kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát
Kiadó: | Mezőgazdasági Könyv- és Folyóiratkiadó Vállalat |
---|---|
Kiadás helye: | Budapest |
Kiadás éve: | |
Kötés típusa: | Vászon |
Oldalszám: | 298 oldal |
Sorozatcím: | |
Kötetszám: | |
Nyelv: | Magyar |
Méret: | 24 cm x 18 cm |
ISBN: | |
Megjegyzés: | Fekete-fehér illusztrációkat tartalmaz a könyv. |
Bevezetés | 5 |
A termés kialakulása | 7 |
A gyümölcs fejlődése, érési fokozatok | 7 |
A fejlődés és az érés élettani folyamata | 7 |
Fejlettség és érettség | 14 |
A szedési időpont megállapítása | 17 |
A terméshozam mennyiségi kialakulása és becslése | 24 |
A terméshozam mennyiségi tényezői | 24 |
A termésbecslés | 28 |
A gyümölcs áruminősége | 41 |
az áruminőség tényezői | 41 |
A minőség kategóriái | 41 |
A tulajdonságok értelmezése | 45 |
A gyümölcs szabványosítása | 47 |
A szabványok kialakulása és alkalmazása | 47 |
Gyümölcsszabványaink néhány fő jellemzője | 48 |
A gyümölcs minőségének vizsgálata | 50 |
A mintavétel módja | 50 |
Az árutulajdonságok vizsgálata | 51 |
A gyümölcs egészségügyi vizsgálata | 54 |
A gyümölcskiállítások és az árubírálat módszere | 56 |
A kiállítás elrendezése | 57 |
A kiállításon végzett bírálat alapelvei | 57 |
Pontozási rendszerek | 60 |
A gyümölcs szedése | 63 |
A szedés időpontja | 63 |
Általános kérdések | 63 |
Az egyes gyümölcsféleségek szedési időpontjának meghatározása | 64 |
A szedés végrehajtása | 72 |
Kézi szedés | 73 |
A kézi szedés munkájának megszervezése | 91 |
Gépi szedés | 100 |
Az árukikészítés | 109 |
Válogatás | 110 |
Minőség szerinti válogatás | 110 |
A nagyság szerinti válogatás (osztályozás) | 123 |
A csomagolás szervezése | 136 |
A csomagolás hagyományos megszervezése | 136 |
Csomagolás Csáki asztalokról | 136 |
Csomagolás átmeneti készlettartó berendezésekről | 137 |
Az árukikészítés szervezése | 138 |
Az árukikészítés félmechanikus rendszere | 139 |
Az árukikészítés Unifruct gépekkel összekapcsolt hengersoros válogató asztalokkal | 143 |
Árukikészítés a nyírmadai típusú gépsorral | 143 |
A gépsorok szerepe a korszerű árukikészítésben | 148 |
A gyümölcs csomagolása és szállítása | 153 |
A csomagolás módja és eszközei | 153 |
Általános fogalmak és követelmények | 153 |
A gyümölcsládák (rekeszek) elemei | 155 |
A gyümölcscsomagolás módjai | 156 |
A gyümölcscsomagoló-eszközök típusainak áttekintése | 159 |
A csomagolás hatékonysága: a gyümölcs sértetlensége | 167 |
A diagonális zárt csomagolás gyakorlata | 171 |
A csomagolástechnika fejlesztése | 175 |
A szállítás szervezése | 176 |
A szállítási feladatok nagysága és a szállítás ütemezése | 176 |
Szállítási rendszerek és eszközök | 178 |
A gyümölcs tárolása | 191 |
A gyümölcstárolás technológiai alapelvei | 191 |
A tárolás célja és tényezői | 191 |
A tárolási technológia módszerei | 194 |
A tárolt áru elhelyezése, csomagolása, mozgatása, ellenőrzése | 202 |
A gyümölcs tárolási igénye | 203 |
Téli alma és körte tartós tárolása | 203 |
Egyéb gyümölcsök tárolása | 207 |
Átmeneti gyümölcstárolás | 209 |
Veszteségek és a tárolás gazdaságos időtartama | 211 |
A tárolt gyümölcs betegségei | 211 |
A tárolás mennyiségi és minőségi veszteségei | 222 |
A gyümölcsszüret nagyüzemi megszervezése | 225 |
A gyümölcsszüret rendszere | 225 |
A gyümölcsszüret komplex technológiája | 225 |
A gyümölcsszürettel kapcsolatos feladatok megoszlása a termelőüzem és a kereskedelmi vállalatok között | 230 |
A gyümölcsszüret komplex megszervezése és tervezése | 231 |
A gyümölcsszüret szervezése és lebonyolítása | 233 |
A gyümölcsszüret munkaerőgazdálkodási kérdései | 241 |
A munkaerő-szükséglet nagysága | 241 |
A munkaerőszükséglet csökkentése | 243 |
A munkaerőszükséglet biztosítása | 245 |
A szüretelők bérezése | 247 |
Az árukezelés üzemi épületei | 248 |
A gazdaságosság alapjai | 253 |
Az áru önköltsége | 253 |
A ráfordítások | 253 |
A termelői önköltség | 254 |
Az áru "végső" önköltsége | 254 |
Az árbevétel | 256 |
Az ár kialakulása | 256 |
Az ár idényszerűsége | 258 |
Az árrés | 259 |
A minőség és az ár összefüggése | 260 |
Az ár a minőség jelzője | 260 |
A minőség mértéke: az osztályoz ás | 261 |
Az osztályozás és árbevétel | 262 |
Szükséglet és piac | 263 |
Fogyasztók és igényeik | 263 |
A gyümölcsfogyasztásról | 263 |
A szükséglet területi és időbeli kiegyenlítése | 265 |
Termelési és piaci formák | 268 |
Az árujelleg és az árutermelés formái | 268 |
A gyümölcs nemzetközi áruismerete | 269 |
A gyümölcstermelés és gyümölcsforgalom nhemzetközi adatai | 277 |
A gyümölcsértékesítés módja és szervezete | 230 |
Az értékesítés módjai | 280 |
A hazai gyümölcskereskedelem szervezete | 284 |
Irodalom | 287 |
Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.