1.060.435

kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát

A kosaram
0
MÉG
5000 Ft
a(z) 5000Ft-os
szállítási
értékhatárig

A halfőzés művészete

Szerző
Fotózta
Budapest
Kiadó: "A Vitalon Etalon" Bt.
Kiadás helye: Budapest
Kiadás éve:
Kötés típusa: Fűzött kemény papírkötés
Oldalszám: 168 oldal
Sorozatcím:
Kötetszám:
Nyelv: Magyar  
Méret: 30 cm x 21 cm
ISBN: 963-202-667-5
Megjegyzés: Fekete-fehér illusztrációkkal, színes fotókkal.
Értesítőt kérek a kiadóról

A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról
A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról

Fülszöveg

200 év receptgyűjteményét tartja kezében a kedves olvasó, ugyan nem szokványos módon, mert megtalálhatja benne halászléfővárosának, Bajának rövid történeti áttekintését is, és a halfogás gyönyörűségeit, szokásait, néprajzi összegezését is, de ez semmit nem von le, csak hozzátesz a könyv értékéhez.
Mindezekkel szeretnék hálát, tiszteletet és valóságos, őszinte elismerést érezve köszönetet mondani mindazoknak, akiknek fáradhatatlan munkájával, a hagyományokhoz való kitartó ragaszkodással, anyagi támogatással, vagy csupán a kíváncsi érdeklődők tömegének izgató kíváncsiságának éltető erejével, évről évre újjászületik a BAJAI NÉPÜNNEPÉLY mindannyiunk számára, ahol átszellemülve egy boldog, önfeledt nyári napon összeölelkezik hetvenezer ember lelke, hogy átérezze a természet, az őserő, a hagyomány és a szeretet rendkívüli állapotát. Szövetség ez! A hely szellemének, az ősök dicsőségének, az élők forgatagának szövetsége. Ez a könyv egyben meghívó is az elkövetkezendő évekre, - július... Tovább

Fülszöveg

200 év receptgyűjteményét tartja kezében a kedves olvasó, ugyan nem szokványos módon, mert megtalálhatja benne halászléfővárosának, Bajának rövid történeti áttekintését is, és a halfogás gyönyörűségeit, szokásait, néprajzi összegezését is, de ez semmit nem von le, csak hozzátesz a könyv értékéhez.
Mindezekkel szeretnék hálát, tiszteletet és valóságos, őszinte elismerést érezve köszönetet mondani mindazoknak, akiknek fáradhatatlan munkájával, a hagyományokhoz való kitartó ragaszkodással, anyagi támogatással, vagy csupán a kíváncsi érdeklődők tömegének izgató kíváncsiságának éltető erejével, évről évre újjászületik a BAJAI NÉPÜNNEPÉLY mindannyiunk számára, ahol átszellemülve egy boldog, önfeledt nyári napon összeölelkezik hetvenezer ember lelke, hogy átérezze a természet, az őserő, a hagyomány és a szeretet rendkívüli állapotát. Szövetség ez! A hely szellemének, az ősök dicsőségének, az élők forgatagának szövetsége. Ez a könyv egyben meghívó is az elkövetkezendő évekre, - július második szombatjára - hogy az áldozati kehely szimbóluma a bogrács, az élet és feltámadás jelképe a hal, a szellemiség hordozója a víz és a bor, az égiekhez vezető tűz, és a Földanya ölelésében a Nap alatt együtt legyen a nemzet. Szertartás egy áldozati helyen, melyen ha egyszer részt veszel, Tied marad örökre, bárhová mész is. Vissza

Tartalom

Ajánlás3
A halak gyakorisága Magyarországon5
Halbőségre emlékeztető dolgok7
A halászat kellemességei7
A vízen járó ember halismerete8
A halász életmódja10
Szokások, hagyomány, gyógyítás12
A hal a szóbeszédben14
Egyik legősibb városunk: Baja17
Baja kis Pestté alakul18
Miért éppen Baja a halászlé fővárosa?20
Jánoska - eresztés, az évszázados halászünnep22
A halászléfőzés mint népünnepély23
Szponzorok listája25
A halak könyhaművészeti szempontból29
Fontos tudnivalók a különféle elkészítési módokhoz31
Sósvízben31
Forrázás kékre31
Sütés vajban31
Kirántott halak32
Roston sütés32
Párolás32
Főzéshez használatos hallevek készítése33
Savanyú lé33
Fehér boros lé33
Vörös boros lé33
Meszes (tejes) lé33
Tejben főtt (meszes) lé34
Sósvízben főtt34
Fűszer és zöldséggel főtt34
Hideg előételek35
Sült hal (Balatonvidéki recept)35
Halsaláta35
Halsaláta35
Halfánk36
Halpuding36
Halkocsonya (hal aszpik)36
Kaviár (halikra) elkészítése36
Lazac-kaviár37
Halételekhez készített legjobb mártások38
Remoulade mártás38
Zöldmártás38
Tormás mártás38
Kapormártás38
Sóskamártás39
Remoulade mártás (meleg)39
Mártás hallével39
Hollandi mártás (tengeri halakhoz különösen alkalmas)39
Hollandi mártás másképpen39
Ravigot-mártás39
Ravigotte mártás40
Vinaigretta mártás40
Fehér mártás40
Halakhoz való fehérmártás40
Halakhoz való fehér tejesmártás40
Halakhoz való, tejjel készült rákmártás melegen40
Rákmártás41
Rákmártás41
Majonéz (olajvaj) és az abból készült különféle mártások42
Majonéz42
Majonéz42
Majonéz42
Tartár mártás43
Egyéb halhozvalók44
Rákvaj44
Rák töltelék44
Rántottburgonya44
Polenta elkészítése44
Rákfélék ízletesen45
A rákokról45
Rák főve45
Rákleves45
Rákleves amerikai módra47
Rákleves47
Rákérmecskék48
Töltött hideg rák48
Szólórák hidegen fehérborban48
Rák tojásmártással49
Hámozott rák49
Sült rák49
Rák borral49
Rák rostélyon sülve49
Rák töltve50
Rák majonézzel50
Rákmeridon (4 személyre)50
Rákpörkölt51
Csigák, békák a legínyencebb módozatokban52
Csiga52
Csiga fűszerrel52
Csiga hidegen52
Töltöttcsiga52
Csigák burgundi szerint53
Csiga savanyú káposztával53
Csiga fokhagymásan53
Tekenősbéka54
Tekenősbékaleves54
Ál tekenősbékaleves54
Erős teknősbéka leves54
Boros teknősbékaleves55
Friss teknősbékaleves55
Békacomb55
Békacomb más módon55
Rántott béka55
Béka csibemódra56
Rántott békacombok56
Csőben pirított békacombok56
A halászlé különféle elkészítési módja57
Kitűnő halászlé57
Bajai halászlé, ahogy régtől fogva főzik58
Szegedi halászlé58
Szegedi halászlé másképp58
Szegedi halászlé még másképp59
Szegedi halászlé borral59
Tihanyi, káposztás, korhely halászlé59
Jófajta halászlé60
Kiválóan ízletes halászlé60
Halászlé más módon60
Halpaprikás60
Halászlé újfajta módon61
Bouillabaisse, vagy francia halászlé61
Francia halászlé61
Halászlé párizsiasan62
Szerb halleves62
Potyka ételféleségek63
Potyka63
Potyka kékre főzve63
Potyka aszpik63
Potyka vörösborban64
Potyka magyarosan64
Potyka zsidósan64
Potyka ragu64
Potyka kirántva65
Potyka töltve65
Potyka kocsonya65
Potyka nyárson sülve65
Potyka spékelve66
Potyka pácolva66
Potykatej leves66
Ponty forrázva, zöldséggel66
Ponty forrázva, vajjal66
Ponty kékre forrázva67
Ponty forrázva gyökérrel67
Pörkölt ponty67
Paprikás ponty67
Ponty paradicsommal67
Ponty gombával68
Ponty sóskával68
Ponty lengyel módra68
Ponty vörösboros mártással68
Pontyvagdalék69
Kirántott ponty69
Ponty kocsonya69
Szerb ponty, gyuvecs70
Szerb-ponty (12 személyre)70
Rác-ponty70
Rántott ponty németesen71
Rántott ponty zsidó módon71
Ponty matrózosan készítve71
Egészben sült ponty71
Ponty malagaszőlővel (törökös)71
Ponty oroszosan72
Ponty forrázva, zöldséggel72
Ponty kékre forrázva72
Ponty királyi-módra72
Ponty Breteuil-módra73
Ponty Chambord-módra73
A nemes harcsa a legjobb módokon74
Harcsa hidegen74
Harcsa kékre főzve74
Harcsa sülve74
Harcsa roston sülve74
Harcsa kapormártással75
Töltött hal harcsából75
Harcsa-rizottó75
Tihanyi harcsa75
Csőbensült harcsa76
Harcsaszeletek fűszeres mártásban76
A fenséges csuka különféle készítési módjai77
Csuka kékre főzve77
Csuka szász módon77
Csuka spékelve77
Csuka sülve78
Csuka diós olajvajjal78
Pácolt csuka sülve78
Csukaleves78
Csuka kirántva78
Pikáns csuka szelet79
Csuka zsidósan79
Csuka pörkölve79
Csuka frikasszé79
Csuka - gombóc80
Csuka vagdalva80
Csuka vagdalék (ragu)80
Csuka kotlett80
Csuka savanyú káposztával81
Csuka tárkonyosan81
Csuka göngyölék kirántva81
Süllőből és fogasból készülő ínyesételek, a legjobb elkészítések szerint82
Süllő főve82
Süllő roston sülve82
Süllő tormával82
Süllő filé83
Süllőszeletek vajban ugorkával83
Süllő mazsolával83
Süllő gombalével83
Süllőszeletek úrigombával (vargányával)83
Süllő tejszínes gombamártással84
Süllő sütőben sütve84
Süllőszeletek szultán módon84
Göngyölt süllőszeletkék Daumont módra84
Süllőtekercs Schontán módra85
Balatoni süllőjava Leopold módra85
Balatoni süllő tengernagy módra85
Süllő különféleképpen85
A fogas különféle elkészítési módjai86
A hideg fogas készítési módja86
Hideg fogas Balaton módon86
Fogas hidegen87
Fogas roston sülve87
Fogas paprikás87
Fogas hollandi mártással87
Fogas Marguery módra88
Fogas portugál módra88
Fogas Jean Bard módra88
Fogas (kecsege, tok, harcsa) hajóskapitány módra89
Fogasszeletek Dreaux módra89
Gombás fogas csőben sülve (4-5 személyre)90
Fogas admirális módra90
Balatoni fogas jóasszony módra90
Balatoni fogas Cambacéres módra91
Fogas vagy süllőszelet molnárné módra91
Fogas St. Valiére módra91
Fogas Valentino módra91
A halak egyik legnemesebbikének, a kecsegének készítési módjai92
Kecsege92
Hideg tok vagy harcsa92
Hideg kecsege92
Kecsege hidegen93
Kecsege nyárson sülve93
Kecsege forrázva93
Kecsege kirántva93
Kecsege húsleves93
Kecsege pörkölt93
Kecsege paprikás94
Kecsege paprikás tejföllel94
Kecsege zöldséggel94
Kecsege becsinált94
Párolt kecsege rákraguval94
Zalai kecsege95
Kecsege oroszosan95
Kecsegehal Nissarde módra95
Kecsegeszeletkék Caspienne módra95
Angolna a leginkább ajánlható elkészítés szerint96
Angolna96
Angolna kékre főzve96
Angolna rostélyon sülve96
Angolna sülve97
Angolna sülve, bormártással97
Füstölt angolna97
Angolna füstölve97
Angolna füstölve más módon97
Angolna kocsonya97
Pácolt, kocsonyázott angolna98
Angolna kirántva98
Angolna fűszeres mártásban98
Angolna tengerész módra98
Angolna a la reine (királyné módra)98
Angolna tölve99
Angolna sörben főve99
Angolna pörkölve99
Angolna zölden főve99
Angolna ragu szarvasgombával99
Angolna fehér mártással100
Angolna frikasszé100
Angolna hollandi módon100
Angolna tatár módon100
Angolna kolbász100
Angolna nemes módon101
Angolna pástétom101
Pisztráng, különleges főzések szerint102
A hideg kőpisztráng készítése102
Füstölt pisztráng102
Pácolt pisztráng103
Pisztrángsügér főve hidegen103
Pisztrángsügér főve103
Pisztráng kékre főzve103
Kékrefőtt pisztráng Sa riche módra103
Pisztráng muszlin mártással104
Pisztráng vörösborban104
Pisztráng olajban sütve104
Pisztráng szétfosztva104
Pisztráng lengyelesen104
Pisztráng rostélyon sütve104
Pisztráng tatármártással105
Pisztráng szelet105
Pisztrángsügér molnárosan105
A sügér változatos készítési módjai106
Sügér kékre főzve106
Sügér borlében106
Sügér francia módon106
Sügér tojással és vajjal107
Sügér sülve107
Sügér fehér lével107
A kárász elkészítési módjai108
Kárász főve108
Kárász pirított vajjal108
Kárász kaporlével108
Kárász savanyúan készítve108
Kárász sülve fokhagymás borecettel109
Kárász kirántva109
Keszegféleségek a legajánlottabb elkészítések szerint110
Sült keszeg110
Keszeg töltve110
Márna készítési módok111
Márna, vagy bajszos ponty (zsidóhal) kékre főzve111
Márna rostélyon sütve111
Márrna zölden111
Márna fekete lengyel-mártással112
Menyhal különféle módokon113
Menyhal főzve113
Menyhal tejsűrűvel113
Menyhal kékre főzve113
Menyhal máj (ragu)113
A compó (cigányhal) különféle elkészítési módjai114
Cigányhal rostélyon sütve114
Cigányhal kapormártással114
Compó tejfeles kaporral114
Compó fűszeres mártásban114
Réti csíkból, kövi csíkból készült étel115
Káposztás csík115
Tengeri csemegék116
A tengeri halak kikészítése116
Előkészítés116
A lapos halakról (tengeri nyelv, veres félszegúszó)117
Kaviárból készült ínyencségek118
Kaviárkrém118
Kaviárfánk118
Kaviár provánszi módra118
Kaviárral készült tengeri kagyló Moszkva módra119
Kaviár hengerkék119
Kaviár hajócskák119
Lucaszemek119
Tengeri rákok készítése120
Tengeri rák alapzata120
Apró tengeri rák saláta120
Tengeri rák (languszta)121
Tartelette Walterspiel módra121
Hideg rákétel portugál módra121
Tengeri pók (tarisznyarák) olajvaj mártással121
Tengeri rák amerikai módra121
Homár Newburg módra122
Tengeri rák Bordelaise módra (4 személyre)122
Osztriga és kagyló különlegességek123
Osztriga kocsonyában123
Osztriga roston sülve123
Osztriga sülve123
Osztriga kirántva124
Osztriga ecetes fűszer-mártásban124
Osztriga savanyú káposztával124
Osztriga ragu124
Osztriga amerikánusan124
Osztriga töltve124
Osztriga Moszkva módra125
Orosz szájcsók125
Osztriga ínyenc módra125
Osztriga vajastészta hajócskákban125
Osztrigák tartelettekben (lepénykékben)125
Kocsonyaserleg osztrigával126
Kongres serleg126
Kagyló kocsonya126
Kagyló főve126
Kagyló nyáron126
Kagyló sülve127
Kagyló saláta127
Tengeri kagyló mustármártásban127
Lazac kitűnő módokon128
Hideg rajnai lazac128
Lazac füstölve128
Lazacszelet párolva129
Lazac főve129
Lazac rostélyon sülve129
Lazac rostélyos129
Lazac tejföllel129
Lazac majonéz130
Lazac tartármártással130
Tengeri lazac, ahogy a német halászok készítik130
Lazac kirántva130
Lazacvagdalék (ragu)130
Lazacfark töltve131
Lazacszelet borban131
Lazac újabb módon131
Lazac parmezán sajttal131
Lazac zöldborsóval131
Lazac savanyú káposztával132
A hering különféle készítése133
A hering tisztítási módja133
Hering igen finoman pácolva133
Ugyanaz más módon133
Ugyanaz egyszerűbb módon134
Hering füstölve134
Hering angol mártással134
Ugyanaz más módon134
Hering tekercs134
Heringszeletek pácolva134
Hering sülve135
Hering rostélyon sülve135
Hering vajas mártással135
Hering savanyú tejfellel135
Hering hagymamártással135
Hering töltve135
Hering koch136
Hering zöldbabbal136
Béchamelle hering136
Vagdalt hering136
Hering brüsszeli módra136
Szardella137
Szardella-vaj137
Anchovys saláta137
Szardínia duzma hidegen137
Pácolt szardínia spanyol módra138
Szardínia portugál módra138
Töltött szardínia Bercy módra138
Sprotta138
Tengeri nyelvhal (bárdhal)139
Tengeri nyelvhal (bárdhal) filé139
Tengeri bárdhal indiai módra139
Tengeri bárdhal göngyölítve139
Tengeri nyelvhal pirítva140
Tengeri nyelvhal trouvillei módra140
Nyelvhal Duglere módra140
Tengeri nyelvhal Fecampoise szerint140
Tengeri nyelvhal Aurora módon140
Tengeri nyelv Clarence módra141
Tengeri nyelvhal Wladimir módra141
Tengeri nyelvhal141
Tengeri nyelvhal király módra141
Tengeri nyelvhal Nilson módra141
Tengeri nyelvhal Bretagnei módra142
Tengeri nyelvhal kreol módra142
Tengeri nyelvhal Suzette módra142
Tengeri nyelvhal göngyölék Caréme módra (négy személyre)142
Tengeri nyelvhal szeletek Picadilly módra143
Tengeri nyelvhal szeletek párizsi módra143
Tengeri nyelvhal főhercegi módra143
Sült hal (olaszosan)144
Paradicsomos hal144
Dorado brodetto polentával nápolyi módon144
Brodetto (eredeti olasz recept)144
Brodetto barna mártással (lengyel készítési mód)144
Rácz-hal145
Rácz-hal másképpen145
Tőkegadóc csiperkegombával145
Gadóc paradicsommal145
Merlan146
Vörös félszegúszó146
Göröngy és óriás félszegúszó146
Göröngy (laposhal)146
Rombó146
Halragu kagylóhájban147
Tintahal rizottó olaszosan147
Trigla főzve147
A tőkehal különféle elkészítési módjai148
Tőkehal szárítva148
Szárított tőkehal petrezselyemmel148
Szárított tőkehal tojásmártással149
Szárított tőkehal pirított vajjal149
Tőkehal párolva149
Tőkehal főzve149
Tőkehal fehér mártással149
Besózott tőkehal főzve149
Az orsóhal (tok) készítése különféle módokon150
Orsóhal pácolva150
Orsóhal édes mártással150
Orsóhal vörösborral150
Orsóhal kirántva150
Tokszeletek dán módra151
Tok marsall módra151
Tonhal paradicsommal151
Tonhal pácolva151
Hal argenteuil-i módra151
Hal Bagration módra152
Hal Bercy módra152
Hal bíboros módra152
Hal Careme módra152
Hal Casanova módra152
Hal Desmoulins módra152
Hal flórenci módra152
Hal Francoise módra153
Hal XIV. Lajos módra153
Hal Monakó módra153
Hal Nantua módra153
Hal normand módra153
Hal Nagy Péter módra153
Hal Ráchel módra153
Hal uralkodó módra154
Hal királyi módra154
Hal Trouville módra154
Hal Vatel módra154
Hal Walewska módra154

Tóth Erika Katalin

Tóth Erika Katalin műveinek az Antikvarium.hu-n kapható vagy előjegyezhető listáját itt tekintheti meg: Tóth Erika Katalin könyvek, művek
Megvásárolható példányok
Állapotfotók
A halfőzés művészete A halfőzés művészete A halfőzés művészete
Állapot:
4.060 ,-Ft
20 pont kapható
Kosárba