Bevezetés | 5 |
A víz jelentősége, védelme | 7 |
A víz a természetben | 7 |
A víz és a hal | 8 |
Környezetvédelem | 8 |
Hazai őshonos halállományunk megőrzése | 8 |
A természetes vizek főbb jellemzői | 10 |
A vízi környezet és a hal | 10 |
Honosulás és szaporodás | 10 |
Telepítések | 11 |
A felügyelet gyakorlása | 11 |
A vizek változásai | 13 |
Természetes vizeink haltermelése | 14 |
A klasszikus haltenyésztés | 15 |
A természetesvízi halállomány fenntartása | 18 |
A hal és a vízi termelés | 19 |
Kíméleti időszak, védett területek | 19 |
A természetes vizek biológiai sajátosságai | 21 |
A szervetlen anyagok hatása a vizek minőségére (halobitás) | 24 |
A vizek kémhatása | 25 |
A szerves anyagok szerepe a vízben | 26 |
A vizek biológiai termelése | 27 |
Lebontás | 28 |
A szerves anyag oxigénfogyasztása | 29 |
Öntisztulás | 31 |
A biológiai egyensúly és értelmezése | 31 |
A szervetlen növényi tápanyagok hatása a vízi környezetre (trofitás) | 33 |
Az eutrofizáció folyamata | 33 |
Természetes és mesterséges eutrofizálódás | 34 |
A foszfor és a nitrogén az eutrofizálódásban | 37 |
A növényi plankton | 39 |
Az eutrofizáció változatai | 40 |
Planktonszíneződés, vízvirágzás | 40 |
A hal és az eutrofizáció | 42 |
Biológiai növényirtás | 43 |
Az eutrofizálódás elleni védekezés | 45 |
Mérgező anyagok a vízben | 50 |
A szennyeződések eredete | 51 |
Mezőgazdasági szennyeződések | 52 |
Növényvédő szerek | 52 |
Ipari szennyezések | 54 |
Autogén mérgezések | 55 |
Kommunális szennyvizek | 56 |
Haltesztek | 57 |
Mérgezési tünetek, a halak viselkedése | 59 |
A víz mint élőhely | 61 |
A hal növekedése, fejlődése és környezet | 62 |
A hallárva és a környezet | 64 |
A hal táplálkozása | 65 |
A vizek fizikai tulajdonságai | 67 |
Ívás és hőmérséklet | 70 |
A víz fajhője | 70 |
Hőáramlás, hőrétegezettség | 70 |
Fagyás, jégtakaró | 72 |
A hal hőérzékenysége | 73 |
Halszállítás és hőhatás | 74 |
Zavarosság, átlátszóság | 77 |
Letisztulások | 77 |
A vizek magasabb rendű növényei | 80 |
A vízmozgások és a hal | 82 |
Áradások | 83 |
Holtágak | 84 |
Párolgás, vízháztartás | 85 |
A műszaki létesítmények feladata | 88 |
A vizek termelőképessége | 90 |
A lúgos és a savanyú vizek termelőképessége | 91 |
Az oxigén oldása, az oxigéntartalom változásai | 92 |
A szén a vízi anyagforgalomban | 95 |
Karbonátok, hidrokarbonátok | 97 |
A nitrogén és vegyületei | 98 |
Az iszap bakteriális bomlástermékei | 99 |
A vizek ammóniumtartalmának változása | 100 |
A nitrogénbőség és káros következményei | 101 |
Az ammónia halra gyakorolt hatása | 102 |
A kén és a kénhidrogén | 104 |
A foszfor és szerepe | 106 |
A vízi élőhelyek és a hal | 108 |
A parti öv | 108 |
A nyílt víz | 109 |
A fenékzóna | 110 |
A kavicsbányatavak hasznosítása | 112 |
A vízi élőlények | 114 |
Az algák | 115 |
A hínarasok | 119 |
A nádasok | 119 |
A baktériumflóra | 122 |
A vizek állatai | 124 |
A vízi élőlények termelése | 125 |
A vízi élet termelői | 125 |
Elsődleges termelés és oxigénforgalom | 126 |
Fogyasztó- (raktározó-) szervezetek, tápláléklánc | 127 |
A víz és az anyagcseretermék | 129 |
A víz és a szűrőrendszerek | 129 |
Lebontószervezetek | 130 |
A víz mikrobiológiai folyamatai | 130 |
Aerob, anaerob viszonyok | 132 |
Környezetkárosító ártalmak | 133 |
Kármegelőzések | 134 |
Felhasznált és ajánlott irodalom | 135 |