1.066.620

kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát

A kosaram
0
MÉG
5000 Ft
a(z) 5000Ft-os
szállítási
értékhatárig

A gyümölcsök termesztése 2.

Az egyetemek és főiskolák agrártudományi karain javasolt tankönyv

Szerző
Budapest
Kiadó: Mezőgazda Kiadó
Kiadás helye: Budapest
Kiadás éve:
Kötés típusa: Fűzött kemény papírkötés
Oldalszám: 553 oldal
Sorozatcím:
Kötetszám:
Nyelv: Magyar  
Méret: 25 cm x 18 cm
ISBN: 963-286-055-1
Megjegyzés: 83 fekete-fehér ábrával, 78 színes fotóval illusztrálva.
Értesítőt kérek a kiadóról

A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról
A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról

Fülszöveg

A kétkötetes gyümölcstermesztési kézikönyvsorozat második tagja az egyes gyümölcsfélék termesztését ismerteti. Az ismétlések elkerülése végett csak a fajokra jellemző speciális termesztési problémákat, az ökológiai igényeket, a művelésmódot, az ültetvény üzemeltetését elemzi. Bemutatja a fajtákat, a gyümölcsösök létesítésének módját, a termőfelület- és termésszabályozást, a növényvédelmi eljárásokat és eszközöket, a szüretet, az árukezelést.

Tartalom

Előszó13
Papp János: Alma15
Az almatermesztés jelentősége és helyzete15
Környezeti feltételei19
Hrotkó Károly: Alanyhasználat21
Az alany kiválasztását meghatározó tényezők22
A legfontosabb almaalanyok tulajdonságai és a hazai tapasztalatok24
G. Tóth Magdolna: Fajtahasználat29
A fajták eredete, származása29
A nemzetközi fajtahasználat főbb jellemzői30
A fajtaválasztás szempontjai32
A fajták értékmérő tulajdonságai33
Ökológiai érzékenység és tűrőképesség34
Növekedési erély és jelleg35
Termőképesség (termőre fordulás, produktivitás és termésbiztonság)35
Virágzás-, termékenyülésbiológiai és terméskötődési sajátosságok36
Érésmenet, gyümölcshullásra való hajlam36
Károsítókra való fogékonyság és érzékenység37
Agro- és fitotechnikai igény37
Gépesíthetőség, áruvá készítésre való alkalmasság38
Tárolhatóság és tárolási igény38
Érési és fogyasztási idő, állékonyság39
Felületi és küllemi tulajdonságok40
Belső tulajdonságok és összetevők41
Piaci és felhasználási érték41
A főbb fajták bemutatása43
Gonda István: Almaültetvények művelési rendszereinek és koronaformáinak fejlődése hazánkban56
Középmagas törzsű, sudaras korona56
Termőkaros orsó58
Ferdekarú sövény58
Szabadorsó59
Karcsúorsó60
Szuperorsó61
Szuperorsó V alak62
Sipos Béla Zoltán: Almaültetvény létesítése63
Terület-előkészítés63
Az ültetési anyag megválasztása63
Ültetés64
Támberendezés64
Almaültetvények ápolása64
Gonda István: Metszés és metszét kiegészítő eljárások64
Bubán Tamás: A termőre fordulás gyorsítása vegyszeres kezelésekkel77
Soltész Miklós: Kézi gyümölcsritkítás82
Bubán Tamás: Vegyszeres gyümölcsritkítás85
Tóth Tibor: Talajművelés89
Tóth Tibor: Tápanyagellátás90
Tóth Tibor: Öntözés95
Vályi István: Növényvédelem99
Sipos Béla Zoltán: Betakarítás105
Kállay Tamás: Tárolás, áruvá készítés108
Sipos Béla Zoltán: Áruvá készítés118
Soltész Miklós: Körte121
A körtetermesztés jelentősége, helyzete és környezeti feltételei121
Alany- és fajtahasználat123
Művelési rendszer130
Körteültetvények ápolása132
Termőfelület- és termésszabályozás132
Talajerő-gazdálkodás136
Vályi István: Növényvédelem140
Betakarítás, tárolás, áruvá készítés144
Nyéki József: Birs151
A birstermesztés jelentősége, helyzete és környezeti feltételei151
Alany- és fajtahasználat153
A birsfajták virágzása és termékenyülése159
Művelési rendszer165
A birsültetvények ápolása165
Metszés165
Talajművelés166
Trágyázás166
Öntözés166
Növényvédelem166
Betakarítás, áruvá készítés, tárolás167
Timon Béla: Őszibarack169
Az őszibarack-termesztés jelentősége és helzete169
Az őszibarack eredete, botanikai jellemzése és ökológiai igényei173
Alany- és fajtahasználat175
Művelési rendszer183
Koronaformák183
Őszibarack-ültetvények ápolása186
Koronaalakító metszés186
Termőkori metszés192
Gyümölcsritkítás197
Talajerő-gazdálkodás199
Glits Márton - Pénzes Béla: Növényvédelem204
Betakarítás, áruvá készítés, tárolás206
Szalay László: Kajszi209
Kajszitermesztés jelentősége, helyzete és környezeti feltételei209
Alany- és fajtahasználat212
Alanyhasználat212
Fajtahasználat213
Fajtatársítás218
Művelési rendszer218
Intenzív művelési rendszerek218
Félintenzív művelési rendszerek219
Extenzív művelési rendszerek221
Kajsziültetvények ápolása222
Termőfelület- és termésszabályozás222
Talajerő-gazdálkodás226
Glits Márton - Pénzes Béla: Növényvédelem229
Betakarítás, áruvá készítés, értékesítés232
Szabó Zoltán: Szilva235
A szilvatermesztés jelentősége, helyzete és környezeti feltételei235
A szilva eredete és botanikai jellemzése238
Alany- és fajtahasználat240
Művelési rendszer248
Növekedési sajátosságok248
Ültetvénysűrűség249
A szilvaültetvények ápolása251
Termőfelület és termésszabályozás251
Talajerő-gazdálkodás255
Glits Márton - Pénzes Béla: Növnyvédelem258
Betakarítás, áruvá készítés, tárolás261
Alany- és fajtahasználat269
Alanyhasználat269
Fajtahasználat272
Művelési rendszer275
Hagyományos koronaformák275
Intenzív koronaformák276
A cseresznyeültetvények ápolása282
Termőfelület és termésszabályozás282
Talajerő-gazdálkodás288
Glits Márton - Pénzes Béla: Növényvédelem290
Betakarítás, áruvá készítés, tárolás293
Soltész Miklós: Meggy296
A meggytermesztés jelentősége, helyzete és környezeti feltételei296
Alany- és fajtahasználat299
Művelési rendszer307
Meggyültetvények ápolása308
Termőfelület- és termésszabályozás308
Talajerő-gazdálkodás310
Glits Márton - Pénzes Béla: Növényvédelem313
Betakarítás, áruvá készítés, tárolás316
G. Tóth Magdolna: Dió321
A diótermesztés jelentősége és helyzete321
Ökológiai igény323
Alany- és fajtahasználat324
Alanyhasználat324
Fajtahasználat324
Virágzás, termékenyülés, fajtatársítás327
A diófa alaktani leírása327
Művelési rendszer328
Faalak, koronaforma, ültetési rendszer328
A dióültetvények ápolása329
Telepítés329
Termőfelület- és termésszabályozás329
Talajerő-gazdálkodás330
Glits Márton - Pénzes Béla: Növényvédelem331
Betakarítás, áruvá készítés333
G. Tóth Magdolna: Mandula335
A mandulatermesztés jelentősége, helyzete és környezeti feltételei335
Ökológiai igény337
Alany- és fajtahasználat338
Alanyhasználat338
Fajtahasználat338
Virágzás, termékenyülés, fajtatársítás340
A mandulafa alaktani leírása341
Művelési rendszer342
A mandulaültetvény ápolása342
Telepítés342
Termőfelület- és termésszabályozás343
Talajerő-gazdálkodás343
Glits Márton - Pénzes Béla: Növényvédelem345
Betakarítás, áruvá készítés347
Simon Gergely: Gesztenye348
A gesztenyetermesztés jelentősége, helyzete és környezeti feltételei348
Ökológiai igény349
Alany- és fajtahasználat350
Alanyhasználat350
Fajtahasználat350
Virágzás, termékenyülés és fajtatársítás352
Művelési rendszer353
A gesztenyeültetvények ápolása353
Telepítés353
Termőfelület-szabályozása354
Glits Márton - Pénzes Béla: Növényvédelem355
Termésbetakarítás, áruvá készítés, tárolás357
Simon Gergely: Mogyoró358
A mogyorótermesztés jelentősége, helyzete és környezeti feltételei358
Ökológiai igény359
Alany- és fajtahasználat360
Alanyhasználat360
Fajtahasználat360
Virágzás, termékenyülés és fajtatársítás361
Művelési rendszer362
A mogyoróültetvények ápolása362
Termőfelület-szabályozás362
Talajerő-gazdálkodás362
Glits Márton - Pénzes Béla: Növényvédelem363
Betakarítás, áruvá készítés364
Papp János: Szamóca365
A szamócatermesztés jelentősége, helyzete és környezeti feltételei365
Ökológiai igény368
A szamóca alaktana és fejlődési sajátosságai369
Fajtahasználat375
Művelési rendszer379
A szamócaültetvény ápolása381
Telepítés381
Talajerő-gazdálkodás384
Glits Márton - Pénzes Béla: Növnyvédelem388
Betakarítás, áruvá készítés, tárolás391
Papp János: Szeder424
A szedertermesztés jelentősége, helyzete és környezeti feltételei424
Ökológiai igény425
A szeder alaktana és fejlődési sajátosságai425
Fajtahasználat427
Művelési rendszer429
A szederültetvény ápolása430
Termőterület-szabályozás430
Talajerő-gazdálkodás431
Glits Márton - Pénzes Béla: Növényvédelem433
Betakarítás, áruvá készítés, tárolás436
Porpáczy Aladár: Ribiszke437
A ribiszketermesztés jelentősége, helyzete és környezeti feltételei437
Fajtahasználat441
Feketeribiszke-fajták443
Piros- és fehérribiszke-fajták446
Riszmétehibridek449
Művelési rendszer450
Bokorművelés450
Sövnyművelés452
Törzses fácskák453
Ribiszkekordon453
A ribiszke-köszméte művelési rendszere454
A ribiszkeültetvény ápolása454
Telepítés454
Termőfelület- és termésszabályozás458
Talajerő-gazdálkodás460
Glits Márton - Pénzes Béla: Növényvédelem465
Betakarítás, áruvá készítés467
Harmat László: Köszméte471
A köszmétetermesztés jelentősége, helyzete és környezeti feltételei471
Alany- és fajtahasználat473
Alanyhasználat473
A törzses köszméte szaporítása474
A köszméte fajtái475
Művelési rendszer477
A köszméteültetvény ápolása479
Termőfelület- és termésszabályozás479
Talajerő-gazdálkodás481
Glits Márton - Pénzes Béla: Növényvédelem483
Betakarítás, áruvá készítés485
Porpáczy Aladár: Különleges gyümölcsök487
Magasbokrú áfonya487
A termesztés jelentősége487
Alaktana488
Éghajlat- és talajigény488
Szaporítás489
Fajtahasználat489
Művelési rendszer491
Metszés492
Tápanyagellátás, talajművelés492
Öntözés493
A termés betakarítása493
Fekete berkenye493
A fekete gyümölcsű berkenye termesztése493
Ökológiai igénye494
Fajtahasználat495
Termőképesség és gyümölcstömeg495
Művelési rendszer496
Tápanyagpótlás, öntözés, talajművelés497
Metszés497
A termés betakarítása497
Fekete bodza498
A termesztés jelentősége498
Alaktana498
Ökológiai igénye499
Fajtahasználat499
Művelési rendszer501
Metszés, ápolás502
Tápanyag-gazdálkodás, öntözés503
A termés betakarítása503
Homoktövis503
A termesztés jelentősége503
Alaktana504
Ökológiai igénye505
Fajtahasználat505
Szaporítás506
Művelési rendszer506
Metszés506
Talajerő-gazdálkodás, öntözés, talajművelés507
Növényvédelem507
A termés betakarítása507
Rózsa507
A rózsa (csipkebogyó) termesztésének jelentősége507
Gyümölcstermő rózsafajták508
Telepítés, művelési rendszer509
Növényvédelem510
Szüret510
Húsos som510
Termesztett somfajták510
Kínaidatolya511
Termesztése511
Szabó Lajos: Déligyümölcsök513
Citrusfélék513
Savanyú citrom513
Keserű narancs514
Bergamott514
Közönséges citrom514
Pomelo515
Cedrát515
Grépfrút515
Mandarin515
Narancs516
Banán518
Ananász522
Fajták és fajtacsoportok525
Mangó528
Kivi531
Datolyapálma534
Olajfa536
Dinnyefa537
Füge539
Felhasznált és ajánlott irodalom541
Megvásárolható példányok

Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.

Előjegyzem