kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát
Kiadó: | Mezőgazda Kiadó |
---|---|
Kiadás helye: | Budapest |
Kiadás éve: | |
Kötés típusa: | Ragasztott papírkötés |
Oldalszám: | 396 oldal |
Sorozatcím: | |
Kötetszám: | |
Nyelv: | Magyar |
Méret: | 24 cm x 17 cm |
ISBN: | 978-963-286-395-5 |
A szerkesztő előszava | 5 |
Stégerné Dr. Máté Mónika: A gyümölcsfeldolgozás nyersanyagai | 7 |
A gyümölcstermesztés helyzete Magyarországon | 7 |
Trópusi gyümölcsök termesztése | 11 |
A gyümölcsök összetétele, szerepe az egészséges táplálkozásban | 12 |
Almatermésűek | 17 |
Alma | 17 |
Körte | 18 |
Birs | 19 |
Csonthéjasok | 20 |
Szilva | 20 |
Meggy | 21 |
Cseresznye | 22 |
Őszibarack | 22 |
Kajszibarack | 23 |
Bogyósok | 24 |
Málna | 24 |
Szamóca | 25 |
Ribiszke | 26 |
Héjasok | 26 |
Dió | 27 |
Gesztenye | 27 |
Trópusi gyümölcsök | 28 |
Ananász | 28 |
Banán | 29 |
Citrusfélék | 29 |
Egyéb trópusi gyümölcsök | 30 |
Dr. Kollár Gábor: Gyümölcsök betakarítása és szállítása | 33 |
A betakarítás | 33 |
Az áruvá készítés | 39 |
Szállítás | 39 |
A gyümölcsfeldolozás technológiái | 41 |
Hőkezeléses tartósítás | 41 |
Dr. Barta József: A hőkezelés alapjai | 41 |
Dr. Körmendy Imre: A hőkezelés elmélete és gyakorlata a gyümölcsfeldolgozásban | 44 |
Dr. Horváth Dénesné: Hőkezeléssel tartósított termékek előállítása | 58 |
Dr. Balla Csaba: Hűtőkezeléses tartósítás | 83 |
Hűtőkezelés fagyáspont felett, hűtött gyümölcstermékek | 83 |
Gyorsfagyasztott gyümölcstermékek | 98 |
Dr. Barta József: Vízelvonásos tartósítás | 112 |
Besűrítés | 112 |
Dr. Barta József: Szárítás | 145 |
Alkoholos fermentáció | 164 |
Dr. Panyik Gáborné: Pálinkák | 164 |
Pálinkafőzdék működési formái | 165 |
Alapanyagok | 165 |
Dr. Nagy Ákosné: Gyümölcsbor | 184 |
Gyümölcsborecet | 195 |
Dr. Horváth Dénesné: A gyümölcsfeldolgozás adalékanyagai | 203 |
Az adalékanyagok felhasználásának szabályozása. Az E számrendszer | 203 |
Gyümölcskészítmények érzékszervi tulajdonságait módosító adalékanyagok | 205 |
Színező anyagok | 206 |
Íz- és illatmódosítók | 208 |
Állományjavító és -módosító anyagok | 215 |
Tartósító hatású adalékanyagok | 218 |
Tartósítószerek | 218 |
Antioxidánsok | 219 |
Dr. Pátkai Györgyi: Gyümölcstermékek, mint az élelmiszer-ipari termékek alkotórészei | 220 |
Élelmiszerek összetevőiként használható gyümölcs féltermékek és késztermékek | 220 |
Gyümölcsvelők | 220 |
Gyümölcspulpok | 221 |
Gyümölcsaszalványok | 222 |
Cukrozott, kandírozott gyümölcs | 222 |
Gyümölcsízek, dzsemek, zselék és marmeládok | 224 |
Gyümölcslésűrítmények | 225 |
Gyorsfagyasztott gyümölcsök | 226 |
Héjas gyümölcsök magbeléből készült sütő- és édesipari adalékok | 226 |
Az élelmiszerek gyümölcsösszetevői iránti minőségi követelmények | 227 |
A gyümölcsösszetevők fizikai tulajdonságai | 227 |
A kémiai tulajdonságokkal kapcsolatos követelmények | 228 |
Gyümölcsösszetevőt tartalmazó élelmiszer-ipari termékek | 232 |
Tejipari termékek: gyümölcsjoghurtok, tejes desszertek és funkcionális italok | 232 |
Édesipari termékek, mélyhűtött édességek | 233 |
Sütőipari termékek | 234 |
Tartósítóipari termékek | 236 |
Szeszipari termékek | 237 |
Dr. Monspart Elemérné - Dr. Barta József: Gyümölcstermékek korszerű csomagolástechnikai eljárásai | 238 |
A csomagolás általános szempontjai és előírásai | 238 |
Korszerű csomagolási módszerek és technológiák | 240 |
Friss és hűtve tárolt gyümölcsök és gyümölcstermékek csomagolási módszerei és technológiái | 240 |
Hőkezeléssel tartósított gyümölcstermékek és italok csomagolási módszerei és technológiái | 241 |
Gyorsfagyasztott gyümölcstermékek csomagolási módszerei és technológiái | 241 |
Szárított gyümölcsök és gyümölcstermékek csomagolási módszerei és technológiái | 242 |
Az egyes csomagolási egységek kialakításának műszaki megoldásai, a csomagolás gépi berendezései és a csomagolás műveletének vonalba illesztése | 243 |
A csomagolás gépi műveletei | 243 |
A gyümölcstermékek minőségmegőrzési idejét meghosszabbító csomagolástechnikai újdonságok és fejlesztési elképzelések | 244 |
Vákuumcsomagolási rendszerek | 244 |
Védőgázas csomagolási rendszerek | 245 |
Aktív csomagolási rendszerek | 245 |
Intelligens csomagolási rendszerek | 246 |
A környezetvédelem igényeit kielégítő csomagolástervezés szempontjai | 246 |
Minőségvizsgálatok és élelmiszer-biztonság | 248 |
Dr. Felföldi József: Gyümölcsök és gyümölcstermékek roncsolásmentes vizsgálati módszerei, eredményei | 248 |
Roncsolásmentes penetrometriás vizsgálatok | 248 |
A belső keménység és viszkozitás jellemzése akusztikus módszerrel | 249 |
Felületi keménységmérés dinamikus módszerrel (ütésvizsgálat) | 252 |
Optikai módszerek gyümölcsök és gyümölcstermékek roncsolásmentes vizsgálatára | 254 |
Spektrális módszerek (UV, VIS, NIR) a minőségjellemzésben | 255 |
Elektromos jellemzők mérésén alapuló roncsolásmentes módszerek | 257 |
Dr. Pátkai Györgyi: Gyümölcsök és gyümölcstermékek beltartalmi vizsgálata érzékszervi és analitikai módszerekkel | 258 |
Érzékszervi vizsgálattal mérhető jellemzők | 259 |
Műszeresen mérhető jellemzők | 259 |
Az összes szárazanyag-tartalom vizsgálata a súlyállandóságig történő szárítás és desztillációs eljárás alapján | 260 |
A cukortartalom-meghatározás analitikai módszerei | 261 |
Az összes savtartalom meghatározása | 262 |
A pH-érték meghatározása | 263 |
Szerves gyümölcssavak (almasav, citromsav, borkősav) meghatározási módszerei | 263 |
Ásványianyag-tartaom meghatározás | 264 |
Aromaanyagok meghatározása gáz- és folyadékkromatográfiás módszerekkel | 265 |
Érzékszervi bírálat | 266 |
Dr. Siró István: Gyümölcsök táplálkozásbiológiailag előnyös összetevőinek műszeres analitikai vizsgálata | 266 |
Élelmi rost | 266 |
Vitaminok meghatározása | 268 |
Flavonoidok | 273 |
Karotionidok | 275 |
Az antioxidáns-kapacitás mérése | 277 |
Dr. Farkas József: Gyümölcsök és gyümölcstermékek mikrobiológiája | 278 |
Gyümölcsök mikrobiológiai ökológiája és romlása | 278 |
Gyümölcsökkel és gyümölcskészítményekkel közvetíthető kórokozó mikroorganizmusok | 280 |
Gyorsfagyasztott gyümölcsök | 281 |
Gyümölcskonzervek, befőttek | 281 |
Gyümölcsszárítmányok | 282 |
Gyümölcslevek, gyümölcslé-koncentrátumok és gyümölcsprezervek | 283 |
Gyümölcsök és gyümölcskészítmények romlását okozó mikroorganizmusok vizsgálati módszerei | 284 |
Dr. Győri Zoltán: A gyümölcsfeldolgozás élelmiszer-biztonsági követelményei | 286 |
ISO - Nemzetközi Minőségügyi Szabványrendszer | 287 |
HACCP Veszélyelemzés, Kritikus Szabályozási Pontok rendszere | 289 |
GMP (Good Manifactural Practice - Jó gyártási gyakorlat) | 290 |
GAP (Good Agricultural Practice - Jó mezőgazdasági gyakorlat) | 291 |
GHP - Jó higiéniai gyakorlat | 291 |
Nyersanyagok és gyártási műveletek ellenőrzése | 295 |
Dr. Monspart Elemérné: Hulladékkezelés | 298 |
A hulladék fogalma | 298 |
A hulladékcsökkentés módjai a gyümölcsfeldolgozásban | 300 |
Hulladékcsökkentés a másodnyersanyagok és a keletkező hulladékok visszaforgatásával | 301 |
Gyümölcsfeldolgozás során keletkező hulladékok általános hasznosítása | 301 |
Gyümölcs nyersanyagbázison alapuló főbb melléktermékek | 302 |
A gyümölcsfeldolgozás melléktermékeinek továbbhasznosítása egyéb célokra | 303 |
A szennyvízkezelés feladatai | 303 |
Gyártmány- és gyártásfejlesztés | 305 |
Dr. Horváth Dénesné - Stégerné Dr. Máté Mónika: Termékirányzatok, gyártmányfejlesztés | 305 |
Gyümölcsfélék legfontosabb egészségvédő anyagai | 305 |
Természetes hatóanyagokban gazdag termékek kialakítása | 310 |
Ellenőrzött ökológiai gazdálkodásból származó gyümölcsök és gyümölcskészítmények | 317 |
Cukormentes és diabetikus gyümölcskészítmények | 318 |
Gyártásfejlesztés | 319 |
Dr. Balla Csaba: Kíméletes feldolgozás (minimal processing) | 319 |
Dr. Cserhalmi Zsuzsanna: Nagyfeszültségű pulzáló elektromos térerő alkalmazása a gyümölcsfeldolgozásban | 336 |
Dr. Farkas József - Dalmadi István: Gyümölcskészítmények tartósítása nagy hidrosztatikus nyomással | 357 |
Irodalomjegyzék | 365 |
Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.