1.062.087

kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát

A kosaram
0
MÉG
5000 Ft
a(z) 5000Ft-os
szállítási
értékhatárig

A gyümölcs útja a fától a fogyasztóig

A gyümölcsszedés és árufeldolgozás nagyüzemi technológiája és szervezése

Szerző
Lektor
Budapest
Kiadó: Mezőgazdasági Könyv- és Folyóiratkiadó Vállalat
Kiadás helye: Budapest
Kiadás éve:
Kötés típusa: Vászon
Oldalszám: 298 oldal
Sorozatcím:
Kötetszám:
Nyelv: Magyar  
Méret: 24 cm x 18 cm
ISBN:
Megjegyzés: Fekete-fehér illusztrációkat tartalmaz a könyv.
Értesítőt kérek a kiadóról

A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról
A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról

Tartalom

Bevezetés5
A termés kialakulása7
A gyümölcs fejlődése, érési fokozatok7
A fejlődés és az érés élettani folyamata7
Fejlettség és érettség14
A szedési időpont megállapítása17
A terméshozam mennyiségi kialakulása és becslése24
A terméshozam mennyiségi tényezői24
A termésbecslés28
A gyümölcs áruminősége41
az áruminőség tényezői41
A minőség kategóriái41
A tulajdonságok értelmezése45
A gyümölcs szabványosítása47
A szabványok kialakulása és alkalmazása47
Gyümölcsszabványaink néhány fő jellemzője48
A gyümölcs minőségének vizsgálata50
A mintavétel módja50
Az árutulajdonságok vizsgálata51
A gyümölcs egészségügyi vizsgálata54
A gyümölcskiállítások és az árubírálat módszere56
A kiállítás elrendezése57
A kiállításon végzett bírálat alapelvei57
Pontozási rendszerek60
A gyümölcs szedése63
A szedés időpontja63
Általános kérdések63
Az egyes gyümölcsféleségek szedési időpontjának meghatározása64
A szedés végrehajtása72
Kézi szedés73
A kézi szedés munkájának megszervezése91
Gépi szedés100
Az árukikészítés109
Válogatás110
Minőség szerinti válogatás110
A nagyság szerinti válogatás (osztályozás)123
A csomagolás szervezése136
A csomagolás hagyományos megszervezése136
Csomagolás Csáki asztalokról136
Csomagolás átmeneti készlettartó berendezésekről137
Az árukikészítés szervezése138
Az árukikészítés félmechanikus rendszere139
Az árukikészítés Unifruct gépekkel összekapcsolt hengersoros válogató asztalokkal143
Árukikészítés a nyírmadai típusú gépsorral143
A gépsorok szerepe a korszerű árukikészítésben148
A gyümölcs csomagolása és szállítása153
A csomagolás módja és eszközei153
Általános fogalmak és követelmények153
A gyümölcsládák (rekeszek) elemei155
A gyümölcscsomagolás módjai156
A gyümölcscsomagoló-eszközök típusainak áttekintése159
A csomagolás hatékonysága: a gyümölcs sértetlensége167
A diagonális zárt csomagolás gyakorlata171
A csomagolástechnika fejlesztése175
A szállítás szervezése176
A szállítási feladatok nagysága és a szállítás ütemezése176
Szállítási rendszerek és eszközök178
A gyümölcs tárolása191
A gyümölcstárolás technológiai alapelvei191
A tárolás célja és tényezői191
A tárolási technológia módszerei194
A tárolt áru elhelyezése, csomagolása, mozgatása, ellenőrzése202
A gyümölcs tárolási igénye203
Téli alma és körte tartós tárolása203
Egyéb gyümölcsök tárolása207
Átmeneti gyümölcstárolás209
Veszteségek és a tárolás gazdaságos időtartama211
A tárolt gyümölcs betegségei211
A tárolás mennyiségi és minőségi veszteségei222
A gyümölcsszüret nagyüzemi megszervezése225
A gyümölcsszüret rendszere225
A gyümölcsszüret komplex technológiája225
A gyümölcsszürettel kapcsolatos feladatok megoszlása a termelőüzem és a kereskedelmi vállalatok között230
A gyümölcsszüret komplex megszervezése és tervezése231
A gyümölcsszüret szervezése és lebonyolítása233
A gyümölcsszüret munkaerőgazdálkodási kérdései241
A munkaerő-szükséglet nagysága241
A munkaerőszükséglet csökkentése243
A munkaerőszükséglet biztosítása245
A szüretelők bérezése247
Az árukezelés üzemi épületei248
A gazdaságosság alapjai253
Az áru önköltsége253
A ráfordítások253
A termelői önköltség254
Az áru "végső" önköltsége254
Az árbevétel256
Az ár kialakulása256
Az ár idényszerűsége258
Az árrés259
A minőség és az ár összefüggése260
Az ár a minőség jelzője260
A minőség mértéke: az osztályoz ás261
Az osztályozás és árbevétel262
Szükséglet és piac263
Fogyasztók és igényeik263
A gyümölcsfogyasztásról263
A szükséglet területi és időbeli kiegyenlítése265
Termelési és piaci formák268
Az árujelleg és az árutermelés formái268
A gyümölcs nemzetközi áruismerete269
A gyümölcstermelés és gyümölcsforgalom nhemzetközi adatai277
A gyümölcsértékesítés módja és szervezete230
Az értékesítés módjai280
A hazai gyümölcskereskedelem szervezete284
Irodalom287
Megvásárolható példányok

Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.

Előjegyzem