Előszó | 13 |
Papp János: Alma | 15 |
Az almatermesztés jelentősége és helyzete | 15 |
Környezeti feltételei | 19 |
Hrotkó Károly: Alanyhasználat | 21 |
Az alany kiválasztását meghatározó tényezők | 22 |
A legfontosabb almaalanyok tulajdonságai és a hazai tapasztalatok | 24 |
G. Tóth Magdolna: Fajtahasználat | 29 |
A fajták eredete, származása | 29 |
A nemzetközi fajtahasználat főbb jellemzői | 30 |
A fajtaválasztás szempontjai | 32 |
A fajták értékmérő tulajdonságai | 33 |
Ökológiai érzékenység és tűrőképesség | 34 |
Növekedési erély és jelleg | 35 |
Termőképesség (termőre fordulás, produktivitás és termésbiztonság) | 35 |
Virágzás-, termékenyülésbiológiai és terméskötődési sajátosságok | 36 |
Érésmenet, gyümölcshullásra való hajlam | 36 |
Károsítókra való fogékonyság és érzékenység | 37 |
Agro- és fitotechnikai igény | 37 |
Gépesíthetőség, áruvá készítésre való alkalmasság | 38 |
Tárolhatóság és tárolási igény | 38 |
Érési és fogyasztási idő, állékonyság | 39 |
Felületi és küllemi tulajdonságok | 40 |
Belső tulajdonságok és összetevők | 41 |
Piaci és felhasználási érték | 41 |
A főbb fajták bemutatása | 43 |
Gonda István: Almaültetvények művelési rendszereinek és koronaformáinak fejlődése hazánkban | 56 |
Középmagas törzsű, sudaras korona | 56 |
Termőkaros orsó | 58 |
Ferdekarú sövény | 58 |
Szabadorsó | 59 |
Karcsúorsó | 60 |
Szuperorsó | 61 |
Szuperorsó V alak | 62 |
Sipos Béla Zoltán: Almaültetvény létesítése | 63 |
Terület-előkészítés | 63 |
Az ültetési anyag megválasztása | 63 |
Ültetés | 64 |
Támberendezés | 64 |
Almaültetvények ápolása | 64 |
Gonda István: Metszés és metszét kiegészítő eljárások | 64 |
Bubán Tamás: A termőre fordulás gyorsítása vegyszeres kezelésekkel | 77 |
Soltész Miklós: Kézi gyümölcsritkítás | 82 |
Bubán Tamás: Vegyszeres gyümölcsritkítás | 85 |
Tóth Tibor: Talajművelés | 89 |
Tóth Tibor: Tápanyagellátás | 90 |
Tóth Tibor: Öntözés | 95 |
Vályi István: Növényvédelem | 99 |
Sipos Béla Zoltán: Betakarítás | 105 |
Kállay Tamás: Tárolás, áruvá készítés | 108 |
Sipos Béla Zoltán: Áruvá készítés | 118 |
Soltész Miklós: Körte | 121 |
A körtetermesztés jelentősége, helyzete és környezeti feltételei | 121 |
Alany- és fajtahasználat | 123 |
Művelési rendszer | 130 |
Körteültetvények ápolása | 132 |
Termőfelület- és termésszabályozás | 132 |
Talajerő-gazdálkodás | 136 |
Vályi István: Növényvédelem | 140 |
Betakarítás, tárolás, áruvá készítés | 144 |
Nyéki József: Birs | 151 |
A birstermesztés jelentősége, helyzete és környezeti feltételei | 151 |
Alany- és fajtahasználat | 153 |
A birsfajták virágzása és termékenyülése | 159 |
Művelési rendszer | 165 |
A birsültetvények ápolása | 165 |
Metszés | 165 |
Talajművelés | 166 |
Trágyázás | 166 |
Öntözés | 166 |
Növényvédelem | 166 |
Betakarítás, áruvá készítés, tárolás | 167 |
Timon Béla: Őszibarack | 169 |
Az őszibarack-termesztés jelentősége és helzete | 169 |
Az őszibarack eredete, botanikai jellemzése és ökológiai igényei | 173 |
Alany- és fajtahasználat | 175 |
Művelési rendszer | 183 |
Koronaformák | 183 |
Őszibarack-ültetvények ápolása | 186 |
Koronaalakító metszés | 186 |
Termőkori metszés | 192 |
Gyümölcsritkítás | 197 |
Talajerő-gazdálkodás | 199 |
Glits Márton - Pénzes Béla: Növényvédelem | 204 |
Betakarítás, áruvá készítés, tárolás | 206 |
Szalay László: Kajszi | 209 |
Kajszitermesztés jelentősége, helyzete és környezeti feltételei | 209 |
Alany- és fajtahasználat | 212 |
Alanyhasználat | 212 |
Fajtahasználat | 213 |
Fajtatársítás | 218 |
Művelési rendszer | 218 |
Intenzív művelési rendszerek | 218 |
Félintenzív művelési rendszerek | 219 |
Extenzív művelési rendszerek | 221 |
Kajsziültetvények ápolása | 222 |
Termőfelület- és termésszabályozás | 222 |
Talajerő-gazdálkodás | 226 |
Glits Márton - Pénzes Béla: Növényvédelem | 229 |
Betakarítás, áruvá készítés, értékesítés | 232 |
Szabó Zoltán: Szilva | 235 |
A szilvatermesztés jelentősége, helyzete és környezeti feltételei | 235 |
A szilva eredete és botanikai jellemzése | 238 |
Alany- és fajtahasználat | 240 |
Művelési rendszer | 248 |
Növekedési sajátosságok | 248 |
Ültetvénysűrűség | 249 |
A szilvaültetvények ápolása | 251 |
Termőfelület és termésszabályozás | 251 |
Talajerő-gazdálkodás | 255 |
Glits Márton - Pénzes Béla: Növnyvédelem | 258 |
Betakarítás, áruvá készítés, tárolás | 261 |
Alany- és fajtahasználat | 269 |
Alanyhasználat | 269 |
Fajtahasználat | 272 |
Művelési rendszer | 275 |
Hagyományos koronaformák | 275 |
Intenzív koronaformák | 276 |
A cseresznyeültetvények ápolása | 282 |
Termőfelület és termésszabályozás | 282 |
Talajerő-gazdálkodás | 288 |
Glits Márton - Pénzes Béla: Növényvédelem | 290 |
Betakarítás, áruvá készítés, tárolás | 293 |
Soltész Miklós: Meggy | 296 |
A meggytermesztés jelentősége, helyzete és környezeti feltételei | 296 |
Alany- és fajtahasználat | 299 |
Művelési rendszer | 307 |
Meggyültetvények ápolása | 308 |
Termőfelület- és termésszabályozás | 308 |
Talajerő-gazdálkodás | 310 |
Glits Márton - Pénzes Béla: Növényvédelem | 313 |
Betakarítás, áruvá készítés, tárolás | 316 |
G. Tóth Magdolna: Dió | 321 |
A diótermesztés jelentősége és helyzete | 321 |
Ökológiai igény | 323 |
Alany- és fajtahasználat | 324 |
Alanyhasználat | 324 |
Fajtahasználat | 324 |
Virágzás, termékenyülés, fajtatársítás | 327 |
A diófa alaktani leírása | 327 |
Művelési rendszer | 328 |
Faalak, koronaforma, ültetési rendszer | 328 |
A dióültetvények ápolása | 329 |
Telepítés | 329 |
Termőfelület- és termésszabályozás | 329 |
Talajerő-gazdálkodás | 330 |
Glits Márton - Pénzes Béla: Növényvédelem | 331 |
Betakarítás, áruvá készítés | 333 |
G. Tóth Magdolna: Mandula | 335 |
A mandulatermesztés jelentősége, helyzete és környezeti feltételei | 335 |
Ökológiai igény | 337 |
Alany- és fajtahasználat | 338 |
Alanyhasználat | 338 |
Fajtahasználat | 338 |
Virágzás, termékenyülés, fajtatársítás | 340 |
A mandulafa alaktani leírása | 341 |
Művelési rendszer | 342 |
A mandulaültetvény ápolása | 342 |
Telepítés | 342 |
Termőfelület- és termésszabályozás | 343 |
Talajerő-gazdálkodás | 343 |
Glits Márton - Pénzes Béla: Növényvédelem | 345 |
Betakarítás, áruvá készítés | 347 |
Simon Gergely: Gesztenye | 348 |
A gesztenyetermesztés jelentősége, helyzete és környezeti feltételei | 348 |
Ökológiai igény | 349 |
Alany- és fajtahasználat | 350 |
Alanyhasználat | 350 |
Fajtahasználat | 350 |
Virágzás, termékenyülés és fajtatársítás | 352 |
Művelési rendszer | 353 |
A gesztenyeültetvények ápolása | 353 |
Telepítés | 353 |
Termőfelület-szabályozása | 354 |
Glits Márton - Pénzes Béla: Növényvédelem | 355 |
Termésbetakarítás, áruvá készítés, tárolás | 357 |
Simon Gergely: Mogyoró | 358 |
A mogyorótermesztés jelentősége, helyzete és környezeti feltételei | 358 |
Ökológiai igény | 359 |
Alany- és fajtahasználat | 360 |
Alanyhasználat | 360 |
Fajtahasználat | 360 |
Virágzás, termékenyülés és fajtatársítás | 361 |
Művelési rendszer | 362 |
A mogyoróültetvények ápolása | 362 |
Termőfelület-szabályozás | 362 |
Talajerő-gazdálkodás | 362 |
Glits Márton - Pénzes Béla: Növényvédelem | 363 |
Betakarítás, áruvá készítés | 364 |
Papp János: Szamóca | 365 |
A szamócatermesztés jelentősége, helyzete és környezeti feltételei | 365 |
Ökológiai igény | 368 |
A szamóca alaktana és fejlődési sajátosságai | 369 |
Fajtahasználat | 375 |
Művelési rendszer | 379 |
A szamócaültetvény ápolása | 381 |
Telepítés | 381 |
Talajerő-gazdálkodás | 384 |
Glits Márton - Pénzes Béla: Növnyvédelem | 388 |
Betakarítás, áruvá készítés, tárolás | 391 |
Papp János: Szeder | 424 |
A szedertermesztés jelentősége, helyzete és környezeti feltételei | 424 |
Ökológiai igény | 425 |
A szeder alaktana és fejlődési sajátosságai | 425 |
Fajtahasználat | 427 |
Művelési rendszer | 429 |
A szederültetvény ápolása | 430 |
Termőterület-szabályozás | 430 |
Talajerő-gazdálkodás | 431 |
Glits Márton - Pénzes Béla: Növényvédelem | 433 |
Betakarítás, áruvá készítés, tárolás | 436 |
Porpáczy Aladár: Ribiszke | 437 |
A ribiszketermesztés jelentősége, helyzete és környezeti feltételei | 437 |
Fajtahasználat | 441 |
Feketeribiszke-fajták | 443 |
Piros- és fehérribiszke-fajták | 446 |
Riszmétehibridek | 449 |
Művelési rendszer | 450 |
Bokorművelés | 450 |
Sövnyművelés | 452 |
Törzses fácskák | 453 |
Ribiszkekordon | 453 |
A ribiszke-köszméte művelési rendszere | 454 |
A ribiszkeültetvény ápolása | 454 |
Telepítés | 454 |
Termőfelület- és termésszabályozás | 458 |
Talajerő-gazdálkodás | 460 |
Glits Márton - Pénzes Béla: Növényvédelem | 465 |
Betakarítás, áruvá készítés | 467 |
Harmat László: Köszméte | 471 |
A köszmétetermesztés jelentősége, helyzete és környezeti feltételei | 471 |
Alany- és fajtahasználat | 473 |
Alanyhasználat | 473 |
A törzses köszméte szaporítása | 474 |
A köszméte fajtái | 475 |
Művelési rendszer | 477 |
A köszméteültetvény ápolása | 479 |
Termőfelület- és termésszabályozás | 479 |
Talajerő-gazdálkodás | 481 |
Glits Márton - Pénzes Béla: Növényvédelem | 483 |
Betakarítás, áruvá készítés | 485 |
Porpáczy Aladár: Különleges gyümölcsök | 487 |
Magasbokrú áfonya | 487 |
A termesztés jelentősége | 487 |
Alaktana | 488 |
Éghajlat- és talajigény | 488 |
Szaporítás | 489 |
Fajtahasználat | 489 |
Művelési rendszer | 491 |
Metszés | 492 |
Tápanyagellátás, talajművelés | 492 |
Öntözés | 493 |
A termés betakarítása | 493 |
Fekete berkenye | 493 |
A fekete gyümölcsű berkenye termesztése | 493 |
Ökológiai igénye | 494 |
Fajtahasználat | 495 |
Termőképesség és gyümölcstömeg | 495 |
Művelési rendszer | 496 |
Tápanyagpótlás, öntözés, talajművelés | 497 |
Metszés | 497 |
A termés betakarítása | 497 |
Fekete bodza | 498 |
A termesztés jelentősége | 498 |
Alaktana | 498 |
Ökológiai igénye | 499 |
Fajtahasználat | 499 |
Művelési rendszer | 501 |
Metszés, ápolás | 502 |
Tápanyag-gazdálkodás, öntözés | 503 |
A termés betakarítása | 503 |
Homoktövis | 503 |
A termesztés jelentősége | 503 |
Alaktana | 504 |
Ökológiai igénye | 505 |
Fajtahasználat | 505 |
Szaporítás | 506 |
Művelési rendszer | 506 |
Metszés | 506 |
Talajerő-gazdálkodás, öntözés, talajművelés | 507 |
Növényvédelem | 507 |
A termés betakarítása | 507 |
Rózsa | 507 |
A rózsa (csipkebogyó) termesztésének jelentősége | 507 |
Gyümölcstermő rózsafajták | 508 |
Telepítés, művelési rendszer | 509 |
Növényvédelem | 510 |
Szüret | 510 |
Húsos som | 510 |
Termesztett somfajták | 510 |
Kínaidatolya | 511 |
Termesztése | 511 |
Szabó Lajos: Déligyümölcsök | 513 |
Citrusfélék | 513 |
Savanyú citrom | 513 |
Keserű narancs | 514 |
Bergamott | 514 |
Közönséges citrom | 514 |
Pomelo | 515 |
Cedrát | 515 |
Grépfrút | 515 |
Mandarin | 515 |
Narancs | 516 |
Banán | 518 |
Ananász | 522 |
Fajták és fajtacsoportok | 525 |
Mangó | 528 |
Kivi | 531 |
Datolyapálma | 534 |
Olajfa | 536 |
Dinnyefa | 537 |
Füge | 539 |
Felhasznált és ajánlott irodalom | 541 |