kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát
Kiadó: | Mezőgazdasági Könyvkiadó |
---|---|
Kiadás helye: | Budapest |
Kiadás éve: | |
Kötés típusa: | Fűzött papírkötés |
Oldalszám: | 207 oldal |
Sorozatcím: | Természet és mezőgazdaság |
Kötetszám: | |
Nyelv: | Magyar |
Méret: | 20 cm x 14 cm |
ISBN: | |
Megjegyzés: | Fekete-fehér fotókkal, ábrákkal illusztrálva. |
Bevezetésként | 5 |
A hal mint élőlény | |
Csodálatos világ - különös meglepetésekkel | 7 |
Páncélosok és haramiák az őstenger küzdőterein | 15 |
Feltárják a halak életének titkait | 24 |
A hidrodinamika bajnokai - Testforma és úszóteljesítmény a halak világában | 24 |
A halak úszórekordjai | 33 |
Törpék és óriások a halak körében | 35 |
Életkor-jelzők a sikamlós bőrön | 35 |
Színek és tükröző fények a hal testén | 42 |
Élő reflektorok | 45 |
Eleven evezők és vitorlák | 45 |
Árulkodó jelek a hal fején | 52 |
Hogyan látnak a halak | 53 |
Szaglószerv mint iránytű a vizek országútján | 54 |
Szag-riasztóberendezés a halaknál | 55 |
Ízlelés - az egész bőrfelületen | 56 |
Pillantás a hal testének belsejébe | 57 |
Miért oly rugalmas a hal izomzata | 58 |
Halak piros és fehér vérrel - "Halvérűek" rövid ideig tartó gyors teljesítményeinek oka (A halak vére és vérkeringése) | 65 |
Étvágy vízhőfok szerint - Hogyan emésztődik meg az egészben lenyelt zsákmány? - Miért nem sós a tengeri halak húsa? (Anyagcsere a halaknál) | 70 |
Különös lélegzési módok a halak körében | 74 |
Mi mindent tud a halak úszóhólyagja? | 79 |
Barométer a hal szervezetében | 83 |
Némák-e a halak? | 84 |
Hogyan hall a hal? | 86 |
A halak idegrendszere | 89 |
Hogyan érzékelik a halak áramlását, a hőt és a szilárd környezet? | 93 |
"Vegyi laboratórium" a hal szervezetében | 96 |
A halak ivari élete | 99 |
Új halacska fejlődik | 110 |
További meglepetések a halak világából | 117 |
Alszanak-e a halak? | 117 |
Vadászbravúrok a víz mélyén | 119 |
Horgászó halak | 119 |
Méreg a halak fegyvertárában | 126 |
Elektromos áramteremtő és radartájékozódású halak | 132 |
Élősködő halak | 139 |
Halak "közös háztartásban" | 142 |
Hogyan alakulnak ki a nagy halrajok? | 145 |
A halvándorlás rejtélye | 146 |
Hány halfaj él Földünkön és hazánk vizeiben? | 153 |
A hal mint táplálék | |
Halak az emberi kultúra lapjain | 163 |
Halak, melyek történelmet csináltak | 165 |
A halászat a világ népélelmezésének döntő fontosságú tényezője | 171 |
A legegészségesebb táplálék | 176 |
Könnyen emészthető értékes tápanyagok a legkedvezőbb arányban együtt | 176 |
Miért nem eszünk több halat? | 178 |
Mikor friss és mikor romlott a hal húsa? | 179 |
Mitől lehet iszapszagú a halhús? | 180 |
Hogyan szálkátlaníthatjuk a halhúst? | 181 |
A halhús tartósítása és feldolgozása | 183 |
Halak hűtése és fagyasztása | 183 |
Halak szárítása | 186 |
Sózás, a legelterjedtebb haltartósítás | 187 |
Füstölt halak | 188 |
Halak marinálása | 189 |
Halkonzervek | 190 |
Úszó halfeldolgozó gyárak | 191 |
Értékes termékek - halhulladékból | 194 |
Takarmány a tengerből: a halliszt | 194 |
Olaj - halakból | 196 |
Iparcikkek - halhulladékból | 197 |
A halikra mint csemege | 198 |
Forradalmi vívmányok a halászatban | 200 |
Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.