 71
Halak 74
Mártások meleg halakhoz 78
Tojásételek 80
Előételek 93
Előételeknek valóó felfujtak és puddingok 114
I. Felfújtak 114
II. Puddingok 116
Mártások az előételeknek való sós felfujtak és puddingokhoz 122
Meleg mártások 123
Hideg ételek 128
I. Hideg húsok és sültek 128
II. Hideg halak 138
III. Pástétomok 143
IV. Szendvicsek 153
V. Hideg mártások 157
Körítések:
I. Burgonya különféle módon 162
II. Rizs különféle módon 165
III. Makaróni különféle módon 166
IV. Vegyes körítések 166
V. Zöldségkörítések 171
Saláták 173
Főzelékek 183
I. Főzelékek 183
II. Zöldfőzelékek könnyű módon 200
Feltétek 201
Tészták 203
I. Gyúrt és főzött tészták 203
II. Hajtogatott tészták 213
III. Rétestöltelékek 218
IV. Porhanyós tészták 221
V. Zsírbansült tészták 226
VI. Kelt tészták 237
VII. Tejbenfőzött tészták és ételek 250
VIII. Pogácsák 251
Torták 256
I. Torták 276
II. Tortaszerű lepények 276
III. Tortakrémek 282
IV. Torták bevonására való jegecek 282
Vegyes sütemények 285
I. Vegyes sütemények 285
II. Sós teasütemények 307
III. Gyúrt cvibakok 312
IV. Cvibakok 313
Puddingok 316
Felfujtak 322
Hab (Sadó) édes felfujtak és puddingokhoz 328
Vegyes hideg édességek 331
I. Vegyes, hideg édességek 331
II. Kocsonyák (Zulcok) 333
III. Krémek 336
IV. Parfék 339
V. Fagylalt készítése 340
Cukorkák készítése 343
Italok 347
Télire való befőzések 353
Disznóölés 375
Francia konyha 385
I. Levesek 385
II. Előételek 387
III. Halak 391
IV. Főzelékek, körítések 394
V. Mártások 396
VI. Saláták 399
VII. Húsok 401
VIII. Tésztafélék 408
Gyermekek étrendje 417
I. A csecsemőkortól, ameddig a felnőttek étrendjére áttérhetnek 417
II. Folyékony ételek 422
III. Levesek 427
IV. Levesbevalók 427
V. Főzelékek 431
VI. Vegyes eledelek 431
VII. Tészták 433
VIII. Gyümölcspürék és kompótok 437
IX. Gyenge és beteg gyermek ételei 438
Házi tudnivalók 440

Bánffyhunyadi Hunyady Erzsébet

Bánffyhunyadi Hunyady Erzsébet műveinek az Antikvarium.hu-n kapható vagy előjegyezhető listáját itt tekintheti meg: Bánffyhunyadi Hunyady Erzsébet könyvek, művek
Megvásárolható példányok

Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.

Előjegyzem