kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát
Kiadó: | Szaktudás Kiadó Ház |
---|---|
Kiadás helye: | Budapest |
Kiadás éve: | |
Kötés típusa: | Ragasztott papírkötés |
Oldalszám: | 122 oldal |
Sorozatcím: | |
Kötetszám: | |
Nyelv: | Magyar |
Méret: | 24 cm x 17 cm |
ISBN: | 963-9553-05-0 |
Megjegyzés: | Színes és fekete-fehér fotókkal, ábrákkal illusztrálva. |
Bevezetés | 9 |
Az ágazat áttekintése | 9 |
A fejlesztés lehetséges iránya | 10 |
A húsmarhatartás technológiája | 15 |
Technológiai változatok | 15 |
Kizárólag vagy túlnyomórészt gyepre alapozott húsmarhatartás | 15 |
Gyepre, szántóföldön termesztett tömegtakarmányokra és melléktermékekre alapozott tartás | 16 |
Húsmarhatartás melléktermékekre alapozott takarmányozással | 17 |
A húsmarhatartás néhány sajátosságának technológiai összefüggése | 17 |
A húsmarhák kezelése, gondozása | 18 |
A húsmarhatartás technológiájának főbb létesítményei, eszközei | 19 |
Nyári elhelyezés | 22 |
Téli elhelyezés | 23 |
A húsmarha szaporításának kérdései | 24 |
Kondíciópontszám-rendszer | 24 |
Szaporítás ideje, módja | 27 |
A húshasznú üszők tenyésztésbe vétele | 30 |
Ellés, ellési nehézségek | 31 |
A húsmarha tenyésztési kérdései, nemesítése | 34 |
Az értékmérő tulajdonságok és azok örökölhetősége | 34 |
A nemesítőmunka főbb elemei | 37 |
Tenyészkiválasztás a fenotípusos teljesítmény alapján | 38 |
Törzstehenek teljesítményvizsgálata | 38 |
Növendék tenyészbikák teljesítményvizsgálata | 39 |
A minősítő index számítási módja | 39 |
Alkalmazott tenyészérték-becslési eljárás | 40 |
Az értékelt adatok, a modell jellemzői | 40 |
Tenyésztési módszerek, párosítási eljárások | 44 |
Fajtatiszta tenyésztés | 45 |
Keresztezések | 46 |
Hazánkban tenyésztett fontosabb húsmarhafajták | 50 |
A húsmarhafajták csoportosítása | 51 |
Hazánkban előforduló őshonos szarvasmarhafajta | 51 |
Anyai vonalba tartozó fajták (Brit húsmarhafajták) | 52 |
Apai - terminál vonalba tartozó (Európai, kontinentális) fajták | 55 |
A húsmarha takarmányozása | 60 |
Takarmányozási alapelvek | 60 |
Az első limitáló táplálóanyag elve | 60 |
Összefüggés a létfenntartás és a termelés között | 61 |
A takarmányozás gyakorlata | 68 |
Húshasznú anyatehenek takarmányozása | 68 |
Borjak takarmányozása | 72 |
Tenyészüszők takarmányozása | 73 |
Gyegazdálkodás | 78 |
A legeltetés | 83 |
A gyep művelése, ápolása, tápanyag-visszapótlása | 84 |
Telepítés, felújítás | 85 |
A húsmarhatartás állat-egészségügyi kérdései | 91 |
Alapfogalmak | 91 |
A húsmarhatartásban leggyakrabban előforduló speciális állat-egészségügyi problémák | 92 |
A stresszhatás | 92 |
Élősködők (parazitózisok) | 92 |
Szembetegségek | 94 |
A borjúneveléssel, választással kapcsolatos betegségek | 95 |
Baktériumok és gombák okozta betegségek | 95 |
Vírusok okozta betegségek | 96 |
Egyéb állat-egészségügyi problémák | 96 |
Marhahizlalás, vágómarha-minősítés, marketing | 98 |
Marhahizlalás | 98 |
A vágómarha minősítése | 101 |
A féltestek megjelölése és minősítése | 101 |
A testalakulás (konformáció) szerinti osztályba sorolás | 102 |
A faggyúborítottság szerinti osztályba sorolás | 103 |
A szarvasmarhák vágóértéke | 103 |
A marketing | 106 |
A marketingprogram lehetséges üzenetei a marhahús vertikumban érdekelt piaci szereplőkhöz | 107 |
A húsmarhatartás szervezése és ökonómiája | 109 |
Kölcsönhatások a húsmarhatartásban | 109 |
A húsmarhatartás termelési szakaszainak ökonómiai jellemzői és szervezésének alapjai | 110 |
A hústehéntartás szervezésének ökonómiai alapjai | 110 |
A növendéknevelés termelési szakasz szervezésének ökonómiai alapjai | 111 |
A marhahizlalás szervezésének ökonómiai alapjai | 112 |
A munkaszervezés | 115 |
A húsmarhavertikum EU-szabályozása | 116 |
Általános alapelvek | 116 |
Az alkalmazott támogatási formák (McSharry prémiumok) | 117 |
Felhasznált irodalom | 121 |
Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.