1.062.058

kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát

A kosaram
0
MÉG
5000 Ft
a(z) 5000Ft-os
szállítási
értékhatárig

A házi bor készítése

Szerző
Grafikus
Budapest
Kiadó: Mezőgazdasági Kiadó
Kiadás helye: Budapest
Kiadás éve:
Kötés típusa: Tűzött kötés
Oldalszám: 48 oldal
Sorozatcím: Kertészpraktikák
Kötetszám:
Nyelv: Magyar  
Méret: 20 cm x 14 cm
ISBN: 963-234-235-6
Megjegyzés: Fekete-fehér ábrákkal illusztrálva.
Értesítőt kérek a kiadóról
Értesítőt kérek a sorozatról

A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról
A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról

Fülszöveg

A sorozat célja, hogy a kertészet és a kertészkedéshez szorosan kapcsolódó tennivalók ismeretanyagát a gyakorlat igényeihez, szükségleteihez szabva közérthetően, kevés szöveggel és sok rajzzal adja közre. A témák kiválasztásakor a tapasztalt kertészre éppen úgy gondoltunk, mint a kezdőre, ezáltal a más és más színvonalon álló kertészeknek tudunk rendszeres tanulnivalóval szolgálni.
Ez a füzet azoknak készült, akik nagyon szerény feltételek között szeretnének maguknak készíteni jó bort, néhány tőke szőlő terméséből. A téma feldolgozásának alapja a fehérborkészítés technológiai folyamata. Közbeszűrt bekezdések ismertetik a vörösborkészítés ettől eltérő lépéseit azokon pontokon, ahol a kétféleeljárás között különbség van. Olyan pontos receptúrát kap az olvasó, hogy még a laikus is képes ennek alapján fehérbort, vörösbort és rozét készíteni. A szerző leírja a termésbírálat lényeges elemeit és a mustfok megállapítására szolgáló módszereket is. Szó esik még a kész borok kezeléséről,... Tovább

Fülszöveg

A sorozat célja, hogy a kertészet és a kertészkedéshez szorosan kapcsolódó tennivalók ismeretanyagát a gyakorlat igényeihez, szükségleteihez szabva közérthetően, kevés szöveggel és sok rajzzal adja közre. A témák kiválasztásakor a tapasztalt kertészre éppen úgy gondoltunk, mint a kezdőre, ezáltal a más és más színvonalon álló kertészeknek tudunk rendszeres tanulnivalóval szolgálni.
Ez a füzet azoknak készült, akik nagyon szerény feltételek között szeretnének maguknak készíteni jó bort, néhány tőke szőlő terméséből. A téma feldolgozásának alapja a fehérborkészítés technológiai folyamata. Közbeszűrt bekezdések ismertetik a vörösborkészítés ettől eltérő lépéseit azokon pontokon, ahol a kétféleeljárás között különbség van. Olyan pontos receptúrát kap az olvasó, hogy még a laikus is képes ennek alapján fehérbort, vörösbort és rozét készíteni. A szerző leírja a termésbírálat lényeges elemeit és a mustfok megállapítására szolgáló módszereket is. Szó esik még a kész borok kezeléséről, borbetegségekről és -hibákról, valamint az ellenük való védekezés módjairól. Az utolsó fejezet a kellemes, baráti körben eltöltött borkóstolásról szól. Vissza

Tartalom

Előszó3
Egészség, mérték, bor4
A szőlő4
A szüret6
Hogyan használjuk a mustfokolót?7
A szüretelés főbb szabályai9
A szőlővásárlás szempontjai10
Mustkészítés10
Zúzás10
Bogyózás11
A cefre enzimes áztatása12
Mustelválasztás12
Sajtolás13
Előkészítés az erjesztésre14
Cefrekénezés - mustkénezés14
Nyálkázás15
Mustjavítás15
Az erjedés18
Az erjedés három szakasza18
Az irányított erjesztés19
A fehér szőlő mustjának erjesztése19
A kék szőlő cefréjének erjesztése22
A rozébor készítése23
Fehérborkészítés24
Az újbor jellemzői, változásai25
Borkezelés26
Töltögetés26
Fejtés27
Kénezés29
Derítés29
A bor érlelése32
Borbetegségek34
A virágosodás (borvirág, pimpó)34
Ecetesedés, illkósodás34
Egéríz (meizli)35
Tejsavas, mannitos erjedés35
Záptojásszag (seprőbomlás)35
Barnatörés36
Nyúlósodás36
Keseredés (Glicerinerjedés)36
Borhibák36
Íz- és szaghibák37
Törések37
A borkóstolás37
Hogyan kóstoljunk, hogy jól kóstoljunk?38
Utószó42
Irodalom42

Szövényi Ernő

Szövényi Ernő műveinek az Antikvarium.hu-n kapható vagy előjegyezhető listáját itt tekintheti meg: Szövényi Ernő könyvek, művek
Megvásárolható példányok
Állapotfotók
A házi bor készítése A házi bor készítése A házi bor készítése
Állapot:
1.280 ,-Ft
6 pont kapható
Kosárba