kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát
Kiadó: | Közgazdasági és Jogi Könyvkiadó |
---|---|
Kiadás helye: | Budapest |
Kiadás éve: | |
Kötés típusa: | Vászon |
Oldalszám: | 363 oldal |
Sorozatcím: | |
Kötetszám: | |
Nyelv: | Magyar |
Méret: | 20 cm x 15 cm |
ISBN: | |
Bevezetés | 3 |
Húsfélék a táplálkozásban | 7 |
A hús táplálkozási szerepe | 12 |
A hús és hentesárufélék | 16 |
A húsfogyasztásra ható tényezők | 18 |
A táplálkozási szokások, életmód | 21 |
Évszakok | 25 |
Kereseti viszonyok | 28 |
Az állatok hústermelését befolyásoló biológiai tényezők | 35 |
Állatfajaink eltérő hústermelése | 36 |
A fajok közötti különbség | 38 |
A vágóérték fogalma | 40 |
Vágóállat minőségi kategóriák és kitermelési követelmények | 45 |
A hústermelés gyorsasága | 51 |
Az állatok termelésének genetikai jelentősége | 53 |
Kvalitatív és kvantitatív tulajdonságok | 53 |
Az örökölhetőség fogalma, a regresszió | 55 |
A szelekciós munka | 57 |
A hústermelésre közvetlenül ható tulajdonságok | 61 |
A fajta és a típus hatása | 61 |
A növekedési erkély kihasználása | 63 |
Az ivar jelentősége | 65 |
A testrészek aránya | 67 |
A hús- és a zsírtermelés arányai | 70 |
A vágáskori életkor és élősúly jelentősége | 74 |
A hústermelést közvetve befolyásoló egyéb tényezők | 78 |
Az ellésenkénti szaporaság és az ellési ütem | 80 |
Az anyaállatok tenyésztésben tartásának időtartama | 84 |
A kifejlett állatok selejtezési aránya | 88 |
Állatszállítási veszteségek | 90 |
A vágóhidi szállásolás veszteségei | 92 |
Az állatok takarmányigénye és a takarmányozás lehetőségei | 95 |
Alapkérdések | 95 |
A transzformációs hányados | 97 |
A takarmányhasznosulás gazdasági jelentősége | 99 |
A takarmányszükségletet befolyásoló biológiai tényezők | 101 |
Az életkor | 101 |
A fajta és az élősúly | 103 |
Biológilag ható anyagok | 106 |
A takarmányozás gyakorlata és hatása a hústermelésre | 108 |
A takarmányozási tudomány fejlődése és eredményei | 108 |
A hústermelésre ható gazdasági tényezők | 119 |
Közgazdasági tényezők | 120 |
A népszerűség és az állatsűrűség szerepe a húsellátási színvonal kialakításában | 122 |
A termelés és értékesítés összhangjának szerepe | 129 |
Az állattenyésztési tényezők | 150 |
Az előállított termékek aránya, az állattenyésztés termelési aránya | 151 |
Az állatfajok arányának hatása | 159 |
Az állományon belüli összetétel és a kivágható állatlétszám | 161 |
Növénytermelési tényezők | 167 |
A növénytermelés és az állattenyésztés bruttó hozamának aránya | 167 |
A takarmánybázis és a hústermelés összefüggései | 170 |
Mezőgazdasági üzemi tényezők | 177 |
A vetésszerkezet fontossága | 177 |
Agrotechnikai fejlettség | 181 |
Az üzemnagyság hatása a termelés színvonalára | 184 |
A hazai hústermelés áttekintése | 193 |
Magyarország hústermelése | 193 |
Csontoshústermelés | 193 |
Húskészítmények termelése | 196 |
Zsiradéktermelés | 196 |
Az állatállomány teljesítőképességének változása | 197 |
Mennyiségi változások | 201 |
Minőségi változások | 232 |
A hazai állatállomány, takarmánytermelés és vágóállattermelés egybevetése | 241 |
Takarmánybázis, tápértékmérleg | 241 |
A takarmánytermelés fejlesztésének lehetősége a termeléshozamok növelésével | 247 |
A hústermelés takarmánybázisának biztosítása különböző vetésszerkezettel | 257 |
Állati fehérje takarmánybázisunk helyzete | 261 |
Állatállományunk hústermelésének növelési lehetőségei | 265 |
A szarvasmarha hústermelésének növelése | 265 |
A sertéstenyésztés fejlesztési lehetőségei | 268 |
A baromfihústermelés növelésének lehetőségei | 281 |
A juhállomány növelése | 282 |
A lóállomány jövője | 284 |
Az állatállomány optimális arányának kialakítása és a kívánatos vetésszerkezet | 285 |
A vetésszerkezet alapján kialakítható hústermelési arány | 285 |
A hústermelésre szükséges állatállomány optimális aránya | 290 |
Húselosztás - készletezés | 303 |
Az élőállattermelés ingadozásának hatása a húsellátásra | 303 |
Az élő állat, a hús és a húskészítmények útja a termeléstől a fogyasztóig | 311 |
A vágóállat-felvásárolás szervezete és feladata | 311 |
Felvásárlási módszerek | 314 |
A szabadpiac szerepe a lakosság húsellátásában | 315 |
A húsipari termelés kérdései | 316 |
Húsipari vállalatok állatvágási kapacitása | 316 |
A szállítási körzetek problémái | 323 |
Az áruelosztás gyakorlata | 326 |
A vágóbaromfi-feldolgozás és áruelosztás problémái | 328 |
A húskészletezés célja és módszerei | 332 |
Fagyasztási módszerek | 333 |
Operatív húskészlet | 335 |
Hűtőházi hústárolás | 337 |
Húskészletezés élő állatokkal | 341 |
A húsáruk készletezése | 349 |
Az állati zsiradék készletezése | 349 |
Takarmánykészletezés a húskészletezés érdekében | 351 |
Irodalomjegyzék | 353 |
Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.