1.062.077

kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát

A kosaram
0
MÉG
5000 Ft
a(z) 5000Ft-os
szállítási
értékhatárig

A gyöngytyúk

Szerző
Budapest
Kiadó: Mezőgazda Kiadó
Kiadás helye: Budapest
Kiadás éve:
Kötés típusa: Ragasztott papírkötés
Oldalszám: 152 oldal
Sorozatcím: Gazdakönyvtár
Kötetszám:
Nyelv: Magyar  
Méret: 20 cm x 14 cm
ISBN: 963-286-148-5
Megjegyzés: Fekete-fehér ábrákkal, színes fotókkal illusztrálva.
Értesítőt kérek a kiadóról
Értesítőt kérek a sorozatról

A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról
A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról

Fülszöveg

Az eredeti, parlagi gyöngytyúk valódi élettere a tanyasi környezet, ennek ellenére kiváló alkalmazkodóképessége révén a félintenzív vagy intenzív tartást is elviseli. Könyvünk első fejezetében ismertetjük a gyöngytyúk rendszertanát, származásának és háziasításának történetét, fontosabb küllemi és biológiai sajátosságait. Itt mutatjuk be röviden a hazai gyöngytyúktenyésztés történetét, a jelenleg Magyarországon fellelhető gyöngytyúkfajtákat és hibrideket is. A második fejezetben - a gyöngytyúk néhány biológiai sajátosságának leírása keretében - áttekintő összefoglalót adunk a faj genetikai sajátosságairól és szaporodásbiológiai, viselkedési jellemzőiről. A következő fejezetekben a gyöngytyúk tenyésztésének, tartásának és takarmányozásának kérdéseivel foglalkozunk, saját kutatási eredményeink és külföldi szerző munkái alapján. A félintenzív és intenzív tartástechnológiákat a hazai és külföldi tenyésztő cégek tapasztalatainak felhasználásával állítottuk össze. Önálló fejezetben... Tovább

Fülszöveg

Az eredeti, parlagi gyöngytyúk valódi élettere a tanyasi környezet, ennek ellenére kiváló alkalmazkodóképessége révén a félintenzív vagy intenzív tartást is elviseli. Könyvünk első fejezetében ismertetjük a gyöngytyúk rendszertanát, származásának és háziasításának történetét, fontosabb küllemi és biológiai sajátosságait. Itt mutatjuk be röviden a hazai gyöngytyúktenyésztés történetét, a jelenleg Magyarországon fellelhető gyöngytyúkfajtákat és hibrideket is. A második fejezetben - a gyöngytyúk néhány biológiai sajátosságának leírása keretében - áttekintő összefoglalót adunk a faj genetikai sajátosságairól és szaporodásbiológiai, viselkedési jellemzőiről. A következő fejezetekben a gyöngytyúk tenyésztésének, tartásának és takarmányozásának kérdéseivel foglalkozunk, saját kutatási eredményeink és külföldi szerző munkái alapján. A félintenzív és intenzív tartástechnológiákat a hazai és külföldi tenyésztő cégek tapasztalatainak felhasználásával állítottuk össze. Önálló fejezetben foglalkozunk a betegségek megelőzésének módjaival, majd ismertetjük a különböző betegségeket és parazitás megbetegedéseket. A minősített gyöngytyúktermékek előállításának és értékesítésének lehetőségeiről készítettünk rövid összeállítást a kötet zárófejezetében. Vissza

Tartalom

Bevezetés (Szalay István)9
A gyöngytyúk általános jellemzése (Szalay István)11
A gyöngytyúkok rendszertani besorolása11
A gyöngytyúk származása, háziasítása és elterjedése16
A hazai gyöngytyúktenyésztés rövid története18
A háziasított gyöngytyúk általános leírása, színváltozatai19
A gyöngytyúk elnevezései kor, ivar és hasznosítás szerint19
A gyöngytyúk küllemi ismertetése20
Magyarországon forgalomban lévő gyöngytyúkfajták21
Magyar parlagi gyöngytyúk21
H 1-5 hortobágyi hibrid gyöngytyúk21
Hortobágyi kékesszürke gyöngyös22
ISA ESSOR gyöngytyúk22
A gyöngytyúk fontosabb biológiai sajátosságai (Szalay István)23
A gyöngytyúk néhány genetikai sajátossága23
Gyöngytyúk fajhibridek25
A gyöngytyúk színöröklése27
Tollasodás30
A gyöngytyúk fontosabb szaporodásbiológiai sajátosságai30
A gyöngytyúktojás31
A gyöngytyúktojások keltetési feltételei34
A gyöngytyúk néhány alkati sajátossága34
A gyöngytyúk viselkedése, szokásai34
A vadon élő állatok szokásai35
Szaporodással kapcsolatos viselkedés35
Tartással kapcsolatos viselkedés36
Takarmányozással kapcsolatos viselkedés37
A gyöngytyúk tenyésztése (Szalay István, Barta Ildikó, Kisné, Do thi Dong Xuan)38
Gyöngytyúktenyésztés a kisgazdaságokban38
A telephely kiválasztása és berendezése38
A tenyészállatok kiválasztása42
A gyöngytyúk ivari dimorfizmusa43
A természetes szaporítás fontosabb szempontjai44
A csibék nevelése45
Utónevelés természetes tartásban46
Gyöngytyúkok tojástermelése különböző tartásban48
Tojástermelés zárt és szabadtartásban48
Tojástermelés különböző takarmányozás mellett49
Iparszerű (intenzív) gyöngytyúktenyésztés50
Gyöngytyúk-szülőpárok intenzív tartásának fontosabb elemei53
A gyöngytyúkok tartása (Szalay István, Barta Ildikó)57
Gyöngytyúknevelés telepi körülmények között57
Előnevelés57
Utónevelés59
Gyöngytyúknevelés különböző környezetben62
A kifutóméret és a takarmánykorlátozás hatása a gyöngytyúknevelésre62
Gyöngytyúktartás gyümölcsültetvényben63
Ökológiai gyöngytyúktartás65
A baromfitartás alapelvei az ökológiai gazdálkodásban66
Az ökológiai baromfitartásra vonatkozó rendelkezések69
Az ökológiai gazdálkodásból származó termékek71
Az állomány nyilvántartása71
A gyöngytyúk takarmányozása (Kőrösiné Molnár Andrea)73
A gyöngytyúk táplálkozása őshazájában, a szavannán73
A gyöngytyúk táplálkozási szokásai74
A gyöngytyúkhizlalás takarmányozási kérdései75
A gyöngyöshizlalás gyakorlata76
Tenyészutánpótlás és a tenyészgyöngytyúkok takarmányozása82
A gyöngytyúk betegségei és a védekezés lehetőségei (Barna Judit)86
A betegségek megelőzése86
A környezet szerepe a gyöngytyúkok egészségvédelmében87
Az ellenálló képesség növelése90
Gyérítési programok91
Rágcsálók, rovarok és ragadozók elleni védekezés92
A gyöngytyúk nem fertőző betegségei93
Takarmányozási hibák okozta ártalmak93
Mérgezések94
Gyakoribb anyagforgalmi és mozgásszervi bántalmak és viselkedési rendellenességek96
A gyöngytyúk gyakrabban előforduló fertőző betegségei98
Baktérium okozta betegségek98
Vírusok okozta betegségek103
Gombák okozta betegségek106
Parazitás betegségek107
Egysejtű belső élősködők okozta bántalmak108
Többsejtű belső élősködők okozta bántalmak109
Külső élősködők okozta bántalmak112
Gyöngytyúktermékek, minőségbiztosítás115
Minőségbiztosítás a baromfitermék-előállításában (Mézes Miklós)115
A minőségbiztosítás elvei és módszerei116
A HACCP elvei és annak alkalmazása a gyöngytyúk-termelésben117
A gyöngytyúkhús-termelés minőségszabályozási rendszere119
További minőségbiztosítási rendszerek és szempontok az állatitermék-előállításában121
A francia Label gyöngytyúk minőségbiztosítási rendszere (Kisné Do thi Dong Xuan, Szalay István)122
A Label program rövid jellemzése122
A Label pecsenyegyöngytyúk termelési feltételei125
A Label program ellenőrzési szintjei és gyakoriságuk134
A tanyasi gyöngyöskappan előállításának speciális feltételei135
A Label gyöngyöstojás135
A Label csomagolás előírásai137
A gyöngytyúktermékek piaci lehetőségei (Székelyhidi Tamás)137
Versenyképesség és versenyesélyek a gyöngytyúktenyésztésben137
A speciális termelés feltételei és jogi védelme Európában140
A gyöngytyúktermékek jelenlegi piaci helyzete Magyarországon143
Felhasznált és ajánlott irodalom147
Megvásárolható példányok

Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.

Előjegyzem