kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát
Kiadó: | Mezőgazda Kiadó |
---|---|
Kiadás helye: | Budapest |
Kiadás éve: | |
Kötés típusa: | Ragasztott papírkötés |
Oldalszám: | 248 oldal |
Sorozatcím: | |
Kötetszám: | |
Nyelv: | Magyar |
Méret: | 24 cm x 17 cm |
ISBN: | 963-286-082-9 |
Megjegyzés: | Fekete-fehér fotókkal, ábrákkal. |
Előszó (Z. Kiss László) | 11 |
A gyümölcstermesztés feltételrendszere (Z. Kiss László) | 13 |
A gyümölcságazat helye, szerepe | 13 |
A világ mérsékelt övi gyümölcstermésének változása | 13 |
Helyünk Európában | 15 |
A hazai fajszerkezet változása | 17 |
A régiók szerepe gyümölcstermésztésünkben | 18 |
A termésátlagok változása | 20 |
A gazdaságméret és a versenyképesség | 20 |
Az Európai Unióhoz való csatlakozás és az ágazat versenyképessége (Lux Róbert - Z. Kiss László) | 21 |
Versenyképességünk növelésének lehetőségei | 21 |
Versenyképességünk növelésének feltételei a kivitelben | 23 |
A versenyképesség növelésének feltételei a belső piacon | 24 |
Külső feltételek a versenyképesség javításában | 24 |
Az ökológiai gyümölcstermesztés, mint az ágazat egyik lehetősége (Z. Kiss László) | 25 |
A szermaradvány, mint kivitelt akadályozó tényező | 25 |
Az ökológiai gazdálkodás támogatása | 26 |
Az ökológiai gazdálkodás várható változása | 27 |
Az ökológiai és az integrált almatermesztés összefüggései | 27 |
A Nemzeti Agrár-Környezeti Program és az ökológiai, illetve integrált gyümölcstermesztés | 28 |
Az integrált gyümölcstermesztés (Inántsy Ferenc) | 28 |
Szerepe, célja | 28 |
Megfontolások az integrált termesztésben | 30 |
Az integrált növényvédelem és technológia | 31 |
A feldolgozás célú integrált minőségi gyümölcstermesztés (Henze Edda) | 32 |
Az integrált gyümölcstermesztési rendszer | 32 |
Az integráció és koordináció | 33 |
Kapcsolattartás a rendszer tagjaival | 33 |
A növényvédelmi előrejelzési rendszer | 34 |
Fajtaválaszték | 35 |
Intenzív ültetvények kialakítása közbeoltott fákkal (Sipos Lajos - Sipos Attila) | 37 |
A közbeoltott rész hatása és tulajdonságai | 38 |
Közbeoltott és törpe alanyú fákkal létesített ültetvények költsége és jövedelme | 40 |
Más gyümölcsfajú intenzív ültetvények létesítése közbeoltott fákkal | 41 |
A gyümölcstermesztés szerepe a vidékfejlesztésben (Holló Márta) | 41 |
Az innováció folyamata | 44 |
A falusi turizmus és szerepe | 44 |
Vidékfejlesztés támogatása hazánkban | 45 |
A gyümölcstermelés fejlesztése (Z. Kiss László) | 46 |
A várható gyümölcsszükséglet | 46 |
A termésátlagok és a fejlesztés összefüggései | 47 |
A terméshozam és a fajta | 48 |
A művelésmód és a terméshozam | 48 |
A talajminőség és a terméshozam | 49 |
A fejlesztési terv készítése (Z. Kiss László) | 50 |
Az ültetvénylétesítés tervezése | 52 |
A termőhely megválasztása (Nyéki József - Szabó Zoltán) | 54 |
A termőhely szerepe és a fagykárok megelőzése, mérséklése (Nyéki József - Szabó Zoltán) | 54 |
A gyümölcsfajok gazdaságon belüli társítása (Nyéki József - Szabó Zoltán) | 55 |
A csonthéjas gyümölcsfajták ültetvényen belüli társítása (Nyéki József - Szabó Zoltán) | 56 |
Almatermésűek társítása lehetőségei (G. Tóth Magdolna) | 57 |
Az almafajták társítási lehetőségei (G. Tóth Magdolna) | 58 |
Művelési rendszer kiválasztása (Nyéki József - Szabó Zoltán) | 59 |
A művelésmód aránya és a korszerkezet (Z. Kiss László) | 61 |
A terület előkészítése, tápanyagpótlás (Papp János) | 63 |
A gyümölcsös talajadottságai | 63 |
A terület előkészítése | 65 |
Trágyázás a talaj-előkészítés során | 66 |
Az ültetvényberuházás összefüggései (Z. Kiss László) | 69 |
Az ültetvénylétesítés ráfordításai | 69 |
Az ültetvénylétesítés pénzügyi forrásai | 71 |
A hitel, mint a saját forrás megelőlegezése | 72 |
Az amortizáció, mint a saját forrás része | 72 |
Az ültetvényberuházás gazdaságossága (Juhász Mária) | 74 |
Az ültetvényberuházás megtérülése (Juhász Mária) | 75 |
Az ültetvény életkora | 77 |
A gyümölcstermesztés munkaerőigénye (Z. Kiss László) | 78 |
Szakember-ellátottság, szaktanácsadás | 79 |
Gépek, épületek, eszközök a gyümölcstermesztésben (Z. Kiss László) | 79 |
A gyümölcstermesztés gépesítésének helyzete | 80 |
A termesztés gépellátottságának problémái | 80 |
A gépbeszerzés és gépkihasználás hatékony megoldása | 81 |
A gyümölcstermesztés forgóeszköz szükséglete (Z. Kiss László) | 81 |
A terméstechnológiai folyamatok szervezése és ökonómiája | 83 |
A metszés szervezése és ökonómiája (Bálint János) | 83 |
A kézi metszés és a metszőollók ergonómiája | 83 |
A metszés szervezése és költségei | 87 |
A tápanyagpótlás szervezése (Bálint János) | 90 |
A növényvédelem szervezése és gazdaságossága (Bálint János) | 93 |
A permetezőgépek munkateljesítményét befolyásoló tényezők | 93 |
A munkasebesség növelésének feltételrendszere | 96 |
A lémennyiség csökkentésének feltételrendszere | 96 |
A javasolt eljárás gazdaságossága | 97 |
A talajművelés és a vegyszeres gyomirtás szervezése (Bálint János) | 100 |
Az alternancia és a termésszabályozás ökonómiája (Bálint János) | 101 |
Az alternancia és csökkentésének módszerei a gyümölcstermesztésben | 102 |
Az alma vegyszeres termésszabályozásának kockázati modellje | 103 |
A csonthéjasok terméskötődéseinek szabályozása (Nyéki József - Szabó Zoltán) | 106 |
A méhmegporzás technológiája (Nyéki József - Szabó Zoltán) | 107 |
Az öntözés szervezése és ökonómiája (Rédai István) | 108 |
A gyümölcsösök öntözésének feltételei | 108 |
Az éghajlati viszonyok | 109 |
A víz biológiai és ökonómiai tényező | 109 |
Az öntözővíz-szükséglet meghatározása | 110 |
Az öntözés tervezése és ökonómiai összefüggései | 112 |
Az öntözlés szervezése | 113 |
Az öntözés módja | 113 |
Az öntözés beruházási és üzemelési költségei | 114 |
Az öntözés költségei és hatékonysága | 116 |
Az alma- és körtetermesztés szervezése és ökonómiája (Z. Kiss László) | 117 |
Az almatermesztés fejlesztése | 117 |
Az almatermeszéts felhasználása és fejlesztés | 118 |
A terület és a termés várható változása | 119 |
A fajta szerepe | 120 |
A gyümölcsbetakarítás szervezése és ökonómiája (Z. Kiss László) | 121 |
A gyümölcsbetakarítás tervezése | 121 |
Az alma és a körte betakarítása | 122 |
Az áruvá készítés változásai | 127 |
A léalmatermesztés és az almasűrítmény-gyártás | 130 |
Az almatermesztés költség-jövedelem viszonyai | 133 |
Az ÁKFN (ár-költség-fedezet-nyereség) struktúra (Juhász Mária) | 133 |
A csonthéjas gyümölcsök termesztésének szervezése és ökonómiája (Z. Kiss László) | 138 |
A csonthéjas gyümölcsök termesztésének fejlesztése | 138 |
Csonthéjasok termesztésének helyzete (Nyéki József - Szabó Zoltán) | 139 |
Alany- és fajtahasználat (Nyéki József - Szabó Zoltán) | 140 |
Várható változások a csonthéjasok hazai termesztésében (Nyéki József - Szabó Zoltán) | 142 |
A csonthéjasok gyümölcsösök betakarításának szervezése (Z. Kiss László) | 143 |
A csonthéjasok betakarítása | 143 |
A csonthéjasok gépi betakarítása | 144 |
A rázógép kiválasztása | 144 |
A gépi betakarítás hatékonyságát befolyásoló tényezők | 145 |
A fajszerkezet és a gépi rázás | 145 |
A meggy és cseresznye betakarítása | 146 |
Az őszibarack, a kajszi és a szilva betakarítása | 147 |
A csonthéjasok áruvá készítése | 149 |
A csonthéjasok jövedelmezősége | 150 |
A bogyósgyümölcsűek termesztésének szervezése és ökonómilája (Z. Kiss László) | 151 |
A bogyósgyümölcsűek termesztésének fejlesztése | 151 |
A fajta szerepe | 152 |
A szamócatermesztés szervezése | 153 |
A szamóca betakarítása | 155 |
A málnatermesztés szervezése | 156 |
A málna betakarítása | 157 |
A sarj és a letermett vessző eltávolítása | 158 |
Málnatermesztés szuperintenzív módon | 158 |
A szedertermesztés szervezése | 159 |
A szamóca-, málna- és szedertermesztés jövedelmezősége | 160 |
A piros, fehér, fekete ribiszke és köszméte termesztésének szervezése | 160 |
A betakarítás szervezése | 161 |
A ribiszke- és köszmétetermesztés jövedelmezősége | 162 |
A héjasgyümölcsűek termesztésének szervezése és ökonómiája (Z. Kiss László) | 163 |
A termesztés szervezése | 164 |
A dió betakarítása | 164 |
A diótermesztés jövedelmezősége | 165 |
A mandula-, mogyoró- és gesztenyetermesztés jövedelmezősége | 165 |
A gyümölcstárolás szervezése és ökonómiája (Z. Kiss László) | 167 |
Az alma- és a körtetárolás szervezése | 167 |
A tárolás szervezése | 168 |
A szabályozott légterű tárolás | 170 |
Tárolási veszteségek | 170 |
A húskeménység-változás és a tárolási időtartam összefüggése | 172 |
A tárolás előtti kezelések jelentősége | 173 |
A tárolás gazdaságossága | 174 |
A szabályozott légterű almatárolás optimalizálása | 175 |
A tárolókoszerűsítés költségei | 176 |
Az oxigénszegény légterű (ULO) tárolás | 177 |
Új módszer az alma tárolhatóságának és minőségének javítására | 177 |
A minőségváltozás a tárolás idején | 179 |
A csonthéjas gyümölcsök tárolásának szervezése | 179 |
A cseresznye és a meggy tárolása | 179 |
A kajszi és az őszibarack tárolása | 181 |
A szilva tárolása | 182 |
A bogyósgyümölcsűek tárolása | 184 |
A dió tárolása | 185 |
A termelők feladatai a tárolás gazdaságosságának javításában | 185 |
Az ösztönzés, a minőség és a kockázat a gyümölcstermesztésben | 187 |
A bérezés és az ösztönzés a gyümölcstermesztésben (Z. Kiss László) | 187 |
Az ösztönzés a betakarításban | 187 |
A vezetők ösztönzése | 188 |
A minőség és minőségirányítás a gyümölcstermesztésben (Kollár Gábor) | 189 |
A vezetés feladatai | 190 |
A folyamat szabályozása | 191 |
A minőségirányítás nyolc alapelve | 193 |
A minőségbiztosítási rendszer bevezetése | 194 |
A kockázat és a biztosítás a gyümölcstermesztésben (Z. Kiss László) | 194 |
Elemi kockázatok (Juhász Mária) | 194 |
A gazdasági, piaci kockázatok és kezelésük | 196 |
A gyümölcsértékesítés szervezése, integrálása | 198 |
Az integráció szerepe, feltételei (Z. Kiss László) | 198 |
A felvásárlás, értékesítés változása | 198 |
A termelés, értékesítés, feldolgozás integrációi | 198 |
Az értékesítés integrálásának feltételei | 199 |
A termelői integráció | 199 |
A kereskedelem integrációja (koncentrációja) | 200 |
A termelői értékesítés formái | 200 |
Termelői értékesítő szervezetek | 201 |
Az értékesítés helyzete, irányai | 202 |
Post harvest tevékenység | 202 |
Értékesítés áruházláncnak | 203 |
A láncok zöldség-gyümölcs beszerzési stratégiája | 204 |
A láncok igényei a beszállítókkal szemben és a termelők felkészültsége | 205 |
Az élelmiszer-kereskedelem változása | 205 |
Az integráció és típusai a zöldség-gyümölcs szektorban (Z. Kiss László) | 207 |
Az integrációs kapcsolatok és az értékesítés | 208 |
A szerkezeti változások | 208 |
A családi gazdaságok | 210 |
A gazdaságméretek változása | 212 |
Az eszközkihasználás | 213 |
Az értékesítő-beszerző szövetkezetek integráló tevékenysége (Z. Kiss László) | 214 |
A szövetkezetek szerepe | 214 |
A forgalmazási költségek csökkentése szövetkezetek révén | 215 |
A szövetkezeti modell korlátai | 216 |
Gyümölcskereskedelem a XXI. század elején (Bálint János) | 217 |
Várható változások és szerepük | 217 |
Az internet szerepe a kereskedelemben | 221 |
Közvetlen értékesítés (direktmarketing) | 222 |
A vidék és a marketing összefüggései | 224 |
A kivitel, a minőség és a piac ökonómiai összefüggései (Z. Kiss László) | 225 |
A gyümölcskivitel ökonómilája | 225 |
A friss gyümölcs kivitele | 225 |
A tartósított gyümölcs kivitele | 226 |
Fontosabb exportpiacaink értékelése (Thurn László) | 227 |
Az előzmények | 227 |
A jelenlegi helyzet | 229 |
Kiviteli lehetőségeink várható alakulása | 230 |
Az almafogyasztás Németországban (Z. Kiss László) | 233 |
A feladatok (Z. Kiss László) | 235 |
A minőség javításának lehetőségei és szerepe az értékesítésben (Z. Kiss László) | 236 |
A minőségre ható tényezők | 236 |
A növényápolás hatása a minőségre | 237 |
A betakarítás és a minőség | 237 |
A minőség és a tartályláda beszerzése | 238 |
A minőség és az ár összefüggései | 238 |
A csomagolás és a minőség | 239 |
A minőség és az anyagi érdekeltség | 240 |
A szaktanácsadás szervezése (Z. Kiss László) | 241 |
A szaktanácsadás szerepe a gyümölcstermesztésben | 241 |
A megyei (regionális) szintű szaktanácsadás | 241 |
A szaktanácsadás második szintje | 242 |
A szaktanácsadás lehetséges területei | 242 |
A szaktanácsadás jelenlegi helyzete és fejlesztésének kilátásai | 243 |
A vállalkozói alapú szaktanácsadás | 244 |
A csoportos szaktanácsadás és a magán-szaktanácsadás hatékonysága | 244 |
Irodalomjegyzék | 246 |
Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.