kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát
Kiadó: | Mezőgazda Kiadó |
---|---|
Kiadás helye: | Budapest |
Kiadás éve: | |
Kötés típusa: | Ragasztott papírkötés |
Oldalszám: | 213 oldal |
Sorozatcím: | |
Kötetszám: | |
Nyelv: | Magyar |
Méret: | 24 cm x 17 cm |
ISBN: | 978-963-286-494-5 |
Megjegyzés: | Fekete-fehér fotókkal és ábrákkal illusztrálva. |
Előszó | 5 |
Horvainé Szabó Mária: A tejhasznosítású szarvasmarhák szelekciója | 7 |
A tejtermelő képességet meghatározó tulajdonságok | 8 |
Markertulajdonságok | 10 |
A hazai tejelő állományok szelekciós programja | 11 |
Ivadékteljesítmény-vizsgálat (ITV) | 12 |
A markerrel végzett szelekció | 19 |
Irodalom | 21 |
Tőzsér János: A húshasznosítású szarvasmarhák szelekciója | 24 |
Az anyai tulajdonságok szelekciója | 24 |
Az apai tulajdonságok szelekciója | 34 |
A szarvatlanságra irányuló szelekció jelentősége a hazai charolais és limousin fajtákban | 43 |
Irodalom | 43 |
Mihók Sándor: A ló szelekciója | 46 |
Általános értékmérő tulajdonságok | 47 |
A szabadon ugratás szelekciós célú felhasználása | 53 |
A szelekciós szempontok | 55 |
Irodalom | 61 |
Kovács József: A sertés szelekciója | 63 |
A tenyészcél kitűzése | 63 |
A tenyészkiválasztás tulajdonságcsoportjai | 63 |
Teljesítményvizsgálatok adatainak hasznosítása | 67 |
Tenyészkiválasztás a fajtatiszta nemesítés gyakorlatában | 73 |
A tenyészkiválasztás hiányosságai az árutermelő telepeken | 77 |
Irodalom | 78 |
Komlósi István: A juh szelekciója | 79 |
A gyapjú | 79 |
Termékenység, szaporaság | 80 |
Növekedési erély, hústermelés | 83 |
A juh tejtermelése | 88 |
Ellenálló képesség, betegségre való hajlam | 91 |
Tenyésztői összefogások | 93 |
Irodalom | 95 |
Szendrő Zsolt: A házi nyúl szelekciója | 100 |
Nemesítési módszerek, tenyészkiválasztás, tenyésztési eljárások | 100 |
Kvantitatív értékmérő tulajdonságok | 103 |
A szelekciós programok értékelése | 113 |
A nukleusztelepen végzett szelekció hatása a termelésre | 116 |
Irodalom | 117 |
Szalay István: A baromfi szelekciója | 119 |
A baromfitenyésztés genetikai alapjai | 119 |
A tyúkfélék szelekciója | 124 |
Az egyéb baromfifajok szelekciójának sajátosságai | 133 |
Irodalom | 136 |
Gorda Sándor - Bakos János: A ponty szelekciója | 138 |
A pontytenyésztés múltja és genetikai alapjai | 138 |
A ponty értékmérő tulajdonságai és javításuk szelekciós módszerekkel | 141 |
Teljesítmény-ellenőrzési rendszer a hazai pontytenyésztésben | 147 |
Irodalom | 153 |
Szalainé Mátray Enikő: A házi méh szelekciója | 156 |
Genetikai alapismeretek | 157 |
Öröklődési sajátosságok | 159 |
Szaporodásbiológiai sajátosságok | 165 |
A mézelő méh párzásbiológiája | 167 |
Tenyésztési eljárások | 173 |
A mézelő méh teljelsítményvizsgálata Magyarországon | 177 |
Irodalom | 182 |
Szalay István: Szelekciós lehetőségek a háziállatok génmegőrzésében | 185 |
A génmegőrzés szükségessége és módszerei | 185 |
A populációméret szerepe a génmegőrzésben | 187 |
A veszélyeztetett fajták megőrzésének populációgenetikai szempontjai | 191 |
Új génbanki populációk kialakítása | 194 |
Kis létszámú populációk fenntartása | 198 |
Irodalom | 201 |
Hidas András: Molekuláris genetikai módszerek a háziállatok szelekciójában | 203 |
Molekuláris genetikai markerek | 204 |
DNS-markerek használhatóságának megállapítása | 205 |
A DNS-polimorfizmusok alkalmazása a szelekcióban | 208 |
Molekuláris genetikai markerek egyéb felhasználásai | 209 |
A jövő útjai | 210 |
Irodalom | 211 |
Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.