1.060.504

kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát

A kosaram
0
MÉG
5000 Ft
a(z) 5000Ft-os
szállítási
értékhatárig

A halászlé titkai

Rejtelmek, trükkök, praktikák

Szerző
Fotózta
Budapest
Kiadó: Duna International Könyvkiadó Kft.
Kiadás helye: Budapest
Kiadás éve:
Kötés típusa: Fűzött kemény papírkötés
Oldalszám: 64 oldal
Sorozatcím:
Kötetszám:
Nyelv: Magyar  
Méret: 23 cm x 16 cm
ISBN: 978-963-9919-55-6
Megjegyzés: Színes fotókkal illusztrálva.
Értesítőt kérek a kiadóról

A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról
A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról

Előszó

A halászlé az egyik legismertebb, legkedveltebb magyar ételspecialitás - hungarikum amit néhány kivétellel szinte mindenki szeret. A gyakran emlegetett gulyás mellett a hazánkba látogató külföldiek... Tovább

Előszó

A halászlé az egyik legismertebb, legkedveltebb magyar ételspecialitás - hungarikum amit néhány kivétellel szinte mindenki szeret. A gyakran emlegetett gulyás mellett a hazánkba látogató külföldiek többsége számára is az egyik legismertebb és legvonzóbb, legszívesebben rendelt fogás. Magyarországon a halételek, így a halászlé is elsősorban a karácsonyhoz kötődik, részben vallási okok és hagyományok miatt, mint például a húsvéthoz a sonka és a tojás. Tapasztalatom szerint minden családban főzik ezt az ételt, évente legalább egyszer, de a többség gyakrabban is. Természetesen az év bármely szakában lehet főzni, és főznek is az emberek halászlét, de karácsonykor majdnem mindenhol. Az ünnep közeledtével rokonaim és ismerőseim minden évben megkeresnek, hogy mondjak el pár fogást, amelyek segítségével az ünnephez méltó ízű és állagú halászlét főzhetnek. Sajnos előfordul, hogy egy-egy ilyen beszélgetés során valami kimarad. Nem mindig jut eszembe az összes finoman kimunkált módszer. Rendszerint már későn jut eszembe egy-egy általam fontosnak tartott apróság. Ráébredtem, hogy az a jó megoldás, ha szépen leírom, és minden érdekelt kap egy-egy példányt, így bárkinek lehetősége van jó halászlét készíteni. Ez a könyv nem szakácskönyv, nem egy egzakt recept, de még csak nem is irodalmi alkotás. Útmutatónak szánom az általános közízlésnek megfelelő halászlé elkészítéséhez. Ismertetni kívánom azt az utat, amelyen végighaladva a hal beszerzésétől eljutunk a kész halászléig, de útközben elmesélek néhány anekdotát és számos mítoszt, amely a halászlét körüllengi. Sok „szakács" sokféle módszert használ, én most mégis egyetlen módot írok csak le. Ez nem zárja ki annak a lehetőségét, hogy bárki az itt leírtakkal és általa régebben ismert, vagy újonnan kitalált elemekkel kísérletezzen. Vissza

Fülszöveg

A magyarság egyik legkedveltebb, legismertebb ételspecialitása a halászlé, igazi hungarikum. Ennek az első látásra egyszerűnek tűnő ételnek az elkészítése igazi kihívás, mely az utóbbi évtizedekben komoly sporttá nőtte ki magát: A mester- és hobbiszakácsok helyi és országos versenyeken mérik össze évente többször is tudásukat. Ki ne tudna olyan halászcsárdát, ahol igazán finom a halászlé? Kinek ne lenne olyan ismerőse, aki igazán finom halászlevet tud főzni? Mi lehet vajon a titok? A titok a hozzáállásban, sok apró és nagyobb fogásban, néha lényegtelennek tűnő, de fontos részletekben rejlik...
E szellemes, anekdotákkal fűszerezett könyv végigvezeti az olvasót a halászlé készítésén a hal beszerzésétől a tálalásig, részletesen leírva és indokolva minden szükséges mozzanatot. Egy gazdagon illusztrált fejezetben külön foglalkozik az élő hal felbontásával és feldolgozásával. Ebben sem, és másban sem feltételez előképzettséget vagy konyhai gyakorlatot, így segítségével akár teljesen... Tovább

Fülszöveg

A magyarság egyik legkedveltebb, legismertebb ételspecialitása a halászlé, igazi hungarikum. Ennek az első látásra egyszerűnek tűnő ételnek az elkészítése igazi kihívás, mely az utóbbi évtizedekben komoly sporttá nőtte ki magát: A mester- és hobbiszakácsok helyi és országos versenyeken mérik össze évente többször is tudásukat. Ki ne tudna olyan halászcsárdát, ahol igazán finom a halászlé? Kinek ne lenne olyan ismerőse, aki igazán finom halászlevet tud főzni? Mi lehet vajon a titok? A titok a hozzáállásban, sok apró és nagyobb fogásban, néha lényegtelennek tűnő, de fontos részletekben rejlik...
E szellemes, anekdotákkal fűszerezett könyv végigvezeti az olvasót a halászlé készítésén a hal beszerzésétől a tálalásig, részletesen leírva és indokolva minden szükséges mozzanatot. Egy gazdagon illusztrált fejezetben külön foglalkozik az élő hal felbontásával és feldolgozásával. Ebben sem, és másban sem feltételez előképzettséget vagy konyhai gyakorlatot, így segítségével akár teljesen kezdő szakácsok is bátran hozzákezdhetnek életük első halászléjéhez - de a könyv még a tapasztalt profik is tartogat újdonságot.
A szerző negyven éves tapasztalata kikristályosodott eredményét írta le a könyv hasábjain, hogy ez a tudás ne csak a mesterszakácsok, ne csak néhány ember féltve őrzött műhelytitka legyen. Így az eddig "titkosan" őrzött recept és ízvilág sok más magyar hagyománnyal együtt fennmaradhat az utókor számára. Vissza

Zelenák János

Zelenák János műveinek az Antikvarium.hu-n kapható vagy előjegyezhető listáját itt tekintheti meg: Zelenák János könyvek, művek
Megvásárolható példányok
Állapotfotók
A halászlé titkai A halászlé titkai

A felső lapélek foltosak.

Állapot:
2.440 ,-Ft
20 pont kapható
Kosárba