1.067.668

kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát

A kosaram
0
MÉG
5000 Ft
a(z) 5000Ft-os
szállítási
értékhatárig

A gyakorlati szőlőművelés és borkezelés kézikönyve

Szerző
Szeged
Kiadó: Haladás Nyomda és Könyvkiadó-Szövetkezet
Kiadás helye: Szeged
Kiadás éve:
Kötés típusa: Fűzött papírkötés
Oldalszám: 120 oldal
Sorozatcím:
Kötetszám:
Nyelv: Magyar  
Méret: 21 cm x 15 cm
ISBN:
Értesítőt kérek a kiadóról

A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról
A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról

Előszó

Az alkoholtartalmú italoknak, mint élvezeti italoknak fogyasztása csaknem oly ősi, mint az emberiség története. Az ember harcai és pihenése, bánata és öröme idején mindig vágyott valami narkotizáló... Tovább

Előszó

Az alkoholtartalmú italoknak, mint élvezeti italoknak fogyasztása csaknem oly ősi, mint az emberiség története. Az ember harcai és pihenése, bánata és öröme idején mindig vágyott valami narkotizáló szer után, mely egy időre eltakarta a bajokat, az örömet pedig felfokozta. A leglehetetlenebb alapanyagokból készítettwek szesztartalmú italt. Így pl. Kínában állítólag ma is isszák néhol a báránybort, amelyet úgy nyernek, hogy a bárányhúst különböző füvekkel főzik s a zsírtalanított levet meleg helyen kierjesztik. Készítenek kókuszból, fügéből, állati tejekből a legkülönbözőbb növényekből, kenyérből és gyümölcsféleségekből bort vagy legalábbis szesztartalmú italt, amely - az ízlések különbözők lévén - a maga módján megállja a helyét.
Az igazi és legjobban elterjedt élvezeti ital azonban a fehér ember kultúrterületén ma a szőlőből készült bor. Az a bor, amelyet már a szentírás említ Noénál, s melyet Jézus a kánai mnnyegzőn fogyasztott, az utolsó vacsorán pedig azt mondotta róla: "Igyátok, mert ez az én vérem!"
Vissza

Tartalom

Bevezető rész5
Előkészület a szüretre7
A szőlőfürt részei és összetétele8
A szüret végrehajtása10
A must erjedése és borrá alakulása12
Aszu és szamorodni bor készítés16
Főtt és rácürmös készítése17
A vörösbor készítése18
Siller borok készítése19
Csemegeborok19
A borok fejlődése ászokolás alatt20
A bor alkatelemei23
A borok fejtése és a töltögetés25
Kénezés29
A borok derítése31
A borok szűrése33
A borok pasztőrözése34
A borok házasítása35
Palackborok36
Különleges borkezelési és borjavítási eljárások37
Borkóstolás és borbírálat39
Borbetegségek és borhibák41
Borpincék és hordók46
Borgazdasági melléktermékek feldolgozása49
Függelék italmérők részére50
Általános tudnivalók a szhőlőtermelésről53
Hol telepítsünk szőlőket?54
Talaj54
Fekvés59
Éghajlat59
Nedvességi viszonyok60
Amerikai alanyfajták61
Közvetlenül termő, direkttermő fajták63
Hazai, európai szőlőfajták66
A szőlő leírása és élettana69
A shőlő trágyázása72
A sőlőtelepítés előkészítése és végrehajtása76
A szőlővessző elültetése79
A fiatal ültetvény első 4 évi gondozása80
A szőlő állandó évi munkálatai81
A szőlő metszése82
Lugasművelés86
Zöldmetszés87
Karóigazítás, karópótlás88
Szálvesszők kikötése88
Kapálások ideje és célja88
Válogatás, fattyazás89
Kötözések90
Termő- és hónaljhajtások bekurtítása90
Csonkázás91
Döntés92
Bujtás, porbujtás92
Zöldoltás93
A szőlő felülvizsgálata a nyári munkák után93
A szőlő téli betakarása94
Fás szőlőoltványok készítése95
A szőlő gyökereztető iskolák telepítése97
Téli fagykárok101
Tavaszi fagyok101
Jégverés102
A peronoszpóra102
Lisztharmat105
rothadások105
Filoxera106
Darazsak106
Szőlőmolyok107
Szőlőilonca108
Befejező rész108

Pesthy Pál

Pesthy Pál műveinek az Antikvarium.hu-n kapható vagy előjegyezhető listáját itt tekintheti meg: Pesthy Pál könyvek, művek
Megvásárolható példányok

Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.

Előjegyzem