1.067.053

kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát

A kosaram
0
MÉG
5000 Ft
a(z) 5000Ft-os
szállítási
értékhatárig

A hústermelés és húsellátás kérdései hazánkban

Szerző
Lektor
Budapest
Kiadó: Közgazdasági és Jogi Könyvkiadó
Kiadás helye: Budapest
Kiadás éve:
Kötés típusa: Vászon
Oldalszám: 363 oldal
Sorozatcím:
Kötetszám:
Nyelv: Magyar  
Méret: 20 cm x 15 cm
ISBN:
Értesítőt kérek a kiadóról

A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról
A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról

Tartalom

Bevezetés3
Húsfélék a táplálkozásban7
A hús táplálkozási szerepe12
A hús és hentesárufélék16
A húsfogyasztásra ható tényezők18
A táplálkozási szokások, életmód21
Évszakok25
Kereseti viszonyok28
Az állatok hústermelését befolyásoló biológiai tényezők35
Állatfajaink eltérő hústermelése36
A fajok közötti különbség38
A vágóérték fogalma40
Vágóállat minőségi kategóriák és kitermelési követelmények45
A hústermelés gyorsasága51
Az állatok termelésének genetikai jelentősége53
Kvalitatív és kvantitatív tulajdonságok53
Az örökölhetőség fogalma, a regresszió55
A szelekciós munka57
A hústermelésre közvetlenül ható tulajdonságok61
A fajta és a típus hatása61
A növekedési erkély kihasználása63
Az ivar jelentősége65
A testrészek aránya67
A hús- és a zsírtermelés arányai70
A vágáskori életkor és élősúly jelentősége74
A hústermelést közvetve befolyásoló egyéb tényezők78
Az ellésenkénti szaporaság és az ellési ütem80
Az anyaállatok tenyésztésben tartásának időtartama84
A kifejlett állatok selejtezési aránya88
Állatszállítási veszteségek90
A vágóhidi szállásolás veszteségei92
Az állatok takarmányigénye és a takarmányozás lehetőségei95
Alapkérdések95
A transzformációs hányados97
A takarmányhasznosulás gazdasági jelentősége99
A takarmányszükségletet befolyásoló biológiai tényezők101
Az életkor101
A fajta és az élősúly103
Biológilag ható anyagok 106
A takarmányozás gyakorlata és hatása a hústermelésre108
A takarmányozási tudomány fejlődése és eredményei108
A hústermelésre ható gazdasági tényezők119
Közgazdasági tényezők120
A népszerűség és az állatsűrűség szerepe a húsellátási színvonal kialakításában122
A termelés és értékesítés összhangjának szerepe129
Az állattenyésztési tényezők150
Az előállított termékek aránya, az állattenyésztés termelési aránya151
Az állatfajok arányának hatása159
Az állományon belüli összetétel és a kivágható állatlétszám161
Növénytermelési tényezők167
A növénytermelés és az állattenyésztés bruttó hozamának aránya167
A takarmánybázis és a hústermelés összefüggései170
Mezőgazdasági üzemi tényezők177
A vetésszerkezet fontossága177
Agrotechnikai fejlettség181
Az üzemnagyság hatása a termelés színvonalára184
A hazai hústermelés áttekintése193
Magyarország hústermelése193
Csontoshústermelés193
Húskészítmények termelése196
Zsiradéktermelés196
Az állatállomány teljesítőképességének változása197
Mennyiségi változások201
Minőségi változások232
A hazai állatállomány, takarmánytermelés és vágóállattermelés egybevetése241
Takarmánybázis, tápértékmérleg241
A takarmánytermelés fejlesztésének lehetősége a termeléshozamok növelésével247
A hústermelés takarmánybázisának biztosítása különböző vetésszerkezettel257
Állati fehérje takarmánybázisunk helyzete261
Állatállományunk hústermelésének növelési lehetőségei265
A szarvasmarha hústermelésének növelése265
A sertéstenyésztés fejlesztési lehetőségei268
A baromfihústermelés növelésének lehetőségei281
A juhállomány növelése282
A lóállomány jövője284
Az állatállomány optimális arányának kialakítása és a kívánatos vetésszerkezet285
A vetésszerkezet alapján kialakítható hústermelési arány285
A hústermelésre szükséges állatállomány optimális aránya290
Húselosztás - készletezés303
Az élőállattermelés ingadozásának hatása a húsellátásra303
Az élő állat, a hús és a húskészítmények útja a termeléstől a fogyasztóig311
A vágóállat-felvásárolás szervezete és feladata311
Felvásárlási módszerek314
A szabadpiac szerepe a lakosság húsellátásában315
A húsipari termelés kérdései316
Húsipari vállalatok állatvágási kapacitása316
A szállítási körzetek problémái323
Az áruelosztás gyakorlata326
A vágóbaromfi-feldolgozás és áruelosztás problémái328
A húskészletezés célja és módszerei332
Fagyasztási módszerek333
Operatív húskészlet335
Hűtőházi hústárolás337
Húskészletezés élő állatokkal341
A húsáruk készletezése349
Az állati zsiradék készletezése349
Takarmánykészletezés a húskészletezés érdekében351
Irodalomjegyzék353
Megvásárolható példányok

Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.

Előjegyzem