1.062.060

kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát

A kosaram
0
MÉG
5000 Ft
a(z) 5000Ft-os
szállítási
értékhatárig

A higiéne tankönyve

Egyetemi tankönyv

Szerző
Szerkesztő
Grafikus
Lektor
Budapest
Kiadó: Medicina Könyvkiadó
Kiadás helye: Budapest
Kiadás éve:
Kötés típusa: Félvászon
Oldalszám: 912 oldal
Sorozatcím:
Kötetszám:
Nyelv: Magyar  
Méret: 24 cm x 18 cm
ISBN:
Megjegyzés: Fekete-fehér illusztrációkkal. Tankönyvi szám: 368.
Értesítőt kérek a kiadóról

A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról
A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról

Előszó

Higiénén az egészségtudományok foglalatát értjük, az orvostudományoknak azt a részét, amely egészségünk megvédésére, a betegségek elkerülésére (praeventio) hivatott megtanítani nemcsak az... Tovább

Előszó

Higiénén az egészségtudományok foglalatát értjük, az orvostudományoknak azt a részét, amely egészségünk megvédésére, a betegségek elkerülésére (praeventio) hivatott megtanítani nemcsak az orvosokat, hanem rajtuk keresztül az egész társadalmat.
Fodor József (1843-1901) szerint "A hygienia azon tudomány, mely kutatja, miképp lehet megismerni úgy az egyes ember, mint a népesség betegsége, vagy egészsége okát, kutatja továbbá azon erőket, amelyek az egyesekre, valamint a népességre előnyösen hatnak; s végre kutatja azon okokat, amelyek által az előnyös terjeszthető s melyek által a hátrányos kikerülhető, vagy megszüntethető".
F. Eriszman (1842-1915), az orosz higiéne tudományának egyik megalapítója, a következő meghatározást adta: "A higiénia legközelebbi célja, hogy megvizsgálja a természet minden jelenségét, amely hatást fejt ki az emberre, továbbá annak a mesterségesen teremtett helyzetnek befolyását, amelyben az ember szociális körülményei következtében él, és végre az, hogy megtalálja azokat az eszközöket, amelyek a természet és a társadalom részéről a szervezetre nézve kedvezőtlen befolyások hatásának enyhítését szolgálják." Vissza

Tartalom

Dr. Bakács Tibor: Előszó13
Dr. Jeney endre: Bevezetés19
Dr. Vilmon Gyula: A higiéne történeti áttekintése
A higiéne fogalma és tartalma25
A higiéne szakágai27
A higiéne története28
Higiéne a szocialista államban37
A higiéne fejlődése38
Higiénés szolgálatunk fejlődése49
A Tanácsköztársaság egészségügye52
A szocialista egészségügy kiépítése53
A magyar egészségügy szervezete56
Higiénés tudományos kutatóintézetek67
Az Országos Közegészségügyi Intézet67
Az Országos Munkaegészségügyi Intézet69
Az Országos Élelmezés- és Táplálkozástudományi Intézet70
Állami Közegészségügyi Felügyelet72
Közegészségügyi Járványügyi Állomások75
Egészségügyi felvilágosítás82
A higiéne oktatása. Higiénikusok képzése85
Dr. Jeney Endre: Környezet-higiéne
Természetes és mesterséges környezet93
Az ember viszonya környezetéhez94
A pavlovi szemlélet95
Bioszféra99
A levegő fizikai állandóinak hatása az egészségre119
A levegő nedvessége135
A levegő mozgása139
Sugárzások148
Fényérzékenyítő anyagok158
A légköri elektromosság160
A talaj (geoszféra; litoszféra)163
Talajféleségek165
A talaj hőmérséklete168
A talajlevegő170
A talajvíz170
A talajban található élőlények172
A szén körforgása173
A nitrogén körforgása173
A kén körforgása173
A vas körforgása174
A talaj mikrobáinak egyensúlya és egymásra gyakorolt kölcsönhatásuk174
A talajban élő férgek176
A talaj vizsgálata176
A víz (hidroszféra)177
A víz ideológiai értéke177
A víz körforgása a természetben178
Az emberi szervezet vízforgalma. Élettani vízszükséglet178
Használati víz és ivóvíz180
Csapadékvíz. Felszíni vizek. Talajvíz. Forrásvíz180
A jó ivóvíz és a használati víz tulajdonságai182
A víz oldott alkotórészei. A víz keménysége183
A víz szénsavtartalma és mérgező anyagai184
A vizet szennyező anyagok és bomlástermékeik186
A víz oxigénfogyasztása186
A víz lebegő alkotórészei. Plankton. A vízben előforduló bacteriumok és más élőlények188
A víz fertőtlenítése191
A víz javítása193
Az ivóvíz vizsgálata és bírálata. A "jó ivóvíz"194
A jégellátás. Jégellenőrzés198
Ásványvíz- és gyógyvízellenőrzés199
Szikvíz-ellenőrzés199
Időjárás, éghajlat199
Irodalom208
Dr. Takács Tibor: Település-egészségtan
A települések történeti kialakulása211
Települések differenciálódása városokra és falvakra212
Az ókor212
A középkor214
A reneszánsz215
Magyar vonatkozások215
A tőkés fejlődés216
A település-egészségtan fogalma és összefüggései a társtudományokkal221
A lakás közegészségügyi jelentősége224
A lakáshelyzet általános alakulása Európában és Magyarországon225
A lakás tervezésének fontosabb higiénés szempontjai230
A lakóhelyiségek főbb higiénés követelményei232
A lakóházak közös helyiségei233
Lakóház-típusok234
Települések tervezése241
A településekről és azok tervezéséről általában241
Városok tervezése247
Városszerkezet248
A falu mint település260
Regionális tervezés263
Az épületek higiénéje265
Az épületek szerkezeti elemei és azok higiénéje265
A világítás, fűtés, szellőztetés, belső vízellátás és csatornázás higiénéje277
A világítás higiénéje278
A fűtés higiénéje279
A szellőztetés higiénéje285
Épületek belső vízvezeték- és csatornaberendezésének higiénéje288
A gyógyító-megelőző intézmények higiénéje292
Megelőző intézmények297
Gyógyító intézmények297
Szanatóriumok és gyógyfürdők298
A települések levegő-egészségügye306
A levegőt szennyező anyagok307
A települések levegőjének egészségügyi védelme320
A települések vízellátása323
Helyi vízellátás326
Központi vízellátás337
A szennyvizek elvezetésének, kezelésének és az emberi ürülék eltávolításának higiénéje351
A csatornázás típusai356
A csatornázás technikai részei357
A szennyvizek összetétele és tulajdonságaik358
A szennyvizek hatása a befogadóra381
A szennyvizek tisztítása383
Szennyvíztisztító eljárások384
A szennyvíztisztítás higiénés ellenőrzése383
Az emberi ürülék eltávolításának higiénés kérdései384
A hulladék eltávolításának közegészségügyi jelentősége393
A hulladékok osztályozása395
A szemét és forrásai és az eltávolítás módjai395
Az ürülékek elhelyezésének higiénéje408
Radioaktív hulladékok elhelyezése és hatástalanítása411
A temetkezés és az állati hullák kezelésének higiénéje413
Az emberi holttestek ártalmatlanításának közegészségügye413
Az állati hullák kezelésének közegészségügye416
Irodalom420
Dr. Jeney Endre: Személyi higiéne és népbetegségek
Személyi higiéne425
A tiszta környezet428
A szaporodás és öröklés egészségtana430
A helyes életmód432
Népbetegségek474
A rák mint népbetegség474
Tuberculosis (gümőkór)475
Rheumás betegségek477
A dohányzás478
A cukorbetegség (diabetes)479
A golyva479
Irodalom480
Dr. turján Róbert: Táplálkozástudomány és élelmezés-higiéne
Bevezető483
Az élelmezés-higiéne fejlődése Magyarországon483
Tápanyagszükséglet. Helyes táplálkozás485
Az élelmiszerekben természetes tartalomként vagy szennyezésként előforduló káros anyagok521
Az élelmiszerekhez szándékosan hozzáadott vegyi (szintetikus) anyagok535
Élőlények által okozott károsodások543
Az élelmiszeripar higiénéje581
Az élelmiszerforgalom higiénéje593
Irodalom618
Dr. Timár Miklós: Munkaegészségtan
Bevezetés623
Általános munkaegészségtan626
Az üzemek elhelyezése626
Az üzemépítés típusai627
Az üzemi helyiségek egészségügye628
Egyéni egészségvédelem644
Részletes munkaegészségtan650
A fizikai munka650
A hőmunka663
Fokozott légköri nyomásban végzett munka672
A vibrációs ártalom675
A zajártalom677
Az ionizáló sugárzás ártalmai683
A foglalkozási porártalmak697
Foglalkozási mérgezések715
Irodalom762
Dr. Bakács Tibor: Általános járványtan
A járványtan története767
Az ókor767
A középkor770
A reneszánsz772
A kapitalizmus774
A járványügy magyar vonatkozásai776
A járványtan fogalma, módszerei és feladatai780
Az általános járványtan780
Részletes járványtan780
A fertőzés elvi kérdései790
Mi az egészség?790
Mi a betegség?790
A fertőzés - a fertőző betegség792
A fertőzéses "néma" behatolás792
Az immunitás - a védőoltások793
Immunológiai alapfogalmak795
A manifeszt fertőző betegség szakaszai800
A fertőző betegségek időbeli lefolyása800
Környezeti tényezők szerepe a fertőző betegségek keletkezésében801
A fertőzés forrásai803
A fertőző beteg ember mint a fertőzés forrása803
A kórokozó-hordozó mint a fertőzés forrása 804
Milyen mechanizmus révén szerepel fertőző forrásként a fertőzött szervezet?805
A fertőzés terjedésének útjai809
Terjedés közvetlen érintkezés útján810
Élő és élettelen közvetítők révén terjedő fertőző betegségek810
Foglalkozási fertőzések817
A fertőzés lehetőségei, a kórokozások a külvilágban eltöltött ideje szerint817
A fertőző betegségek rendszerezése820
Ragályos, kontagiózus fertőző betegségek821
Nem-ragályos fertőző betegségek821
A járványfolyamat mozgató erői835
A szervezet ellenállását módosító erők836
A kórokozó virulenciáját módosító erők840
A kórokozó életkörülményeit az emberi szervezeten kívül módosító erők841
Szociálhigiénés település- és környezet-egészségügyi tényezők mint a járványfolyamat mozgató erői843
A szociál-higiénés faktor mint a járványfolyamat mozgató ereje843
A környezet és település-egészségügyi tényező mint a járványfolyamat mozgató ereje850
Járványügyi munka és egészségügyi szervezés855
Járványügyi intézkedések a polgári periódusban856
Járványügyi intézkedések a szocialista periódusban861
A járványok megelőzésének és leküzdésének módszerei873
A fertőző beteg fertőzésterjesztésének megakadályozása875
A szervezetből a külvilágba került kórokozó továbbjutásának megakadályozása, a kórokozó megsemmisítése878
Az egészséges szervezet fertőződésének megakadályozása885
Irodalom890
Névmutató891
Tárgymutató894
Megvásárolható példányok

Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.

Előjegyzem