1.067.053

kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát

A kosaram
0
MÉG
5000 Ft
a(z) 5000Ft-os
szállítási
értékhatárig

A húsmarha tenyésztésének és tartásának gyakorlata

Szerző
Szerkesztő
Lektor
Budapest
Kiadó: Szaktudás Kiadó Ház
Kiadás helye: Budapest
Kiadás éve:
Kötés típusa: Ragasztott papírkötés
Oldalszám: 122 oldal
Sorozatcím:
Kötetszám:
Nyelv: Magyar  
Méret: 24 cm x 17 cm
ISBN: 963-9553-05-0
Megjegyzés: Színes és fekete-fehér fotókkal, ábrákkal illusztrálva.
Értesítőt kérek a kiadóról

A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról
A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról

Tartalom

Bevezetés9
Az ágazat áttekintése9
A fejlesztés lehetséges iránya10
A húsmarhatartás technológiája15
Technológiai változatok15
Kizárólag vagy túlnyomórészt gyepre alapozott húsmarhatartás15
Gyepre, szántóföldön termesztett tömegtakarmányokra és melléktermékekre alapozott tartás16
Húsmarhatartás melléktermékekre alapozott takarmányozással17
A húsmarhatartás néhány sajátosságának technológiai összefüggése17
A húsmarhák kezelése, gondozása18
A húsmarhatartás technológiájának főbb létesítményei, eszközei19
Nyári elhelyezés22
Téli elhelyezés23
A húsmarha szaporításának kérdései24
Kondíciópontszám-rendszer24
Szaporítás ideje, módja27
A húshasznú üszők tenyésztésbe vétele30
Ellés, ellési nehézségek31
A húsmarha tenyésztési kérdései, nemesítése34
Az értékmérő tulajdonságok és azok örökölhetősége34
A nemesítőmunka főbb elemei37
Tenyészkiválasztás a fenotípusos teljesítmény alapján38
Törzstehenek teljesítményvizsgálata38
Növendék tenyészbikák teljesítményvizsgálata39
A minősítő index számítási módja39
Alkalmazott tenyészérték-becslési eljárás40
Az értékelt adatok, a modell jellemzői40
Tenyésztési módszerek, párosítási eljárások44
Fajtatiszta tenyésztés45
Keresztezések46
Hazánkban tenyésztett fontosabb húsmarhafajták50
A húsmarhafajták csoportosítása51
Hazánkban előforduló őshonos szarvasmarhafajta51
Anyai vonalba tartozó fajták (Brit húsmarhafajták)52
Apai - terminál vonalba tartozó (Európai, kontinentális) fajták55
A húsmarha takarmányozása60
Takarmányozási alapelvek60
Az első limitáló táplálóanyag elve60
Összefüggés a létfenntartás és a termelés között61
A takarmányozás gyakorlata68
Húshasznú anyatehenek takarmányozása68
Borjak takarmányozása72
Tenyészüszők takarmányozása73
Gyegazdálkodás78
A legeltetés83
A gyep művelése, ápolása, tápanyag-visszapótlása84
Telepítés, felújítás85
A húsmarhatartás állat-egészségügyi kérdései91
Alapfogalmak91
A húsmarhatartásban leggyakrabban előforduló speciális állat-egészségügyi problémák92
A stresszhatás92
Élősködők (parazitózisok)92
Szembetegségek94
A borjúneveléssel, választással kapcsolatos betegségek95
Baktériumok és gombák okozta betegségek95
Vírusok okozta betegségek96
Egyéb állat-egészségügyi problémák96
Marhahizlalás, vágómarha-minősítés, marketing98
Marhahizlalás98
A vágómarha minősítése101
A féltestek megjelölése és minősítése101
A testalakulás (konformáció) szerinti osztályba sorolás102
A faggyúborítottság szerinti osztályba sorolás103
A szarvasmarhák vágóértéke103
A marketing106
A marketingprogram lehetséges üzenetei a marhahús vertikumban érdekelt piaci szereplőkhöz107
A húsmarhatartás szervezése és ökonómiája109
Kölcsönhatások a húsmarhatartásban109
A húsmarhatartás termelési szakaszainak ökonómiai jellemzői és szervezésének alapjai110
A hústehéntartás szervezésének ökonómiai alapjai110
A növendéknevelés termelési szakasz szervezésének ökonómiai alapjai111
A marhahizlalás szervezésének ökonómiai alapjai112
A munkaszervezés115
A húsmarhavertikum EU-szabályozása116
Általános alapelvek116
Az alkalmazott támogatási formák (McSharry prémiumok)117
Felhasznált irodalom121

Dr. Márton István

Dr. Márton István műveinek az Antikvarium.hu-n kapható vagy előjegyezhető listáját itt tekintheti meg: Dr. Márton István könyvek, művek
Megvásárolható példányok

Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.

Előjegyzem