1.062.586

kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát

A kosaram
0
MÉG
5000 Ft
a(z) 5000Ft-os
szállítási
értékhatárig

A gyümölcs, zöldség és hús házi tartósítása

Szerző
Fordító
Pozsony
Kiadó: Slovenské Vydavatel'stvo Podohospodárskej Literatúry
Kiadás helye: Pozsony
Kiadás éve:
Kötés típusa: Félvászon
Oldalszám: 324 oldal
Sorozatcím:
Kötetszám:
Nyelv: Magyar  
Méret: 21 cm x 15 cm
ISBN:
Megjegyzés: Fekete-fehér ábrákkal, színes fotókkal illusztrálva.
Értesítőt kérek a kiadóról

A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról
A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról

Előszó

Az élelmiszerek tartósításának rendkívüli jelentősége van az ember táplálkozásában. Lehetővé teszi a könnyen romló élelmiszerek eltarthatóságának meghosszabbítását. Könyvünk a gyümölcs és... Tovább

Előszó

Az élelmiszerek tartósításának rendkívüli jelentősége van az ember táplálkozásában. Lehetővé teszi a könnyen romló élelmiszerek eltarthatóságának meghosszabbítását. Könyvünk a gyümölcs és zöldségfélék, a gomba, hús és a tojás tartósítását tárgyalja, s mind a háztartások használatára, mind a tartósítási tanfolyamok hallgatói számára készült. A gyakorlatban bevált és kipróbált előírásokat (recepteket) és utasításokat tartalmaz. Megismerteti az olvasóval az egyes munkaműveleteket és eljárásokat, továbbá a tartósítás különféle módszereit.
A műben említett élelmiszerek, melyeket leggyakrabban tartósítunk, élelmezésünk legfontosabb részét képezik. Értékes tápanyagokat és olyan további anyagokat tartalmaznak, amelyek mennyiségét a helytelen tartósítási eljárás többé-kevésbé csökkentheti, esetleg teljesen tönkreteheti. A nyersanyagok megfelelő előkészítése, az előírások összeállítása is befolyásolja a készítmény minőségét. Éppen ezért az előírások és utasítások összeállításánál figyelembe vettük ezeket a fontos körülményeket. Egyszerű, de biztos tartósítási módszereket ismertetünk. Vissza

Tartalom

Előszó5
Bevezetés7
Befőttek9
A gyümölcs megválasztása és előkészítése9
Felöntőlé készítése10
Mézzel készült felöntőlé14
Befőzés felöntőlé nélkül15
Befőttes edények15
A befőttek csírátlanítása23
Befőttek készítése csírátlanítás nélkül31
Légszívó készülékek használata33
Az egyes befőttek készítése34
Diabetikus befőttek50
A befőttek készítésénél előforduló leggyakoribb hibák52
A befőttek tárolása54
Cukrozott, kandírozott gyümölcs55
Az egyes cukrozott gyümölcsök készítése57
Gyümölcsdzsemek62
A dzsemek készítése általában63
Az egyes dzsemek készítése69
A dzsemek készítésénél előforduló leggyakoribb hibák78
A dzsemek tárolása79
Gyümölcskocsonyák80
A gyümölcskocsonyák készítése általában80
Az egyes gyümölcskocsonyák készítése83
Gyümölcsízek87
Receptek gyümölcsízek készítésére88
A gyümölcsízek készítése általában99
Az egyes gyümölcskásák készítése101
Lekvárok105
A lekvárok készítése általában105
Az egyes lekvárok készítése106
Gyümölcstészta és gyümölcssajt113
A gyümölcstészta és gyümölcssajt készítése általában113
Az egyes gyümölcstészták és gyümölcssajtok készítése114
Gyümölcshús117
Szörpök119
Receptek szörpök készítésére119
A szörpök készítése általában121
Az egyes szörpök készítése123
A szörpök készítésénél előforduló leggyakoribb hibák127
Gyümölcsnektárok128
Mustok129
A mustok készítése általában129
Edények a must eltevésére133
A must csírátlanítása134
A must tárolása137
Az egyes musok készítése139
A must leggyakoribb hibái és betegségei148
Borok150
Gyümölcsborok156
Az egyes gyümölcsborok készítése158
Szőlőborok176
Habzó szőlő- és gyümölcsborok185
Mazsolabor186
Malátabor187
Mézbor188
A bor leggyakoribb hibái és betegségei190
Borecet készítése193
Gyümölcspálinkák195
Az egyes gyümölcspálinkák készítése196
Aszalt gyümölcs214
A gyümölcs előkészítése az aszalás előtt215
Az aszalás módjai216
A gyümölcs aszalása általában218
Az aszalt gyümölcs tárolása219
Az egyes gyümölcsfajok aszalása220
A zöldségfélék tartósítása228
A zöldségtartósítás egyes módjai229
Az egyes zöldségfélék tartósítása236
Szárított zöldség261
A zöldés előkészítése szárításhoz261
Munkamenet a zöldség szárításánál262
A szárított zöldség tárolása262
A szárított zöldség előkészítése fogyasztásra263
Az egyes zöldségfélék szárítása263
A friss gyümölcs és zöldségfélék tárolása268
A gyümölcs és zöldségfélék eltarthatóságát befolyásoló tényezők268
Az eltevésre szánt gyümölcs és zöldségfélék minősége270
A gyümölcs és zöldségfélék eltevése pincében271
A gyümölcs és zöldségfélék prizmázása277
Az alma és körte eltevése281
Egyéb gyümölcs eltevése282
Zöldségfélék eltevése283
A gomba tartósítása286
Gombaszedés287
A gombatartósítás egyes módjai287
A hús tartósítása298
A különféle húsok, minőségük és alkalmasságuk tartósításra298
Edények a húskészítmények eltevésére300
Az üvegek és fémdobozok megtöltése300
Az edények lezárása301
A húskonzervek csírátlanítása303
A húskonzervek kezelése és tárolása306
Az egyes húskonzervek készítése308
A tojás tartósítása322
A tojás tartósítása vízüvegben323
A tojás tartósítása mészvízben324

Jaroslav Balastík

Jaroslav Balastík műveinek az Antikvarium.hu-n kapható vagy előjegyezhető listáját itt tekintheti meg: Jaroslav Balastík könyvek, művek
Megvásárolható példányok

Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.

Előjegyzem