1.062.058

kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát

A kosaram
0
MÉG
5000 Ft
a(z) 5000Ft-os
szállítási
értékhatárig

A gyümölcstermesztés technológiája

Értesítőt kérek a kiadóról

A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról
A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról

Előszó

A fajtát a gyümölcstermesztésben alapvető termelőeszköznek tekintjük. Megválasztása a termesztési rendszer, a termesztési célkitűzés, a felhasználás módja szerint helyes, illetve fordítva: egy-egy... Tovább

Előszó

A fajtát a gyümölcstermesztésben alapvető termelőeszköznek tekintjük. Megválasztása a termesztési rendszer, a termesztési célkitűzés, a felhasználás módja szerint helyes, illetve fordítva: egy-egy fajtát csak meghatározott célra lehet termeszteni. Ezért a fajtakérdést mint az egyes gyümölcsfajok termesztéstechnológiájára alapvetően ható tényezőt részletesen tárgyaljuk. Az államilag elismert és szaporításra engedélyezett fajtákon kívül utaltunk az új fajták, fajtakörök, klónok szerepére, továbbá a hazai és a külföldi gyümölcstermesztésben várható fajtairányzatokra. A fajta potenciális termőképessége csak megfelelő szaporítóanyag-termesztés, alany és nemes kombináció, kiváló minőségű oltványok előállítása és telepítése esetén hasznosítható. A szaporítóanyagot önálló üzemekben, a faiskolákban állítják elő az erre legalkalmasabb szakemberek közreműködésével. A faiskolai termesztésről külön könyv is van, de azokat a közös problémákat, amelyeket a szaporítóanyag-előállítással és a gyümölcstermesztéssel foglalkozó szakembereknek összehangoltan, közösen kell megoldaniuk, ebben a kötetben tárgyaljuk.
A gyümölcsfajok termesztéstechnológiáira, termesztési rendszereire számos személyi, tárgyi, illetve környezeti tényező hat. A technológiai receptek ehelyett tehát csak azokat a biológiai,ökológiai, műszaki, kemizálási, termesztéstechnikai és ökonómiai összefüggéseket, alapokat foglaltuk össze egy-egy technológiai modellben, amelyek csak szemléletet tükröznek, de semmiképpen sem adaptálhatók mechanikusa az egyes üzemi viszonyokra. A fajta, a művelésmód, a termesztési rendszer, a technológiai megválasztásához mindenképpen figyelembe kell venni a helyi környezeti feltételeket, az éghajlati és talajadottságokat, a szakember-ellátottságot, a munkaerőhelyzetet, a műszaki, technikai színvonalat, a beruházási lehetőségeket stb. Vissza

Tartalom

Előszó helyett5
Fajtaismeret és a szaporítóanyag-termesztés problémái7
Fajtakérdés, fajtaminősítés9
Tomcsányi Pál: A fajta, a választék és a fajtapolitika fogalmai9
A fajtaellátás forrásai és várható fejlődése11
Fajtaminősítés és fajtaigazgatás15
Fajtahasználat a gyakorlatban18
Fajtaismeret (pomológia)22
Brózik Sándor: A pomológia fogalma, tárgya, feladata és jelentősége22
A pomológiák felosztása23
A gyümölcsfajták pomológiai leírása23
A gyümölcsfajták ismertetése42
Faluba Zoltán: Alma42
Fontosabb üzemi fajták46
Új minősített fajták
Vizsgálatba vont fontosabb külföldi fajták55
Egyéb fajták56
Körte58
Fontosabb üzemi fajták59
Vizsgálatba vont fontosabb fajtajelöltek és külföldi fajták63
Egyéb fajták64
Birs67
Fontosabb fajták67
Őszibarack68
Fontosabb üzemi fajták69
Új minősített fajták72
Vizsgálatba vont fontosabb külföldi fajták76
Egyéb fajták78
Nektarinok80
Konzervipari fajták81
Cseresznye és meggy82
Fontosabb üzemi cseresznyefajták82
Új minősített cseresznyefajták85
Egyéb cseresznyefajták86
Fontosabb üzemi meggyfajták87
Új minősített meggyfajták92
Egyéb meggyfajták92
Kajszibarack93
Fontosabb üzemi fajták94
Új minősített fajták és fontosabb fajtajelöltek97
Egyéb új fajták98
Egyéb fajták98
Szilva100
Fontosabb üzemi fajták100
Vizsgálatba vont fontosabb külföldi fajták103
Egyéb fajták104
Málna105
Fontosabb üzemi fajták105
Vizsgálatba vont fontosabb külföldi fajták108
Egyéb fajták108
Szamóca109
Fontosabb üzemi fajták110
Vizsgálatba vont fontosabb külföldi fajták112
Porpáczy Aladár: Piros ribiszke113
Fontosabb üzemi fajták114
Vizsgálatba vont fontosabb külföldi fajták116
Fehér gyümölcsű fajták116
Egyéb fajták117
Fekete ribiszke117
Fontosabb üzemi fajták118
Harmat László: Köszméte121
Fontosabb üzemi fajták122
Egyéb fajták123
Faluba Zoltán: Mandula124
Fontosabb fajták125
Dió126
Fontosabb fajták127
Gesztenye128
Fontosabb fajták128
Mogyoró130
Fontosabb fajták130
A gyümölcsös szaporítóanyaga136
Probocskai Endre: A gyümölcsfák szaporítása137
Ivaros szaporítás137
Ivartalan szaporítás138
Az alany és nemes egymásra hatása142
Oltás a gyümölcsösben143
A szaporítóanyag-előállítás vírusproblémái146
V. Német Mária: A vírusos fertőzöttség terjedésének összefüggése a szaporítóanyaggal146
A gyümölcsfavírusok elleni védekezés lehetőségei146
Vírusmentes faiskolai szaporítóanyag előállítása148
A hazánkban előforduló gyümölcsfa-vírusos betegségek és felismerésük tüneteik alapján153
A vírusos betegségekhez hasonló, genetikai eredetű rendellenességek163
A fejezet megírásához felhasznált és a téma további tanulmányozásához javasolt szakirodalom166
Az egyes gyümölcsfélék termesztéstechnológiája177
Almatermésűek179
Alma179
Gyúró Ferenc: Termesztéstechnológiát meghatározó tényezők180
A termés felhasználásának módja180
Nagy Pál: Almaalanyok181
Gyúró Ferenc: Telepítés193
Az almatermesztés technológiája199
Gyúró Ferenc - Geiszler János - Mihályffy József: Az almafák metszése199
Zatykó Imre: Az almafa termésszabályozása227
Gyúró Ferenc: Tápanyag- és vízgazdálkodás239
Jenser Gábor: Növényvédelem248
Gyúró Ferenc: Szüret és árukikészítés268
Az almaültetvények gépesített termesztéstechnológiája273
Víg Péter - Kállayné Müller Erzsébet: A termesztéstechnológiai modellek ökonómiai vonatkozásai278
Velich Sándor: A gyümölcstermesztés erőgéprendszere286
Körte289
Janikovics János - Nyéki József: Termesztéstechnológiát meghatározó tényezők289
A termés felhasználásának módja 289
A körte ökológiai igénye290
A körte alanyai291
Fajták292
Művelésmód293
Telepítés294
Termékenyülési viszonyok295
Gyümölcshullás300
A körte termesztéstechnológiája300
Termőfelület- és termésszabályozás301
Talajművelés, tápanyag- és vízgazdálkodás304
Jenser Gábor: Növényvédelem306
Jankovics János - Nyéki József: Szüret313
Birs326
Gyúró Ferenc: Termesztéstechnológiát meghatározó tényezők, termesztéstechnológia326
A fejezet megírásához felhasznált és a téma további tanulmányozására javasolt szakirodalom328
Csonthéjas gyümölcsűek345
Őszibarack345
Timon Béla: Termesztéstechnológiát meghatározó tényezők345
Termesztésének ökológiai feltételei346
Telepítés350
Alanyai350
Az őszibaracktermesztés technológiája353
Metszés353
Nyéki József - Timon Béla: Gyümölcsritkítás376
Timon Béla: Trágyázás és talajművelés381
Az őszibarack talajművelési rendszere392
Öntözés393
Jenser Gábor: Növényvédelem395
Timon Béla: Betakarítás406
Árukikészítés413
Velich Sándor: Az őszibaracktermesztés gépesítése416
Víg Péter - Kállayné Müller Erzsébet: A termesztéstechnológiai modellek ökonómiai vonatkozásai417
Kajszi422
Kovács Sándor: Termesztéstechnológiát meghatározó tényezők422
A termés felhasználásának módja422
Telepítés423
A kajszi termesztéstechnológiája425
Művelésmódok425
Metszés428
Gyümölcsritkítás429
Tápanyag- és vízgazdálkodás430
Janser Gábor: Növényvédelem432
Kovács Sándor: A kajszi szedése441
Velich Sándor: A kajszitermesztés gépesítése446
Víg Péter - Kállayné Müller Erzsébet: A termesztéstechnológiai modellek ökonómiai vonatkozásai448
Cseresznye és meggy456
Víg Péter: Termesztéstechnológiát meghatározó tényezők456
Éghajlati és talajigény456
Sebőkné Lovász Lívia: Alanyai457
Brózik Sándor: Fajtaproblémák458
Víg Péter: Termékenyülési viszonyok 461
Víg Péter: Telepítés474
A cseresznye és meggy termesztéstechnológiája484
Mihályffy József: Nevelés és koronaalakítás485
Víg Péter: Talajművelés, vegyszeres gyomirtás491
Tápanyag- és vízgazdálkodás493
Jenser Gábor: A cseresznye növényvédelme494
A meggy növényvédelme503
Víg Péter: A betakarítás505
Víg Péter - Kállayné Müller Erzsébet: A termesztéstechnológiai modellek ökonómiai vonatkozásai507
Szilva521
Kovács sándor: Termesztéstechnológiát meghatározó tényezők521
A termés felhasználásának módja521
Telepítés521
A szilvatermesztés technológiája524
Termőfelület- és termésszabályozás524
Tápanyag- és vízgazdálkodás525
Jenser Gábor: Növényvédelem526
Velich Sándor: A szilvatermesztés gépesített technológiája536
Víg Péter - Kállayné Müller Erzsébet: A termesztéstechnológiai modellek ökonómiai vonatkozásai538
A fejezet megírásához felhasznált és a téma további tanulmányozására javasolt szakirodalom541
Bogyós gyümölcsűek553
Málna553
Papp János: Termesztéstechnológiát meghatározó tényezők553
A málnanövény biológiai sajátosságai554
Ökológiai igénye558
Telepítési rendszerek és művelésmódok559
Telepítés561
A málna termesztéstechnológiája563
Talajművelés és vegyszeres gyomirtás563
Trágyázás564
Öntözés567
Metszés568
Jenser Gábor: Növényvédelem569
Papp János: Szedés, csomagolás576
Velich Sándor: A málnatermesztés gépesítésének lehetőségei577
Víg Péter - Kollár Gábor: A termesztéstechnológiai modellek ökonómiai vonatkozásai578
Szamóca583
Kovács Sándor: Termesztéstechnológiát meghatározó tényezők583
A termés felhasználásának módja583
Telepítés584
A szamócatermesztés technológiája586
A termőfelület megválasztása586
Művelési módok586
Ápolási munkák587
Talajművelés588
Pápainé Kobzos Ilona: Trágyázás588
Kovács Sándor: Öntözés593
Pápainé Kobzos Ilona: A szamóca hajtatása594
Jenser Gábor: Növényvédelem596
Kovács Sándor: Termésbetakarítás600
Víg Péter - Kollár Gábor: A termesztéstechnológiai modellek ökonómiai vonatkozásai600
Ribiszke603
Porpáczy Aladár: Termesztéstechnológiát meghatározó tényezők 603
A termés felhasználásának módja603
Telepítés604
A fajták termékenyülése és társítása607
A ribiszke termesztéstechnológiája614
A termőfelület szabályozása614
Tápanyag- és vízgazdálkodás617
Jenser Gábor: Növényvédelem619
Porpáczy Aladár: Termésbetakarítás623
Velich Sándor: A ribiszketermesztés gépesítésének lehetőségei625
Víg Péter - Kollár Gábor: A termesztéstechnológiai modellek ökonómiai vonatkozásai626
Köszméte632
Harmat László: Termesztéstechnológiát meghatározó tényezők632
A termés felhasználásának módja632
Telepítés633
A köszméte termesztéstechnológiája639
Termőfelület- és termésszabályozás639
Tápanyag- és vízgazdálkodás641
Növényvédelem644
Termésbetakarítás645
Velich Sándor: A köszmétetermesztés gépesítésének lehetőségei646
Víg Péter - Kollár Gábor: A termesztéstechnológiai modellek ökonómiai vonatkozásai646
A fejezet megírásához felhasznált és a téma további tanulmányozására javasolt szakirodalom650
Héjas termésűek657
Mandula657
Tamási János - Szentiványi Péter: Termesztéstechnológiát meghatározó tényezők657
A termés felhasználásának módjai657
Telepítés657
A mandulatermesztés technológiája660
Tápanyag- és vízgazdálkodás661
Jenser Gábor: Növényvédelem661
Tamási János - Szentiványi Péter: Termésbetakarítás664
Víg Péter - Kállayné Müller Erzsébet: A termesztéstechnológiai modellek ökonómiai vonatkozásai666
Dió668
Tamási János - Szentiványi Péter: Termesztéstechnológiát meghatározó tényezők668
A termés felhasználásának módja668
Telepítés668
A dió termesztéstechnológiája670
Művelésmód670
A dió alanyai, szaporítási módok671
Termőfelület- és termésszabályozás672
Tápanyag- és vízgazdálkodás673
Körtvély Attila: Növényvédelem674
Tamási János - Szentiványi Péter: Termésbetakarítás680
Velich Sándor: A diótermesztés gépesítésének lehetőségei680
Víg Péter - Kállayné Müller Erzspébet: A termesztéstechnológiai modellek ökonómiai vonatkozásai682
Gesztenye684
Tamási János - Szentiványi Péter: Termesztéstechnológiát meghatározó tényezők684
A termés felhasználásának módja684
Telepítés684
A gesztenyetermesztés technológiája685
Tápanyag- és vízgazdálkodás686
Körtvély Attila: Növényvédelem687
Tamási János - Szentiványi Péter: Termésbetakarítás690
Víg Péter - Kállayné Müller Erzsébet: A termesztéstechnológiai modellek ökonómiai vonatkozásai690
Mogyoró693
Tamási János - Szentiványi Péter: Termesztéstechnológiát meghatározó tényezők693
A termés felhasználásának módja693
Telepítés693
A mogyorótermesztés technológiája694
Tápanyag- és vízgazdálkodás695
Jenser Gábor: Növényvédelem695
Tamási János - Szentiványi Péter: Termésbetakarítás697
A fejezet megírásához felhasznált és a téma további tanulmányozására javasolt szakirodalom698
Összefoglaló forrásmunkák703
Tárgymutató707
Megvásárolható példányok
Állapotfotók
A gyümölcstermesztés technológiája A gyümölcstermesztés technológiája A gyümölcstermesztés technológiája

A gerinc elszíneződött.

Védőborító nélküli példány.

Állapot:
4.580 ,-Ft
23 pont kapható
Kosárba