1.062.087

kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát

A kosaram
0
MÉG
5000 Ft
a(z) 5000Ft-os
szállítási
értékhatárig

A gyümölcs- és zöldségtermesztés műszaki vonatkozásai

Szerző
Szerkesztő
Lektor
Gödöllő
Kiadó: FVM Mezőgazdasági Gépesítési Intézet (MGI)
Kiadás helye: Gödöllő
Kiadás éve:
Kötés típusa: Fűzött kemény papírkötés
Oldalszám: 184 oldal
Sorozatcím: MGI Könyvek
Kötetszám: 4
Nyelv: Magyar  
Méret: 24 cm x 17 cm
ISBN: 963-611-436-6
Megjegyzés: Fekete-fehér fotókkal és ábrákkal illusztrálva. Megjelent 500 példányban.
Értesítőt kérek a kiadóról
Értesítőt kérek a sorozatról

A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról
A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról

Előszó

1867-ben létrejött egy korszerű államszervezet, az Osztrák-Magyar Monarchia. Alig száradt meg a Ferencz József császárral kötött „kiegyezésen" a tinta, 1869-ben megalapították a Mezőgazdasági... Tovább

Előszó

1867-ben létrejött egy korszerű államszervezet, az Osztrák-Magyar Monarchia. Alig száradt meg a Ferencz József császárral kötött „kiegyezésen" a tinta, 1869-ben megalapították a Mezőgazdasági Gépesítési Intézet (MGI) jogelődjét. Mi indokolta ezt a sietséget?
Az államszövetség agrárpiaca és egységes élelmiszer-politikája jelentős mezőgazdasági fejlődést indított el, amely színvonalas gépesítés nélkül elképzelhetetlen volt.
A gépekről megbízható információk szükségesek a gazdaságos üzemeltetéshez. A minősítőteszteken kívül a gépek használati értékének meghatározására irányuló szántóföldi, telepi vizsgálatok, valamint az összefüggések megértéséhez szükséges célirányos kutatások végzése fennállása óta feladata az intézetnek. Vissza

Tartalom

A szerkesztő előszava 6
1. A gyümölcs- és zöldségfélék gépi betakarítása Magyarországon 7
1.1. A csonthéjas gyümölcsök betakarítása 8
1.2. A bogyós gyümölcsök betakarítása 8
1.3. Robot-almabetakarító 14
1.4. A zöldségfélék betakarítása 16
1.4.1. A hagyma betakarítása 17
1.4.2. Hüvelyes zöldségek betakarítása 18
1.4.3. Az uborka betakarítása 20
1.4.4. A paradicsombetakarítás 21
2. A gyümölcs be takarítás alapjai 23
2.1. A gyümölcsfák jellemzése 24
2.2. A farázó gépek kinematikai összefüggései 30
2.3. A farázó rendszer dinamikája 36
2.4. A fatörzsrázók energiaigénye 47
2.5. A gyümölcsfák csillapítási tulajdonságai 50
2.6. A vázágak rázása 58
2.7. A gyümölcsleválasztás általános összefüggései 60
2.8. A felfogóernyők mechanikája 64
2.9. A farázók üzemeltetési karakterisztikái 73
3. A sérülés fizikai-mechanikai alapjai 78
3.1. A terményt érő sérülések 78
3.2. A sérülést okozó terhelések 80
3.3. A termény mechanikai jellemzése 82
3.4. A vizsgálatok eszközei és módszerei 86
3.4.1. Reológiai mérőberendezések 86
3.4.2. Mérőberendezés ismételt terheléssel végzett vizsgálatokhoz 87
3.4.3. Almahalmaz mérésének eszközei 89
3.5. Feszültségállapot meghatározása viszkoelasztikus testeknél 91
3.6. Az ismételt terheléssel végzett mérések 95
3.7. Mérési eredmények 99
3.7.1. A Boussinesq-vizsgálat eredményei almánál 99
3.7.2. Mérési eredmények ismételt terhelés esetén 100
3.8. A terhelési körülmények hatása a sérülésre 104
3.9. Ládában szállított terményhalmaz sérülése ismételt terhelés hatására 108
3.9.1. A sérülés mértéke 108
3.9.2. Gyorsulásmérések eredményei 108
3.9.3. A sérülés és a gerjesztés függvénykapcsolata 109
3.10. A sérülést okozó mechanikai hatások 110
4. Kertészeti termények minőségi vonatkozásai 112
4.1. Minőségbiztosítás a kertészeti termelésben 112
4.1.1. A mezőgazdasági üzem vezetőségének felelőssége 113
4.1.2. Aminőségügyi rendszer 113
4.1.3. A termék értékesítésére kötött szerződések átvizsgálása 114
4.1.4. A termesztési technológia tervezésének szabályozása 115
4.1.5. Dokumentumok és adatok kezelése 116
4.1.6. Beszerzés 116
4.1.7. A vevő által beszállított termék kezelése 117
4.1.8. A termék azonosítása és nyomon követhetősége 117
4.1.9. Folyamatszabályozás 117
4.1.10. Ellenőrzés és vizsgálat 118
4.1.11. Ellenőrző, mérő- és vizsgálóberendezések kezelése 118
4.1.12. Ellenőrzött és vizsgált állapot 119
4.1.13. A nem megfelelő termék kezelése 119
4.1.14. Korrigáló és megelőző tevékenység 119
4.1.15. Kezelés, tárolás, csomagolás, állapotmegőrzés és kiszállítás 120
4.1.16. Minőségügyi feljegyzések kezelése 120
4.1.17. Belső minőségügyi felülvizsgálatok 121
4.2. A termény fizikai jellemzői 121
4.2.1. A termény geometriai jellemzői és sűrűsége 121
4.2.2. A termény optikai jellemzői 122
4.2.3. A termény mechanikai jellemzői 125
4.3. A termény fizikai jellemzőit befolyásoló tényezők 125
4.3.1. Terményfaj, a termény jellege 125
4.3.2. A fajta 126
4.3.3. Betakarítási időpont 126
4.3.4. Az érési folyamat 126
4.3.5. A termény mérete 128
4.3.6 Tárolási körülmények 128
4.4. Fizikai jellemzők méréstechnikája 131
4.4.1. Kvázistatikus keménységmérés kompressziós eljárással 131
4.4.2. Kvázistatikus keménységmérés nyírással 140
4.4.3. Dinamikus mérési módszerek 142
4.4.4. Optikai vizsgálati módszerek 149
4.4.5. Egyéb módszerek 154
4.5. A termény elváltozásainak érzékelése 154
4.5.1. Fizikai hatások miatti elváltozások 155
4.5.2. Élettani betegségek miatti elváltozások 155
4.5.3. Gombás betegségek miatti elváltozások 156
4.5.4. Termény káros elváltozásainak érzékelése 157
4.6. Esettanulmányok 163
4.6.1. MGA-1091 típusú hordozható keménységmérő műszer alkalmazása 163
4.6.2. Szakértői rendszer gyümölcs keménységének értékelésére 166
4.6.3. Alma felületi érdessége 172
Irodalomjegyzék 178
Megvásárolható példányok

Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.

Előjegyzem