kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát
Kiadó: | "A Vitalon Etalon" Bt. |
---|---|
Kiadás helye: | Budapest |
Kiadás éve: | |
Kötés típusa: | Fűzött kemény papírkötés |
Oldalszám: | 168 oldal |
Sorozatcím: | |
Kötetszám: | |
Nyelv: | Magyar |
Méret: | 30 cm x 21 cm |
ISBN: | 963-202-667-5 |
Megjegyzés: | Tóth Erika Katalin szerző által dedikált példány. Fekete-fehér illusztrációkkal, színes fotókkal. |
Ajánlás | 3 |
A halak gyakorisága Magyarországon | 5 |
Halbőségre emlékeztető dolgok | 7 |
A halászat kellemességei | 7 |
A vízen járó ember halismerete | 8 |
A halász életmódja | 10 |
Szokások, hagyomány, gyógyítás | 12 |
A hal a szóbeszédben | 14 |
Egyik legősibb városunk: Baja | 17 |
Baja kis Pestté alakul | 18 |
Miért éppen Baja a halászlé fővárosa? | 20 |
Jánoska - eresztés, az évszázados halászünnep | 22 |
A halászléfőzés mint népünnepély | 23 |
Szponzorok listája | 25 |
A halak könyhaművészeti szempontból | 29 |
Fontos tudnivalók a különféle elkészítési módokhoz | 31 |
Sósvízben | 31 |
Forrázás kékre | 31 |
Sütés vajban | 31 |
Kirántott halak | 32 |
Roston sütés | 32 |
Párolás | 32 |
Főzéshez használatos hallevek készítése | 33 |
Savanyú lé | 33 |
Fehér boros lé | 33 |
Vörös boros lé | 33 |
Meszes (tejes) lé | 33 |
Tejben főtt (meszes) lé | 34 |
Sósvízben főtt | 34 |
Fűszer és zöldséggel főtt | 34 |
Hideg előételek | 35 |
Sült hal (Balatonvidéki recept) | 35 |
Halsaláta | 35 |
Halsaláta | 35 |
Halfánk | 36 |
Halpuding | 36 |
Halkocsonya (hal aszpik) | 36 |
Kaviár (halikra) elkészítése | 36 |
Lazac-kaviár | 37 |
Halételekhez készített legjobb mártások | 38 |
Remoulade mártás | 38 |
Zöldmártás | 38 |
Tormás mártás | 38 |
Kapormártás | 38 |
Sóskamártás | 39 |
Remoulade mártás (meleg) | 39 |
Mártás hallével | 39 |
Hollandi mártás (tengeri halakhoz különösen alkalmas) | 39 |
Hollandi mártás másképpen | 39 |
Ravigot-mártás | 39 |
Ravigotte mártás | 40 |
Vinaigretta mártás | 40 |
Fehér mártás | 40 |
Halakhoz való fehérmártás | 40 |
Halakhoz való fehér tejesmártás | 40 |
Halakhoz való, tejjel készült rákmártás melegen | 40 |
Rákmártás | 41 |
Rákmártás | 41 |
Majonéz (olajvaj) és az abból készült különféle mártások | 42 |
Majonéz | 42 |
Majonéz | 42 |
Majonéz | 42 |
Tartár mártás | 43 |
Egyéb halhozvalók | 44 |
Rákvaj | 44 |
Rák töltelék | 44 |
Rántottburgonya | 44 |
Polenta elkészítése | 44 |
Rákfélék ízletesen | 45 |
A rákokról | 45 |
Rák főve | 45 |
Rákleves | 45 |
Rákleves amerikai módra | 47 |
Rákleves | 47 |
Rákérmecskék | 48 |
Töltött hideg rák | 48 |
Szólórák hidegen fehérborban | 48 |
Rák tojásmártással | 49 |
Hámozott rák | 49 |
Sült rák | 49 |
Rák borral | 49 |
Rák rostélyon sülve | 49 |
Rák töltve | 50 |
Rák majonézzel | 50 |
Rákmeridon (4 személyre) | 50 |
Rákpörkölt | 51 |
Csigák, békák a legínyencebb módozatokban | 52 |
Csiga | 52 |
Csiga fűszerrel | 52 |
Csiga hidegen | 52 |
Töltöttcsiga | 52 |
Csigák burgundi szerint | 53 |
Csiga savanyú káposztával | 53 |
Csiga fokhagymásan | 53 |
Tekenősbéka | 54 |
Tekenősbékaleves | 54 |
Ál tekenősbékaleves | 54 |
Erős teknősbéka leves | 54 |
Boros teknősbékaleves | 55 |
Friss teknősbékaleves | 55 |
Békacomb | 55 |
Békacomb más módon | 55 |
Rántott béka | 55 |
Béka csibemódra | 56 |
Rántott békacombok | 56 |
Csőben pirított békacombok | 56 |
A halászlé különféle elkészítési módja | 57 |
Kitűnő halászlé | 57 |
Bajai halászlé, ahogy régtől fogva főzik | 58 |
Szegedi halászlé | 58 |
Szegedi halászlé másképp | 58 |
Szegedi halászlé még másképp | 59 |
Szegedi halászlé borral | 59 |
Tihanyi, káposztás, korhely halászlé | 59 |
Jófajta halászlé | 60 |
Kiválóan ízletes halászlé | 60 |
Halászlé más módon | 60 |
Halpaprikás | 60 |
Halászlé újfajta módon | 61 |
Bouillabaisse, vagy francia halászlé | 61 |
Francia halászlé | 61 |
Halászlé párizsiasan | 62 |
Szerb halleves | 62 |
Potyka ételféleségek | 63 |
Potyka | 63 |
Potyka kékre főzve | 63 |
Potyka aszpik | 63 |
Potyka vörösborban | 64 |
Potyka magyarosan | 64 |
Potyka zsidósan | 64 |
Potyka ragu | 64 |
Potyka kirántva | 65 |
Potyka töltve | 65 |
Potyka kocsonya | 65 |
Potyka nyárson sülve | 65 |
Potyka spékelve | 66 |
Potyka pácolva | 66 |
Potykatej leves | 66 |
Ponty forrázva, zöldséggel | 66 |
Ponty forrázva, vajjal | 66 |
Ponty kékre forrázva | 67 |
Ponty forrázva gyökérrel | 67 |
Pörkölt ponty | 67 |
Paprikás ponty | 67 |
Ponty paradicsommal | 67 |
Ponty gombával | 68 |
Ponty sóskával | 68 |
Ponty lengyel módra | 68 |
Ponty vörösboros mártással | 68 |
Pontyvagdalék | 69 |
Kirántott ponty | 69 |
Ponty kocsonya | 69 |
Szerb ponty, gyuvecs | 70 |
Szerb-ponty (12 személyre) | 70 |
Rác-ponty | 70 |
Rántott ponty németesen | 71 |
Rántott ponty zsidó módon | 71 |
Ponty matrózosan készítve | 71 |
Egészben sült ponty | 71 |
Ponty malagaszőlővel (törökös) | 71 |
Ponty oroszosan | 72 |
Ponty forrázva, zöldséggel | 72 |
Ponty kékre forrázva | 72 |
Ponty királyi-módra | 72 |
Ponty Breteuil-módra | 73 |
Ponty Chambord-módra | 73 |
A nemes harcsa a legjobb módokon | 74 |
Harcsa hidegen | 74 |
Harcsa kékre főzve | 74 |
Harcsa sülve | 74 |
Harcsa roston sülve | 74 |
Harcsa kapormártással | 75 |
Töltött hal harcsából | 75 |
Harcsa-rizottó | 75 |
Tihanyi harcsa | 75 |
Csőbensült harcsa | 76 |
Harcsaszeletek fűszeres mártásban | 76 |
A fenséges csuka különféle készítési módjai | 77 |
Csuka kékre főzve | 77 |
Csuka szász módon | 77 |
Csuka spékelve | 77 |
Csuka sülve | 78 |
Csuka diós olajvajjal | 78 |
Pácolt csuka sülve | 78 |
Csukaleves | 78 |
Csuka kirántva | 78 |
Pikáns csuka szelet | 79 |
Csuka zsidósan | 79 |
Csuka pörkölve | 79 |
Csuka frikasszé | 79 |
Csuka - gombóc | 80 |
Csuka vagdalva | 80 |
Csuka vagdalék (ragu) | 80 |
Csuka kotlett | 80 |
Csuka savanyú káposztával | 81 |
Csuka tárkonyosan | 81 |
Csuka göngyölék kirántva | 81 |
Süllőből és fogasból készülő ínyesételek, a legjobb elkészítések szerint | 82 |
Süllő főve | 82 |
Süllő roston sülve | 82 |
Süllő tormával | 82 |
Süllő filé | 83 |
Süllőszeletek vajban ugorkával | 83 |
Süllő mazsolával | 83 |
Süllő gombalével | 83 |
Süllőszeletek úrigombával (vargányával) | 83 |
Süllő tejszínes gombamártással | 84 |
Süllő sütőben sütve | 84 |
Süllőszeletek szultán módon | 84 |
Göngyölt süllőszeletkék Daumont módra | 84 |
Süllőtekercs Schontán módra | 85 |
Balatoni süllőjava Leopold módra | 85 |
Balatoni süllő tengernagy módra | 85 |
Süllő különféleképpen | 85 |
A fogas különféle elkészítési módjai | 86 |
A hideg fogas készítési módja | 86 |
Hideg fogas Balaton módon | 86 |
Fogas hidegen | 87 |
Fogas roston sülve | 87 |
Fogas paprikás | 87 |
Fogas hollandi mártással | 87 |
Fogas Marguery módra | 88 |
Fogas portugál módra | 88 |
Fogas Jean Bard módra | 88 |
Fogas (kecsege, tok, harcsa) hajóskapitány módra | 89 |
Fogasszeletek Dreaux módra | 89 |
Gombás fogas csőben sülve (4-5 személyre) | 90 |
Fogas admirális módra | 90 |
Balatoni fogas jóasszony módra | 90 |
Balatoni fogas Cambacéres módra | 91 |
Fogas vagy süllőszelet molnárné módra | 91 |
Fogas St. Valiére módra | 91 |
Fogas Valentino módra | 91 |
A halak egyik legnemesebbikének, a kecsegének készítési módjai | 92 |
Kecsege | 92 |
Hideg tok vagy harcsa | 92 |
Hideg kecsege | 92 |
Kecsege hidegen | 93 |
Kecsege nyárson sülve | 93 |
Kecsege forrázva | 93 |
Kecsege kirántva | 93 |
Kecsege húsleves | 93 |
Kecsege pörkölt | 93 |
Kecsege paprikás | 94 |
Kecsege paprikás tejföllel | 94 |
Kecsege zöldséggel | 94 |
Kecsege becsinált | 94 |
Párolt kecsege rákraguval | 94 |
Zalai kecsege | 95 |
Kecsege oroszosan | 95 |
Kecsegehal Nissarde módra | 95 |
Kecsegeszeletkék Caspienne módra | 95 |
Angolna a leginkább ajánlható elkészítés szerint | 96 |
Angolna | 96 |
Angolna kékre főzve | 96 |
Angolna rostélyon sülve | 96 |
Angolna sülve | 97 |
Angolna sülve, bormártással | 97 |
Füstölt angolna | 97 |
Angolna füstölve | 97 |
Angolna füstölve más módon | 97 |
Angolna kocsonya | 97 |
Pácolt, kocsonyázott angolna | 98 |
Angolna kirántva | 98 |
Angolna fűszeres mártásban | 98 |
Angolna tengerész módra | 98 |
Angolna a la reine (királyné módra) | 98 |
Angolna tölve | 99 |
Angolna sörben főve | 99 |
Angolna pörkölve | 99 |
Angolna zölden főve | 99 |
Angolna ragu szarvasgombával | 99 |
Angolna fehér mártással | 100 |
Angolna frikasszé | 100 |
Angolna hollandi módon | 100 |
Angolna tatár módon | 100 |
Angolna kolbász | 100 |
Angolna nemes módon | 101 |
Angolna pástétom | 101 |
Pisztráng, különleges főzések szerint | 102 |
A hideg kőpisztráng készítése | 102 |
Füstölt pisztráng | 102 |
Pácolt pisztráng | 103 |
Pisztrángsügér főve hidegen | 103 |
Pisztrángsügér főve | 103 |
Pisztráng kékre főzve | 103 |
Kékrefőtt pisztráng Sa riche módra | 103 |
Pisztráng muszlin mártással | 104 |
Pisztráng vörösborban | 104 |
Pisztráng olajban sütve | 104 |
Pisztráng szétfosztva | 104 |
Pisztráng lengyelesen | 104 |
Pisztráng rostélyon sütve | 104 |
Pisztráng tatármártással | 105 |
Pisztráng szelet | 105 |
Pisztrángsügér molnárosan | 105 |
A sügér változatos készítési módjai | 106 |
Sügér kékre főzve | 106 |
Sügér borlében | 106 |
Sügér francia módon | 106 |
Sügér tojással és vajjal | 107 |
Sügér sülve | 107 |
Sügér fehér lével | 107 |
A kárász elkészítési módjai | 108 |
Kárász főve | 108 |
Kárász pirított vajjal | 108 |
Kárász kaporlével | 108 |
Kárász savanyúan készítve | 108 |
Kárász sülve fokhagymás borecettel | 109 |
Kárász kirántva | 109 |
Keszegféleségek a legajánlottabb elkészítések szerint | 110 |
Sült keszeg | 110 |
Keszeg töltve | 110 |
Márna készítési módok | 111 |
Márna, vagy bajszos ponty (zsidóhal) kékre főzve | 111 |
Márna rostélyon sütve | 111 |
Márrna zölden | 111 |
Márna fekete lengyel-mártással | 112 |
Menyhal különféle módokon | 113 |
Menyhal főzve | 113 |
Menyhal tejsűrűvel | 113 |
Menyhal kékre főzve | 113 |
Menyhal máj (ragu) | 113 |
A compó (cigányhal) különféle elkészítési módjai | 114 |
Cigányhal rostélyon sütve | 114 |
Cigányhal kapormártással | 114 |
Compó tejfeles kaporral | 114 |
Compó fűszeres mártásban | 114 |
Réti csíkból, kövi csíkból készült étel | 115 |
Káposztás csík | 115 |
Tengeri csemegék | 116 |
A tengeri halak kikészítése | 116 |
Előkészítés | 116 |
A lapos halakról (tengeri nyelv, veres félszegúszó) | 117 |
Kaviárból készült ínyencségek | 118 |
Kaviárkrém | 118 |
Kaviárfánk | 118 |
Kaviár provánszi módra | 118 |
Kaviárral készült tengeri kagyló Moszkva módra | 119 |
Kaviár hengerkék | 119 |
Kaviár hajócskák | 119 |
Lucaszemek | 119 |
Tengeri rákok készítése | 120 |
Tengeri rák alapzata | 120 |
Apró tengeri rák saláta | 120 |
Tengeri rák (languszta) | 121 |
Tartelette Walterspiel módra | 121 |
Hideg rákétel portugál módra | 121 |
Tengeri pók (tarisznyarák) olajvaj mártással | 121 |
Tengeri rák amerikai módra | 121 |
Homár Newburg módra | 122 |
Tengeri rák Bordelaise módra (4 személyre) | 122 |
Osztriga és kagyló különlegességek | 123 |
Osztriga kocsonyában | 123 |
Osztriga roston sülve | 123 |
Osztriga sülve | 123 |
Osztriga kirántva | 124 |
Osztriga ecetes fűszer-mártásban | 124 |
Osztriga savanyú káposztával | 124 |
Osztriga ragu | 124 |
Osztriga amerikánusan | 124 |
Osztriga töltve | 124 |
Osztriga Moszkva módra | 125 |
Orosz szájcsók | 125 |
Osztriga ínyenc módra | 125 |
Osztriga vajastészta hajócskákban | 125 |
Osztrigák tartelettekben (lepénykékben) | 125 |
Kocsonyaserleg osztrigával | 126 |
Kongres serleg | 126 |
Kagyló kocsonya | 126 |
Kagyló főve | 126 |
Kagyló nyáron | 126 |
Kagyló sülve | 127 |
Kagyló saláta | 127 |
Tengeri kagyló mustármártásban | 127 |
Lazac kitűnő módokon | 128 |
Hideg rajnai lazac | 128 |
Lazac füstölve | 128 |
Lazacszelet párolva | 129 |
Lazac főve | 129 |
Lazac rostélyon sülve | 129 |
Lazac rostélyos | 129 |
Lazac tejföllel | 129 |
Lazac majonéz | 130 |
Lazac tartármártással | 130 |
Tengeri lazac, ahogy a német halászok készítik | 130 |
Lazac kirántva | 130 |
Lazacvagdalék (ragu) | 130 |
Lazacfark töltve | 131 |
Lazacszelet borban | 131 |
Lazac újabb módon | 131 |
Lazac parmezán sajttal | 131 |
Lazac zöldborsóval | 131 |
Lazac savanyú káposztával | 132 |
A hering különféle készítése | 133 |
A hering tisztítási módja | 133 |
Hering igen finoman pácolva | 133 |
Ugyanaz más módon | 133 |
Ugyanaz egyszerűbb módon | 134 |
Hering füstölve | 134 |
Hering angol mártással | 134 |
Ugyanaz más módon | 134 |
Hering tekercs | 134 |
Heringszeletek pácolva | 134 |
Hering sülve | 135 |
Hering rostélyon sülve | 135 |
Hering vajas mártással | 135 |
Hering savanyú tejfellel | 135 |
Hering hagymamártással | 135 |
Hering töltve | 135 |
Hering koch | 136 |
Hering zöldbabbal | 136 |
Béchamelle hering | 136 |
Vagdalt hering | 136 |
Hering brüsszeli módra | 136 |
Szardella | 137 |
Szardella-vaj | 137 |
Anchovys saláta | 137 |
Szardínia duzma hidegen | 137 |
Pácolt szardínia spanyol módra | 138 |
Szardínia portugál módra | 138 |
Töltött szardínia Bercy módra | 138 |
Sprotta | 138 |
Tengeri nyelvhal (bárdhal) | 139 |
Tengeri nyelvhal (bárdhal) filé | 139 |
Tengeri bárdhal indiai módra | 139 |
Tengeri bárdhal göngyölítve | 139 |
Tengeri nyelvhal pirítva | 140 |
Tengeri nyelvhal trouvillei módra | 140 |
Nyelvhal Duglere módra | 140 |
Tengeri nyelvhal Fecampoise szerint | 140 |
Tengeri nyelvhal Aurora módon | 140 |
Tengeri nyelv Clarence módra | 141 |
Tengeri nyelvhal Wladimir módra | 141 |
Tengeri nyelvhal | 141 |
Tengeri nyelvhal király módra | 141 |
Tengeri nyelvhal Nilson módra | 141 |
Tengeri nyelvhal Bretagnei módra | 142 |
Tengeri nyelvhal kreol módra | 142 |
Tengeri nyelvhal Suzette módra | 142 |
Tengeri nyelvhal göngyölék Caréme módra (négy személyre) | 142 |
Tengeri nyelvhal szeletek Picadilly módra | 143 |
Tengeri nyelvhal szeletek párizsi módra | 143 |
Tengeri nyelvhal főhercegi módra | 143 |
Sült hal (olaszosan) | 144 |
Paradicsomos hal | 144 |
Dorado brodetto polentával nápolyi módon | 144 |
Brodetto (eredeti olasz recept) | 144 |
Brodetto barna mártással (lengyel készítési mód) | 144 |
Rácz-hal | 145 |
Rácz-hal másképpen | 145 |
Tőkegadóc csiperkegombával | 145 |
Gadóc paradicsommal | 145 |
Merlan | 146 |
Vörös félszegúszó | 146 |
Göröngy és óriás félszegúszó | 146 |
Göröngy (laposhal) | 146 |
Rombó | 146 |
Halragu kagylóhájban | 147 |
Tintahal rizottó olaszosan | 147 |
Trigla főzve | 147 |
A tőkehal különféle elkészítési módjai | 148 |
Tőkehal szárítva | 148 |
Szárított tőkehal petrezselyemmel | 148 |
Szárított tőkehal tojásmártással | 149 |
Szárított tőkehal pirított vajjal | 149 |
Tőkehal párolva | 149 |
Tőkehal főzve | 149 |
Tőkehal fehér mártással | 149 |
Besózott tőkehal főzve | 149 |
Az orsóhal (tok) készítése különféle módokon | 150 |
Orsóhal pácolva | 150 |
Orsóhal édes mártással | 150 |
Orsóhal vörösborral | 150 |
Orsóhal kirántva | 150 |
Tokszeletek dán módra | 151 |
Tok marsall módra | 151 |
Tonhal paradicsommal | 151 |
Tonhal pácolva | 151 |
Hal argenteuil-i módra | 151 |
Hal Bagration módra | 152 |
Hal Bercy módra | 152 |
Hal bíboros módra | 152 |
Hal Careme módra | 152 |
Hal Casanova módra | 152 |
Hal Desmoulins módra | 152 |
Hal flórenci módra | 152 |
Hal Francoise módra | 153 |
Hal XIV. Lajos módra | 153 |
Hal Monakó módra | 153 |
Hal Nantua módra | 153 |
Hal normand módra | 153 |
Hal Nagy Péter módra | 153 |
Hal Ráchel módra | 153 |
Hal uralkodó módra | 154 |
Hal királyi módra | 154 |
Hal Trouville módra | 154 |
Hal Vatel módra | 154 |
Hal Walewska módra | 154 |
Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.