kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát
Kiadó: | Mezőgazda Kiadó |
---|---|
Kiadás helye: | Budapest |
Kiadás éve: | |
Kötés típusa: | Ragasztott papírkötés |
Oldalszám: | 152 oldal |
Sorozatcím: | Gazdakönyvtár |
Kötetszám: | |
Nyelv: | Magyar |
Méret: | 20 cm x 14 cm |
ISBN: | 963-286-148-5 |
Megjegyzés: | Fekete-fehér ábrákkal, színes fotókkal illusztrálva. |
Bevezetés (Szalay István) | 9 |
A gyöngytyúk általános jellemzése (Szalay István) | 11 |
A gyöngytyúkok rendszertani besorolása | 11 |
A gyöngytyúk származása, háziasítása és elterjedése | 16 |
A hazai gyöngytyúktenyésztés rövid története | 18 |
A háziasított gyöngytyúk általános leírása, színváltozatai | 19 |
A gyöngytyúk elnevezései kor, ivar és hasznosítás szerint | 19 |
A gyöngytyúk küllemi ismertetése | 20 |
Magyarországon forgalomban lévő gyöngytyúkfajták | 21 |
Magyar parlagi gyöngytyúk | 21 |
H 1-5 hortobágyi hibrid gyöngytyúk | 21 |
Hortobágyi kékesszürke gyöngyös | 22 |
ISA ESSOR gyöngytyúk | 22 |
A gyöngytyúk fontosabb biológiai sajátosságai (Szalay István) | 23 |
A gyöngytyúk néhány genetikai sajátossága | 23 |
Gyöngytyúk fajhibridek | 25 |
A gyöngytyúk színöröklése | 27 |
Tollasodás | 30 |
A gyöngytyúk fontosabb szaporodásbiológiai sajátosságai | 30 |
A gyöngytyúktojás | 31 |
A gyöngytyúktojások keltetési feltételei | 34 |
A gyöngytyúk néhány alkati sajátossága | 34 |
A gyöngytyúk viselkedése, szokásai | 34 |
A vadon élő állatok szokásai | 35 |
Szaporodással kapcsolatos viselkedés | 35 |
Tartással kapcsolatos viselkedés | 36 |
Takarmányozással kapcsolatos viselkedés | 37 |
A gyöngytyúk tenyésztése (Szalay István, Barta Ildikó, Kisné, Do thi Dong Xuan) | 38 |
Gyöngytyúktenyésztés a kisgazdaságokban | 38 |
A telephely kiválasztása és berendezése | 38 |
A tenyészállatok kiválasztása | 42 |
A gyöngytyúk ivari dimorfizmusa | 43 |
A természetes szaporítás fontosabb szempontjai | 44 |
A csibék nevelése | 45 |
Utónevelés természetes tartásban | 46 |
Gyöngytyúkok tojástermelése különböző tartásban | 48 |
Tojástermelés zárt és szabadtartásban | 48 |
Tojástermelés különböző takarmányozás mellett | 49 |
Iparszerű (intenzív) gyöngytyúktenyésztés | 50 |
Gyöngytyúk-szülőpárok intenzív tartásának fontosabb elemei | 53 |
A gyöngytyúkok tartása (Szalay István, Barta Ildikó) | 57 |
Gyöngytyúknevelés telepi körülmények között | 57 |
Előnevelés | 57 |
Utónevelés | 59 |
Gyöngytyúknevelés különböző környezetben | 62 |
A kifutóméret és a takarmánykorlátozás hatása a gyöngytyúknevelésre | 62 |
Gyöngytyúktartás gyümölcsültetvényben | 63 |
Ökológiai gyöngytyúktartás | 65 |
A baromfitartás alapelvei az ökológiai gazdálkodásban | 66 |
Az ökológiai baromfitartásra vonatkozó rendelkezések | 69 |
Az ökológiai gazdálkodásból származó termékek | 71 |
Az állomány nyilvántartása | 71 |
A gyöngytyúk takarmányozása (Kőrösiné Molnár Andrea) | 73 |
A gyöngytyúk táplálkozása őshazájában, a szavannán | 73 |
A gyöngytyúk táplálkozási szokásai | 74 |
A gyöngytyúkhizlalás takarmányozási kérdései | 75 |
A gyöngyöshizlalás gyakorlata | 76 |
Tenyészutánpótlás és a tenyészgyöngytyúkok takarmányozása | 82 |
A gyöngytyúk betegségei és a védekezés lehetőségei (Barna Judit) | 86 |
A betegségek megelőzése | 86 |
A környezet szerepe a gyöngytyúkok egészségvédelmében | 87 |
Az ellenálló képesség növelése | 90 |
Gyérítési programok | 91 |
Rágcsálók, rovarok és ragadozók elleni védekezés | 92 |
A gyöngytyúk nem fertőző betegségei | 93 |
Takarmányozási hibák okozta ártalmak | 93 |
Mérgezések | 94 |
Gyakoribb anyagforgalmi és mozgásszervi bántalmak és viselkedési rendellenességek | 96 |
A gyöngytyúk gyakrabban előforduló fertőző betegségei | 98 |
Baktérium okozta betegségek | 98 |
Vírusok okozta betegségek | 103 |
Gombák okozta betegségek | 106 |
Parazitás betegségek | 107 |
Egysejtű belső élősködők okozta bántalmak | 108 |
Többsejtű belső élősködők okozta bántalmak | 109 |
Külső élősködők okozta bántalmak | 112 |
Gyöngytyúktermékek, minőségbiztosítás | 115 |
Minőségbiztosítás a baromfitermék-előállításában (Mézes Miklós) | 115 |
A minőségbiztosítás elvei és módszerei | 116 |
A HACCP elvei és annak alkalmazása a gyöngytyúk-termelésben | 117 |
A gyöngytyúkhús-termelés minőségszabályozási rendszere | 119 |
További minőségbiztosítási rendszerek és szempontok az állatitermék-előállításában | 121 |
A francia Label gyöngytyúk minőségbiztosítási rendszere (Kisné Do thi Dong Xuan, Szalay István) | 122 |
A Label program rövid jellemzése | 122 |
A Label pecsenyegyöngytyúk termelési feltételei | 125 |
A Label program ellenőrzési szintjei és gyakoriságuk | 134 |
A tanyasi gyöngyöskappan előállításának speciális feltételei | 135 |
A Label gyöngyöstojás | 135 |
A Label csomagolás előírásai | 137 |
A gyöngytyúktermékek piaci lehetőségei (Székelyhidi Tamás) | 137 |
Versenyképesség és versenyesélyek a gyöngytyúktenyésztésben | 137 |
A speciális termelés feltételei és jogi védelme Európában | 140 |
A gyöngytyúktermékek jelenlegi piaci helyzete Magyarországon | 143 |
Felhasznált és ajánlott irodalom | 147 |
Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.