kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát
Kiadó: | Könnyűipari Könyv- és Folyóiratkiadó Vállalat |
---|---|
Kiadás helye: | Budapest |
Kiadás éve: | |
Kötés típusa: | Tűzött kötés |
Oldalszám: | 183 oldal |
Sorozatcím: | |
Kötetszám: | |
Nyelv: | Magyar |
Méret: | 20 cm x 15 cm |
ISBN: | |
Megjegyzés: | Néhány fekete-fehér ábrával. |
A szerző előszava | 3 |
Bevezetés | 5 |
A nyersgyapjú népgazdasági jelentősége a Szovjetunióban, valamint a gyapjúfajtáknak a feldolgozóiparban betöltött szerepe | 9 |
A gyapúkészítmények értékes sajátságai | 9 |
A szovjet gyapjútermelés megteremtése | 10 |
A szovjet juhtenyésztés feladatai a nemzetgazdaság nyersgyapjúval való ellátása terén | 11 |
A durva- és finomgyapjas juhfajták keresztezésének jelentősége | 13 |
A Szovjetunió gyapjútermelésének kifejlesztésével kapcsolatos feladatok | 16 |
A gyapjúbegyűjtés helyes megszervezése - a kiegyensúlyozott gyapjúgazdálkodás egyik alapvető feltétele | 17 |
A gyapjú szerkezete és növekedése | 20 |
A gyapjú fogalmának meghatározása | 20 |
Az állat gyapjúbundája és bőre közötti összefüggés | 22 |
A gyapjú növekedése | 23 |
A gyapjút a textiliparban használt egyéb szálasanyagoktól megkülönböztető tulajdonságok | 25 |
Főbb gyapjúszálfajták | 27 |
A szálak fajtái | 27 |
Finom-, durva- és féldurvagyapjú | 30 |
A gyapjúbunda és részei | 32 |
A gyapjú sűrűsége | 33 |
A bunda egyenletessége | 33 |
A gyapjú műszaki tulajdonságai | 36 |
A gyapjú hullámossága | 36 |
A gyapjú finomsága | 40 |
A gyapjúnál tapasztalt finomsági eltérések okai | 41 |
A gyapjú finomságának műszaki jelentősége | 46 |
A finomság és a gyapjú egyéb tulajdonságai közötti összefüggés | 49 |
A gyapjú finomságának mérési módszerei | 52 |
Átlagos próbavételek a vizsgálatra kerülő gyapjúmintákból | 54 |
A gyapjúfinomság mikroszkopikus mérésének technikája | 55 |
A gyapjú finomságának szakértői becslése - a gyapjú finomságának bradfordi osztályozása | 64 |
A gyapjú hossza | 67 |
A gyapjú fejlődésének sebessége | 69 |
A gyapjú erőssége, nyujthatósága és rugalmassága | 70 |
A gyapjú nedvessége | 73 |
A tiszta gyapjúhozam és a gyapjúzsír | 80 |
A gyapjúzsír minősége és fizikai tulajdonságai | 84 |
A tiszta gyapjúhozam százalékainak jelentősége | 89 |
A gyapjú színe | 90 |
A gyapjú fénye | 91 |
A nyersgyapjú tulajdonságainak megfelelő rendeltetése a gyapjúfeldolgozó iparban | 92 |
A gyapjú fogyatékosságai | 95 |
A gyapjú növényi szennyezettsége | 95 |
Védőintézkedések a gyapjú növényi szennyezettsége ellen | 98 |
A gyapjú hibái | 99 |
A juhok bonitálása | 107 |
A juhok nyírása | 112 |
A gyapjú begyüjtési szabványai és osztályozása | 116 |
A gyapjú osztályozása | 116 |
A gyapjú bradfordi osztályozása | 126 |
A Szovjetunióban kidolgozott gyapjú ipari osztályozása | 127 |
Gyapjúszabványok | 134 |
Ipari gyapjúszabványak | 135 |
A gyapjú begyüjtési szabványai | 137 |
Hogyan épülnek fel a juhgyapjú begyüjtési szabványai | 139 |
A gyapjú százalékos tiszta hozama szerinti elszámolása és átvétele | 155 |
A mosási eljárások szerint megkülönböztetett gyapjúfajták | 155 |
A gyapjú százalékos tiszta hozamának megállapítása | 158 |
Az úsztatott és félig úsztatott gyapjú súlyának mosatlan súlyra töréntő átszámítási tényezői (egyenértékei) | 160 |
Az elszámolás alapját képező gyapjúsúly kiszámításának módszerei és szabályai | 161 |
A gyapjú minőségi átvétele | 165 |
A gyapjú minőségi átvételének általános szabályai | 165 |
A bogáncsos és hibás gyapjú átvételi szabályai | 167 |
A gyapjú minőségi átvétele a begyüjtési szabványok szerint | 170 |
A gyapjú válogatása, csomagolása és márkázása | 171 |
Az Állami Minőségfelügyeleti Hatóság jogai és főbb kötelességei | 176 |
A gyapjúszállítások elszámolásának egyenértékei | 176 |
A nyersgyapjú raktározása | 179 |
A gyapjú raktárhelyének kiválasztása | 179 |
A gyapjúraktár főbb építéstechnikai feltételei | 179 |
A raktár méretezése | 180 |
A gyapjú raktári tárolásának szabályai | 181 |
Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.