1.062.058

kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát

A kosaram
0
MÉG
5000 Ft
a(z) 5000Ft-os
szállítási
értékhatárig

A gyümölcstenyésztés tana

Vezérfonalul gyümölcstenyésztési előadások és önképzés számára

Szerző
Fordító
Budapest
Kiadó: Rautmann Frigyes
Kiadás helye: Budapest
Kiadás éve:
Kötés típusa: Félbőr
Oldalszám: 292 oldal
Sorozatcím:
Kötetszám:
Nyelv: Magyar  
Méret: 18 cm x 14 cm
ISBN:
Megjegyzés: 105 a szöveg közé nyomott fekete-fehér fametszettel. Félbőr könyvkötői kötésben. Dr. Lucas Ede és Dr. Medicus Frigyes ily című munkájának 5-ik kiadása nyomán magyarra fordította, illetőleg átdolgozta Villási Pál, a keszthelyi magyar királyi gazdasági tanintézetnél főkertész és kertészeti tanár.
Értesítőt kérek a kiadóról

A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról
A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról

Előszó

A gyümölcsfa szaporitásról általában.

A gyümölcsfa tenyésztés tanának főfeladatát annak előadása képezvén, miként lehet a használatban levő gyümölcsfajok legértékesbjeit minél célszerűbben és... Tovább

Előszó

A gyümölcsfa szaporitásról általában.

A gyümölcsfa tenyésztés tanának főfeladatát annak előadása képezvén, miként lehet a használatban levő gyümölcsfajok legértékesbjeit minél célszerűbben és minél több sikerrel szaporitani, ámbár általánosan ismert dolog az, hogy a hasznos növények legnagyobb részét magról szaporitjuk - a gyümölcsfák és cserjék szaporitását illetőleg előadásunkat kivétellel kell kezdenünk, nem azért, mintha ezek magról nem szaporodnának, hanem azért, mert a magról szaporitott gyümölcsfák az esetek legtöbbjében meg nem tartják azon anyafa tulajdonait, melyről a magvak vétettek, hanem még a legnemesebb fajok magvai is csak vadat vagy ehez közel álló hitvány fajt eredményeznek és csak igen-igen kivételes azon esetek száma, midőn az elvetett mag az anyafához hasonló vagy ezt jóság vagy egyéb jó tulajdon tekintetében fölülmuló jelesebb fajt eredményez... Vissza

Tartalom

A gyümölcsfa tenyésztés tana.
A gyümölcsfáknak magról való szaporítása 5
A gyümölcsfáknak dugványok, bujtványok, gyökhajtások, rügyek és vadmagoncok által való szaporításáról 14
A faiskola kellékei 19
A faiskola beosztása, kezelése és beültetése 24
A nemesítésről 30
Általános tudnivalók 30
Az ojtáshoz szükséges galyak, kések, kötelék és ojtóviasz 36
A nemesités különböző módjai 42
A galylyal való nemesités 42
Az eljárási mód leirása 42
A galylyal való nemesitések ideje 50
Téli nemesités 52
A szemmel való nemesitésről vagy szemzésről 53
Az utánojtás és az ojtási munkák beosztása 58
A beojtott fácskák kezelése első nyáron 59
A fák derekának és koronájának képzése 62
Általános tételek 62
A lágymaguak derekának és koronájának nevelése 65
A csontárok és bélmaguak törzsének és koronájának nevelése 71
A különféle alaku törpefák nevelése a faiskolában 73
A faiskola talajának kezelése a fák nevelésének ideje alatt 88
A fácskák megkötése a faiskolában és azok vadhajtásainak letisztitása 90
A fajok megjelölése a faiskolában 92
A fiatal fák ellenségei és eszközök azok kárositásai ellen 93
A fák kiásatása és azok elcsomagolása 98
A gyümölcsfa ápolás tana.
Az állóhely megválasztása 103
Égalj 104
Talaj 108
Az ültetési helyek 108
A gyümölcsfák ültetése 119
A tér meghatározása 119
Ültetési gödrök, dombok és tányérok elkészitése 121
Az ültetendő fák kiválasztása és előkészitése 122
Az ültetés ideje 127
Ültetési eljárás és kötés 128
Karózás és a fák megkötése 132
A gyümölcsfák ápolása 135
A korona továbbképzése 135
A fák fölösleges ágainak kimetszése és a fák tisztitása 137
A fák megtámasztása és köpülözés a célból, hogy a törzsek gyengeségét eltávolitsuk 142
Ellenségek, betegségek és egyéb bajok elleni védelem 143
Kártékony állatok 143
Betegségek 151
Más egyéb bajok 158
Öregebb fák megifjitása és átojtása 163
A talaj megmunkálása és trágyázása 166
Elhalt fák helyettesitése 171
A törpefák nyeséséről 172
A gyümölcs leszedése és eltartása 183
A gyümölcs érése 183
Gyümölcs szedés 184
A gyümölcs eltartása (kiteleltetése) 186
Elküldésre való elcsomagolás 192Egyes gyümölcsnemek mivelése 194
A gyümölcs értékesités tana.
A gyümölcs aszalása 206
Az aszalás jelentősége 206
Általános szabályok a gyümölcs aszalásáról 206
Az aszalók berendezése 208
Különös szabályok az egyes gyümölcsnemeket és fajokat illetőleg 209
A lágymaguakat illetőleg 209
A csontárokat illetőleg 210
A lekvár készitéséről 212
Általános szabályok 212
Lekvár készités a lágymaguakból 213
Lekvárkészités a csontárokból 214
Zármegjegyzések 215
A gyümölcsbor készitése 215
Általános szabályok 215
Gyümölcsbor készitése a lágymaguakból 216
Előföltételek 216
A fajok kiválasztása 216
A gyümölcs leszedése és eltartása 217
A gyümölcs felaprózása 218
A must kisajtolása 220
A must erjedése 221
A gyümölcsbor további kezelése 224
Az egres bor előállitása 226
Szesz és ecetkészités gyümölcsből 227
A gyümölcsnek és különféle hulladékainak egyébkénti értékesitése 228
Függelék.
Egy a föntebb előadott szabályok szerint kezelt faiskola jövedelmének kiszámitása 231
Nagyobb gyümölcsösök költségei és jövedelme 235
Gyümölcsészet.
Almák 240
Körték 258
Birsek 273
Naspolyák 273
Berkenye 273
Cseresnyék és meggyek 273
Kotyók (Pflaumen) és szilvák 279
Kajszi barackok 285
Őszi barackok 285
Mandulák 287
Som 287
Diófa 287
Nemes gesztenyék 288
Mogyorók 288
Szederfák 289
Egresek 289
Ribiszkék 290
Málnák 290
Földi szedrek 291
Csipke rózsa 292
Megvásárolható példányok

Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.

Előjegyzem