A Hirlap szakácskönyve (rossz állapotú)
Szerkesztő
Budapest
Kiadó: | Légrády Testvérek |
Kiadás helye: | Budapest |
Kiadás éve: | |
Kötés típusa: |
Varrott papírkötés
|
Oldalszám: | 224
oldal
|
Sorozatcím: | |
Kötetszám: | |
Nyelv: | Magyar
|
Méret: |
20 cm x 14 cm
|
ISBN: | |
Megjegyzés:
|
Fekete-fehér fotókkal, illusztrációkkal. Légrády Testvérek R.-T. nyomása.
|
Értesítőt kérek a kiadóról
A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról
A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról
Előszó
A magyar konyhaművészet: évszázados hagyomány. A magyar konyha híres és kitünő. Az, akinek módjában áll végigkóstolni Európa konyháit, a bécsit, a franciát, az olaszt, a németet, az angolt, minden...
Tovább
Előszó
A magyar konyhaművészet: évszázados hagyomány. A magyar konyha híres és kitünő. Az, akinek módjában áll végigkóstolni Európa konyháit, a bécsit, a franciát, az olaszt, a németet, az angolt, minden nemzeti elfogultság nélkül hirdeti, hogy legjobban főzni Magyarországon tudnak.
A magyar konyha hírnevének nem ártott a háború, az egész világon ma is Magyarországon sütnek-főznek a legjobban. Egykor nagyobb volt a bőség és híres szakácsaink, nagyszerű háziasszonyaink valósággal dúskálhattak az élelmiszerekben, ma csökkentek az igények, de a szerény háztartások keretében és éppoly ízes, pompás ételremekeket állít elő az egyszerűség konyhaművészete, mint hajdani gazdaságunk esztendőiben. Átmenetileg, az ostrom idején, természetesen szükséget szenvedtünk valamennyien, de a felszabadulás után újra begyújtottak a tűzhelyekbe, a háziasszonyok kezükbe vették a főzőkanalat, az éttermek megnyíltak és a fokozott étvágyhoz - van étel is. Hogy ezek az ételek aztán méltók a magyar konyha régi hírnevéhez is, ez nemcsak a hagyományokhoz való ragaszkodásnak köszönhető, hanem annak az elpusztíthatatlan igényünknek, hogy "nem baj, ha egyszerű, a fő, hogy jó legyen!"
Vissza
Fülszöveg
Híres éttermek, híres szakácsainak (Gundel Károly, Magyar Elek, Csáky Sándor, Móra Ferencné stb.) közel 600 étel-receptje van összegyűjtve.
Tartalom
Előszó 3
Táplálkozástani alapismeretek, írta Tangi Harald egy. m. tanár 5
Egy felnőtt ember számára ajánlott étrend egy hétre 11
Vitaminszükséglet-táblázat 13
Élelmiszerek összetétele (fehérje, zsír, szénhidrát) és kalóriatartalma 14
Élelmiszerek vitamintartalma 16
Italok összetétele és kalóriatartalma 18
A magyar konyháról Inyesmester 19
Általános tudnivalók 21
Rántáskészítés 21
Az előfőzés 22
Az olajos főzés 22
A margarin 22
A tűzdelés 22
A párolás 23
Roston sütés 23
Savanyítás, marinálás 24
A szójaliszt 24
Levesek: általános tudnivalók 24
Levesreceptek 26
Levesbevalók 37
Előételekről általános tudnivalók 42
Előételek 42
Hideg előételek 58
Szárnyasokról általános tudnivalók 61
Szárnyasok 63
Húsokról általános tudnivalók 69
Angolos húsok elkészítése 70
Borjúhúsok 70
Marhahúsok 80
Sertéshúsok (malac is) 92
Birka-, ürühúsok 99
Lóhús 101
Vadhúsokról és elkészítésükről 102
Vadhúsok 102
Halételekről általános tudnivalók 109
Halak 113
Pástétomok 113
Köretek 115
Mártások 119
Hideg mártások 124
Saláták 125
Főzelékek 129
Húspótlók, feltétek 132
Tojásételek 133
Belsőségek (máj, vese, velő, nyelv, tüdő, borjúmirigy, pacal) 136
Egytálételek 141
A disznótor, hurka-, kolbászkészítés, sonkapácolás 146
Főtt tészták 149
Sós, sajtos tészták 154
Kelt tészták 155
Zsírban sült kelt tészták 159
Meleg tészták 161
A souffléekról 161
Puddingok 161
Rétes, palacsinta 162
Sodók 167
Finom tészták (fánkok, lepények, kalács, beigli, tekercsek, linzer, Rigó Jancsi, vargabéles) 167
Kukoricalisztből, köleskásából és hajdinából készült ételek 176
Torták 180
Tortakrémek és mázak 184
Édes teasütemények 187
Parfait-k, fagylaltok 191
Mignonok és szaloncukorkészítés 194
Gyümölcseltevés cukor nélkül, aszalás 195
Zsírszegény világban (tojásrántotta, teljesen zsír nélkül) - Inyesmester 197
A tarhonyáról - Inyeesmester 197
A francia konyháról - Inyesmester 199
Diétás étrend, írta Tangl Harald egy. m. tanár 201
Kímélő étrend (lázas betegeknek, lábadozóknak) 201
Májdiéta (vérszegénységnél) 202
Gyomorsavtúltengésben szenvedők diétája 203
Bélhurut-diéta 204
Vesebajosok étrendje 204
Szívbetegek étrendje 205
Basedowkórosak, pajzsmirigytúltengésben szenvedők étrendje 206
Cukorbetegek étrendje 206
A szakácskönyvben szereplő ételek összetétele (fehérje, zsír, szénhidrát), kalória- és vitamintartalma, ára adagonként és 100 kalóriánként és elkészített ideje táblázatosan 208
Tartalom 233