Előszó | 9 |
Életszakaszok | 11 |
Intrauterin fejlődés | 12 |
Embrionális fejlődés | 12 |
A foetus fejlődése | 15 |
Fejlődési rendellenességek | 16 |
Az újszülött | 18 |
A megszületéskor bekövetkező változások | 19 |
Az érett újszülött jellemzői | 19 |
Az újszülött ellátása | 23 |
Feladatok az újszülöttosztályon | 25 |
A védőnő feladata az újszülöttosztályon | 26 |
Az újszülött elbocsátása a szülőintézetből | 26 |
Az újszülöttkorban fellépő sajátos elváltozások | 27 |
Fiziológiás tömegcsökkenés | 27 |
Kiszáradásos (tranzirorikus vagy exsiccosisos) láz | 27 |
Élettani sárgaság (fiziológiai icterus, icterus neonatorum simplex) | 27 |
Újszülöttkori vérzékenység | 28 |
Fiziológiai anamemia | 28 |
Hormonhatásokon alapuló elváltozások | 28 |
Az egészséges csecsemő | 29 |
A csecsemő fejlődése | 31 |
Hosszfejlődés | 33 |
A testtömeg gyarapodása | 35 |
A fognövés | 36 |
Motoros, mentális és szociális fejlődés | 36 |
Az 1-3 éves gyermek fejlődése | 42 |
Szomatikus fejlődés | 42 |
Mozgás-, értelmi-, érzelmi fejlődés | 42 |
A fejlődés regisztrálása 0-36 hónapos korban | 48 |
Útmutató a "Lóczy" fejlődési táblázat vezetéséhez | 48 |
Az óvodáskorú gyermek fejlődése | 57 |
Az iskolaérett gyermek | 60 |
A kisiskolás gyermek fejlődési sajátosságai | 62 |
A gyermek fejlődésének sajátosságai a prepubertásban | 63 |
A pubertás | 64 |
A gyermeki szervezet bioritmusa | 66 |
A csecsemő és a gyermek táplálása | 68 |
Alapfogalmak | 68 |
Az egyes tápanyagok szerepe | 68 |
A fehérjék jelentősége | 68 |
A szénhidrátok jelentősége | 70 |
A zsírok jelentősége | 71 |
A vitaminok jelentősége | 72 |
Víz- és elektrlit-háztartás | 77 |
A csecsemő emésztése | 78 |
A csecsemő széklete | 81 |
A szervezet energiafelhasználása | 81 |
A csecsemő természetes táplálása | 84 |
Az anyatej | 84 |
A tejelválasztás | 86 |
A terhes nő előkészítése a szoptatásra. A szoptató nő életmódja, táplálkozása | 86 |
A szopás | 89 |
A szoptatás rendje | 90 |
Szoptatási akadályok, nehézségek és tilalmak | 92 |
A természetes táplálás rendje és az elválasztás | 94 |
Kevert táplálás | 96 |
A csecsemő mesterséges táplálása | 97 |
A tehéntej felhasználása csecsemőtáplálásra | 98 |
Tejhígitások, tejes alapanyagú tápszerek | 100 |
Tejtermékek | 102 |
Növényi és állati eredetű ételek | 102 |
A mesterséges táplálás rendje | 104 |
Átállás a csecsemőétrendről a kisdedétrendre | 105 |
Útmutató a tápszerek és a gyermekételek készítéséhez | 108 |
Teák készítése, gyümölcs- és főzeléklevek, pépek készítése | 108 |
Hígitófolyadék készítése | 110 |
Gyári tápszerek | 110 |
Tejes ételek | 110 |
Főzelékek (vízzel és tejjel készültek) | 111 |
Főzelékek (rántással és komplettálással) pürék, saláták | 113 |
A gyermektáplálásban felhasználható, kevésbé ismert ételek receptjei | 118 |
Étlapszerkesztés (1-5 éves gyermekek táplálásához) | 120 |
Ajánlott ételsorok | 120 |
Gyógytáplálékok | 122 |
Tejmentes tápszerek - italok | 124 |
Energia- és tápanyagtartalom | 126 |
A csecsemők és a gyermekek gondozása | 129 |
Az anya felkészítése az újszülött fogadására | 131 |
Az újszülött ellátása | 133 |
A csecsemő és a kisgyermek fogása, tartása, emelése | 133 |
A testméretek ellenőrzése | 135 |
A testméretek ellenőrzése | 135 |
A csecsemő és a kisgyermek fürösztése | 135 |
A fürösztés egészségügyi és nevelési jelentősége | 135 |
Előkészítés a fürösztéshez | 137 |
A fürösztés módja | 138 |
A csecsemő és a kisgyermek öltöztetése | 140 |
Pelenkázás | 140 |
A csecsemő és a kisgyermek ruházata | 141 |
Az öltöztetés menete | 143 |
Célszerű ruhadarabok az első félévben | 143 |
Célszerű ruhadarabok a második félévben és kisdedkorban | 145 |
A csecsemő ruházatának helyes kezelése | 146 |
A csecsemő és a kisgyermek altatása | 147 |
A fekvőhely és felszerelése | 148 |
Levegőzés, napoztatás | 148 |
Levegőztetés | 148 |
Napoztatás | 150 |
Kvarcfénykezelés | 151 |
A csecsemő és a gyermek etetése | 152 |
Szoptatás | 152 |
A mell kiürítése rendszeres szoptatással és fejéssel | 153 |
Az etetés helyes technikája | 153 |
A csecsemő és a kisgyermek környezetének megválasztása | 159 |
A csecsemő és kisgyermek mozgásának, értelmi, érzelmi fejlődésének elősegítése | 167 |
A helyes szokások kialakítása | 169 |
Irodalom | 171 |