Előszó helyett | 5 |
Fajtaismeret és a szaporítóanyag-termesztés problémái | 7 |
Fajtakérdés, fajtaminősítés | 9 |
Tomcsányi Pál: A fajta, a választék és a fajtapolitika fogalmai | 9 |
A fajtaellátás forrásai és várható fejlődése | 11 |
Fajtaminősítés és fajtaigazgatás | 15 |
Fajtahasználat a gyakorlatban | 18 |
Fajtaismeret (pomológia) | 22 |
Brózik Sándor: A pomológia fogalma, tárgya, feladata és jelentősége | 22 |
A pomológiák felosztása | 23 |
A gyümölcsfajták pomológiai leírása | 23 |
A gyümölcsfajták ismertetése | 42 |
Faluba Zoltán: Alma | 42 |
Fontosabb üzemi fajták | 46 |
Új minősített fajták | |
Vizsgálatba vont fontosabb külföldi fajták | 55 |
Egyéb fajták | 56 |
Körte | 58 |
Fontosabb üzemi fajták | 59 |
Vizsgálatba vont fontosabb fajtajelöltek és külföldi fajták | 63 |
Egyéb fajták | 64 |
Birs | 67 |
Fontosabb fajták | 67 |
Őszibarack | 68 |
Fontosabb üzemi fajták | 69 |
Új minősített fajták | 72 |
Vizsgálatba vont fontosabb külföldi fajták | 76 |
Egyéb fajták | 78 |
Nektarinok | 80 |
Konzervipari fajták | 81 |
Cseresznye és meggy | 82 |
Fontosabb üzemi cseresznyefajták | 82 |
Új minősített cseresznyefajták | 85 |
Egyéb cseresznyefajták | 86 |
Fontosabb üzemi meggyfajták | 87 |
Új minősített meggyfajták | 92 |
Egyéb meggyfajták | 92 |
Kajszibarack | 93 |
Fontosabb üzemi fajták | 94 |
Új minősített fajták és fontosabb fajtajelöltek | 97 |
Egyéb új fajták | 98 |
Egyéb fajták | 98 |
Szilva | 100 |
Fontosabb üzemi fajták | 100 |
Vizsgálatba vont fontosabb külföldi fajták | 103 |
Egyéb fajták | 104 |
Málna | 105 |
Fontosabb üzemi fajták | 105 |
Vizsgálatba vont fontosabb külföldi fajták | 108 |
Egyéb fajták | 108 |
Szamóca | 109 |
Fontosabb üzemi fajták | 110 |
Vizsgálatba vont fontosabb külföldi fajták | 112 |
Porpáczy Aladár: Piros ribiszke | 113 |
Fontosabb üzemi fajták | 114 |
Vizsgálatba vont fontosabb külföldi fajták | 116 |
Fehér gyümölcsű fajták | 116 |
Egyéb fajták | 117 |
Fekete ribiszke | 117 |
Fontosabb üzemi fajták | 118 |
Harmat László: Köszméte | 121 |
Fontosabb üzemi fajták | 122 |
Egyéb fajták | 123 |
Faluba Zoltán: Mandula | 124 |
Fontosabb fajták | 125 |
Dió | 126 |
Fontosabb fajták | 127 |
Gesztenye | 128 |
Fontosabb fajták | 128 |
Mogyoró | 130 |
Fontosabb fajták | 130 |
A gyümölcsös szaporítóanyaga | 136 |
Probocskai Endre: A gyümölcsfák szaporítása | 137 |
Ivaros szaporítás | 137 |
Ivartalan szaporítás | 138 |
Az alany és nemes egymásra hatása | 142 |
Oltás a gyümölcsösben | 143 |
A szaporítóanyag-előállítás vírusproblémái | 146 |
V. Német Mária: A vírusos fertőzöttség terjedésének összefüggése a szaporítóanyaggal | 146 |
A gyümölcsfavírusok elleni védekezés lehetőségei | 146 |
Vírusmentes faiskolai szaporítóanyag előállítása | 148 |
A hazánkban előforduló gyümölcsfa-vírusos betegségek és felismerésük tüneteik alapján | 153 |
A vírusos betegségekhez hasonló, genetikai eredetű rendellenességek | 163 |
A fejezet megírásához felhasznált és a téma további tanulmányozásához javasolt szakirodalom | 166 |
Az egyes gyümölcsfélék termesztéstechnológiája | 177 |
Almatermésűek | 179 |
Alma | 179 |
Gyúró Ferenc: Termesztéstechnológiát meghatározó tényezők | 180 |
A termés felhasználásának módja | 180 |
Nagy Pál: Almaalanyok | 181 |
Gyúró Ferenc: Telepítés | 193 |
Az almatermesztés technológiája | 199 |
Gyúró Ferenc - Geiszler János - Mihályffy József: Az almafák metszése | 199 |
Zatykó Imre: Az almafa termésszabályozása | 227 |
Gyúró Ferenc: Tápanyag- és vízgazdálkodás | 239 |
Jenser Gábor: Növényvédelem | 248 |
Gyúró Ferenc: Szüret és árukikészítés | 268 |
Az almaültetvények gépesített termesztéstechnológiája | 273 |
Víg Péter - Kállayné Müller Erzsébet: A termesztéstechnológiai modellek ökonómiai vonatkozásai | 278 |
Velich Sándor: A gyümölcstermesztés erőgéprendszere | 286 |
Körte | 289 |
Janikovics János - Nyéki József: Termesztéstechnológiát meghatározó tényezők | 289 |
A termés felhasználásának módja | 289 |
A körte ökológiai igénye | 290 |
A körte alanyai | 291 |
Fajták | 292 |
Művelésmód | 293 |
Telepítés | 294 |
Termékenyülési viszonyok | 295 |
Gyümölcshullás | 300 |
A körte termesztéstechnológiája | 300 |
Termőfelület- és termésszabályozás | 301 |
Talajművelés, tápanyag- és vízgazdálkodás | 304 |
Jenser Gábor: Növényvédelem | 306 |
Jankovics János - Nyéki József: Szüret | 313 |
Birs | 326 |
Gyúró Ferenc: Termesztéstechnológiát meghatározó tényezők, termesztéstechnológia | 326 |
A fejezet megírásához felhasznált és a téma további tanulmányozására javasolt szakirodalom | 328 |
Csonthéjas gyümölcsűek | 345 |
Őszibarack | 345 |
Timon Béla: Termesztéstechnológiát meghatározó tényezők | 345 |
Termesztésének ökológiai feltételei | 346 |
Telepítés | 350 |
Alanyai | 350 |
Az őszibaracktermesztés technológiája | 353 |
Metszés | 353 |
Nyéki József - Timon Béla: Gyümölcsritkítás | 376 |
Timon Béla: Trágyázás és talajművelés | 381 |
Az őszibarack talajművelési rendszere | 392 |
Öntözés | 393 |
Jenser Gábor: Növényvédelem | 395 |
Timon Béla: Betakarítás | 406 |
Árukikészítés | 413 |
Velich Sándor: Az őszibaracktermesztés gépesítése | 416 |
Víg Péter - Kállayné Müller Erzsébet: A termesztéstechnológiai modellek ökonómiai vonatkozásai | 417 |
Kajszi | 422 |
Kovács Sándor: Termesztéstechnológiát meghatározó tényezők | 422 |
A termés felhasználásának módja | 422 |
Telepítés | 423 |
A kajszi termesztéstechnológiája | 425 |
Művelésmódok | 425 |
Metszés | 428 |
Gyümölcsritkítás | 429 |
Tápanyag- és vízgazdálkodás | 430 |
Janser Gábor: Növényvédelem | 432 |
Kovács Sándor: A kajszi szedése | 441 |
Velich Sándor: A kajszitermesztés gépesítése | 446 |
Víg Péter - Kállayné Müller Erzsébet: A termesztéstechnológiai modellek ökonómiai vonatkozásai | 448 |
Cseresznye és meggy | 456 |
Víg Péter: Termesztéstechnológiát meghatározó tényezők | 456 |
Éghajlati és talajigény | 456 |
Sebőkné Lovász Lívia: Alanyai | 457 |
Brózik Sándor: Fajtaproblémák | 458 |
Víg Péter: Termékenyülési viszonyok | 461 |
Víg Péter: Telepítés | 474 |
A cseresznye és meggy termesztéstechnológiája | 484 |
Mihályffy József: Nevelés és koronaalakítás | 485 |
Víg Péter: Talajművelés, vegyszeres gyomirtás | 491 |
Tápanyag- és vízgazdálkodás | 493 |
Jenser Gábor: A cseresznye növényvédelme | 494 |
A meggy növényvédelme | 503 |
Víg Péter: A betakarítás | 505 |
Víg Péter - Kállayné Müller Erzsébet: A termesztéstechnológiai modellek ökonómiai vonatkozásai | 507 |
Szilva | 521 |
Kovács sándor: Termesztéstechnológiát meghatározó tényezők | 521 |
A termés felhasználásának módja | 521 |
Telepítés | 521 |
A szilvatermesztés technológiája | 524 |
Termőfelület- és termésszabályozás | 524 |
Tápanyag- és vízgazdálkodás | 525 |
Jenser Gábor: Növényvédelem | 526 |
Velich Sándor: A szilvatermesztés gépesített technológiája | 536 |
Víg Péter - Kállayné Müller Erzsébet: A termesztéstechnológiai modellek ökonómiai vonatkozásai | 538 |
A fejezet megírásához felhasznált és a téma további tanulmányozására javasolt szakirodalom | 541 |
Bogyós gyümölcsűek | 553 |
Málna | 553 |
Papp János: Termesztéstechnológiát meghatározó tényezők | 553 |
A málnanövény biológiai sajátosságai | 554 |
Ökológiai igénye | 558 |
Telepítési rendszerek és művelésmódok | 559 |
Telepítés | 561 |
A málna termesztéstechnológiája | 563 |
Talajművelés és vegyszeres gyomirtás | 563 |
Trágyázás | 564 |
Öntözés | 567 |
Metszés | 568 |
Jenser Gábor: Növényvédelem | 569 |
Papp János: Szedés, csomagolás | 576 |
Velich Sándor: A málnatermesztés gépesítésének lehetőségei | 577 |
Víg Péter - Kollár Gábor: A termesztéstechnológiai modellek ökonómiai vonatkozásai | 578 |
Szamóca | 583 |
Kovács Sándor: Termesztéstechnológiát meghatározó tényezők | 583 |
A termés felhasználásának módja | 583 |
Telepítés | 584 |
A szamócatermesztés technológiája | 586 |
A termőfelület megválasztása | 586 |
Művelési módok | 586 |
Ápolási munkák | 587 |
Talajművelés | 588 |
Pápainé Kobzos Ilona: Trágyázás | 588 |
Kovács Sándor: Öntözés | 593 |
Pápainé Kobzos Ilona: A szamóca hajtatása | 594 |
Jenser Gábor: Növényvédelem | 596 |
Kovács Sándor: Termésbetakarítás | 600 |
Víg Péter - Kollár Gábor: A termesztéstechnológiai modellek ökonómiai vonatkozásai | 600 |
Ribiszke | 603 |
Porpáczy Aladár: Termesztéstechnológiát meghatározó tényezők | 603 |
A termés felhasználásának módja | 603 |
Telepítés | 604 |
A fajták termékenyülése és társítása | 607 |
A ribiszke termesztéstechnológiája | 614 |
A termőfelület szabályozása | 614 |
Tápanyag- és vízgazdálkodás | 617 |
Jenser Gábor: Növényvédelem | 619 |
Porpáczy Aladár: Termésbetakarítás | 623 |
Velich Sándor: A ribiszketermesztés gépesítésének lehetőségei | 625 |
Víg Péter - Kollár Gábor: A termesztéstechnológiai modellek ökonómiai vonatkozásai | 626 |
Köszméte | 632 |
Harmat László: Termesztéstechnológiát meghatározó tényezők | 632 |
A termés felhasználásának módja | 632 |
Telepítés | 633 |
A köszméte termesztéstechnológiája | 639 |
Termőfelület- és termésszabályozás | 639 |
Tápanyag- és vízgazdálkodás | 641 |
Növényvédelem | 644 |
Termésbetakarítás | 645 |
Velich Sándor: A köszmétetermesztés gépesítésének lehetőségei | 646 |
Víg Péter - Kollár Gábor: A termesztéstechnológiai modellek ökonómiai vonatkozásai | 646 |
A fejezet megírásához felhasznált és a téma további tanulmányozására javasolt szakirodalom | 650 |
Héjas termésűek | 657 |
Mandula | 657 |
Tamási János - Szentiványi Péter: Termesztéstechnológiát meghatározó tényezők | 657 |
A termés felhasználásának módjai | 657 |
Telepítés | 657 |
A mandulatermesztés technológiája | 660 |
Tápanyag- és vízgazdálkodás | 661 |
Jenser Gábor: Növényvédelem | 661 |
Tamási János - Szentiványi Péter: Termésbetakarítás | 664 |
Víg Péter - Kállayné Müller Erzsébet: A termesztéstechnológiai modellek ökonómiai vonatkozásai | 666 |
Dió | 668 |
Tamási János - Szentiványi Péter: Termesztéstechnológiát meghatározó tényezők | 668 |
A termés felhasználásának módja | 668 |
Telepítés | 668 |
A dió termesztéstechnológiája | 670 |
Művelésmód | 670 |
A dió alanyai, szaporítási módok | 671 |
Termőfelület- és termésszabályozás | 672 |
Tápanyag- és vízgazdálkodás | 673 |
Körtvély Attila: Növényvédelem | 674 |
Tamási János - Szentiványi Péter: Termésbetakarítás | 680 |
Velich Sándor: A diótermesztés gépesítésének lehetőségei | 680 |
Víg Péter - Kállayné Müller Erzspébet: A termesztéstechnológiai modellek ökonómiai vonatkozásai | 682 |
Gesztenye | 684 |
Tamási János - Szentiványi Péter: Termesztéstechnológiát meghatározó tényezők | 684 |
A termés felhasználásának módja | 684 |
Telepítés | 684 |
A gesztenyetermesztés technológiája | 685 |
Tápanyag- és vízgazdálkodás | 686 |
Körtvély Attila: Növényvédelem | 687 |
Tamási János - Szentiványi Péter: Termésbetakarítás | 690 |
Víg Péter - Kállayné Müller Erzsébet: A termesztéstechnológiai modellek ökonómiai vonatkozásai | 690 |
Mogyoró | 693 |
Tamási János - Szentiványi Péter: Termesztéstechnológiát meghatározó tényezők | 693 |
A termés felhasználásának módja | 693 |
Telepítés | 693 |
A mogyorótermesztés technológiája | 694 |
Tápanyag- és vízgazdálkodás | 695 |
Jenser Gábor: Növényvédelem | 695 |
Tamási János - Szentiványi Péter: Termésbetakarítás | 697 |
A fejezet megírásához felhasznált és a téma további tanulmányozására javasolt szakirodalom | 698 |
Összefoglaló forrásmunkák | 703 |
Tárgymutató | 707 |