Dr. Bakács Tibor: Előszó | 13 |
Dr. Jeney endre: Bevezetés | 19 |
Dr. Vilmon Gyula: A higiéne történeti áttekintése | |
A higiéne fogalma és tartalma | 25 |
A higiéne szakágai | 27 |
A higiéne története | 28 |
Higiéne a szocialista államban | 37 |
A higiéne fejlődése | 38 |
Higiénés szolgálatunk fejlődése | 49 |
A Tanácsköztársaság egészségügye | 52 |
A szocialista egészségügy kiépítése | 53 |
A magyar egészségügy szervezete | 56 |
Higiénés tudományos kutatóintézetek | 67 |
Az Országos Közegészségügyi Intézet | 67 |
Az Országos Munkaegészségügyi Intézet | 69 |
Az Országos Élelmezés- és Táplálkozástudományi Intézet | 70 |
Állami Közegészségügyi Felügyelet | 72 |
Közegészségügyi Járványügyi Állomások | 75 |
Egészségügyi felvilágosítás | 82 |
A higiéne oktatása. Higiénikusok képzése | 85 |
Dr. Jeney Endre: Környezet-higiéne | |
Természetes és mesterséges környezet | 93 |
Az ember viszonya környezetéhez | 94 |
A pavlovi szemlélet | 95 |
Bioszféra | 99 |
A levegő fizikai állandóinak hatása az egészségre | 119 |
A levegő nedvessége | 135 |
A levegő mozgása | 139 |
Sugárzások | 148 |
Fényérzékenyítő anyagok | 158 |
A légköri elektromosság | 160 |
A talaj (geoszféra; litoszféra) | 163 |
Talajféleségek | 165 |
A talaj hőmérséklete | 168 |
A talajlevegő | 170 |
A talajvíz | 170 |
A talajban található élőlények | 172 |
A szén körforgása | 173 |
A nitrogén körforgása | 173 |
A kén körforgása | 173 |
A vas körforgása | 174 |
A talaj mikrobáinak egyensúlya és egymásra gyakorolt kölcsönhatásuk | 174 |
A talajban élő férgek | 176 |
A talaj vizsgálata | 176 |
A víz (hidroszféra) | 177 |
A víz ideológiai értéke | 177 |
A víz körforgása a természetben | 178 |
Az emberi szervezet vízforgalma. Élettani vízszükséglet | 178 |
Használati víz és ivóvíz | 180 |
Csapadékvíz. Felszíni vizek. Talajvíz. Forrásvíz | 180 |
A jó ivóvíz és a használati víz tulajdonságai | 182 |
A víz oldott alkotórészei. A víz keménysége | 183 |
A víz szénsavtartalma és mérgező anyagai | 184 |
A vizet szennyező anyagok és bomlástermékeik | 186 |
A víz oxigénfogyasztása | 186 |
A víz lebegő alkotórészei. Plankton. A vízben előforduló bacteriumok és más élőlények | 188 |
A víz fertőtlenítése | 191 |
A víz javítása | 193 |
Az ivóvíz vizsgálata és bírálata. A "jó ivóvíz" | 194 |
A jégellátás. Jégellenőrzés | 198 |
Ásványvíz- és gyógyvízellenőrzés | 199 |
Szikvíz-ellenőrzés | 199 |
Időjárás, éghajlat | 199 |
Irodalom | 208 |
Dr. Takács Tibor: Település-egészségtan | |
A települések történeti kialakulása | 211 |
Települések differenciálódása városokra és falvakra | 212 |
Az ókor | 212 |
A középkor | 214 |
A reneszánsz | 215 |
Magyar vonatkozások | 215 |
A tőkés fejlődés | 216 |
A település-egészségtan fogalma és összefüggései a társtudományokkal | 221 |
A lakás közegészségügyi jelentősége | 224 |
A lakáshelyzet általános alakulása Európában és Magyarországon | 225 |
A lakás tervezésének fontosabb higiénés szempontjai | 230 |
A lakóhelyiségek főbb higiénés követelményei | 232 |
A lakóházak közös helyiségei | 233 |
Lakóház-típusok | 234 |
Települések tervezése | 241 |
A településekről és azok tervezéséről általában | 241 |
Városok tervezése | 247 |
Városszerkezet | 248 |
A falu mint település | 260 |
Regionális tervezés | 263 |
Az épületek higiénéje | 265 |
Az épületek szerkezeti elemei és azok higiénéje | 265 |
A világítás, fűtés, szellőztetés, belső vízellátás és csatornázás higiénéje | 277 |
A világítás higiénéje | 278 |
A fűtés higiénéje | 279 |
A szellőztetés higiénéje | 285 |
Épületek belső vízvezeték- és csatornaberendezésének higiénéje | 288 |
A gyógyító-megelőző intézmények higiénéje | 292 |
Megelőző intézmények | 297 |
Gyógyító intézmények | 297 |
Szanatóriumok és gyógyfürdők | 298 |
A települések levegő-egészségügye | 306 |
A levegőt szennyező anyagok | 307 |
A települések levegőjének egészségügyi védelme | 320 |
A települések vízellátása | 323 |
Helyi vízellátás | 326 |
Központi vízellátás | 337 |
A szennyvizek elvezetésének, kezelésének és az emberi ürülék eltávolításának higiénéje | 351 |
A csatornázás típusai | 356 |
A csatornázás technikai részei | 357 |
A szennyvizek összetétele és tulajdonságaik | 358 |
A szennyvizek hatása a befogadóra | 381 |
A szennyvizek tisztítása | 383 |
Szennyvíztisztító eljárások | 384 |
A szennyvíztisztítás higiénés ellenőrzése | 383 |
Az emberi ürülék eltávolításának higiénés kérdései | 384 |
A hulladék eltávolításának közegészségügyi jelentősége | 393 |
A hulladékok osztályozása | 395 |
A szemét és forrásai és az eltávolítás módjai | 395 |
Az ürülékek elhelyezésének higiénéje | 408 |
Radioaktív hulladékok elhelyezése és hatástalanítása | 411 |
A temetkezés és az állati hullák kezelésének higiénéje | 413 |
Az emberi holttestek ártalmatlanításának közegészségügye | 413 |
Az állati hullák kezelésének közegészségügye | 416 |
Irodalom | 420 |
Dr. Jeney Endre: Személyi higiéne és népbetegségek | |
Személyi higiéne | 425 |
A tiszta környezet | 428 |
A szaporodás és öröklés egészségtana | 430 |
A helyes életmód | 432 |
Népbetegségek | 474 |
A rák mint népbetegség | 474 |
Tuberculosis (gümőkór) | 475 |
Rheumás betegségek | 477 |
A dohányzás | 478 |
A cukorbetegség (diabetes) | 479 |
A golyva | 479 |
Irodalom | 480 |
Dr. turján Róbert: Táplálkozástudomány és élelmezés-higiéne | |
Bevezető | 483 |
Az élelmezés-higiéne fejlődése Magyarországon | 483 |
Tápanyagszükséglet. Helyes táplálkozás | 485 |
Az élelmiszerekben természetes tartalomként vagy szennyezésként előforduló káros anyagok | 521 |
Az élelmiszerekhez szándékosan hozzáadott vegyi (szintetikus) anyagok | 535 |
Élőlények által okozott károsodások | 543 |
Az élelmiszeripar higiénéje | 581 |
Az élelmiszerforgalom higiénéje | 593 |
Irodalom | 618 |
Dr. Timár Miklós: Munkaegészségtan | |
Bevezetés | 623 |
Általános munkaegészségtan | 626 |
Az üzemek elhelyezése | 626 |
Az üzemépítés típusai | 627 |
Az üzemi helyiségek egészségügye | 628 |
Egyéni egészségvédelem | 644 |
Részletes munkaegészségtan | 650 |
A fizikai munka | 650 |
A hőmunka | 663 |
Fokozott légköri nyomásban végzett munka | 672 |
A vibrációs ártalom | 675 |
A zajártalom | 677 |
Az ionizáló sugárzás ártalmai | 683 |
A foglalkozási porártalmak | 697 |
Foglalkozási mérgezések | 715 |
Irodalom | 762 |
Dr. Bakács Tibor: Általános járványtan | |
A járványtan története | 767 |
Az ókor | 767 |
A középkor | 770 |
A reneszánsz | 772 |
A kapitalizmus | 774 |
A járványügy magyar vonatkozásai | 776 |
A járványtan fogalma, módszerei és feladatai | 780 |
Az általános járványtan | 780 |
Részletes járványtan | 780 |
A fertőzés elvi kérdései | 790 |
Mi az egészség? | 790 |
Mi a betegség? | 790 |
A fertőzés - a fertőző betegség | 792 |
A fertőzéses "néma" behatolás | 792 |
Az immunitás - a védőoltások | 793 |
Immunológiai alapfogalmak | 795 |
A manifeszt fertőző betegség szakaszai | 800 |
A fertőző betegségek időbeli lefolyása | 800 |
Környezeti tényezők szerepe a fertőző betegségek keletkezésében | 801 |
A fertőzés forrásai | 803 |
A fertőző beteg ember mint a fertőzés forrása | 803 |
A kórokozó-hordozó mint a fertőzés forrása | 804 |
Milyen mechanizmus révén szerepel fertőző forrásként a fertőzött szervezet? | 805 |
A fertőzés terjedésének útjai | 809 |
Terjedés közvetlen érintkezés útján | 810 |
Élő és élettelen közvetítők révén terjedő fertőző betegségek | 810 |
Foglalkozási fertőzések | 817 |
A fertőzés lehetőségei, a kórokozások a külvilágban eltöltött ideje szerint | 817 |
A fertőző betegségek rendszerezése | 820 |
Ragályos, kontagiózus fertőző betegségek | 821 |
Nem-ragályos fertőző betegségek | 821 |
A járványfolyamat mozgató erői | 835 |
A szervezet ellenállását módosító erők | 836 |
A kórokozó virulenciáját módosító erők | 840 |
A kórokozó életkörülményeit az emberi szervezeten kívül módosító erők | 841 |
Szociálhigiénés település- és környezet-egészségügyi tényezők mint a járványfolyamat mozgató erői | 843 |
A szociál-higiénés faktor mint a járványfolyamat mozgató ereje | 843 |
A környezet és település-egészségügyi tényező mint a járványfolyamat mozgató ereje | 850 |
Járványügyi munka és egészségügyi szervezés | 855 |
Járványügyi intézkedések a polgári periódusban | 856 |
Járványügyi intézkedések a szocialista periódusban | 861 |
A járványok megelőzésének és leküzdésének módszerei | 873 |
A fertőző beteg fertőzésterjesztésének megakadályozása | 875 |
A szervezetből a külvilágba került kórokozó továbbjutásának megakadályozása, a kórokozó megsemmisítése | 878 |
Az egészséges szervezet fertőződésének megakadályozása | 885 |
Irodalom | 890 |
Névmutató | 891 |
Tárgymutató | 891 |