A beállítást mentettük, naponta értesítjük a beérkező friss kiadványokról
A beállítást mentettük, naponta értesítjük a beérkező friss kiadványokról
Előszó
A Hybro Broilertartás Kézikönyve első kiadásának megjelenése óta öt év telt el. A tudomány fejlődésében ez az idő már oly hosszú, hogy az ismeretanyag egy része elavul. Hogy lépést tarthassunk az...
Tovább
Előszó
A Hybro Broilertartás Kézikönyve első kiadásának megjelenése óta öt év telt el. A tudomány fejlődésében ez az idő már oly hosszú, hogy az ismeretanyag egy része elavul. Hogy lépést tarthassunk az ismeretekkel, szükséges volt a könyv második, bővített kiadását is megjelenteni, olyan formában, hogy a kiadvány ölelje fel a broilertartás legújabb eredményeit is. Másfelől szükséges az új kiadás megjelentetése azért is, mert az elmúlt öt év alatt partnereink száma megnövekedett, és jelentős mértékben nőtt a Hunniahibrid Broilertermelési Rendszer által évente kibocsátott broilerlétszám is, amely már lényegesen meghaladja a 100 milliót.
A két kiadás között eltelt időben közreadtunk ugyan néhány, a broilerek aktuális termelési paramétereiről tájékoztatást nyújtó kiadványt, de ezek terjedelmüknél fogva csak arról adhattak információt, hogy a hyibro broilerek genetikai képességeik alapján aktuálisan, milyen termelési eredményeket kell, hogy elérjenek. Azt azonban már a kiadványokban nem tudtuk közölni, hogy a termelési paramétereket milyen tartástechnológiai feltételek teljesítése esetén lehet elérni.
Az Euribrid tenyésztő és genetikai munkája alapján a hy'bro broilerek termelési paraméterei az elmúlt 5 évben két alkalommal is változtak. Így, hogy csak egy jellemző paramétert emeljek ki, az első kiadás megjelenése idején a 49. napi átlagsúly 1640 g volt, ma ez 200 g-mal több.
Könnyen belátható, hogy a nagyobb genetikai képességű állományoknak a környezet iránti igénye is megnövekedett, vagy legalább is megváltozott. Kétségtelen, hogy a hybro broilerek termelési paraméterei az elmúlt évek alatt javultak, és erről partnereink a negyedévenként kiadott tájékoztatókból értesülhettek. Viszont azt nem lehet elmondani, hogy a javulás mértéke olyan lett volna, hogy kimerítettük a hibrid genetikai képességeit. Sőt, el kell mondani, hogy a növekvő genetikai potenciál egyre kisebb százalékát vagyunk képesek realizálni. Ez a tendencia, különösen a jelenlegi gazdasági helyzetben, nem folytatódhat. Hogy ezt a tendenciát megállíthassuk, sőt, ellenkezőjére fordíthassuk, szükséges, hogy minden partnergazdaság részleges útmutatót kapjon ahhoz, hogy a kívánt paramétereket milyen módszerekkel, hogyan lehet elérni, vagyis birtokában legyen egy olyan kézikönyvnek, ami e módszereket rendszerbe foglalja.
Vissza
Tartalom
I. fejezet
TELEPHIGIÉNIA
1. Új telepek létesítése 5
a) Talajviszonyok 5
b) Domborzati viszonyok, szélvédelem 5
c) Védőtávolságok 6
d) A közművesítés 7
— Vízellátás 7
— Energiaellátás 7
— Fűtőenergia 7
— Úthálózat 8
2. A telep járványvédelme 8
a) A telep elhatárolása 8
b) A telep személyforgalma 9
c) A telep járműforgalma 10
d) Fertőzésközvetítő anyagok és eszközök forgalma 10
e) A telep állatforgalma 11
f) A telep benépesítése 11
g) Karanténozás 12
h) A kártevők irtása 12
— Rágcsálók elleni védekezése 13
— Madarak irtása 13
— Rovarok irtása 13
3. A telep higiéniás rendje 14
a) A fertőzésre gyanús létesítmények 14
b) A telep belső forgalma 15
c) Alom, göngyöleg és egyéb eszközök tárolása és felhasználása 15
II. fejezet
AZ ÉPÜLET HIGIÉNIÁJA 17
1. Az épület 17
a) Az épület méretei 17
b) Az épület főbb szerkezeti elemei 18
— A padozat 18
— A falak 19
— Tetőszerkezet, födém 20
— Nyílászáró szerkezetek 21
2. Az épület járványvédelmi berendezései, belső elosztása és belső forgalma 21
a) Járványvédelem 21
b) Az ól belső beosztása 22
c) Az ól belső forgalma 22
3. Épületgépészeti és technológiai berendezések 23
a) A klimatizálás berendezései 23
— A hőmérséklet 23
— A szellőzés 27
— Tetőelszívásos rendszer 29
— Nyomás alatti befúvó rendszer 29
— Befúvó-elszívó rendszer 29
— Keresztszellőzési rendszer 29
— A megvilágítás 33
b) A technológiai berendezések 35
— A takarmánykiosztás eszközei 35
— Az itatás eszközei 36
4. A technológiai berendezések működtetése 37
A klimatizálás berendezéseinek működtetése 37
— A fűtés szabályozása 37
— A hűtés szabályozása 37
— A szellőzés szabályozása 37
— A megvilágítás szabályozása 38
— A takarmánykiosztás, itatás eszközeinek üzemeltetése 38
5. Energia- és vízellátás 39
6. Riasztó és visszajelző berendezések 39
III. fejezet
A TAKARMÁNYOZÁS HIGIÉNIÁJA 40
1. A takarmányok, takarmány-alapanyagok beszerzése 40
a) A takarmányalapanyagok beszerzése 40
b) Keveréktakarmányok beszerzése 41
2. A takarmányok szállítása 41
3. A takarmányok tárolása 42
a) A takarmány-alapanyagok tárolása 42
b) A keveréktakarmányok tárolása 44
4. A takarmányok felhasználása és kiosztása 45
5. A takarmányok kémiai és mikróbás bomlása, ezek következményei és megelőzésük módja 46
6. A keveréktakarmányok vizsgálata 50
7. Antibiotikumok a takarmányban és a stressztakarmányozás 51
IV. fejezet
AZ IVÓVÍZ ÉS AZ ITATÁS HIGIÉNIÁJA 54
1. Az ivóvíz fizikai tulajdonságainak higiéniás vonatkozásai 55
a) Az ivóvíz hőmérséklete 55
b) A víz íze 56
c) A víz szaga 56
d) A víz tisztasága 56
e) A víz pH-ja (vegyhatása) 56
2. A vízben oldott sók jelentősége 57
3. Szennyező anyagok a vízben 58
a) Az ammónia 58
b) Nitritek 58
c) Nitrátok 58
d) A víz oxigénfogyasztása 59
4. A víz fertőzésközvetítő szerepe 59
5. Az ivóvíz vizsgálatának jelentősége, a vizsgálati minta vételének, elküldésének módja 60
6. A vízvizsgálati eredmények értékelése 61
7. A víz fertőtlenítése 61
8. Az itatás higiéniás vonatkozásai 62
V. fejezet
A NAPOSCSIBE FOGADÁSA 63
Az ól előkészítése a naposcsibék fogadására 63
a) Az ól takarítása 63
b) Az ól és berendezési tárgyainak fertőtlenítése 65
— A szóda 68
— A mésztej 68
— A klórmész 68
— A klórlúg 69
— A formalin 69
— Az Iosan 70
— Az ammónia 70
c) A szükséges fertőtlenítő anyag mennyiségének kiszámítása 70
d) A bealmozás 71
e) Az ól belső terének kialakítása 72
f) Az ól műszaki állapotának ellenőrzése 72
g) Az ól mikroklímájának beállítása 73
— A hőmérséklet 73
— A relatív páratartalom 73
— A szellőzés 74
— A fény 74
h) A naposcsibe ivóvízellátásának előkészítése 74
i) A naposcsibe takarmányának előkészítése 75
2. A naposcsibe átvétele 75
a) A telepítési jegyzőkönyv kiállítása 75
b) Az állatorvosi igazolások átadása 76
c) A naposcsibék lerakodása 76
d) A takarmány kiosztása 76
3. A betelepített állomány ellenőrzése 77
VI. fejezet
A BROILERCSIBÉK NEVELÉSE 79
1. Környezeti igény 79
a) Hőmérséklet 79
b) Relatív páratartalom 81
c) Szellőztetés 84
d) A fény 86
— A megvilágítás általános szabályai 87
— A fény intenzitása 87
— A világítás ablak nélküli ólakban 88
— A világítás ablakos ólakban 39
2. Az ól berendezése 91
a) Az alom 91
b) Az etetők 92
c) Az itatok 93
d) Térelválasztó elemek 93
3. Az állománysűrűség, telepítési létszám 94
4. A broiler takarmányigénye 94
a) A broiler fehérjeszükséglete 94
b) A broiler energiaszükséglete 95
c) A broiler ásványianyag szükséglete 96
— A kalcium és a foszfor 97
— Az NaCl-ellátás 98
— A kén 93
— A mangán 93
— A réz 93
— A vas 93
— A cink 93
— A jód 99
— A nikkel 99
— A szelén 99
d) A broiler vitaminigénye 99
— Az A-vitamin 100
— A D-vitamin 100
— Az E-vitamin 100
— A K-vitamin 101
— A B1 vitamin (tiamin) 101
— A B2 vitamin (riboflavin) 101
— A pantoténsav 101
— A kolin 101
— A niacin 101
— A piridoxin 101
— A B-vitamin 102
— A folsav 102
— A biotin 102
— A C-vitamin 102
5. A broilerek takarmányozásának módszere 104
6. A takarmányozás eredményének ellenőrzése 106
a) A súlymérések végrehajtása 106
b) A takarmány-értékesítés ellenőrzése 107
7. A kavics szerepe a broilerek takarmányozásában 109
8. Az ivóvízellátás 110
9. Az állomány gondozása 110
VII. fejezet
AZ ÁLLATEGÉSZSÉGÜGYI ELLÁTÁS 112
1. A járványvédelmi és állathigiéniai előírások 112
2. Immunitás, vakcinázás 113
3. Fertőző betegség, mely ellen vakcinázással védekezünk 116
A baromfipestis 116
— Kóroktan 116
— Fertőződés 116
— Kórfejlődés 117
— Tünetek 117
— Kórbonctan 117
— Védekezés 118
— Védőoltás 119
4. A Hunniahibrid vakcinázási programja 120
5. Az állomány állategészségügyi ellátása 120
a) Az állategészségügyi beavatkozások végrehajtása 121
b) Hullák boncolása, vizsgálati anyag beküldése 122
c) Az állomány egészségi állapotának felügyelete Í23
6. Hullák ártalmatlanná tétele 123
a) A hullák összegyűjtése 123
b) A hullák tárolása 124
c) A hullák ártalmatlanná tétele 124
— Hasznosítás nélkül 124
— A hullák ártalmatlanná tétele hasznosítással 125
7. A háztáji baromfiállomány állategészségügyi ellátása 125
VIII. fejezet
A BAROMFI SZÁLLÍTÁSA ÉS RAKODÁSA 127
1. A naposbaromfi szállítása 127
a) A csibék szállítása gépkocsival 127
b) A csibék szállítása repülőgéppel 129
2. Baromfiállományok rakodása, szállítása a baromfifeldolgozó üzembe 129
IX. fejezet
KÖRNYEZETVÉDELEM, MUNKAVÉDELEM 132
1. A zárt rendszerű állattartással összefüggő környezeti károsodások 132
a) A levegő tisztaságának védelme 133
b) A vizek védelme 134
c) A talaj védelme 134
d) A zajtól való védelem 134
2. A mezőgazdaságban használt vegyszerek, gyógyszerek környezetvédelmi jelentősége 135
3. Az állatokról az emberre átterjedő fertőző betegségek és a környezetvédelem 136
4. Munkavédelem 137
X. fejezet
A FONTOS ABB BETEGSÉGEK 140
1. Baktériumos betegségek 141
a) A coli-fertőzés 141
b) A paratífusz (salmonellosis) 143
c) A baromfitífusz 144
— Kóroktan 144
— Kórfejlődés 144
— Tünetek 145
— Kórbonctan 145
— Orvoslás 145
— Védekezés 146
d) A mycoplasmosi 147
— Kóroktan 143
— Kórfejlődés 148
— Tünetek 149
— Kórbonctan 149
— Gyógykezelés 149
— Védekezés 150
e) Elhalásos bélgyulladás 150
f) Baromfinátha (haemophilus-nátha) 151
— Kóroktan 151
— Tünetek 151
— Kórbonctan 152
— Megelőzés 152
— Gyógykezelés 152
g) A baromikolera 152
— Kóroktan 152
— Kórfejlődés 153
— Tünetek 154
— Kórbonctan 154
— Védekezés 155
2. Vírusok okozta betegségek 156
a) Marek-féle betegség 156
— A betegség járványtana 156
— Kóroktan 156
— Tünetek 157
— Kórbonctan 157
— Védekezés 158
— Védőoltás 158
b) Fertőző bursitis (Gumboro-betegség) 159
— Kórokozó, fertőződés 159
— Tünetek 159
— Kórbonctan 159
— Védekezés 160
c) A fertőző bronchitis 160
— Kórfejlődés 161
— Tünetek 161
— Kórbonctan 161
— Védekezés 161
d) Csibék fertőző agy- és gerincvelőgyulladása (AE) 162
— Kóroktan 162
— Fertőzés, járványtan 162
— Tünetek 163
— Kórbonctan 163
— Védekezés 163
— Védőoltás 164
e) Fertőző gége- és légcsőgyulladás 164
— Kóroktan, fertőződés 164
— Kórfejlődés 164
— Tünetek 164
— Kórbonctan 165
— Védekezés 165
f) Az adenovirus fertőzés 165
— Kóroktan 166
— Előfordulás 165
— Fertőződés 166
— Tünetek 166
— Kórbonctan 166
— Védekezés 166
— Az elhalásos bőrgyulladás 167
g) A CELO-vírus fertőzés 167
h) Influenza A-vírus fertőzés 168
i) Az ún. „malabsorbtion syndroma" 169
— Kóroktan 169
— Előfordulás 169
— Kórfejlődés 169
— Tünetek 170
— Kórbonctan 170
— Gyógykezelés, védekezés 170
3. Tartási és takarmányozási hibák okozta megbetegedések 171
b) A perosis 172
c) Az encephalomalacia 173
d) A csibék haemorrhagiás syndromája 174
— A szulfamidok 174
— A gombatoxinok 174
— Baktériumtoxinok 174
— Egyéb anyagok 175
e) Az exsudativ diathesis 175
f) Köszvény 176
g) Az angolkór (rachitis) 177
h) A csirkék hirtelen szívhalála178
i) A tollcsipkedés — kannibalizmus 179
j) A kavicshiány-betegség 179
k) A mellhólyagosodás 180
4. Paraziták okozta betegségek 182
a)A coccidiosis 182
— Amprolium gyógypremix 2,5% 185
— Rigecoccin (Clopidol) an 185
__ Monenzin Na (Elancoban 100) 185
— Avatec (Lasalocid Na) 186
— Antagonal 186
— Stenorol (Halofuginon) 186
— Lerbek 20 186
— ESB 3 186
b) Külső paraziták 187
5. Gombák okozta betegségek 187
a) Gombatoxicozisok 187
b) Aspergillosis 190
c) Moniliasis (Soor) 191
6. Kelésgyengeség 191
XI. fejezet
ADMINISZTRÁCIÓS TEENDŐK 194
1. A broilernevelési munkanapló 194
a) A broilernevelési munkanapló fejrésze 195
b) A munkanapló vezetése 195
2. Broilerállomány eredményességi kimutatása 199
3. Hunniahibrid telepítési jegyzőkönyv 201
XII. fejezet
A BROILERTARTÁS KÜLÖNLEGES MÓDJAI 202
1. Ketreces broilertartás 202
a) A ketrecben tartott broiler környezeti igénye és annak kielégítési módjai 205
— Az épület, mint a környezeti tényezőket biztosító létesítmény 205
— A hőmérséklet 205
— A szellőzés 206
— Takarmány, takarmányozás 207
— Ivóvíz, itatás 208
— Fény 208
b) A ketreces broilerház üzemeltetése 208
— Betelepítés 208
— Széttelepítés 209
— Klimatizálás 209
— Takarmány- és ivóvíz-kiosztás 209
— Trágyaeltávolítás 209
— A baromfi elszállítása 209
c) Az állategészségügyi ellátás 210
2. A szexált broilerek felnevelése 210
XIII. fejezet
A BROILERTARTÁS EREDMÉNYESSÉGE 213
FONTOSABB FORRÁSMUNKÁK 215
ÁBRAJEGYZÉK 231
Google, Facebook, Apple, Microsoft fiókkal való belépés/regisztráció eseténautomatikusan elfogadja az Általános Szerződési Feltételeket.
Elfelejtett jelszó
Kérjük, adja meg azonosítóját, és a hozzá tartozó email címet, hogy jelszavát elküldhessük Önnek!
A *-gal jelölt mezők kitöltése kötelező!
Azonosító név/E-mail cím* Azonosító és e-mail cím megegyező
E-mail cím*
(2009 március óta a regisztrált ügyfelek azonosító neve megegyezik az email címmel)
Ha az azonosítóját sem tudja megadni, kérjük, hívja az ügyfélszolgálati vonalat:
+36-62-452-833
×
1
2
3
Regisztráció
×
Regisztráció
Regisztrációja sikeresen megtörtént.
Megadott e-mail címére megerősítő e-mailt küldtünk. Ahhoz, hogy a regisztrációja véglegesedjen, és le tudja adni rendeléseit, kérjük, kattintson a levélben található linkre. A megerősítő link a kiküldéstől számított 48 óráig érvényes, ezután a regisztrációs adatok törlésre kerülnek.
Kérjük, jelölje meg az érdeklődési körébe tartozó témaköröket!
Mehet
×
Regisztráció
Az ön által megjelölt témakörök:
Temakor_1
Beállíthatja, hogy emailben értesítőt kapjon az újonnan beérkezett példányokról a bejelölt témaköröknek megfelelően.
Beállított értesítőit belépés után bármikor módosíthatja az Értesítő menüpont alatt:
létrehozhat új témaköri értesítőt
inaktiválhatja értesítőjét, ha éppen nem kíván a megadott témában értesítőt kapni
törölheti véglegesen az adott értesítőjét
szerkesztheti jelenlegi értesítőjét, ha még részletesebben szeretné megadni mi érdekli.
Az Ön választása alapján naponta vagy 3 naponta kap tőlünk emailt a beállított értesítőjéről.